Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend Shell op peil ondanks winstdaling

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 20 januari 2016 08:58
    Mij gaat het erom dat ze bij deze olieprijs nog winst weten te maken,
    zolang dat loopt en er een positieve cashflow is, blijf ik vertrouwen houden.

    olieprijs gaat zeker weten weer omhoog op den duur, daar we niet alleen voor brandstof afhankelijk zijn van olie maar ook voor een enorme variateit van alle dagelijkse producten
  2. geertbling 20 januari 2016 09:08
    Kan iemand mij toelichten waarom shell zou kiezen voor een minimum van 1,88 dividend volgend jaar; 11,86 miljard dividenduitkering terwijl de nettowinst nu al onder de 11 miljard is.

    Iedereen weet dat er minder winst is bij shell en aandeelhouders zullen volgens mij niet raar opkijken wanneer je midner dan 1,88 dividend in 2016 belooft. Waarom toch doen?
  3. [verwijderd] 20 januari 2016 09:12
    Omdat shell een lange traditie heeft van dividend betalen en licht verhogen over de tijd. Men laat de betaling niet afhangen van 1 jaarresultaat, maar kijkt naar meerdere jaren. Sommigen denken dat het dividend verlaagd zal worden, ik denk van niet. 2015 was geen best jaar en 2016 wellicht ook niet maar dan kom m.i. Divididend echt niet direct in gevaar, maargoed das mijn bescheiden mening. Ik vind het al heel knap dat met dit soort afbraakprijzen er nog enig resultaat gehaald kan worden, wanneer de prijzen aantekken biedt dit veel perspectief. Daarom blijf ik mooi in shell zitten!
  4. geertbling 20 januari 2016 09:24
    Hallo Dota,
    Bedankt voor de uitleg.

    Dan toch nog even. Het gaat mijns inziens óók niet om 1 jaarresultaat. Echter lijkt het alle schijn te hebben dat er nog t/m de eerste helft van 2017 een overproductie van olie is. De olieprijs kan en gaat zeer waarschijnlijk nog lager want dit is gewoon vraag en aanbod. niet 1 maar dus 3 mindere ('15-'17) jaren lijkt me toch al een betere reden om wat minder royaal te zijn met het dividend, nietwaar?
  5. Bijlage toevoegen 20 januari 2016 09:38
    quote:

    geertbling schreef op 20 januari 2016 09:24:

    Hallo Dota,
    Bedankt voor de uitleg.

    Dan toch nog even. Het gaat mijns inziens óók niet om 1 jaarresultaat. Echter lijkt het alle schijn te hebben dat er nog t/m de eerste helft van 2017 een overproductie van olie is. De olieprijs kan en gaat zeer waarschijnlijk nog lager want dit is gewoon vraag en aanbod. niet 1 maar dus 3 mindere ('15-'17) jaren lijkt me toch al een betere reden om wat minder royaal te zijn met het dividend, nietwaar?

    De Free Cash Flow to Equity is op dit moment ruim voldoende om dividend uit te betalen, netto winst is maar een van de inputs die het vermogen van een onderneming bepalen om dividend te betalen.

    Gr,

    BT
  6. glop 20 januari 2016 09:39
    De winst die nu wordt gerapporteerd is inclusief de verliezen op voorraad. Daarop valt verder dit jaar niet zo heel veel meer te verliezen. De voorraadverliezen maskeren dat downstream goed garen spint met zijn lage grondstofprijzen, ondanks de lage prijzen aan de pomp. Wij als klanten zien niet of een litertje een paar cent "teveel" kost. Voor een raffinadeur zijn een paar cent een enorme vergroting van de winst marge ( 1 ct per liter is 14 dollar per ton, waarbij 50 dollar par ton marge al mooi is)
  7. [verwijderd] 20 januari 2016 09:44
    geertbling:
    Shell heeft ruim voldoende geld op moment (ook na de BG-deal, als die al doorgaat), en ze zijn hard bezig om de winstgevendheid op te voeren, lees: bezuinigingen doorvoeren. Dure projecten zoals de poolboringen in Alaska zijn geschrapt, schaliegas-grappen zijn afgeschreven, en intern zijn ze ook bezig om te kijken of het goedkoper kan. De afgelopen jaren is er heel veel over de balk gegooid, wat ook prima kon (olieprijs ging door het dak), maar nu dus niet meer.

    Zoals je kunt zien zijn ze al 4 miljard goedkoper uit dit kwartaal, zonder al te veel moeite. Kort door de bocht hebben ze dus 16 miljard extra te besteden aankomend jaar, waarvan 10 miljard aan dividend, en de rest vangt de lagere olieprijs op.

    Note dat het oppompen van olie goedkoop genoeg is (paar dollar per vat), maar het zoeken van nieuwe olie, en het opzetten van boorplatformen etc kost veel geld. Met de huidige putten kunnen ze nog jaren vooruit, alleen zullen ze dus een iets lagere capaciteit hebben over een aantal jaar (want nu niks nieuws opgespoord = dan geen capaciteit...) Geen ramp, denk ik.
  8. [verwijderd] 20 januari 2016 09:59
    Dan heb je het inderdaad over 2,5 a 3 jaren mindere jaren. laat ik het zo zeggen dat er nu een spel gespeeld wordt door een aantal partijen waardoor de prijs zo laag is dat er dure producten gaan omvallen, maar ook voor de spelers zelf is dit spel heel pijnlijk. Binnen opec klagen diverse landen al over het gevoerde beleid, ze hebben het geld hard nodig! Zelfs saudi arabie wil en kan niet te lang tegen de huidige prijzen aankijken, omdat hierdoor forse tekorten ontstaan in de begroting. Ze zullen dus ingrijpen. Wanneer precies weet niemand en waarnaartoe de prijs zal herstellen ook niet, maar ik verwacht daarom niet dat de prijs pas halverweg 2017 zal herstellen. Shell verwacht zelf ook dat de prijzen zullen herstellen (overname bg heeft hogere prijzen nodig en dat ziet shell nog steeds zitten), maar ook zij weten niet precies wanneer en waarheen (tenminste niet dat ik weet). Olieprijzen zijn eigenlijk niet of nauwelijks te voorspellen dus blijft een gok, maar vergeet niet dat shell er goed voor staat, er mogelijkheden zijn voor verlagen kosten en niet onbelangrijk dat shell verlagen dividend, denk ik, alleen zal doen indien echt noodzakelijk.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,465 19 apr
-0,005 -0,01%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links