Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

DD 13/8: Failliet. Wederopstanding forget it

733 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 » | Laatste
[verwijderd]
27
Het kon er toch niet allemaal op. Ik pak het laatste deel er even bij.

Nu het moeilijke deel: de wederopstanding.

Vanaf welk niveau en tot welke hoogten? Kijk ik naar de AEX van de afgelopen 20 jaar dan zie ik ruwweg een top van 700 en een bodem van 200 met allerlei bewegingen ertussen. Gebeurde dat omdat die lijnen zo eenmaal lopen? Nee en nee. Achterliggend zijn er bepaalde economische, politieke, technologische, sociaalgeografisch, sociologische ontwikkelingen, bankencrises, internethypes e.d. Als FA-er in brede zin wil ik die graag inschatten. Helaas is het dan nog niet “klaar is Kees”, want er is ook het niveau van bedrijven waar mensen van vlees en bloed werken. Hoe spelen ze in op zaken, wat bedenken ze, passen ze op de centen en zelfs krijgt de topvrouw geen beroerte (Sara Lee) of gaat de topman niet erg duur schuinmarcheren (HP)?
Tja, en als FA-er moet ik dat allemaal inschatten? Onmogelijk en dat doe ik niet. Er zijn gelukkig hulptroepen van informatieverschaffers en er is het nut van beperking van focus en ambities.

Bekijk ik het op bedrijfsniveau dan zie ik wederopstanding van bedrijfswinsten! Dat betekent ruimte voor balansversterking, investeringen en ondernemen. Vaak zie je dan later het werk wat weer optrekken. Kan even duren. Toch is werkgelegenheid een achterloper en geen voorloper zoals er her en der wordt gedacht. Ga ik vanuit deze cyclische gedachte dan lopen bijvoorbeeld uitzendbureaus aan het eind, maar zien zij licht dan duidt dat op wederopstanding.
Laten nu die uitzendbeurs verder licht zien! ABU, de organisatie van de uitzendbureaus, meldde dinsdag een 6% omzetgroei. Is dat “a sign of times”?

China remt wat af. Verstandig en getuigd van voorzichtigheid en onder controle. Iets meer ruimte voor betere lonen bewust getolereerd en nu die Yuan nog los van de dollar.
Duitse export aardig op stoom met grote bedrijven zoals Siemens, BASF, BMW.
Nederland: Ahold. ASML, Phillips, Shell, Unilever, DSM, Fugro, AKZO, SBM, Boskalis, Heineken, Crucell, Nutreco, Vopak, Arcadis, Binck en natuurlijk Imtech (mijn favoriet). Goh, wat gaat het daar toch slecht! (Dat was voor de IEX-huisdoomers.)
Grote banken krabbelen alom op en dat is essentieel om de zaak aan de gang te houden. Euribor gaat omlaag, maar het gaat natuurlijk meer om het langjarige werk (obligaties, kredieten, onderling/gezamenlijke garantstelling lang.)
Dubbel dip is twee maanden negatieve groei en daar zitten we echt nog niet.
Meer te verwachten IPO’s.

Mede om deze redenen houd ik erop dat we de weg onhoog gaan. Kan langzaam en met horten en stoten, maar zo gaat het altijd. Toch hoe lang gaat het duren? Hoe wijs zijn de monetaire autoriteiten en is de politiek etc. etc.? Laten we wel zijn: wist ik dat allemaal zeker dan was ik schatrijk, dus wie geeft de timing? Ik vind eigenlijk al een gemiddelde 8% over de jaren al mooi . Om dit te maken zal er gezien de verliezen bij menigeen nog heel wat goed moeten worden gemaakt. Dat vraagt eigenlijk zeer behoorlijke opgang met dubbele cijfers. Bij sommige bedrijven zie ik dat eerder gebeuren dan met de westerse beursindices. In deze optiek is aandacht voor en de juiste keuze van bedrijven van belang. Jammer dat hier relatief weinig aandacht voor is in de KK . Op de bedrijfsdraadjes als uitweg wacht een tegendraads iemand helaas meestal geen warme ontvangst, terwijl dat voor goede afweging niet verkeerd zou zijn.

