Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Moet Griekenland uit de euro en eurozone?

2.531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... 123 124 125 126 127 » | Laatste
pardon
0
Ze presteren dus bijna niets maar maken alleen maar op,en daarbij leven ze op grote voet.
Verder zijn ze corrupt chanteren andere landen en willen niet veranderen,er is maar 1 oplossing en dat is ze gaar laten koken in hun eigen sop.
Europese unie dit land hoort daarin niet thuis zo vlug mogelijk eruit met die gasten.
mjmj
1
Ja dat is zo maar het is vele malen complexer omdat het niet alleen Griekenland betreft. Het is ook te zien als een clash van systemen en denkwerelden, verschuivende coalities, verschuivende machtscentra, kennis over traditie, teruggang van traditionele machtsgeorienteerde maatschappijen, clashes van culturen, andere regels in de EU enzovoort. In die zin is het een aanloop tot een nieuw europa
pardon
0
vr 24 apr 2015, 18:02 | 4 reacties
Straf voor Griekenland
door Alexander Sassen van Elsloo
Als ik de uitlatingen van de sleutelfiguren in de eurozone zo hoor, lijkt het er meer en meer op dat Griekenland de eurozone zodanig voor het blok zet, dat zij een Griekenland forceert om uit de euro te stappen. De term 'Grexit' of 'Grexident' zou dan beter veranderd kunnen worden in 'Grexpulsion'.
De vraag is natuurlijk of dit daadwerkelijk gaat gebeuren of dat de uitlatingen allemaal onderdeel zijn van het onderhandelingsspel. Maar mocht Griekenland uit de eurozone stappen/gezet worden, wat gebeurt er dan?
Grexpulsion
Er zijn vele scenario’s denkbaar over wat er gebeurt als Griekenland daadwerkelijk de eurozone verlaat, maar in deze column beperk ik mij tot één scenario: de strafexpeditie.
Mocht Griekenland uit de euro kukelen, dan gaan ze elkaar daarvan de schuld geven. De Grieken zullen zeggen dat de eurozone hen kapot probeerde te maken, terwijl de eurozone zal zeggen dat de Grieken een langer verblijf in de eurozone onmogelijk maakten.
Hierbij moet ik wel opmerken dat het uitzetten van een euroland niet kan, maar de eurozone kan het wel afdwingen (geen geld meer geven en ECB-kraan dicht zetten). Dit is iets wat de Grieken van pas gaat komen in de retoriek bij Grexpulsion.
De waarheid ligt zoals zo vaak in het midden, want Griekenland moet wel degelijk bezuinigen, maar zonder een grote schuldkwijting heeft dat geen zin. Verder zou ook een van de grootste oorzaken van deze ellende moeten worden weggehaald: de euro (zie mijn column van vorige week).
Strafexpeditie
In ieder geval zal de eurozone de impact van een Grexpulsion willen minimaliseren. Dit betekent dat de rest van de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) duidelijk gemaakt moet worden dat een euro-exit absoluut geen pretje is. Deze optie moet zo onaantrekkelijk mogelijk worden gemaakt.
Dit houdt in dat de eurozone en EU keihard zullen optreden tegen Griekenland. Waar mogelijk zal er beslag worden gelegd op alle buitenlandse tegoeden (iets wat politici in de PIIGS niet zo fijn vinden…), handelsbarrières zullen worden opgeworpen, visumplicht (afschaffen Schengen) zal worden ingesteld, de ECB draait de Griekse banken de nek om, en zo verder.
Veel van deze maatregelen zijn nu waarschijnlijk nog niet mogelijk door de vele verdragen van zowel de EMU, EU en WHO, maar als er iets is waar de EU/EMU bedreven in is, is het wel het oprekken van afspraken.
Slaatje
Hoe dan ook, de eurozone zal waar mogelijk Griekenland straffen. Maar de rol die de overgebleven PIIGS zullen moeten gaan spelen in dezen, is niet vaststaand. Als er grote electorale verschuivingen plaatsvinden aldaar, dan kan het zo maar zijn dat de strafexpeditie wordt afgezwakt.
Verder zullen de politici in de PIIGS het niet nalaten om hun positie te verbeteren. De gewenste strafexpeditie zal waarschijnlijk 'gekocht' moeten worden, wat wil zeggen dat de rest van de PIIGS concessies zullen moeten krijgen. Afzwakken van de bezuinigingen, meer geld voor projecten, en zo verder, behoren dan tot de mogelijkheden. Het wordt dus een aardig getouwtrek en de sfeer zal er vast niet beter op worden in de vredesmachine die wij de eurozone noemen.
Gebruik crisis
Griekenland zal na dit soort acties wel in de handen worden gedreven van Rusland en/of de Chinezen. Iets waar velen niet blij mee zullen zijn. Maar zoals zo vaak, heeft ieder nadeel zijn voordeel.
Het Russische gevaar voor de EU, wat dan wel erg dichtbij komt, kan dan mooi gebruikt worden om verdere integratie binnen de EU te verkopen aan de angstige kiezers. Een EU-leger, geheime dienst en zo verder, kunnen dan zomaar werkelijkheid worden. Dus een Grexpulsion zal niet als 100% slecht gezien worden door de EU.
Besmettingsgevaar
De ECB heeft bij een Grexpulsion echter wel een vette kluif op haar bord. De financiële wereld is zeer sterk verweven en problemen bij Griekse banken kunnen zo maar een domino-effect veroorzaken.
Verder is de ECB grootbezitter van Griekse staatsobligaties. Deze zullen waarschijnlijk voor 95% moeten worden afgeschreven (wakker worden belastingbetaler!). Nu kan de ECB over alles heen printen en zorgen dat wanneer nationale overheden hun financiële sector weer te hulp moeten schieten, zij gemakkelijk en goedkoop kunnen lenen door middel van programma’s zoals QE (quantitative easing, zie column van vorige week). Het huidige QE-programma zal dan wel vergroot en verbreed (naar andere beleggingscategorieën) moeten worden.
Gevaar en kansen
Als aanhanger van conservatief centralebankbeleid, word ik hier niet vrolijk van (zie deze column van mijn hand). De presentatie van de uiteindelijke rekening zal hierdoor vast worden uitgesteld, alleen de hoogte van de eindafrekening zal wel significant oplopen.
De wereld voor de belegger gaat in ieder geval zeker interessante tijden meemaken, waar veel gevaren zijn, maar ook veel kansen.
pardon
0
'Eurogroep werkt niet aan plan B Griekenland'
Gepubliceerd op 25 apr 2015 om 12:31 | Reacties: 8 | Onderwerpen: Griekenland
12:31 - 'Eurogroep werkt niet aan plan B Griekenland'
RIGA (AFN) - De eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, werkt niet aan een plan B of noodscenario voor Griekenland. Dat zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem zaterdag in de Letse hoofdstad Riga. ,,We gaan daar ook niet over praten.''

