DSM « Terug naar discussie overzicht

DSM - 1e kwartaal 2016

6 Posts
voda
0
Beursblik: betere resultaten DSM in eerste kwartaal

Analisten vooraf positief gestemd.

DSM heeft in het eerste kwartaal de resultaten zien stijgen. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de consensus van Vara, die werd opgesteld in opdracht van het speciaalchemiebedrijf.

Volgens analist Martin Roediger van Kepler Cheuvreux begint de nieuwe strategie van DSM vruchten af te werpen. De marktvorser, die een koopadvies heeft, verwacht dat het chemiebedrijf het jaar dan ook goed is begonnen en voorziet een winstverbetering in alle bedrijfsonderdelen.

De omzet in het eerste kwartaal steeg volgens de analisten op jaarbasis van 1.886 miljoen naar 1.950 miljoen euro. Daaraan droeg de divisie Nutrition 1.264 miljoen euro bij en Performance Materials 626 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) uit voortgezette activiteiten steeg volgens de marktvorsers van 248 miljoen naar 274 miljoen euro. Nutrition was goed voor een bedrijfsresultaat van 213 miljoen euro en Performance Materials voor 89 miljoen euro.

Uit voorgezette activiteiten, en voor bijzondere posten, behaalde DSM afgelopen kwartaal een nettowinst van 110 miljoen euro, bijna 60 procent meer dan de 69 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2015.

Analist Wim Hoste van KBC Securities wees er op dat DSM in het eerste kwartaal kon profiteren van een "redelijk eenvoudige" vergelijkingsbasis voor Nutritrion. Hoste wees er op dat DSM in de eerste drie maanden van 2015 nog voor 155 miljoen euro aan bijzondere kosten opvoerde, waardoor onder de streep een nettoverlies van 70 miljoen euro restte.

DSM wil in de komende drie jaar een hoge enkelcijferige groei boeken met het bedrijfsresultaat en een groeiend rendement op ingezet vermogen (ROCE) realiseren met jaarlijks een hoge dubbelcijferige groei in basispunten.

Het speciaalchemiebedrijf verwacht dat 2016 in lijn met deze middellange termijn doelstellingen zal verlopen.

Hoste merkte daarbij op dat, hoewel er nog slecht zicht is of de belangrijkste tegenwinden op het vlak van prijzen voor vitamine E, de ontwikkeling van de Zwitserse frank en een vertraging in Amerika in de markt voor dieetsupplementen gaan liggen, DSM dankzij louter het besparen van kosten al een significante winstgroei zou moeten behalen. De analist meent dat DSM in 2018 voor 250 miljoen tot 300 miljoen euro aan besparingen zou kunnen realiseren. In combinatie met de "nog altijd aantrekkelijke" waardering heeft KBC Securities een Accumuleren advies op DSM.

Ook analisten van Raymond James zijn enthousiast over de potentie die DSM heeft op het vlak van kostenbesparingen. Het speciaalchemiebedrijf biedt volgens de analisten één van de meest aantrekkelijke reorganisatieverhalen in de sector en hanteert dan ook een koopaanbeveling op het fonds.

DSM maakt de resultaten over het eerste kwartaal dinsdag voorbeurs bekend. Op een rood Damrak handelde het fonds maandagmiddag 0,1 procent lager op 52,33 euro.

Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
bezinteergebelegt
0
Nou, heb de getalletjes gezien, omzet iets minder dan verwacht, Ebitda beter en nettowinst weer minder dan verw8. Wat wordt het om 9.00 uur ? ik neem aan dat vlgs goed Amsterdams gebruik het fonds een trap krijgt want het heeft tenslotte niet aan de verwachtingen voldaan. We gaan het zien maar het zal de handjes wss niet op elkaar krijgen.
voda
0
Beursblik: sterke jaarstart voor DSM

Vertrouwen Davy Research in rest van 2016.

DSM heeft in het eerste kwartaal sterke resultaten behaald die een goed gevoel geven voor de rest van het jaar. Dit stelde analist Declan Morrissey van Davy Research.

De omzetgroei van DSM in het eerste kwartaal naar 1.913 miljoen euro was precies zoals Davy Research voorzag. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van het speciaalchemiebedrijf lag daarentegen circa 6 procent hoger dan Morrissey had voorzien. Dit toont volgens de analist aan dat de kerntak Nutrition vooruitgang boekt.

Verder wees Morrissey er op dat DSM de outlook herhaalde. Het speciaalchemiebedrijf wil in de komende drie jaar een hoge enkelcijferige groei boeken met het bedrijfsresultaat en daarnaast een groeiend rendement op ingezet vermogen (ROCE) realiseren met jaarlijks een hoge dubbelcijferige groei in basispunten.

Het speciaalchemiebedrijf verwacht dat 2016 in lijn met deze middellange termijn doelstellingen zal verlopen, hetgeen volgens Morrissey ook realistisch is.

Davy Research heeft een Outperform advies op DSM. Op een rood Damrak sloot het fonds maandag een half procent lager op 52,16 euro.

Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
voda
0
Update: Beursblik: goede cijfers DSM

Theodoor Gilissen te spreken over groei Nutrition.

DSM heeft in het eerste kwartaal goed gepresteerd. Dit stelde analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers tegenover ABM Financial News.

Van Beek wees vooral op de 6 procent autonome groei die de divisie Nutrition boekte. "Een voortzetting van 2015", aldus de marktvorser.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) nam met 15 procent toe tot 225 miljoen euro. Daarbij steeg de winstmarge, ondanks een per saldo licht negatieve prijs-mix.