Dit stukje over wederopstanding schreef ik afgelopen dinsdag en vervolgens zakte het wat. Ik deed dat omdat ik wat onregelmatig aanwezig ben en de kans bestond dat ik donderdagavond pas laat thuis zou zijn. Voor mij als MT-er en FA-er doen eigenlijk een paar dagen er toch niet toe. Ik ben tegendraads dus zie die verdere daling alleen maar als verdere bevestiging van het gestelde. Sterker nog de genoemde aandelen zijn inmiddels al weer iets aantrekkelijker geworden voor een koop. Het is zoals verdwenen IEX-er Looking value terecht stelde: je moet de afwijkingen zoeken tussen koers en je eigen ingeschatte waarde. Dividend koersverhouding wordt trouwens ook al gunstiger.
Ik las ergens dat Peter (fff) van zijn FA geloof dreigt af te vallen door te veel macro te gaan hangen. Kwalijke zaak en nergens voor nodig. Zondig zijn zij die dwalen! Ach, het komt ook allemaal door die Duivelse TA-ers zoals AEX-belegger, Nico Bakker
Gelukkig is er Marique die in een reactie terecht stelt: macro-effecten zijn er altijd, maar in alle geval telt kwaliteit

Deze week stonden de beren weer te dansen. Nou, zij nu wat effen lol. De stieren komen er toch weer aan. Het is sodeju tegenwoordig al zo erg, dat een bestuursvoorzitter op zijn donder krijgt op de beurs als hij aangeeft goed te hebben gepresteerd.
Gaat de beurs pas juichen bij slechte cijfers? Hoe slechter, hoe beter? Gekker moet het toch niet worden? Ik ga als het zo doorgaat maar brieven schrijven aan CEO’s zoals Gerard Kleisterlee, Jan Hommen, Jan Aalberts om excuses aan te bieden voor het wangedrag van mijn medebeleggers.

Tot slot. Voor de agenda verwijs ik naar bijvoorbeeld FD.nl., Belegger.nl., IEX-agenda (die wat is wat summier en dat heeft ook weer voordelen, Amerikanen komen daar eerder, maar ik houd op het FD)
Wat zijn mogelijke hoogte- of dieptepunten

8.00 TMG (Telegraaf) Halfjaarcijfers. Geeft zicht op advertentiemarkt Sanoma niet slecht de vorige week.
8.00 Duitsland Groei kwartaal 2. Al redelijk bekend.
8.00 Delhaize. Halfjaarcijfers. Een Belgische al dan niet mislukte aspirant bruid van kruidenier Ahold.
8.15 Frankrijk Halfjaarcijfers. Beetje tegenvallend vermoed ik. Er was enige daling industriële productie over de afgelopen periode.

Tot 14.30 Stroom van EU-landengegevens. Met Hong Kong als soort loempia er tussendoor. Hoe gaat het in Oost Europa? Zitten er ingevlogen Grieken bij?

Kan tot dan nog zonder pillen naar mijn inschatting.

Maar dan wordt het link en komen de US-cijfers: detailhandelverkopen (14.30), consumentenvertrouwen (15.55), bedrijfsvoorraden. (16.00).
Overigens komt Thijssen Krupp er ergens nog tussendoor fietsen met wat cijfers.

Vervolgens is de rit dan wel gelopen en kunnen we uit vreugde of verdriet zo langzamerhand aan de drank.
Iedereen voelt zich dan weer gelukkig. Speciaal een goede beursdag wensen is dus overbodig. Dagvoorspellingen doe ik niet aan en al helemaal al nu niet met al die grillige medebeleggers.

