Hagemeyer « Terug naar discussie overzicht

dagopening donderdag 10 mei 2007

156 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
bartbas
43
Goede morgen allemaal

Hier is dan de eerste dagopening van Bartbas. Op het draadje dagopener gezocht hebben jullie kunnen lezen dat mijn aanbod om indien nodig een dag per week de dagdraad te openen door onze gewaardeerde draadchef , Voda, is aanvaard. Mogelijk heeft de aanbeveling van Zwartbles hierbij ook nog een rol gespeeld. De donderdag is mijn dag.

Wie ben ik?

Ik woon in het Rivierengebied en speel al zo’n 40 jaar een beetje met geld en waardepapieren. Via sparen en beleggen in obligaties, pandbrieven, vastgoed en beleggingsfondsen heb ik stapje voor stapje een aardig kapitaaltje bijeengegaard. Door eenzijdig en deels met geleend geld te beleggen in een sector (Azie in de 90-tiger jaren en rond de eeuwwisseling in aandelen als KPN, Getronics, Philips e.d. ben ik veel meer dan mijn winst in de voorliggende jaren weer kwijtgeraakt. Nu beleg ik met een relatief klein kapitaal in aandelen en toch ook nog wat in beleggingsfondsen. In 2003, 2004 en 2005 is het mij gelukt om de beurs steeds te verslaan. In 2006 zorgde Getronics, waar ik goede verwachtingen en veel geschreven puts van had voor een nieuw debacle. Dit jaar is de koersontwikkeling van Hagemeyer bepalend voor mijn beleggersucces.
Ik zie beleggen tegenwoordig als hobby en heb geleerd tegenvallers te accepteren. Ook durf ik wanneer het nodig lijkt snel mijn verlies te nemen voordat dit enorm oploopt.
Wanneer jullie dat leuk vinden kan ik in mijn dagopeningen steeds wel een kort blokje wijden aan bijzondere persoonlijke ervaringen of historisch belangrijke ontwikkelingen in de wereld van economie en geld. Daar kan ik dan ook zonder dat ik de cursus HBK van de beleggersuniversiteit Zwartbles gevolgd heb wat leermomenten aan koppelen. Ik lees vanavond – ik ben vandaag naar het noorden - wel of jullie daar prijs op stellen.

Ik heb momenteel posities in H. (aandelen en geschreven puts)

Ik ben geen fan van de technische analyse. Het heeft naar mijn oordeel niets met beleggen te maken. Omdat veel beleggers de “lijnentrekkers” volgen, realiseer ik me dat er onder normale omstandigheden voor de korte termijn niettemin een zekere voorspellende waarde van uit gaat. Uiteindelijk bepalen toch de fundamenten of een aandeel koopwaardig is.

Mijn doelen als dagopener

1. Stof leveren tot nadenken en discussie
2. Bijdragen aan de kwaliteit van het Hagemeyerforum door evaluaties van de forumbijdragen
3. Samenvatten wat er de vorige dag of dagen is gebeurd.
4. De bezoekers en posters informeren over mijn verwachtingen en visie.

Ik schaar mezelf onder de realisten. Dat betekent dat ik soms zal waarschuwen tegen al te groot en ongefundeerd optimisme. Ik heb gemerkt dat veel forumleden het liefst alleen maar positieve verwachtingen lezen. Feiten en verwachtingen die duiden op een minder optimistisch koersbeeld zijn niet geliefd.

Genoeg aan inleiding over naar Hagemeyer

Eerst enkele cijfers

Koers 31 december 2006 3,84
Slotkoers 2 mei 2007 (is vorige week) 3,47

Slotkoers 9 mei ’ 2007 3,55
Daling ten opzichte van ultimo vorig jaar 0,29= 7,5 %
Stijging ten opzichte van vorige week 0,08 = 2,3 %
40 daags gemiddelde 3,57

Omzet 4.720.966 stuks
Omzet vertoont dalende tendens

Dividend in 2007 over 2006 0,06 (winst 0,23 per aandeel)
Dividend 2005, 2004 en 2003 0,00
Dividend 2002 0,33
Dividend 2001 0,77
Dividend 2000 0,76
Dividend 1999 0,73



Let wel dat het aantal aandelen in 2004 sterk vergroot is.

