Ahold « Terug naar discussie overzicht

Wat zijn de pijnpunten voor de accountants m.b.t. Ahold

10 Posts
hegveld2023
3
Ahold heeft afgelopen vrijdag aangegeven dat de publicatie van de jaarstukken vertraging opgelopen hebben.Dit geldt tevens voor de ondertekening dooe de accountant.
Waat zit de accountant mee?
Ik denk dat ze wel alle inkomsten en uitgaven voor de jaren 2000, 2001 en 2002 tot nu toe op een rijtje hebben staan.
Het moeilijke zit nu in de waardering van die dochters die ze de laatste jaren hebben overgenomen.Hoeveel moet er extra aan goodwill afgeschreven worden.Bovendien geldt dat sinds 31 december 2001 ( voor Ahold het eerst per 31 december 2002) de regels met betrekking tot het opnemen van de goodwill volgens de US accountancy gewijzigd zijn .De goodwill moet den op basis van de te verwachten resultaten gewaardeerd worden.Ongeveer 15 miljard aan goodwill moet opnieuw beoordeeld worden.
Dat is geen gemakkelijke opgave , mede gezien de economisch gezien onzekere periode waarin we verkeren.Bij ICA Ahold zitten wel problemen met betrekking tot de verantwoording van de resultaten in de jaarstukken van Ahold.Zij zijn verantwoord alsof Ahold de volledige zeggenschap had over Ica , maar bij Ica Ahold zit geen probleem mbt de waardering van de deelneming.Ica heeft zich ook in 2002 positief ontwikkeld.Zie de jaarstukken van Ica over 2002 , waar intussen een accountantsverklaring voor afgegeven is.
De problemen wat de goodwill waardering betreft zitten vooral bij Bruno, Disco, US Foodservice.
Eind 2001 stond er op de balans aan goodwill een bedrag van ongeveer 5,5 miljard euro.
Een ander groot probleem waar de accountants mee tobben is , moeten ze een voorziening in de balans opnemen voor claims die oa door aandeelhouders ingediend zijn .En zo ja hoe hoog moet die claim zijn.
En stel bij een afboeking van 4 miljard euro aan goodwill,mag de voorziening niet boven de 1,5 miljard euro uitkomen , anders dreigt er een negatief eigen vermogen.
Met het bovenstaande wil ik niet zeggen dat de afboeking goodwill op 4 miljard euro of hoger uit gaat komen en de voorziening op 1,5 miljard of hoger.Ik weet trouwens niets meer dan U .Maar bij forse afboekingen en voorzieningen kan het wel spannend worden.
Anderzijds denk ik ook als Ahold hier door heen komt , dat de onderneming toch nog een mooie toekomst heeft.
Ik zie veel analisten de winst per aandeel voor de komende jaren waarderen ruim voor de 1 euro .Daar hoort dan ook een hoger bedrag bij dan 6 a 7 euro
[verwijderd]
0
Volgens boekhoudregels mag een voorziening (bijvoorbeeld voor de aangehaalde claim door aandeelhouders) pas gevormd worden indien de hoogte daarvan redelijkerwijs is in te schatten. Indien dat niet te doen is, dient slechts vermelding hiervan te worden gemaakt in de toelichting.

Mijn inschatting is dat er geen voorziening wordt gevormd, maar dat er wordt toegelicht dat er eventueel een claim kan volgen die van materiële betekenis kan zijn. Als de claim niet eens materieel is, zal je hem niet eens in de toelichting tegenkomen.
[verwijderd]
0
1 euro winst per aandeel geeft toch een koers van gauw 10-12euro , blijft de vraag als ze alles MOETEN doen wat jij aangeeft hoeveel ze zouden moeten ophalen om hun kapitaal op niveau te halen en tegen welke prijs.
[verwijderd]
2
Velen stappen heel lichtvoetig over de drie nog lopende strafrechterlijke onderzoeken tegen Ahold heen. IMO verwacht ik torenhoge boetes zoniet procedures tegen personen. Hopelijk heeft Ahold hier reeds voorzieningen voor getroffen en deze voorzieningen opgenomen in de prognoses voor het vierde kwartaal 2003 en geheel 2004 zoniet verwacht ik, doch hoop het niet, dat het aandeel Ahold wel degelijk WEER fors zou kunen dalen. Afijn de nabije toekomst zal ons dit leren doch reken u niet op voorhand rijk omdat het aandeel Ahold ondergewaardeerd is en een koersdoel van 10/12 euro reëel zou zijn, eerst zien dan geloven. Gelukkig heb ik Maart 2003 mijn potje voor Ahold toch veiligheidshalve verdeeld over Ahold en Buhrmann, het koersverlies van Ahold van de laatste weken wordt nu gedeeltelijk opgevangen door mijn Burhmannen.
[verwijderd]
0
RPT,

geinig, heb precies hetzelfde gedaan
vangen elkaar goed op
het totale beeld is in stijgende lijn, Ahold blijft iets achter.

mvrgr Wiedewa
[verwijderd]
0
Leuk hè, Ahold krabbelt weer iets overeind doch B gaat, nu nog, als een speer. Mijn voorzichtigheid werpt nu z'n vruchten af.

Mvg,
RPT
[verwijderd]
0
RPT,

heb hetzelfde beleefd vandaag, wat is het weer toch mooi.
jammer heb de aandelen weggedaan op 7.40 de calls jan04 heb ik nog.
nu kan ik pas echt genieten van de navakantie.

ja ehh, die calls zal ik nog maar ff vasthouden, loopt lekker.
waarschijnlijk zijn de twijfels verdwenen en krijgt Ahold weer vaste voet op de wal, indien dat zo zou zijn, kan er ineens 'n enorme stijging plaatsvinden.
dit natuurlijk omdat het potentieel van zo'n grote firma enorm is.
vergeet niet dat voor de crisis begon het aandeel op ± 30 Euro stond.

DAAROM NIET TE BANG, GEWOON VASTHOUDEN

mvrgr Wiedewa
[verwijderd]
0
Wat je schrijft !!!, niet wegdoen !!!, hoewel het wel kriebelt, maar ja wellicht halen AH en B voor eind 09 het beoogde koersdoel, heb heden wel mijn laatste GT aandelen verkocht. Wel zonde dat jij je B aandelen verkocht heb, hopelijk AH nog niet.

mvg,
RPT
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 15:27
Koers 27,020
Verschil +0,060 (+0,22%)
Hoog 27,140
Laag 26,820
Volume 1.175.418
Volume gemiddeld 2.048.385
Volume gisteren 2.791.825