Groet, Jonas die ieder prettig weekend wenst!
[verwijderd]
0
jonas,

Goed stuk!
Ik prijs je optimisme maar zoals je weet heb ik een andere kijk op de nabije toekomst.

Groet,
Svart
nobahamas
0
Wacht nog maar even met de wederopstanding, het gaat wel lekker zo voor ons consumenten:
De olie daalt, goud stijgt, europese concurrentiepositie verbetert, schulden worden minder waard... Nog even en je kunt je huis afbetalen met de verkoop van moeder's juwelen.

Ik ga voorlopig short, en koop wel weer op een lager niveau.

AB voor de opening
[verwijderd]
0
quote:

nobahamas schreef:

Wacht nog maar even met de wederopstanding, het gaat wel lekker zo voor ons consumenten:
De olie daalt, goud stijgt, europese concurrentiepositie verbetert, schulden worden minder waard... Nog even en je kunt je huis afbetalen met de verkoop van moeder's juwelen.

Ik ga voorlopig short, en koop wel weer op een lager niveau.

AB voor de opening
Klopt!
Euro moet ook nog ff een stukkie omlaag. Ik ga toch niet meer naar de US. Daar is niks meer aan na 11 september....
[verwijderd]
4
quote:

jonas schreef:

...
Deze week stonden de beren weer te dansen. Nou, zij nu wat effen lol. De stieren komen er toch weer aan...

Groet, ...!

geen AB waard, onzin... sorry.
[verwijderd]
0
quote:

Svartalfa schreef:

Ik ga toch niet meer naar de US. Daar is niks meer aan na 11 september....
Waarom niet? Ik zit er nu en het is als alle keren daaraan voorafgaand. Mooi land, aardige mensen, normaal zaken doen.
[verwijderd]
0
Svar, bedankt. Ik heb er wel een zooitje van gemaakt, want het eerste deel van mijn stuk was vanwege de ruimte weggevallen. Dat wilde ik graag kwijt. Ik heb het er alsnog apart bij gezet als Deel 1 en laten we hier maar doorgaan anders wordt de chaos nog groter.

Groet, Jonas
[verwijderd]
3
Ik prijs me gelukkig dat ik van DEO geen AB krijg. Die kerel heeft toch geen argumentie. Laat staan dat er iets zou zijn waarop ik in kan gaan.

Overigens ik zit hier niet voor de AB's, maar voor de discussie en de money.

Brengt mij op een idee. Ik bied de aan mij gegeven AB's te koop aan tegen E 5 per AB. De moderator bied ik commissie 20% omdat even silent aan te pakken buiten die Pieter Kort.

Wie biedt?

Groet, Jonas. Moet nog even kijken om te kijken naar het precieze aantal AB's om mijn omzet te bepalen. Ik heb het
nobahamas
0
Omdat het toch zo'n zooitje is nog even een leuke bijdrage van Wessel Aslander.
Hij zie een dubbel-dip ook niet gebeuren,... ofwel wederopstanding zit er toch aan te komen.
---------------------------------------------

Mooi hoor, maar straks ?

Prachtig positief nieuws zijn de berichten, dat diverse landen zoals Duitsland, Nederland en Belgie miljarden minder kwijt zijn aan rente op hun staatsleningen. Dat is natuurlijk het gevolg van de extreem lage korte rente van de ECB en markt-vertrouwen, omdat landen met een lage rente vertrouwd worden. Maar denkt nu niemand na over de komende periode ?