Bij de tak Performance Materials liep het bedrijfsresultaat met 10 procent op naar 95 miljoen euro, ondersteund door lagere inkoopkosten. Voor de hele groep kwam het bedrijfsresultaat uit op 296 miljoen euro, terwijl Van Beek vooraf mikte op 275 miljoen euro. De margestijging bij deze divisie was volgens de marktvorser "ook sterk", maar dit was deels te danken aan lagere inkoopkosten, "en dit lijkt een tijdelijk effect" te zijn.

"De effecten van kostenbesparingsmaatregelen komen duidelijk door", concludeerde Van Beek, die er tevens op wees dat DSM "natuurlijk" profiteert van lagere rentelasten.

Een minpunt in de cijfers noemde Van Beek dat het bedrijfsresultaat (EBITDA) bij de belangrijkste joint venture, Patheon, daalde als gevolg van kosten die werden gemaakt voor de verbetering productiekwaliteit in de fabriek in Italië. "Een verwachte IPO van Patheon zou DSM een behoorlijke cash inflow kunnen opleveren", voegde de analist daaraan toe.

Theodoor Gilissen Bankiers heeft een Aanbevolen advies op DSM met een koersdoel van 61,00 euro. Van Beek kondigde op basis van de kwartaalcijfers aan dat hij geen veranderingen hierin zal aanbrengen.

Op een rood Damrak sloot het aandeel maandag een half procent lager op 52,16 euro.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
voda
0
Stijgende resultaten voor DSM

Outlook door speciaalchemiebedrijf herhaald.

DSM is 2016 goed van start gegaan met betere resultaten dan een jaar geleden, waarbij het bedrijfsresultaat beduidend hoger lag dan analisten hadden voorzien. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van het speciaalchemiebedrijf.

"We zijn tevreden dat we een sterk eerste kwartaal hebben afgeleverd in termen van groei, winstgevendheid en rendement", aldus CEO Feike Sijbesma in een toelichting op de cijfers. De topman wees er verder op dat alle onderdelen profiteerden van de verbeteringsprogramma's.

in het afgelopen kwartaal steeg de omzet van DSM van 1.886 miljoen naar 1.913 miljoen euro. Daaraan droeg de naar omzet gemeten belangrijkste divisie Nutrition 1.250 miljoen euro bij en Performance Materials 600 miljoen euro.

Analisten rekenen gemiddeld op 1.950 miljoen euro aan verkopen, waaraan Nutrition 1.264 miljoen euro bijdroeg en Performance Materials 626 miljoen euro. Autonoom groeide de omzet van DSM met 2 procent.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) uit voortgezette activiteiten steeg van 248 miljoen naar 296 miljoen euro. Hier rekenden de analisten op 274 miljoen euro. Nutrition was goed voor een bedrijfsresultaat van 225 miljoen euro en Performance Materials voor 95 miljoen euro, tegenover ramingen van respectievelijk 213 miljoen en 89 miljoen euro.

Uit voorgezette activiteiten, en voor bijzondere posten, behaalde DSM afgelopen kwartaal een nettowinst van 109 miljoen euro, ruim meer dan de 69 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2015 en grofweg in lijn met de 110 miljoen euro die de analisten voorzagen.

Netto verdiende DSM 85 miljoen euro, flink meer dan het verlies van 71 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2015. Toen boekte het chemiebedrijf echter 155 miljoen euro aan bijzondere lasten.

De nettoschuld van DSM daalde op jaarbasis van 2.321 miljoen naar 2.269 miljoen euro. Het werkkapitaal daalde van 1.722 naar 1.394 miljoen euro.

DSM herhaalde de outlook, ondanks dat de macro-economische omstandigheden "onzeker" blijven. Eerder al gaf het speciaalchemiebedrijf aan in de komende drie jaar een hoge enkelcijferige groei boeken met het bedrijfsresultaat en een groeiend rendement op ingezet vermogen (ROCE) realiseren met jaarlijks een hoge dubbelcijferige groei in basispunten.

Het speciaalchemiebedrijf verwacht dat 2016 in lijn met deze middellange termijn doelstellingen zal verlopen. In het eerste kwartaal verbeterde de ROCE op jaarbasis van 6,8 naar 9,8 procent.

Op een rood Damrak sloot DSM maandag een half procent lager op 52,16 euro.

Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
voda
0
'DSM goed op weg naar jaardoelen'

Gepubliceerd op 26 apr 2016 om 08:52 | Views: 2.321

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De kwartaalcijfers die DSM dinsdag publiceerde tonen aan dat het bedrijf goed op weg is zijn winst- en rendementsdoelstellingen voor dit jaar te halen. Dat schrijven analisten van Liberum in een commentaar.

Het effectenhuis stelt dat de marktomstandigheden aan de beterende hand zijn, met name waar het gaat om voedingsingrediënten. Daarnaast beginnen kostenbesparingen hun vruchten af te werpen. De cijfers zelf zijn volgens Liberum, dat een hold-advies hanteert, in lijn met de eigen verwachtingen.

KBC spreekt van goede resultaten en licht met name de ebitda eruit. Die nam met een vijfde toe en overtrof daarmee de verwachtingen, aldus analist Wim Hoste. De bank handhaaft zijn accumulate-advies en koersdoel van 57 euro.

Het aandeel DSM steeg dinsdag in de vroege handel 2,8 procent tot 53,64 euro. Daarmee was het de sterkste stijger in de 0,5 procent hogere AEX.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 15:30
Koers 102,550
Verschil +1,750 (+1,74%)
Hoog 102,600
Laag 99,200
Volume 160.988
Volume gemiddeld 466.496
Volume gisteren 326.477