Wel gaf hij toe dat ,,enkele'' ministers tijdens het overleg van vrijdag hun grote zorgen hebben geuit over het gebrek aan voortgang en de houding aan Griekse zijde bij de onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun.

Hun uitlatingen waren geplaatst in een context van ,,Griekenland, kom in beweging, anders ga je over de rand van de afgrond'', aldus Dijsselbloem. ,,Het woord exit of Grexit is niet gevallen in de eurogroep''. En niemand heeft, volgens de voorzitter, gezegd nu te willen praten over een plan B en er is ook niet voer doorgepraat.

Vertrouwelijk verslag

Onder meer de Volkskrant citeerde zaterdag uit een vertrouwelijk verslag van het overleg. Daarin staat dat Slovenië zich openlijk afvroeg wat er gebeurt als er geen akkoord komt. Andere ministers vielen de Sloveen bij in zijn zorgen.

Het was aanvankelijk de bedoeling om deze dagen goedkeuring te geven aan een lijst hervormingsmaatregelen in ruil voor (een deel van het ) nog op de plank liggende geld (in totaal 7 miljard euro). Maar een lijst is er nog niet en een akkoord erover al helemaal niet, dus geen geld voor Griekenland.

Bodem in zicht

De bodem van de Griekse schatkist komt echter angstvallig dichterbij. Dat zou voor de Grieken voldoende motivatie zijn om snel tot een deal te komen, meent Dijsselbloem.

De ministers vergaderden vrijdag en zaterdag in Riga omdat Letland de huidige voorzitter van de Europese Unie is.
De laatste dagen.
0
Binnenkort gewoon weer geld naar Griekenland dat je nooit weer terug ziet, op naar de volgende ronde! Het spel blijft maar door en doorgaan en er is totaal geen beleid wat word nageleefd en de burger word op deze manier toch in de zeik genomen. Prachtig die democratie en dat Europa!

Misschien dat Pechtold het Nederlandse volk eens wil uitleggen wat er allemaal gebeurd en wat er tegen gedaan word.
[verwijderd]
1
Maak je niet langer druk dat geld voor Griekenland komt er gewoon, Griekenland is een belangrijke NATO voorpost, laten ze niet naar de verdommenis gaan.
Fred 62
0
quote:

geniet schreef op 25 april 2015 17:14:

Maak je niet langer druk dat geld voor Griekenland komt er gewoon, Griekenland is een belangrijke NATO voorpost, laten ze niet naar de verdommenis gaan.
Dit kan zo nog 50 jaar doorgaan , zolang dat niemand
er nog om maalt en er elke week een karrenvracht aan
euro's overgemaakt wordt in de hoop dat er ooit nog
iets terug komt.