Natuurlijk …

Natuurlijk is de kans groot dat de rente de komende tijd nog zo laag blijft, omdat de economie zich na de enorme klappen van de crisis moet herstellen. De voorlopers daarin, zoals vliegverkeer en halfgeleiders, hebben alweer pre-crisis-nivo’s bereikt terwijl andere sectoren zoals bouw nog schrikbarend ver achter blijven. Ook zullen overheden in vrijwel alle westerse landen hard moeten bezuinigen om hun begrotingstekort terug te brengen naar een (eerst) acceptabel nivo en daarna naar nul. Dit omdat er ook gewerkt moet worden aan de staatsschuld, die pas kan afnemen als er een (liefst structureel) begrotingsoverschot ontstaat. Vooralsnog is alleen Duitsland zover gegaan dat zij grondwettelijk heeft vastgelegd dat elke regering minstens naar begrotingsevenwicht in elk jaar moet streven. Dat is een eerste stap naar een structurele aanpak van de alsmaar gegroeide staatsschulden, die ‘ons’ als een molensteen om de nek zijn gaan hangen de laatste jaren. En pas als dát aangepakt wordt, zullen de gevolgen van de kredietcrisis definitief wegebben. Want in feite is de kredietcrisis niets meer dan het bereiken van de grens van onze huidige ‘kredietmaatschappij’, waarin we lenen tot we scheel zien. En zolang dat niet structureel verandert is herhalingsgevaar aanwezig, ook al zijn banken nu veel strenger geworden bij hun leningen. Banken zijn opportunistisch en zullen de eisen weer verlagen, zodra de omstandigheden verder verbeteren. En tot die tijd blijft de centrale bank-rente in de VS en EU erg laag, uitleeneisen hoog en wordt het verschil maar (zeer) beperkt aan de klant doorgegeven. Hierdoor wordt u nóg een keer slachtoffer van de crisis !



Maar stel …

Stel, het gaat volgend jaar beter en die ‘double-dip’ of nieuwe crash waar menig goeroe u voor alarmeert, komt er niet. Een dergelijk scenario is gezien eerdere recessies en crises vanaf 1900 zeer waarschijnlijk, omdat er maar 2 periodes waren waarin het herstel na een ‘duikvlucht’ tijdelijk bleek te zijn. In ALLE andere gevallen volgde er, vaak na V-vormig herstel en een jaar(tje) stilstand, een verder herstel. Ik ben ervan overtuigd dat het nu óók zo zal gaan, gezien alle nieuwe consumenten die er in China, India, Brazilie en talloze kleinere landen bijkomen. De VN meldde het diverse jaren geleden al dat de armoede in deze groep landen keihard afnam en er een kapitaalkrachtige en zeer grote middenklasse ontstond. Die beweging is, ondanks de kredietcrisis (die vooral in de VS en EU speelde), niet serieus afgeremd gezien de groeicijfers van die landen. En vergeet niet dat die groep, die inmiddels de grootte heeft gekregen van de middeninkomens van VS + EU bij elkaar, gewoon doorgroeit. Natuurlijk met horten en stoten, zeker in de geleide Chinese economie. Maar China’s (en ook India’s) enige antwoord op haar enorme bevolkingsaantal is dat ze voortgaande flinke groei moet blijven creëren. Natuurlijk zal het financiele systeem van zulke landen een keer uit zijn voegen barsten, maar dat zie ik de komende 10-15 jaar nog niet gebeuren, zeker niet in de geleide economie van China. En dus is het waarschijnlijk dat de groei in de wereld, na een flinke dreun van de crisis, in een iets gematigder tempo verder gaat in de komende jaren en de zaken zich normaliseren (in VS + EU langzaam). Daarbij horen rentenivo’s die heel anders zijn dan de huidige nivo’s, oftewel; de rente zal in 2011 en de daaropvolgende jaren weer stijgen. En dan ontstaat er een héél andere situatie voor VS + EU-schulden …