Gisteren wonnen we na een voortvarende start van de handelsdag uiteindelijk 1 eurocent.
Afgelopen week deed Hagemeyer het significant beter dan de AEX. Hagemeyer was daarvoor dan ook een duidelijke achterblijver ondanks relatief goede kwartaalcijfers en een bombardement van positieve verwachtingen van analisten. Hagemeyer staat in alle overzichten die ik ken hoog genoteerd als aandeel met veel koerspotentie. ABN herhaalde zijn eerder gegeven koopadvies nu gebaseerd op de naar hun oordeel goede resultaten in het eerste kwartaal. Ook in de tip 10 van www.debelegger.nl steeg Hagemeyer deze week van de vijfde naar de tweede plaats. We stonden hier trouwens tot voor kort meerdere weken op de hoogste plaats.
Vrijwel alle professionele voorspellers voorzien een koersdoel van tussen de 4.00 en 4.50 euro binnen 12 maanden. In tegenstelling tot andere fondsen bleek Hagemeyer tot nu toe immuun voor deze adviezen. De koers reageert er niet of nauwelijks op. Ik wijt dit aan wat ik noem de lijnentrekkers, die concludeerden dat H. nog niet aan een stijging toe. Een verdere daling wordt door de techisch analisten op dit moment als het meest waarschijnlijke scenario genoemd. Ook speelt een rol dat Hagemeyer behalve voor ons forumleden niet hot is. Er wordt in publicaties, commentaren etc. heel weinig over H. gezegd of geschreven. We moeten daarbij niet vergeten dat H. slechts een kleine beurskapitalisatie heeft en daardoor weinig invloed op de ontwikkeling van de AEX.
Het technisch beeld is de achterliggende dagen wat verbeterd en een beetje stijging kan de aandacht van veel meer beleggers voor het aandeel trekken. Er is dus hoop voor de komende maanden. Voor vandaag verwacht ik een iets hogere opening.
Argumenten daarvoor:
1. Iets duurdere dollar
2. daling olieprijs
3. licht herstel op Walstreet en Nasdaq ten opzichte van sluitingstijd AEX
..
Of we die vast kunnen houden en verder uitbouwen hangt van het sentiment af. Dit zal bepaald worden door een reeks van cijfers die rond half drie in de VS bekend worden. De agenda voor Nederlandse aandelen bevat weinig voor Hagemeyer relevante agendapunten. :

Overigens zal naar mijn oordeel de stijging tot de publicatie van de halfjaarcijfers beperkt zal zijn.
Ik heb daarvoor de volgende argumenten:

1. De lage euro / dollarverhouding
2. Omzetgroei van Hagemeyer is alleen mogelijk door omzet af te snoepen van concurrenten waaronder Rexel. Hagemeyer opereert in een volwassen markt en daar is spectaculaire groei niet te verwachten, tenzij je met je prijzen gaat stunten. Dat gaat echter ten kostte van de winst.
3. Hagemeyer zit ook in een moeilijke markt. Bedrijven proberen tegenwoordig op alle mogelijke manieren kosten besparen. Een van de manieren is goedkoper inkopen. Dat gebeurt massaal. Inkopers worden afgerekend op wat ze in de achterliggende periode van hun leveranciers hebben weten af te knijpen. Rexel zit wat dat betreft op hun franse thuismarkt beter. Fransen zijn nog steeds redelijk relatie trouw en betalen makkelijker een wat hogere prijs dan gebruikelijk is in de meeste markten waar Hagemeyer actief is.
4. De koperprijs biedt alleen tijdelijk voordeel. Bij een daling moet je weer evenveel afschrijven.
5. Wijs geworden door het verleden zal Hagemeyer geen verrassende maar risicovolle stappen zetten op het overnamepad.
6. Een overname door bijvoorbeeld Rexel is door de marktpositie van Rexel en Hagemeyer niet te verwachten. Daar zouden de toezichthoudende partijen door verdwijnen van concurrentie moeite mee hebben.
7. Een overname door privat-equity-partijen is alleen maar interessant bij een extreem lage koers. Hagemeyer kan veel synergievoordelen halen uit de huidige omvan
bartbas
3