Ruifeten in het groot.
[verwijderd]
0
zelfs de romijnen hadden al problemen met de grieken.
geweldige ideeën alleen wanneer je ze ging toepassen moesten ze ze wel eerst verbeteren.
ook wat betreft betrouwbaarheid afspraken stelden ze dikwijls grote vraagtekens.
dus vandaag weer genoten van het prachtige stuk in de nrc/ het handelsblad katern opinie en debat van bastiaan bommeljé die uitgever & boekhandelaar is, historicus en redacteur van hollands maandblad.
( een uitgebreidere versie van dit artikel staat in hollands maandblad, dus op naar de boekwinkel !)
[Dat Griekenland de bakermat van de Europese democratie is , berust op een groot misverstand. Een misvatting die Europa zelf heeft geschapen. En waarvoor het nu moet betalen. ]:

"Een commissie van het Griekse parlement gaat onderzoeken ‘wie’ de schuldencrisis hebben veroorzaakt waarin het land verkeert. De commissie mag niet verder graven dan 2009. Dat wordt dus niks, want de vraag is niet ‘wie’ maar ‘wat’ de crisis heeft veroorzaakt, en voor het antwoord dient men ten minste een paar eeuwen terug te kijken.
Elke crisis is een samenloop van misverstanden, stommiteiten, fatale vergissingen en pech. De Europese schuldencrisis is geen uitzondering, en dat geldt zeker voor de crisis in die crisis: de Griekse crisis. Er zijn nog altijd politici en economen die menen dat deze crisis te beheersen valt door ‘hervormingen’, maar iedereen die wel kan rekenen, beseft dat de diepte van de Griekse crisis dermate onpeilbaar is dat zelfs het woord ‘oplossing’ verontrustend klinkt.
Griekenland is de facto failliet met een staatsschuld van bijna 350 miljard euro, ofwel ongeveer 170 procent van het bruto nationaal product, hetgeen neerkomt op een schuld van zo’n 31.500 euro per inwoner, met een accumulerende renteschuld van 821 euro per seconde. Er is een structureel begrotingstekort van tussen de 12 en 16 procent van het bruto binnenlands product (hoewel dit in 2014 gezakt zou zijn tot 3,5 procent).
Inmiddels moet de overheid de eigen reserves opstoken om de ambtenaren te betalen, leeft meer dan een kwart van de Grieken onder de armoedegrens (van 475 euro per maand) en is de jeugdwerkloosheid hoger dan 60 procent.
De nieuwe regering eist een herziening van het steunprogramma, maar kan tegelijk niet zonder de volgende tranche van miljarden aan ‘leningen’ om de afbetalingen van eerdere schulden te dekken. Dit jaar moet het land 16 miljard ‘voorschotten’ van het IMF en het eurosysteem terugbetalen. De eerste portie van 450 miljoen zorgde in april al voor een lege schatkist; komende zomer staat in totaal 7,2 miljard op het programma.
Tegen deze achtergrond hebben de verzekeringen van Nederlandse politici dat Griekenland ‘tot de laatste cent’ de leningen zal terugbetalen, altijd even lachwekkend als stupide geklonken. Maar interessanter dan de vraag wie de stommiteiten heeft begaan, is de vraag wat ertoe heeft geleid dat een van de armste landen van Europa, met een van de zwakste munten van Europa, in 2001 binnen de op één na sterkste munt ter wereld werd getrokken.