Rente naar 3-4% in 2013

Ik denk dat de rente in VS en EU rond 2013 weer op 3-4% zal komen omdat economische groei dan zódanig steviger is geworden, dat dit een structureel hoger rentenivo rechtvaardigt. En natuurlijk zal er, in de aanloop naar dit nivo, al een flink aantal kleine renteverhogingen aan vooraf zijn gegaan. De langere rente, die meestal met enige vertraging achter de korte rente aan beweegt, zal dus ook omhoog gaan in 2011. En dát zal de landen met grote BBP-schulden en hoge begrotingstekorten serieus pijn gaan doen, omdat ze een flink hogere rente over hun (vrijwel) maandelijkse staatsobligatie-emissies zullen moeten vergoeden. Het voordeel dat veel landen nu genieten door de extreem lage rente, zal dus naar mijn inzicht in 2011 omslaan in een nadeel, dat steeds verder op zal lopen. En uiteraard zal een hogere rente ten koste gaan van de aflossing op begrotingstekort en staatsschuld zélf ! Immers, als er meer aan rente moet worden vergoed, blijft er minder over voor aflossing op de schuld zélf en gaat aflossing dus vertragen. Nu hoeft dit geen onoverkoombaar probleem te zijn omdat meer economische groei ook meer inkomsten voor de staat betekent. Maar landen die hun bezuinigings-zaakjes in 2011 nog niet of onvoldoende én realistisch hebben geregeld, kunnen opnieuw onder vuur komen te liggen van ratingburo’s. En zoals u weet is een ratingverlaging een belangrijke oorzaak van een hogere rentevergoeding op staatsobligaties, die zelfs door de Quantatative Easing van FED en ECB niet ongedaan kan worden gemaakt (wel verzacht). En dus hebben ‘stoute’ landen hiermee nóg een extra reden om ‘als de bliksem’ te zorgen dat ze hun zaakjes in 20111 op orde krijgen, anders komt de matteklopper van de markt vanzelf langs om rode achterwerken te veroorzaken !





W.Aslander

www.wallstreetweb.nl/nieuwsarchief/Ek...
[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef:

Ik prijs me gelukkig dat ik van DEO geen AB krijg. Die kerel heeft toch geen argumentie. Laat staan dat er iets zou zijn waarop ik in kan gaan.

Overigens ik zit hier niet voor de AB's, maar voor de discussie en de money.

Brengt mij op een idee. Ik bied de aan mij gegeven AB's te koop aan tegen E 5 per AB. De moderator bied ik commissie 20% omdat even silent aan te pakken buiten die Pieter Kort.

Wie biedt?

Groet, Jonas. Moet nog even kijken om te kijken naar het precieze aantal AB's om mijn omzet te bepalen. Ik heb het
Kom op Jonas, ik wil op z'n minst een beetje commissie over de AB's die ik je gegeven heb.
[verwijderd]
1
quote:

Labyrint schreef:

[quote=jonas]
Ik prijs me gelukkig dat ik van DEO geen AB krijg. Die kerel heeft toch geen argumentie. Laat staan dat er iets zou zijn waarop ik in kan gaan.

Overigens ik zit hier niet voor de AB's, maar voor de discussie en de money.

Brengt mij op een idee. Ik bied de aan mij gegeven AB's te koop aan tegen E 5 per AB. De moderator bied ik commissie 20% omdat even silent aan te pakken buiten die Pieter Kort.

Wie biedt?

Groet, Jonas. Moet nog even kijken om te kijken naar het precieze aantal AB's om mijn omzet te bepalen. Ik heb het
[/quote]

Kom op Jonas, ik wil op z'n minst een beetje commissie over de AB's die ik je gegeven heb.
Julle willen een AB blackpool opzetten?
Gelukkig krijg ik nooit een AB...
[verwijderd]
0

Laby, dat werkt natuurlijk niet. Niet dat ik het je niet gun, maar het bedrag wordt dan onvoldoende om die moderator laat ik zeggen gunstig te stemmen. Dat is om technische redenen. Het is niet anders.

Jonas ontfermt zich wel over de rest en houdt dat liefdevol bij elkaar.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef:

Laby, dat werkt natuurlijk niet. Niet dat ik het je niet gun, maar het bedrag wordt dan onvoldoende om die moderator laat ik zeggen gunstig te stemmen. Dat is om technische redenen. Het is niet anders.

