Telers en verwerkers van biologische producten zijn steeds vaker in overtreding. Nooit eerder hebben zoveel bioboeren en andere biologische ondernemers zo vaak de wet overtreden als dit jaar. De markt groeit zo snel dat er veel fouten gemaakt worden.
Biologische ondernemers zijn het afgelopen halfjaar meer dan 2300 keer op de vingers getikt. Toezichthouder Skal constateerde 339 'ernstige afwijkingen' en in 26 gevallen raakten de overtreders hun vergunning kwijt. Zo verloor een sjoemelende Utrechtse slager en een importeur van aardappelen, groente en fruit hun bio-certificaat.
Volgens de branche zit het probleem in de enorme groei van de sector. Ondanks de economische crisis kopen elk jaar meer consumenten de relatief dure biologische producten. Inmiddels gaat het om een omzet van meer dan een miljard euro per jaar.
Strenge controles
Zo pleit boer Jan Jaap Jantjes pleit voor strenge controles. 'Het keurmerk moet sterk blijven, wij hebben die hogere prijs nodig.'
Jantjes is een biologische melkveehouder, al 17 jaar. Een levenswijze, een manier van werken waar hij voor de volle 100 procent achter staat. Maar de administratieve rompslomp, om zeker te stellen dat de hele keten van mest en veevoer tot de melk in de schappen van de supermarkt volstrekt biologisch verloopt, vraagt veel.
'Ik had in januari een controleur op bezoek,' zegt Jantjes. 'Er lagen zes ordners op tafel. Ik kon keurig de bonnen overleggen van het veevoer, inclusief een verklaring van de leverancier. De controleur waarschuwde toch even, dat ik in de toekomst ook het certificaat van die leverancier moet tonen. Nieuwe regels.' Overdreven, vindt Jantjes. 'Toezichthouder Skal heeft die certificaten zelf en kan dat zo checken.'
Begrip voor consument
Toch toont boer Jantjes ook begrip. De consument die in de supermarkt een pak biologische melk koopt en daar iets extra's voor betaalt, moet zeker weten dat hij niet voor de gek wordt gehouden. 'Volkomen terecht. Ook voor mij is het cruciaal dat het biologische keurmerk sterk blijft. Op onze manier produceren, is duurder. Wij hebben die hogere prijs dus nodig. Om het imago goed te houden, moeten de rotte appels eruit. Gelukkig zijn dat er niet veel. Maar zo'n schandaal bij slachter VION is ook slecht voor ons.'
Wie 100 procent zeker wil zijn of een product daadwerkelijk biologisch is, kan het beste naar de natuurwinkel of de biologische supermarkt gaan, stelt Jan Groen, directeur van Green Organics uit Dronten. 'Daar worden alleen producten afgenomen van bedrijven die 100 procent biologisch werken.'
'Al zijn er reguliere supermarkten die de keten ook scherp bewaken. Maar als zij puur voor het imago biologische producten in de schappen leggen en scherp op de prijs gaan zitten, is er een risico. Zelfs dan zit dat biokeurmerk er niet voor niets op en is de kans nog altijd 99,8 procent dat een product écht biologisch is. Een supermarkt wil ook geen schandalen.'