Het antwoord luidt dat de euro vanaf de conceptie is beladen met een van de grootste misverstanden uit de Europese cultuurgeschiedenis. Vroeger of later zou het abuis in botsing zijn gekomen met de realiteit, en nu het zover is, wordt het tijd om onze eigen dwaling onder ogen te zien. Feit is dat vanaf het moment dat in 1992 in het Verdrag van Maastricht werd overeengekomen dat de Europese Monetaire Unie zou leiden tot één gezamenlijke munt, het misverstand het roer overnam van de rekenmachine.
Dat bleek in augustus 1997 toen de nieuwe munt werd gepresenteerd. De inspiratie voor het eurosymbool (€), stelde de Europese Commissie trots, kwam van de epsilon (e), de Griekse letter ‘e’, die ook de eerste letter was van Europa, een naam uit de Griekse mythologie. Het eurosymbool was bovenal „a reference to the cradle of European civilization”, ofwel een verwijzing naar de bakermat van de Europese beschaving.
Bedoeld werd: Griekenland – en dat land kon dus niet ontbreken in de eurozone. Weliswaar trad Griekenland pas in 2001 toe tot de monetaire unie, na twee jaar poetswerk aan de jaarrekeningen en als enige tegen een danig aangepaste wisselkoers, maar dat was vergeten zodra op 1 januari 2002 in de hele eurozone de nieuwe munt uit de geldautomaten kwam.
Precies hetzelfde misverstand had ook al in 1981 gespeeld, toen Griekenland lid werd van de EEG. Juist in die tijd was het verenigd Europa op zoek naar een nieuwe zelfdefinitie, hetgeen leidde tot het Rapport Tindemans uit 1976, waarin ‘de promotie van democratie’ tot centraal doel werd verklaard. Hierna waren de verwijzingen naar Griekenland als ‘de moeder van de Europese democratie’ en ‘de bakermat van Europa’ niet van de lucht.
Niemand keek dus vreemd op toen de regeringsleiders van de EEG alle bedenkingen van de toelatingscommissie wegveegden en Griekenland verwelkomden, opdat Europa, in de woorden van de Franse president Giscard d’Estaing „kon terugkeren naar zijn wortels”.
Natuurlijk, er speelden ook geopolitieke overwegingen, maar het Griekse eurodossier toont verdacht veel als de laatste oprisping van een romantisch filhellenisme dat al drie eeuwen de basis vormt van de ‘Oorsprongsmythe’ van Europa. Ik bedoel de mythe dat ‘Europa’ een gezamenlijke grondslag en gezamenlijke lotsbestemming heeft vanaf de Griekse bakermat.
Dit misverstand was in elk geval krachtig genoeg om de andere eurolanden te doen vergeten dat Griekenland sinds de Tweede Wereldoorlog geen enkel jaar had gefunctioneerd zonder subsidies uit het buitenland. Ik herhaal dat even, ten behoeve van economen en politici, want het is de kern van de zaak: Griekenland heeft sinds 1945 niet één jaar gefunctioneerd zonder aanzienlijke buitenlandse financiële hulp. Tussen 1945 en 1947 doneerden de Amerikanen miljoenen om de royalistische regering te steunen tegen de aantrekkingskracht van het communisme; tussen 1947 en 1952 ontving Griekenland aan Marshallhulp per inwoner meer dan Groot-Brittannië. In mei 1947 gaf de Amerikaanse regering 300 miljoen dollar (oude dollars) aan hulp en in 1949 kwam nog eens 362 miljoen bij. Tot 1998 bedroeg de Amerikaanse hulp elk jaar meer dan 100 miljoen dollar, inclusief de jaren van de junta (1967-1974).
Na de wederkeer van de democratie verbleekten die donaties echter tegenover de stroom aan Europese hulp. Tussen 1974 en 1981, het jaar dat Griekenland toetrad tot de Europese Unie, werden al talloze miljarden aan preparatiesteun gegeven, en na 1981 nam dat verder toe. Zo ontving Griekenland in 1982 meteen 682 miljoen ECU (de rekenkundige voorloper van de euro, en tien procent meer waard) voor ‘prijsstabilisatie’, plus vanaf de toetreding elk jaar 6,8 miljard ECU aan landbouwsubsidies. Daar bovenop kwam tussen 1989 en 1993 nog eens 7,2 miljard ECU aan ‘structuursubsidies’ bij.
Door de euro kwam daar de mogelijkheid bij om te lenen tegen zeer lage rentes, gebaseerd op de kredietwaardigheid van Duitsland en niet op die van een land dat de eigen drachme elke paar jaar met dubbele cijfers devalueerde (in 1980 met 10 procent; in 1985 met 15 procent). Het was de rekenmeesters van de eurozone ontgaan dat het bruto nationaal product van Griekenland al decennia lang voor bijna 3 procent bestond uit buitenlandse steun. Dat had weinig met een evenwichtige economische ontwikkeling te maken. Griekenland werd simpelweg een geldjunkie, en wij waren de dealers.

[verwijderd]
0
vervolg:
"In de Griekse samenleving is het wantrouwen van burgers tegen de overheid (Athene dan wel Europa) zo diep geworteld, dat belastingontduiking en gesjoemel simpelweg deel zijn van de levensstijl. Een Griek is is doorgaans goudeerlijk tegenover zijn medemens, maar is geen eerlijkheid verschuldigd jegens de staat, want die is de erfgenaam van de Osmaanse overheerser die daar eeuwenlang de scepter zwaaide.

Deze houding is verklaarbaar. De Griekse overheid heeft nooit gebroken met het laat-Osmaanse systeem van cliëntelisme, patronage en ‘presentjes’ als politiek bindmiddel - zelfs de nieuwe Syriza-regering verdeelt talrijke banen onder vertrouwelingen van leider Alexis Tsipras.