Jonas ontfermt zich wel over de rest en houdt dat liefdevol bij elkaar.

Groet, Jonas
OK Jonas, het zij zo! Maar bij het geven van volgende AB's hou ik je scherp in de gaten.
[verwijderd]
0
quote:

Deodorant schreef:

Ik stoor toch niet hoop ik :)

Nee hoor Deo, de onderhandelingen zijn afgebroken.
ramptoerist
0
quote:

Labyrint schreef:

[quote=Deodorant]
Ik stoor toch niet hoop ik :)

[/quote]

Nee hoor Deo, de onderhandelingen zijn afgebroken.
Godzijdank ! :) Abtjes zijn voor meisjes, voor het geval dat :)

Oh ja, de Beurs...eens even kijken..
[verwijderd]
0
quote:

Deodorant schreef:

[quote=Labyrint]
[quote=Deodorant]
Ik stoor toch niet hoop ik :)

[/quote]

Nee hoor Deo, de onderhandelingen zijn afgebroken.
[/quote]

Godzijdank ! :) Abtjes zijn voor meisjes, voor het geval dat :)

Oh ja, de Beurs...eens even kijken..
dit forum is toch voor de beurs, niet voor AB's. Wel goede inleiding maar dat is eignelijk altijd zo ;-) bij iedereen.
[verwijderd]
2

Swar voor jou er ook 1 en ik had dat al eerder gedaan. Deo je stoort natuurlijk helemaal niet. Zie het niet te zwart in.

Naar verwachting komt mooi weer er weer aan. Ik ga begin volgende week wat wandelen en fietsen op de Veluwe. Praten met boeren hoe de koeien erbij staan, mopperen op LNV. Voordat je het wet gaat het verder in de boerenkeuken.

Dan is het van die Euro moeten ze in Den haag niet 1 keer omdraaien maar 4 keer en om wat te bereiken moet je keihard werken etc. Kortom het gezonde boerenverstand met de waarheid.

Moet je ook doen. Buitenlucht, beweging en gezond verstand. Lucht op. Even geen IEX en al dat beursgedoe met die zegt zus en die zegt zo. Daar wordt je horendol van en dat is niet goed.

Deo, neem mijn advies maar over en bevrijd je. Kijk naar de mooie lucht en de natuur, praat eens met wat nuchtere boeren.Lezen van mooie boeken helpt ook. En dan kan het ook en vooral met jou goed komen.

Geheel gratis advies en groet van Jonas.
[verwijderd]
1
Jonas,

Kijk, dat is nou de reden dat ik niet meer in R'dam woon.

Mijn overburen wonen op 200m afstand, links 300m en rechts 400m.

Af en toe "thuis werken" komt helemaal goed :-)
relic
1
quote:

Svartalfa schreef:

[quote=Labyrint]
[quote=jonas]
Ik prijs me gelukkig dat ik van DEO geen AB krijg. Die kerel heeft toch geen argumentie. Laat staan dat er iets zou zijn waarop ik in kan gaan.

Overigens ik zit hier niet voor de AB's, maar voor de discussie en de money.

Brengt mij op een idee. Ik bied de aan mij gegeven AB's te koop aan tegen E 5 per AB. De moderator bied ik commissie 20% omdat even silent aan te pakken buiten die Pieter Kort.

Wie biedt?

Groet, Jonas. Moet nog even kijken om te kijken naar het precieze aantal AB's om mijn omzet te bepalen. Ik heb het
[/quote]

Kom op Jonas, ik wil op z'n minst een beetje commissie over de AB's die ik je gegeven heb.
[/quote]

Julle willen een AB blackpool opzetten?
Gelukkig krijg ik nooit een AB...
Heeft niks met geluk te maken maar met gunnen, bij deze dan de eerste ;¬)
733 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.706,50 -0,73%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.905,77 -0,62%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.395,21 +0,67%
 EUR/USD 1,0653 +0,09%
 WTI 82,27 +0,23%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%