vervolg dagopening

7. Een overname door privat-equity-partijen is alleen maar interessant bij een extreem lage koers. Hagemeyer kan veel synergievoordelen halen uit de huidige omvang. Verkoop van delen schaadt daardoor de resultaten van het overblijvende deel. Daardoor is het bedrijf naar mijn oordeel minder interessant voor Privat-e. Hagemeyer beschikt ook niet over riante kasposities of een massa onroerend goed dat door deze partijen uit het bedrijf kan worden gehaald.
8. Het wordt zomer en het cijferseizoen over het eerste kwartaal raakt ten einde. Dit heeft vaak een remmende werking op de koersen. Bovendien zijn de koersen de laatste weken flink gestegen en ook in beleggersland groeien de bomen – ondanks het huidige groeizame weer - niet tot in de hemel. Een correctie valt te verwachten.

Mijn verwachtingen voor de komende week:

Nog een kleine stijging maar dan voorlopig volgen van het beurssentiment. Ik verwacht ook – bijzondere gebeurtenissen voorbehouden – ook geen grote daling Voor de lange termijn zit er nog heel wat in het vat. Geen 9 a 10 euro binnen 24 maanden. Wel een stijging met 25 % binnen 12 maanden als gevolg van voortgaande verbeteringen binnen de organisatie, een bescheiden terugveroveren van de markt. en hopelijk verrassende halfjaarcijfers. De slechte huizenmarkt in de VS zal ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op H. Naar mijn oordeel zit dit aspect echter al in de koers verwerkt en hebben de analisten hier ook rekening mee gehouden.

Enkele belangrijke data voor de rest van dit jaar :

16 mei betaalbaar stellen dividend (heeft geen invloed op koers)
17 aug kwartaalcijfers
31 oct. Trading update

Het forum deze week

Eind vorige week veel geneuzel. Later zeker toen de koers even steeg meer direct aan Hagemeyer gerelateerde posts. De dagdraad geeft mede door het kopiëren van relevant nieuws van elders een redelijk beeld van wat er de betreffende dag speelt. Er waren deze week enkele nieuwe namen op het forum. Hartelijk welkom. Ik ben het eens met ervaren trekkers van dit forum dat er niet zo snel een nieuwe draad geopend moet worden. Het volgen van alle nieuws en meningen wordt daardoor bemoeilijkt. Hagemeyer handhaafde zich probleemloos in de top10 van de discussiefora op deze site. Gistere was de belangstelling trouwens niet groot 81 post en nog geen 2300 vieuws.
.

Stelling van de dag: om op te reageren:

Internetbrookers en banken verdienen het meest aan het risicoloos lenen van geld aan beleggers tegen een marge van 4 % of meer (Vergoeding bij positief saldo euribor – 1% ; bij rood staan euribor + 3 %).

Ik hoop dat ik voldoende discussiestof aangeleverd heb en ben benieuwd naar jullie reacties. Volgende week zal ik het wat korter houden. Ik wens jullie een prettige beursweek en bedenk dat er meer is op deze wereld dan deze site en de koers van Hagemeyer.

Bartbas
bartbas
1
Ik merk dat de ruimte voor een bijdrage beperkt is. Zoals gezegd volgende keer wat korter.
[verwijderd]
1
vraagje Bartbas: toen je geld verloor op de beurs heeft het je dat mentaal geraakt? ofzowel bleef je er lang bij stil staan?

mvg
bartbas
1
reactie op Comeyertje

Het heeft me indertijd behoorlijk geraakt. Het ging over meerdere jaarsalarissen en regelmatig ontving ik een aangetekende brief dat er weer geld bijgestort moest worden. Alles wat ik deed om de zaak te redden - zoals bijkopen - pakte verkeert uit. Mijn partner heeft relatief gezien zeer positief opgesteld maar leuk was het allerminst.
voda
4
Bartbas, mijn mond viel bijna open van verbazing van dit schitterende debuut als dagopener.
Werkelijk een diepe buiging en hoed af.
Ik heb zelden zo'n uitgebreide en goed onderbouwde opening gezien. En ik heb er vele gezien en zelf geschreven. Deze post (en) gaat zeer hoge ogen gooien. En terecht. Hier is flink wat werk in gaan zitten, dat weet ik uit ervaring.
Echt klasse dat je hier de tijd en moeite voor uitgetrokken hebt. Uiteraard een hele dikke A+.

