Spyker N.V. « Terug naar discussie overzicht

Indrukken van de AVA op 17 april

7 Posts
Hugo44
5
Gisteren was ik op de AVA van Spyker. Dit is geen verslag, maar ik wil wel even een paar indrukken weergeven.

Het pand ligt op een modern industriepark bij Zeewolde, ziet er netjes uit, niet overdreven. Voor de deur enkele dure Audi's en een aubergine Spyker C8 op nederlands kenteken. Ontvangst met badge en onder geleide door een kleine produktiehal (voor special products en onderhoud) naar een leeggeruimde hal gebracht waar een stuk of 50 stoelen klaarstaan voor de toehoorders. Twee Spykers tentoongesteld, de C12 Zagato (die niet in productie gaat) en de laatste versie van de D8 Peking to Paris, in wit, met 24 inch wielen. De luchthappers bij de voorruit zijn gewijzigd naar het voorbeeld van die op de Aileron. Mooie auto, gaat een sukses worden, hij is lang niet zo lomp als de meeste SUVs.

De vergadering begint met een presentatie op een beamer, waarin de highlights van het jaarverslag worden getoond. Ik heb de volgende trefwoorden opgeschreven:

Aileron (met automaat leverbaar) belangrijk voor Spyker, de concurrentie levert meer dan 80% van de auto's met automaat. Spyker krijgt er dus 4x zoveel markt bij.

Spyker gaat financiering bieden (leasing werd genoemd). Veel rijke klanten willen toch een lening. Nog eens een 4x zo grote markt.

Racerij GT2 blijft.

Personeel kromp in 2007 van 177 naar 117 maar is nu al weer sterk uitgebreid. Productie is weer goed op gang gekomen, het had enkele maanden nodig om de instroom van onderdelen van toeleveranciers weer op stoom te krijgen. 1e kwartaal werden 12 auto's gebouwd, in Q2 is de productie sterk vermeerderd. (cijfers volgende week bij de update)

Over de afwikkeling van F1. Over 75000 euro wordt nog onderhandeld. Verder staat 4 miljoen euro in escrow tot 30 september. Die is voor Spyker, tenzij er nog claims gaan komen.

De C8 Aileron spyder gaat in januari 2009 in productie en wordt getoond op Pebble Beach 2008.

De D8 gaat in Q3 2009 in productie. In 2010 zijn dus beide auto's vol in productie.

Spyker gaat Karma audio-installaties inbouwen.

Er komen meer dealers, nu zijn er 30, moet verdubbeld (en daarna nog eens verdubbeld). Wanneeer werd niet duidelijk.

Goedkopere productie, meer medewerkers. Voor een kleine autofabriek als Spyker kosten de testauto's in verhouding veel geld. Als de productie grote wordt kunnen ook lagere prijzen bij toeleveranciers worden bedongen.

De motor van de D8 zal een Amerikaanse V8 met compressor worden.

De vergadering ging verder over corporate governance, bezoldigingsbeleid, decharge van directie en commissarissen, benoemingen in de directie en bevoegdheden van de directie in verband met uitgifte aandelen. Het was allemaal vrij droog, maar gelukkig was er een afgevaardigde van de VEB die steeds vragen stelde en het meestal niet eens was met de voorstellen. Victor Muller kon het niet laten om zijn ongenoegen over deze interrupties te tonen. Maar ja, dat krijg je als je een beursgenoteerde bedrijf bent.

Het laatste punt op de agenda vond ik wel interessant, ging over machtiging tot inkoop eigen aandelen voor de directie. Nu er zoveel aandelen van Spyker in vaste handen zijn lijkt het mij voor de hand liggen dat de directie (Muller, Snoras) de mogelijkheid wil hebben om aandelen uit de markt te halen, omdat ze denken dat ze meer waard zijn. Als ik zo de houding van Victor Muller goed inschat dan is hij het gezeur in de pers (en van de VEB op vergaderingen) over zijn bedrijf meer dan zat. Best mogelijk dat ze het bedrijf op termijn van de beurs willen halen.

Het was leuk om eens mee te maken, na afloop was er nog een rondleidinkje, ook door de race-afdeling. De productie-afdeling was op een andere locatie, daar staan ook nog een stelletje Spykers die zijn teruggekocht van dealers. Deze auto's zullen in 2008 worden verkocht. Er was trouwens in de vergadering nog onduidelijkheid over de aantallen geproduceerde auto's in 2007. Volgens de VEB zat er een verschil van 3 stuks, als je de afzonderlijke kwartaal en halfjaarcijfers optelde kwam dat anders uit dan in het jaarverslag stond. Het werd niet duidelijk hoe het zat.

Spyker is een interessant bedrijf waar met de hand fraaie auto's worden gebouwd. Ik zie een goede toekomst voor Spyker. Het is erg jammer dat men het nodig vond om een Formule 1 team te kopen, dat heeft het bedrijf aan de rand van de afgrond gebracht. Het is nu achter de rug, en als we weer normaal gaan doen dan komt het volgens mij wel goed. Victor Muller blijft een arrogante flapdrol, maar hij is denk ik wel goed om rijke klanten te trekken en op prestigieuze evenementen binnen te komen. Gelukkig is er nu een nieuwe Chief Operating Officer, Frans Liebregts, die zal de productie wel strak gaan trekken. Volgende week vrijdag weten we meer over hoe het in Q1 is gegaan.
Bijlage:
[verwijderd]
0
leuk om te lezen! klinkt allemaal wel positief!

Vooral dit stuk vond ik goed om te lezen.
Personeel kromp in 2007 van 177 naar 117 maar is nu al weer sterk uitgebreid. Productie is weer goed op gang gekomen, het had enkele maanden nodig om de instroom van onderdelen van toeleveranciers weer op stoom te krijgen. 1e kwartaal werden 12 auto's gebouwd, in Q2 is de productie sterk vermeerderd. (cijfers volgende week bij de update)

maar ook de vooruitzichten zijn goed!
[verwijderd]
0
Hugo44
0
Het voordeel is dat de koers eerst nog hoger zal zijn dan nu. Het nadeel is dat je er dan niet meer in kunt handelen. simpel...
[verwijderd]
0
Hugo,

Een mooie opening en van harte aanbevolen voor de genomen moeite.

Als Spyker verstandig wordt bestuurd en er aan een goede marketing wordt gewerkt komt het denk ik wel goed
AX lover
0
Hugo, zeker een leuk stukje! Nu maar hopen dat de productie van de Aileron idd snel opgestart kan worden. En dat ze een typegoedkeuring krijgen voor de Amerikaanse markt. Voor het huidige model kregen (C8 Spyder & C8 Laviolette) kregen ze die pas in 2005(!).

Dat verschil in productieaantallen was mij ook al opgevallen. Wel vreemd dat de daar geen verklaring voor hebben.

De voorraad (nieuwe!) auto's op 31 december was 31 auto's! En daar zitten 15 aangeschafte auto's tussen. Het zal dus interessant zijn om te zien of de verkopen hoger liggen dan de productie.

Want tot nu toe ligt bij Spyker de productie meestal veel hoger dan het aantal verkochte auto's.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  0,00  0,00%  23 apr
 Germany40^ 18.195,30 +0,32%
 BEL 20 3.890,71 0,00%
 Europe50^ 5.026,38 +0,36%
 US30^ 38.514,77 +0,03%
 Nasd100^ 17.583,62 +0,58%
 US500^ 5.083,38 +0,27%
 Japan225^ 38.391,26 +1,19%
 Gold spot 2.325,90 +0,17%
 EUR/USD 1,0696 -0,06%
 WTI 83,51 +0,25%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%