Heineken « Terug naar discussie overzicht

Heineken - 1e halfjaar 2014 resultaten

8 Posts
voda
0
'Heineken boekt meer winst op lagere omzet'

ZONDAG 17 AUGUSTUS 2014, 14:23 uur | 44 keer gelezen

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Heineken heeft zijn omzet in het eerste halfjaar mede door negatieve wisselkoerseffecten waarschijnlijk zien dalen. De winst werd echter opgekrikt ten opzichte van een jaar eerder, zo voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die de bierbrouwer woensdag voorbeurs publiceert.
De analisten voorzien gemiddeld een omzet van 9,3 miljard euro over de eerste 6 maanden van 2014. Dat zou ruim 10 procent minder zijn dan een jaar eerder. De nettowinst verbeterde naar verwachting met 14 procent, tot 727,7 miljoen euro.

Heineken liet eind april in een update al weten in het eerste kwartaal ruim 1 procent meer bier te hebben verkocht dan in de eerste 3 maanden van 2013. Die groei kon niet voorkomen dat de totale omzet door negatieve wisselkoerseffecten met bijna 3 procent zakte tot 4 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen namen de opbrengsten met ruim 3 procent toe.

Nettowinst

De nettowinst van Heineken zakte door eenmalige kosten in het eerste kwartaal met 84 miljoen euro tot 143 miljoen euro. De vergelijkbare winst was hoger dan vorig jaar, stelde Heineken zonder een concreet getal te noemen.

Bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer sprak destijds van een bemoedigende start van het jaar. Hij hield daarbij vast aan de voorspellingen die Heineken in februari deed voor 2014. Daarbij rekent de brouwer op groei in Afrika en het Midden-Oosten, Azië-Pacific en Latijns-Amerika en een lagere consumptie in Europa. Daardoor zal de vergelijkbare omzet dit jaar waarschijnlijk groeien, terwijl wisselkoersen de totale omzet negatief blijven beïnvloeden.

bedoekt
0
voda
0
Heineken autonome omzet en operationeel resultaat hoger - Update
(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Heineken halfjaaromzet autonoom hoger, effectief lager door valuta-effecten', om informatie, commentaar analisten, en actuele koers toe te voegen)

Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Heineken nv (HEIA.AE) zag in het eerste halfjaar de groepsomzet autonoom groeien door een gestegen volume en een hogere omzet per hectoliter, blijkt woensdag uit de halfjaarrapportage van het bierconcern. De winst voor bijzondere lasten steeg met 14%, maar de nettowinst daalde licht.

Het groepsbiervolume groeide autonoom met 3,1% tot 96,6 miljoen hectoliter dankzij Afrika, het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika en West-Europa, en een verbeterde trend in het tweede kwartaal in Azie-Pacific. In Centraal- en Oost-Europa was er een autonome volumedaling van 3,7%.

Heineken realiseerde marktaandeelwinst in een aantal belangrijke markten, waaronder Nigeria, Vietnam, Frankrijk, Nederland, de Verenigde Staten, Spanje en Brazilie. Opkomende markten zorgen nu voor 60% van de volume-afzet en 50% van de totale omzet. Innovaties hebben ERUR682 miljoen aan de halfjaaromzet bijgedragen en de innovatieratio is daarmee gestegen naar 7,4% van 6,0% een jaar geleden.

Heineken verwacht een positieve volumeontwikkeling in de rest van het jaar, met een iets lager onderliggend groeitempo dan in deze eerste zes maanden van dit jaar, waarin werd geprofiteerd van het goede voorjaarsweer en het WK-voetbal. Deze volumegroei zal worden geleid door de opkomende markten in Afrika, het Midden-Oosten, Azie-Pacific en de Amerika's, meldt het concern.

De bierbrouwer verwacht dat ook de groei van de omzet en winst in tweede helft van 2014 mede vanwege de wisselende economische omstandigheden, maar bij gelijkblijvende of iets lagere grondstofkosten, iets zal afvlakken ten opzichte van het eerste halfjaar. Al met al verwacht Heineken "een gezonde autonome omzetgroei over het hele jaar 2014 met een ongunstig effect van valuta-omrekeningsverschillen op de gerapporteerde omzet".

Heineken gaat nu voor heel 2014 uit van een negatief valuta-effect van circa EUR70 miljoen op de geconsolideerde operationele winst en van zo'n EUR50 miljoen op de winst voor bijzondere posten en amortisatie (beia).

Over het gehele jaar 2014 wordt verwacht dat de marges hoger zullen zijn dan het nieuw geformuleerde streven van 40 basispunten verbetering per jaar.

Heineken meldt dat de kostenbesparingen sinds het begin van 2012 op EUR637 miljoen zijn uitgekomen, meer dan de doelstelling van EUR625 miljoen voor de drie jaar tot en met 2014.

De groepsomzet over het halfjaar kwam 1,4% lager uit op EUR10,196 miljard, maar de autonome omzet steeg met 4,6%. De operationele winst (beia) steeg 7,7% naar EUR1,560 miljard (autonoom +13%) en de winst voor bijzondere posten en amortisatie steeg met 14% (autonoom +19%) tot EUR772 miljoen. De uiteindelijke nettowinst daalde met 1,3% tot EUR631 miljoen, als gevolg van eenmalige items, waaronder herstructureringslasten.

Heineken rekent voor 2014 op kapitaalinvesteringen in vaste activa van circa 1,5 miljard en een nettoschuld/EBITDA-ratio van minder dan 2,5.

De cijfers worden door analisten en beleggers goed ontvangen.

KBC Securities verhoogt het advies op Heineken naar buy van accumulate en het koersdoel naar EUR62,00 van EUR58,00, na de beter dan verwachte halfjaarresultaten en de positieve outlook voor de rest van het jaar.