Je idee voor een kort blokje persoonlijke ervaring zou een welkome aanvulling zijn.

En, ja negatieve uitingen, zonder onderbouwing, worden niet op prijs gesteld. En van kreten binnen een jaar op 10 euro wordt ook niemand warm of koud van.

Je doelen als dagopener zijn helder, maar of het ook uitvoerbaar is? Het blijft tenslotte een forum waar iedereen kan komen. Zoals je weet ben ik ook een voorstander van een enigzins "georganiseerd" forum zonder al te veel draadjes met een enkel opmerking. Het forum is er het laatste jaar al enorm op vooruit gegaan. Voorheen was het echt een chaos. Gelukkig hebben de meeste de "discipline" om in de desbetreffende draadjes te posten.

Je kan jezelf wel scharen onder de noemer "betere poster". Maar dat had ik al eerder in de gaten door je schrijfstijl en je manier van posten en opmerking.

Ga vooral zo door. Hopelijk zal dit ook anderen stimuleren tot meer inhoudelijke discussie, alhoewel dit een lastig punt blijft aangezien er weinig tot geen HGM nieuws of feiten voorhanden is. Dit is, denk ik ook vaak de reden dat posters terugvallen op meligheid en gein, waar ik mijzelf overigens ook veelvuldig op betrap. Het zij zo.

Veel succes verder.

Groet en respect,

Voda
[verwijderd]
1
quote:

bartbas schreef:

reactie op Comeyertje

Het heeft me indertijd behoorlijk geraakt. Het ging over meerdere jaarsalarissen en regelmatig ontving ik een aangetekende brief dat er weer geld bijgestort moest worden. Alles wat ik deed om de zaak te redden - zoals bijkopen - pakte verkeert uit. Mijn partner heeft relatief gezien zeer positief opgesteld maar leuk was het allerminst.
verliezen is nooit leuk, iedereen verliest altijd wel een keer, maar beleggen is vooral gezond en realistisch nadenken...en dat is het moeilijkste van beleggen...

maar ik zou zelf nooit beleggen via een adviseur of 1 of ander bankfondsje, ik doe het liever zelf....ik kan zelf de parels ook wel vinden....

je merkt vooral op dit forum dat sommigen alleen maar denken aan fors hogere koersen, maar iedereen die een beetje verstand heeft die weet gewoon dat het niet realistisch is...

ik ben benieuwd of we de maand Mei droog doorkomen, want wanneer komt die correctie nu toch?

mvg

[verwijderd]
0
Bartbas,
Zeker een indrukwekkende opening die iedereen op zijn minst met een ab zal belonen!
Ook bedankt voor je openheid voor sommige een herkenbaar beeld en voor diegene die dat niet hebben hoop ik dat ze er van leren.

Qua stelling is er weinig te discussieren want dat klopt volgens mij gewoon.
quote:

bartbas schreef:

Stelling van de dag: om op te reageren:

Internetbrookers en banken verdienen het meest aan het risicoloos lenen van geld aan beleggers tegen een marge van 4 % of meer (Vergoeding bij positief saldo euribor – 1% ; bij rood staan euribor + 3 %).
p.s. overigens ben ik ook nog niet overtuigd om in te stappen in HGM.
[verwijderd]
1
Vind ik ook lees je zelden dat iemand ze hele hebben en houden op straat gooit.
Al 40 jaar in de handel,en dan nog op een forum of komt dit bericht vanuit Praia du golf.
Hij maakt van voda een figurant,maar wel mooi intresant he Dirk zal wel grafieken kunnen lezen denk ik.
Maar Bartbas als je een nieuwe rolator ndig hebt hoor ik het wel,hoop nog veel leuke dingen van je lezen,ben gek op nostalgie.
En nog 2 namen ook Bart&Bas toch niet van de gayparade,komen wel eens eten bij me.
Tips van oude beleggers daar heb je wat aan,helemaal top ouwe rakker.
gr m.c
[verwijderd]
0
Ook een goede morgen allen,

Bartbas, een zeer indrukwekkende opening zeg.
Ik heb zelf honderden openingen gedaan, maar dit is toch wel Klasse met een hoofdletter. Hier is over nagedacht. Mag ik vragen hoelang je hier meer bezig geweest bent?