Het enige verschil sinds de onafhankelijkheid van 1821 is dat de lokaal georganiseerde samenleving veranderde in een extreem gecentraliseerde maatschappij. Zo groeide de hoofdstad Athene in anderhalve eeuw van 4000 inwoners naar een metropool waar 9 van de 11 miljoen Grieken wonen. En nam het ambtenarenapparaat toe van 73.000 personen in 1952 naar meer dan 768.000 in 2010 (en 1 miljoen als alle gesubsidieerde instellingen worden meegerekend). Geen toeval, want vanaf 1952 werd het land steevast geleid door eenpartijregeringen die de koek verdeelden. Het resultaat was dat in 2009 de ambtenarensalarissen en pensioenen 55 procent van alle overheidsinkomsten opsoupeerden.

Het filhellenistische misverstand dat het hier de ‘bakermat van de Europese beschaving’ betrof, waardoor het onontkoombaar was dat Griekenland deel ging uitmaken van de eurozone, is ronduit grappig. Griekenland als ‘bakermat van de Europese beschaving’ is namelijk een recente uitvinding, een fabricatie van de Romantiek. In werkelijkheid bestaat er helemaal geen ononderbroken relatie tussen de Oud-Griekse cultuur en het moderne Europa. Zo kon men in de Middeleeuwen veroordeeld worden tot de brandstapel voor alleen de gedachte aan het vertalen van de ‘ketterse’ Plato; deed Paus Urbanus IV in de dertiende eeuw deed alle werken van Aristoteles in de ban; en toen Petrarca in de veertiende eeuw Grieks wilde leren, kon hij in heel Italië niemand vinden die hem deze taal kon onderwijzen.

Ja, tijdens de Renaissance bloeide een belangstelling voor ‘de klassieken’, maar dat gold slechts voor de Romeinse helft van de klassieken, en dus voor Romeinse kopieën van Griekse beelden alsook voor Romeinse interpretaties van Griekse thema’s. Een uitzondering was de Griekse vertaling van het Nieuwe Testament door Erasmus, maar dat werk werd door het Vaticaan direct op de index van verboden boeken geplaatst, zodat het lezen ervan een ‘doodzonde’ was.

Het beeld is duidelijk: eeuwenlang was het Griekse denken, de Griekse taal, de Griekse geschiedenis en de Griekse beschaving zo goed als verdwenen uit het West-Europese bewustzijn. Dit veranderde pas in de tweede helft van de achttiende eeuw. Eerst was er de ontdekking van Pompeii in 1748, die de belangstelling wekte voor de Griekse oorsprong van Romeinse kunstmotieven. En dan waren er de publicaties van Johann Joachim Winckelmann, zoals zijn Gedanken über die Nachahmung der griechischen Werke in Malerei und Bildhauerkunst (1755) en bovenal zijn Geschichte der Kunst des Alterthums (1764).

Winckelmann was de eerste die zonder omhaal de Oude Grieken aanwees als de onovertroffen oorsprong van de westerse beschaving en de westerse kunst. Hoewel hij zijn visie louter baseerde op Romeinse kopieën van Griekse beelden, geen Grieks las en nooit in Griekenland was geweest, raakte zijn visie op het Griekse ‘genie’ onuitroeibaar in het westerse wereldbeeld geworteld.

Het is nu volkomen vanzelfsprekend om Griekse kunstwerken te beschouwen als ‘mooi’, maar dat was niet altijd zo. Nog in het begin van de negentiende eeuw had de Britse overheid weinig zin om door Lord Elgin meegenomen (nou ja, geroofde) stukken van het Parthenon-fries aan te kopen, en ze werden zestien jaar lang opgesteld in een houten schuur naast het British Museum.

Desalniettemin was het filhellenisme niet meer te stuiten. John Keats betoogde vurig dat Homerus veel „natuurlijker” was dan de Romeinse dichters (hoewel hij geen woord Grieks las). En Shelley verklaarde plechtig in het voorwoord van zijn tragedie Hellas (1822): „We are all Greeks”. Hij voegde eraan toe: „But for Greece we might still have been savages”.

In de loop van de negentiende eeuw groeide het filhellenisme tot Graecomanie. The Times drukte hele pagina’s in het Oud-Grieks af, zonder vertaling, want dan zouden ze de lezers beledigen; Karl Marx las in bed Thucydides in het Grieks ter ontspanning; Friedrich Nietzsche meende dat de kern van elke academische studie eruit bestond door te dringen tot het Griekse ‘Dasein’.

Het leidde in Duitsland tot de diepe overtuiging dat de Duitse ‘Volksgeist’ de enige echte erfgenaam was van het Griekse genie, en dat derhalve alleen de Oude Grieken en de Duitsers uitverkoren waren te heersen over de barbaren. Zulks gold in Duitse ogen niet voor de moderne Grieken, want dat waren geen ‘echte Grieken’ en zij konden in de Tweede Wereldoorlog dus rustig worden uitgemoord.

