Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

AEX DD 17/9 De wispelturige U.S.-consument.

266 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 » | Laatste
[verwijderd]
17
Gaat de wispelturige U.S.-consument ons nekken?

Als rechtgeaard belegger heb ik niet alleen een hekel aan verliezen maar nog meer aan geld uitgeven aan zaken anders dan eten, drinken en vertier. Zo is kleren kopen nu bepaald niet mijn hobby. Het liefst zou ik ’s ochtend met ochtendjas en zwembroek naar de kledingszaken op pad gaan om zo snel mogelijk klaar te zijn met passen.

Toch verslijten bij mij ook dingen en kan ik moeilijk mee in dit computertijdperk als ik niet af en toe eens ga shoppen.
Mijn consumentengedrag is gezien mijn geringe hobby in shoppen echter op zijn minst atypisch voor de consument geworden.

Heb ik namelijk besloten mij over de shophobbel heen te zetten dan ga ik ook full out; ik sla gewoon in razend tempo de hele handel tegelijk in, ren van winkel naar winkel en koop meteen een paar varianten van diverse zaken (6 overhemden, 3 paar schoenen, 12 paar sokken, nieuwe camera etc etc. Voorlopig kan ik er dan weer even tegen tot de volgende shopronde. Zoals gezegd neem ik dat mijn winkelgedrag enigszins atypisch en onvoorspelbaar is. Bij de gemiddelde consument zal het er veelal anders toegaan, maar is daarmee die consument gemakkelijk voorspelbaar?

In vroegere voor de econoom overzichtelijke tijden was het simpel. Had de mens een behoefte maar geen geld dan telde dat niet mee, want er was immers geen koopkrachtige vraag en daarmee geen meetbare consumptie. Voor zover er wel geld was, lagen de zaken simpel: de consument gaf een meetbaar percentage van zijn inkomen uit aan consumptie. Gesommeerd leidde dat tot de nationale consumptie die dan weer gelijk was aan de verdiensten uit de nationale productie.

Later begon de economie de consument fijnzinniger te benaderen. Micro met onder meer de grensnut- en revealed preferencetheorie en macro door loslaten van de gedachte van een mechanische vaste relatie tussen inkomen en consumptie.
Macro kregen economen meer aandacht voor zaken zoals kredietpositie van de consument en de rol van de banken en regelgeving daarbij, ontwikkelingen in de vermogensvorming, stijgende welvaart en toenemend belang van de dienstensector (Baumol)en het consumentenvertrouwen.

Met het meten van consumenten overschreden de economen de oorspronkelijke grenzen van het vakgebied en kwamen ze te verkeren tussen de psycho- en sociologen en wat dies meer zij.
Hoe het ook zij: er werden aannemelijke verbanden gelegd tussen consumentenvertrouwen en toekomstige consumptie.
Toch kunnen plotselinge onvoorspelbare stemmingswisselingen nog altijd enig roet in het eten van consumentenvertrouwen als indicator gooien. Voorspellen blijft moeilijk.

Vandaag staat er een belangrijke meting op het menu:

15.55 UUR. PUBLICATIE TOONAANGEVENDE INDEX CONSUMENTENVERTROUWEN VAN DE UNIVERSITY of MICHIGAN

Voordien hoef je als belegger de beursnieuwtjes niet te volgen. Hoewel ik enige vooruitlopende ochtendangst bij beleggers niet uitsluit is er grote kans dat er pas nadien echte actie komt.

Persoonlijk zal ik overigens niet wild gaan reageren. Voorlopig houd ik het op groeivertraging. Niet leuk, maar voor een LT georiënteerde belegger geen reden voor paniek. Valt het mee dan is dat een mooi verjaardagscadeau (morgen ben ik jarig).

Vrolijk en onbevreesd heb ik de afgelopen tijd dan ook geschoven in mijn porti. Crucellaandelen omgezet in louter naked calls, winst genomen op Pfizer. Geld niet in een kistje gestopt maar gestuurd richting Hollands glorie zoals Vopak, Imtech, Boskalis, SBM, DSM, Philips, Fugro, BAM. Die had ik deels al, maar er kon nog wel wat bij.

Erger ik mij nooit? Tuurlijk wel! Met lede ogen zie ik bijvoorbeeld aan dat sommige aandelen zoals Ahold, KPN, Shell, Binck zo slecht de echte weg omhoog weten te vinden. Toch ik gooi ze er niet uit, want eens zal dat gebeuren.

Komende tijd zal ik onregelmatig aanwezig zijn. Ik heb daarom besloten de komende maanden te stoppen met het dagdraadje. Dat betekent: RUIMTE VOOR NIEUW TALENT. Geef je op bij Jos via jjkoets@ chello.nl.