Echt een buitengewone post. Het zou mij niet verbazen als deze post door de IEX (in iets verkorte vorm wellicht) in het Editor's Choise lijstje terecht komt. Een zeer vette AB is op zijn plaats.
Ik hoop echt dat deze post bovenaan de top-10 lijst terechtkomt, want daar hoort hij zeker thuis.

En ja, een stukje persoonlijke ervaring over handelen in aandelen etc. lijkt mij een leuk idee.

Een goed begin van de dag zeg. Nu de koers nog :-)
Groet,
Hans
[verwijderd]
0
Vandaag weer een redelijk gevulde agenda:

AMSTERDAM (FD.nl) - Morgen, donderdag 10 mei staan onder meer de volgende onderwerpen op de agenda:

Donderdag, 10 mei
Bedrijfsnieuws
07:00 HVB Group (Dui.) eerstekwartaalcijfers
07:00 InBev (Bel.) eerstekwartaalcijfers
07:00 Société Génerale (Fr.) eerstekwartaalcijfers
08:00 Grontmij eerstekwartaalcijfers
08:00 KarstadtQuelle (Dui.) eerstekwartaalcijfers
08:00 Rhodia (Fr.) eerstekwartaalcijfers
08:00 Wereldhave eerstekwartaalcijfers
09:00 KKR Private Equity Investors jaarvergadering
09:00 TSMC (Tai.) omzetcijfers april
10:00 Numico Marktendag: presentatie strategische
ontwikkelingen en toekomstplannen
(Amsterdam)
12:30 Alanheri jaarvergadering
14:00 Lanschot, Van jaarvergadering
14:00 EchoStar (VS) eerstekwartaalcijfers
14:00 Sara Lee (VS) derdekwartaalcijfers
14:00 InBev (Bel.) conference call
14:00 Interpublic (VS) eerstekwartaalcijfers
14:00 Docdata jaarvergadering
14:30 Brill jaarvergadering
15:00 Grontmij jaarvergadering
15:30 Tiscali (It.) eerstekwartaalcijfers
16:00 Nucor (VS) jaarvergadering
17:45 Provimi omzetcijfers 1e kwartaal
22:00 JohnsonDiversey (VS) eerstekwartaalcijfers
22:00 American Int. Group (VS) eerstekwartaalcijfers
23:00 Google (VS) jaarvergadering
Lufthansa (Dui.) vervoerscijfers april
FNV Bondgenoten voortzetting cao-onderhandelingen
bankverzekeraar Achmea
Europees Hof hoorzitting in conflict Aluminium Delfzijl
vs Essent over gasprijs (totaalbedrag 4,5
mln euro)
Capitalia (It.) eerstekwartaalcijfers
HEAD eerstekwartaalcijfers
Schibsted (Noo.) eerstekwartaalcijfers
United Business Media (VK) jaarvergadering
BAM Groep ex-dividend notering
Veolia Environnement (Fr.) jaarvergadering
EADS eerstekwartaalcijfers
Deutsche Telekom (Dui.) eerstekwartaalcijfers
Electrabel (Be;.) jaarvergadering
International Power (VK) eerstekwartaalcijfers
GAP (VS) winkelverkopen april
AXA (Fr.) omzetcijfers 1e kwartaal
LVMH (Fr.) jaarvergadering
Randstad Holding ex-dividend datum
SAP (Dui.) jaarvergadering (Mannheim)

Macro-nieuws
08:45 Frankrijk industriële productie maart
09:30 Nederland inflatie (cpi) april
12:00 Oeso leading indicator eurogebied maart
12:00 Oeso werkloosheid maart
13:00 Verenigd Koninkrijk monetaire vergadering, rentebesluit
13:45 ECB monetaire vergadering (met eurocommissaris
Almunia), rentebesluit (Dublin); pc 14:30
uur
14:30 Verenigde Staten handelsbalans maart
14:30 Verenigde Staten wekelijkse werkloosheidsaanvragen
14:30 Verenigde Staten im- en exportprijzen april
19:30 Verenigde Staten ICSC-verkoopcijfers (groot)winkelbedrijven april
20:00 Verenigde Staten financieringssaldo april
[verwijderd]
0
quote:

niche schreef:

nog meer lijntjes
beste Niche, zie jij momenteel verkoopdruk?

mvg
156 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%