Geen wonder dat sinds 1945 de verhoudingen tussen Griekenland en Duitsland ambivalent zijn. Maar hoewel de oude Martin Heidegger nog in 1966 in Der Spiegel volhield dat er een „speciale innerlijke relatie bestond tussen de Duitse taal en de intellectuele houding van de Oude Grieken”, was het filhellenisme voorgoed voorbij.

Integendeel, zelfs de Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef dat de Duitsers onderhand ‘ziek’ zijn van Griekenland en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble noemde zijn Griekse collega Yanis Varoufakis openlijk „dommig naïef”. Inmiddels volgt nog slechts 0,5 procent van de 2,5 miljoen Duitse gymnasiasten Oud-Grieks. Die achtjarige Duitse gymnasiumopleiding is niet helemaal vergelijkbaar met het Nederlandse vwo of gymnasium, waar 7 procent van de leerlingen Grieks doet, maar dan op een wat lager niveau, omdat zelfs op onze categorale gymnasia de klassieke talen nu officieel als ‘struikelvakken’ gelden.

Waar kennis verdwijnt, blijven clichés achter. En zo werd Europa slachtoffer van zijn eigen Oorsprongsmythe en werd Griekenland slachtoffer van een fataal filhellenisme. Dat het land nog drijft, is te danken aan het feit dat de miljardenschulden zijn overgeheveld van de banken naar de Europese belastingbetaler, aan miljardeninvesteringen door China in strategische infrastructuur (havens, vliegvelden), en paradoxaal genoeg ook aan het feit dat een groot deel van de reële economie nog steeds functioneert buiten het zicht van de overheid.

Griekenland verdrinkt thans tussen Scylla en Charibdis. In de eurozone blijven is rampzalig, uit de eurozone stappen is catastrofaal. Wat rest, is het serene besef dat dit precies is wat Socrates betitelde als ‘aporie’, een probleem zonder oplossing dat slechts inzicht biedt in onze eigen onnozelheid."
[verwijderd]
0
ondanks alles hebben we aan de oorspronkelijke grieken wel prachtige literaire werken te danken en in de techniek van het stapelen de ingenieuze dorische tempelbouw met het opbollende stylobaat, de entasis in de zuilen, de contractie en dubbele contractie,de 1/5 dikkere vrijstaande hoekkolom, de dwingende regelmaat van metopen en triglyphen en last but not least de prachtige hoekoplossingen in het hoofdgestel.
zelfs grote architecten uit de 20 e eeuw zoals gropius ,mies van der rohe en le corbusier hebben deze kennis toegepast.
Ed Verbeek
1
quote:

le sobriquet schreef op 25 april 2015 19:48:

zelfs de Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef dat de Duitsers onderhand ‘ziek’ zijn van Griekenland
Goede ontwikkeling; Griekenland gewoon eruit zetten als ze niet doen wat wij willen.
Ik snap niet waarom de EU zo moeilijk doet.
Dat eeuwige gezeur over die Grieken.
Slecht voor onze economie? Dan gewoon weg met die Grieken!
(Kosten / Baten)
pardon
0
Zo staat Griekenland er nu financieel voor
Foto: ANP
Gepubliceerd: 24 april 2015 13:54
Laatste update: 25 april 2015 13:10

Griekenland snakt naar geld. De staatskas dreigt geheel leeg te raken waardoor onder andere pensioenen en ambtenarensalarissen niet meer betaald kunnen worden. Dit is hoe het land er nu financieel voor staat:
Griekenland is vrijdag door de andere achttien eurolanden gemaand nu écht werk te maken van de onderhandelingen over de aanpak van zijn economie.

Daarom is het noodzaak voor de Grieken om het huidige noodprogramma, dat eind februari afliep, met vier maanden te verlengen.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vindt dat er te veel tijd verloren is gegaanZie ook: Griekenland moet van eurolanden echt aan het werk
Wat zijn de afspraken?

Er is inmiddels 7,2 miljard euro door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds voor Griekenland gereserveerd.

Dat geld wordt overgemaakt zodra concrete hervormingen en bezuinigingen van Griekenland, die als tegenprestatie voor de noodhulp worden geëist, zijn goedgekeurd door de eurolanden. Tot dusver is er nog geen eurocent van die 7,2 miljard richting Athene gegaan.

Op 20 februari bereikten de negentien ministers van Financiën binnen de eurozone, vaak aangeduid als Eurogroep, een voorlopig akkoord over de verlenging van het steunprogramma.

De plannen van het Zuid-Europese land moeten informeel eind april door de eurolanden zijn goedgekeurd, maar het werd al vrij snel duidelijk dat die deadline niet wordt gehaald.