De nieuwe EBIT-marge doelstelling is boven verwachting van Michel Aupers van Rabobank Equity Research. Ook de autonome EBIT-groei en winst per aandeel zijn beter dan verwacht, zegt de analist die een buy-advies houdt bij een koersdoel van EUR60,00.

Analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux verwacht dat na de sterke cijfers de consensus taxaties voor heel 2014 met 4-5% opwaarts zullen worden bijgesteld. Kepler Cheuvreux houdt een buy-advies bij een koersdoel van EUR60,00.

Het aandeel noteert woensdag omstreeks 12.45 uur 7,2% hoger op EUR56,68 op een 0,1% hogere AEX.

Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com


voda
0
Heineken margedoelstelling boven verwachting - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--de nieuwe doelstellingen van Heineken (HEIA.AE) voor de EBIT-marge, die jaarlijks met 40 basispunten moet stijgen en dit jaar zelfs hoger zal uitvallen, zijn boven verwachting van Michel Aupers van Rabobank Equity Research. De analist spreekt verder van sterke halfjaarcijfers, met omzetstijgingen en volumegroei in alle markten, behalve Centraal en Oost-Europa. Ook de verwachte autonome EBIT-groei en winst per aandeel zijn beter dan verwacht. Het advies is buy bij een koersdoel van EUR60,00. Omstreeks 09.50 uur noteert het aandeel 6,2% hoger op EUR56,16, terwijl de AEX met 0,3% stijgt. (BTK)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Heineken taxaties hoger na sterke halfjaarcijfers - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--De consensus taxaties voor Heineken (HEIA.AE) voor heel 2014 zullen naar verwachting van Richard Withagen van Kepler Cheuvreux na de sterke halfjaarcijfers met 4-5% opwaarts worden bijgesteld. De analist verwijst naar de beter dan verwachte resultaten in de regio's Afrika/Midden-Oosten, de Amerika's en West-Europa, die zorgden voor een 10% hoger dan verwachte aangepaste EBIT. Meer specifiek noemt hij de goede prestaties in de belangrijke markten Mexico, Nigeria, en de volumes van Tiger in Azie. Hij wijst verder op de genoemde doelstelling voor margeverbetering voor de middellange termijn, die dit jaar naar verwachting zal worden overschreden. Kepler Cheuvreux houdt een buy-advies bij een koersdoel van EUR60,00. Omstreeks 09.30 uur noteert het aandeel 6,5% hoger op EUR56,34, terwijl de AEX met 0,4% stijgt. (BTK)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


voda
0
Heineken streven naar margeverbetering positief, zegt TGB - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--Het is positief dat Heineken bij zijn halfjaarcijfers meldt op middellange termijn te streven naar een jaarlijkse margeverbetering met circa 40 basispunten, en verwacht dat dit streven in 2014 hoger zal zijn, zegt Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. Dat duidt volgens de TGB-analist onder meer op een goede kostendiscipline. De resultaten zijn voor hem conform verwachting en in alle regio's goed, mede dankzij het goede voorjaarsweer in belangrijke markten, het late paasweekeinde en het WK-voetbal. TGB houdt op Heineken 'aanbevolen' als advies bij een koersdoel van EUR55. Het aandeel is dinsdag gesloten op EUR52,90. (BTK)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


voda
0
'Cijfers Heineken zonder meer goed'

WOENSDAG 20 AUGUSTUS 2014, 08:59 uur | 196 keer gelezen

AMSTERDAM (AFN) - De halfjaarcijfers die Heineken woensdag publiceerde zijn ,,zonder meer goed'', zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen in een reactie. Vooral de volumegroei en de verbetering van de operationele marge zijn volgens hem beter dan verwacht.
“De volumegroei in West-Europa is heel positief”, aldus Van Beek, al wordt die voor een deel gedragen door eenmalige effecten als het WK voetbal en het warme zomerweer. Ook in Azië laat de bierverkoop na een flinke dip weer herstel zien.

Verder zal de margedoelstelling die Heineken uitsprak voor de middellange termijn volgens de marktvorser goed worden ontvangen. Het bedrijf voorziet een jaarlijkse stijging met 40 basispunten. “De lat wordt hoger gelegd bij Heineken, dat is een goede zaak”, zei Van Beek, die voor het aandeel het advies 'aanbevolen' hanteert.

Buy

Voor KBC zijn de sterke resultaten aanleiding het advies voor Heineken op te schroeven van 'accumulate' naar 'buy'. Volgens analist Wim Hoste zijn de cijfers duidelijk beter dan verwacht en zijn de vooruitzichten over het algemeen positief. Het koersdoel gaat van 58 naar 62 euro.

Ook Karel Zoete en Patrick Roquas van Rabobank zijn erg te spreken over de resultaten van Heineken. “Het is duidelijk dat de omzetontwikkeling in veel markten is verbeterd en dat de kostenbesparingen de verwachtingen blijven overtreffen”, schrijven zij in een commentaar.

Verrast

Ook Rabobank is aangenaam verrast door de margedoelstellingen die Heineken heeft geformuleerd. De beoogde toename van de operationele winstmarge is hoger dan de bank had voorzien, en zal bovendien dit jaar al direct worden overtroffen. Rabo heeft een koopadvies en een koersdoel van 60 euro.

Beleggers beloonden de cijfers met een fikse koerssprong. Het aandeel voerde een klein uur na opening van de handel op het Damrak de 0,2 procent hogere AEX aan met een winst van 6 procent op 56,08 euro.

8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 13:25
Koers 89,500
Verschil +1,500 (+1,70%)
Hoog 89,920
Laag 88,280
Volume 161.483
Volume gemiddeld 565.644
Volume gisteren 595.717