Ik wens iedereen een prettig weekend en succesvolle beursperiode gewenst en remember: WE WILL SURVIVE.

Groet, Jonas
gerrit 69
0

Ook van mij een fijne wispelturige verjaardag toegewenst. Mooie overpeinzing in jouw draadje (ab,tje)

Groet van Gerrit
relic
0
De meeste mannen hebben een hekel aan kleren kopen ;¬)
Ik zou eerst thuis even je broek maten opschrijven scheelt een hoop gepas.

Happy birthday!

Ps: Gelukkig heb ik mijn FTI Sep nog niet verkocht
[verwijderd]
1
Jonas schrijft:.....vandaag PFE verkocht.....

Houdoe,

Ook toevallig! Ik kocht PFE vandaag, :-)

Ben ik nu wispelturig, of jij ?

Houdoe

>--:-)-->
SAHR-0310
0
Leuk stuk Jonas. AB dikverdiend! Jammer dat je stopt.

En dat de koersen de komende tijd flink omhoog mogen gaan! Te beginnen vandaag zodat je er meteen op je verjaardag van kan genieten.
[verwijderd]
0
feliciteerd callers , vooral kopie mooie inschatting .
Eur dollar koerst nog steeds lekker verder en poen is nog steeds binnen aan het komen.

Succes jongens
Beperktedijkbewaking
0
Leuke en ook inhoudelijk herkenbare opening, jonas!
Qua beleggingsstijl komen we wel zo'n beetje overeen, qua shopping-gedrag ook.
Tot wanhoop van de vrouw/vriendin.
Dan is het echt een dubbel-dip.

ONN
0
quote:

jonas schreef:

Voordien hoef je als belegger de beursnieuwtjes niet te volgen. Hoewel ik enige vooruitlopende ochtendangst bij beleggers niet uitsluit is er grote kans dat er pas nadien echte actie komt.
Gisteravond nabeurs goede berichten van TXN, RIMM en ORCL zorgen voor een bijna 10 punten hogere S&P.
Heb je geen Tech in porto Jonas ? En dan bedoel ik geen Imtech ;-)
[verwijderd]
0
quote:

ouwebeursrot schreef:

Neuh, 340 gaat niet lukken hoor.............
Ben er niet van overtuigd dat je daar gelijk in hebt Ouwe, een stijging van 1,6% AEX zit er wel in. Wil er wel voor vanavond een slok op zetten.
bezinteergebelegt
0
AB voor wederom een prachtig verhaal en de futten staan zeer gunstig voor de stieren, zal de 340 vandaag dan toch geslecht worden EOD ?? Zou mij geld kosten maar ach, er zijn belangrijkere dingen. Allen weer veel succes en niet teveel drinken vanavond ( dat doe ik al )

gr

B.E.G.B
SAHR-0310
0
[verwijderd]
0
Goede morgen,
AB voor Jonas en gefeliciteerd met je verjaardig.
Kopie ook pet af. Ik ben met de ouwe eens, dit is lang gezochte test van 339 en mooi moment om short te gaan.
Wat met S&P futs gebeurd is in mijn ogen onwerkelijk (in de nachtelijke uren oppompen) . Volgens mij de hele WS zat short en nu worden ze hard aangepakt door de marktmakers. Ik denk dat dit niks met economie te maken heeft. Bovendien vind ik dat dit niet zonder gevolgen zijn vervolg kan geven. Veel mensen op WS zullen geld verliezen. En maar grote drie of zo winnen. Dat zullen we zien met volgende cijfers van Q3.
Succes met de handel.
[verwijderd]
1
Derde kwartaal komt er aan in de Tech, kan wel eens voor een flinke boost zorgen de komende weken denk ik
ONN
0
quote:

Labyrint schreef:

Wil er wel voor vanavond een slok op zetten.
Is goed hoor. Inmiddels verzekerd van een flink bachanaal ;-)
266 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
871,62  +5,11  +0,59%  14:31
 Germany40^ 18.029,30 +0,94%
 BEL 20 3.884,75 +0,56%
 Europe50^ 4.977,62 +0,83%
 US30^ 38.314,01 +0,17%
 Nasd100^ 17.253,24 +0,25%
 US500^ 5.022,96 +0,12%
 Japan225^ 37.568,71 -0,41%
 Gold spot 2.306,15 -0,91%
 EUR/USD 1,0672 +0,19%
 WTI 81,12 -1,13%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +40,00%
PROSUS +3,87%
JUST EAT TAKE... +2,95%
BAM +2,63%
ALLFUNDS GROUP +2,55%

Dalers

RANDSTAD NV -6,76%
Akzo Nobel -5,26%
NSI -4,23%
FASTNED -2,88%
ArcelorMittal -1,74%