Na de ontmoeting van de Eurogroep op 24 april, kreeg Griekenland van de overige eurolanden te horen dat het land nu echt werk moet maken om de economie te hervormen. Intussen moeten steeds meer delen van leningen worden terugbetaald.

Hervormingen

Er worden wel gesprekken gevoerd, maar een akkoord zit er nog niet in. De plannen die de regering in Athene indiende zijn voor de geldschieters niet overtuigend genoeg.

Premier Alexis Tsipras werd in januari gekozen met een anti-bezuinigingsbeleid. Hij weigert de pensioenen te verlagen en de arbeidsmarkt te liberaliseren. Het land wil onder andere wel de belastingontduiking aanpakken en de belasting op luxe goederen verhogen.

Daartegenover wil Athene ook geld investeren zoals medische steun verlenen aan onverzekerde werklozen en het verhogen van de pensioenen.

Wat hebben de Grieken tot nu toe ontvangen?

De regering in Athene zoekt naar manieren om de torenhoge schuld houdbaar te krijgen. Zo stelde de minister van Financiën voor om de huidige leningen bij de ECB en de Europese Commissie om te zetten in obligaties, de rente wordt vervolgens alleen betaald als de Griekse economie groeit.

Dat plan wordt niet goedgekeurd. Nog een gedeeltelijke kwijtschelding van de schuldenlast, zoals in 2012, zit er ook niet in.

Tot nu toe kwamen de eurolanden en het IMF in 2010 overeen dat Griekenland een noodlening van 110 miljard euro zou krijgen. In 2012 werd nog eens een hulppakket van 130 miljard euro toegezegd. De eurolanden zijn de grootste geldschieters van Griekenland, Nederland leende het land tot nu toe 11,9 miljard euro.

Vooralsnog wordt er niet hardop gesproken over een derde noodpakket, maar het einde van de problemen voor Griekenland is nog niet in zicht als het resterende deel van het huidige programma wordt overgemaakt.
rene l
1
Ik zag gisteravond in het journaal dat de Grieken weer een stel nieuwe ambtenaren uit de kast getrokken hebben en hiermee een nieuwe ministerie opgezet hebben.

Het Ministerie Van Fraude en Bedrog!

Hiermee gaan ze Rijke Grieken aanpakken die de kluit belazerd hebben financieel uitkleden.
Ze hebben een subtiel plan de campagne opgezet.

Een man in een bijna leeg kantoortje, de desk-manager, was hoopvol, via Google Earth gaan ze deze mensen traceren.

Hij had inmiddels al een grote vis gevangen die een paar miljoen moet dokken, een zogenaamde bouwfraudeur, en hij spiegelde de reporter met droge ogen voor dat dit relatief nog een klein exemplaar was en dat hij nog veel grotere vissen op de korrel had.

Uit een stalen bureaukast haalde hij een stapel met CD's te voorschijn en vertelde dat hij met deze informatie binnen afzienbare tijd zeker minimaal twee-en-een-half-miljard op zou kunnen halen.
Voor mij kwam het allemaal zeer amateuristisch over.

Het begint ze overduidelijk te knellen nu het geld opnieuw opraakt en ze halen alles uit de kast om de volgende donatie met gratis geld veilig te stellen.

Waarom geloof ik deze man niet?

Ik ben het in ieder geval volledig beu en pas er voor om de Grieken met een volgende naheffing, hoogstpersoonlijk uitgeschreven door Opperhoofd Minfin Dizzy, opnieuw te voorzien van gratis geld.
Laten we één ding niet vergeten, dit geld komt absoluut niet terecht bij de mensen die het daar echt nodig hebben.

Het is tijd om afscheid te nemen van de Euro, laat de Grieken deze zelf maar houden, ik wil graag mijn Guldens terug, en desnoods D-Marken in de portemonnee, hier zou ik ook geen moeite mee hebben.
pardon
0
De regering is zelf hetzelfde als de bedrijven,het hele land hangt aan elkaar van fraude en bedrog.

Ik zag gisteravond in het journaal dat de Grieken weer een stel nieuwe ambtenaren uit de kast getrokken hebben en hiermee een nieuwe ministerie opgezet hebben.

Het Ministerie Van Fraude en Bedrog!
pardon
0
'IMF schetst zwart scenario voor Griekenland'
Gepubliceerd op 26 apr 2015 om 14:03 | Reacties: 4 | Onderwerpen: Griekenland Internationaal Monetair Fonds
14:03 - 'IMF schetst zwart scenario voor Griekenland'
WASHINGTON (AFN) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorziet zware economische problemen voor Griekenland als dat land de eurozone zou verlaten. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op basis van een intern rapport van het IMF.

Daarin zouden economen van het fonds hun scenario's schetsen voor het geval de Grieken de euro vaarwel zouden zeggen. De experts adviseren de Grieken daarbij de koers van hun munt vrij te laten, zodat die stevig daalt. Alleen op die manier zou de concurrentiepositie van Griekenland kunnen worden verbeterd. Tegelijkertijd worden geïmporteerde goederen dan steeds duurder, waardoor er hyperinflatie kan ontstaan. De Griekse centrale bank zou die situatie moeten bestrijden, onder meer met renteverhogingen.

De gevolgen voor de rest van de eurozone en voor de wereldeconomie kunnen volgens de economen relatief beperkt blijven. Het IMF rekent er overigens nog altijd op dat Griekenland, ondanks zijn economische problemen, binnen de eurozone blijft.
pardon
0
zo 26 apr 2015, 14:57
Varoufakis mogelijk weg

ATHENE -
In Griekenland nemen de geruchten toe dat minister van Financiën Yanis Varoufakis spoedig wordt vervangen. Hij zou „elke geloofwaardigheid” hebben verloren, schrijft het weekblad To Vima.
De 54-jarige bewindsman zou zich slecht hebben voorbereid op de bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurozone, die de afgelopen dagen in de Letse hoofdstad Riga werd gehouden. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat de minister daardoor bij zijn collega's zou zijn opgevallen. In Riga zou hij daardoor volledig geïsoleerd zijn geraakt. „Wij weten niet of de minister-president (Alexis Tsipras) hem zal 'opofferen' in de hoop het land te redden”, schrijft To Vima.
In andere Griekse media worden andere ministers van Financiën geciteerd die Varoufakis een amateur en een gokker noemen.
Varoufakis reageerde zondag op Twitter op de berichtgeving. Daarin verwees hij naar een uitlating van de toenmalige Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in 1936. „Zij zijn allen (zijn tegenstanders) eenstemmig in hun haat jegens mij en ik verwelkom hun haat.”
pardon
0
Dan zal die andere komediant ook wel vlug opstappen,kunnen ze weer verkiezingen uitschrijven,en kan het circus weer van vooraf aan beginnen.
mjmj
0
Wie krijgt de schuld als Griekenland failliet gaat?

"We're going bust." "No, you're not." "You're strangling us." "No we're not." "You owe us for World War Two." "We gave already."

The game of chicken between Greece and its international creditors is turning into a vicious blame game as Athens lurches closer to bankruptcy with no cash-for-reform agreement in sight.

Europe's political leaders and central bankers and Greek politicians agree on only one thing: if Greece goes down, they don't want their fingerprints on the murder weapon.

uk.reuters.com/article/2015/04/26/us-...
mjmj
0
Varoufakis is compleet geïsoleerd in de eurogroep. Hij is vrijdag niet naar het officieel diner gegaan na afloop.
Het schijnt dat Dijselbloem tijdens de top heeft gebeld met Tsipras. Dit weekend heeft Merkel gebeld.

Varoufakis twittert dit:"They are unanimous in their hate for me; and I welcome their hatred."

Er zijn nu berichten dat Varoufakis wordt afgezet.
pardon
0


inShare

ma 27 apr 2015, 13:20
Griekenland haalt bezem door onderhandelteam
ATHENE (AFN) - De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in het team dat namens de Grieken onderhandelt met de Europese geldschieters en met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het maandag bekendgemaakte besluit volgt op kritiek op het optreden van minister van Financiën Varoufakis in Riga vorige week.
De 54-jarige Varoufakis zou zich slecht hebben voorbereid op de onderhandelingen met zijn ambtsgenoten uit de overige eurolanden. Varoufakis behoudt de steun van de premier, maar volgens ambtenaren krijgt plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Euclid Tsakalotos de leiding over het onderhandelteam.
Tsipras moet alle zeilen bijzetten om nieuw kapitaal te regelen voor Griekenland. Mocht dat geld niet gevonden kunnen worden, dan kan Griekenland eind mei niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.
Europese Commissie
De Europese Commissie, een van de gesprekspartners, wilde maandag niet reageren op de wijziging van het Griekse team. Wel zei de woordvoerster dat er maandagmiddag weer een telefonisch gesprek plaatsvindt.
Griekenland werd afgelopen weekeinde gemaand nu echt werk te gaan maken van de onderhandelingen en de gesprekken te versnellen. De boodschap van de andere achttien eurolanden was overduidelijk: geen hervormingsplannen, geen geld.
Op de plank ligt nog circa 7 miljard euro. Geld dat Griekenland goed kan gebruiken nu de schatkist leeg raakt maar het land wel een aantal belangrijke betalingsverplichtingen heeft.
2.531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... 123 124 125 126 127 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%