Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Moet Griekenland uit de euro en eurozone?

2.531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 121 122 123 124 125 126 127 » | Laatste
pardon
0
IMF zegt Eurogroep de wacht aan over Griekenland

Van onze correspondent
Gisteren, 13:14
Update: gisteren, 16:14
Het IMF eist dat de Eurogroep zich onmiddellijk buigt over schuldverlichting voor Griekenland. Anders staat de door Duitsland en Nederland gewenste deelname van het IMF aan het hulpprogramma op losse schroeven.

Dat blijkt volgens de Financial Times uit een brief van IMF-directeur Christine Lagarde aan de negentien ministers van financiën van de eurozone. De Eurogroep komt maandag bijeen in Brussel om over Griekenland te praten.

Een woordvoerder van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bevestigde vrijdag dat hij de brief heeft ontvangen. Hij verwijst verder naar de officiële agenda van de Eurogroep. Daarop is reeds een discussie over de Griekse schuld voorzien.

Eurogroep

Het was de bedoeling om maandag de weg vrij te maken voor een uitkering van verdere kredieten aan de regering in Athene. Dijsselbloem heeft gesprekken over schuldverlichting tot taboe verklaard, totdat er een akkoord ligt over de eerste 'review' van het vorig jaar afgesloten hulpprogramma, met inbegrip van gedetailleerde afspraken over verdere economische hervormingen.

De brief van Lagarde doorkruist die opzet. Volgens haar leiden de onderhandelingen met de Grieken over €3 mrd aan extra besparingen — die tot stand zouden moeten worden gebracht als een primair begrotingsoverschot van 3,5% in 2018 onhaalbaar blijkt — nergens toe.

Realisme

‘Specifieke maatregelen, herstructurering en financiering van de schuld moeten gelijktijdig worden besproken', zo citeert de krant de Franse IMF-directeur. 'Om Griekenland bij te staan met een nieuw IMF-arrangement is het essentieel dat de schuldfinanciering en de schuldverlichting door Griekenlands Europese partners berust op realistische begrotingsdoelstellingen, ondersteund door geloofwaardige maatregelen om die te bereiken.'

Lagarde maakt ook duidelijk dat het IMF het beu is om in Athene voortdurend voor boeman te worden uitgemaakt, die telkens nieuwe bezuinigingen eist. Ze stelt dat ze alleen maar in die rol wordt gedrongen omdat Brussel onrealistische doelstellingen nastreeft.

Het IMF vindt dat de Eurogroep zich moet neerleggen bij een primair overschot (dat wil zeggen zonder schuldaflossing en rente) van slechts 1,5% in 2018. Mikken op een hoger overschot is niet alleen heel moeilijk, maar mogelijk contraproductief, schrijft ze.
[verwijderd]
0
Dijssel en lagarde hebben beiden gelijk.
dijssel is een beetje van, het eerst zien en dan geloven.
lagarde is van, ze kunnen het niet betalen dus kwijtschelden die schulden
(altijd lekker makkelijk als je zelf geen schulden hebt uitstaan EN zelf geen belasting betaalt...)

kortom, nog maar een tijdje vooruit schuiven......
pardon
0
'Praat met Grieken over schuldenverlichting'
1 uur geleden
BERLIJN - De landen van de eurozone moeten met Griekenland gaan praten over schuldenverlichting. Daarvoor pleit de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel.

Volgens de nummer twee van de Duitse regering slaat het nergens op om de eerste tekenen van economisch herstel in Griekenland de kop in te drukken met nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

De minister van financiën van de eurolanden komen 9 mei weer in Brussel. Onderwerp van gesprek zijn de Griekse schulden en een reeks nieuwe maatregelen die de Grieken zouden moeten doorvoeren om in 2018 bepaalde economische doelstellingen te halen. Maar volgens Gabriel is het tijd om de vicieuze cirkel van de afgelopen jaren te doorbreken. ,,Iedereen weet dat deze schuldenverlichting er op enig moment zal moeten komen. Het slaat nergens op om daar keer op keer voor terug te deinzen,'' aldus de vicekanselier in een verklaring aan persbureau Reuters.

Gabriel weet zich gesteund door onder meer het Internationaal Monetair Fonds, dat al langer aandringt op schuldenverlichting voor Athene. Gabriel en het IMF vinden in dit pleidooi echter telkens de Duitse minister van financiën Wolfang Schaüble op hun weg, die meent dat een korting op de Griekse schuldenlast nergens voor nodig is.
[verwijderd]
0
Ach we zijn een rijk land, zelfs VVD en Mark Rutte zijn daar van doordrongen.

Ruim 7300 mensen hebben vorig jaar een uitkering in het buitenland ontvangen, nadat ze waren teruggekeerd naar hun land van herkomst. Deze remigranten hebben in totaal 33,9 miljoen euro aan uitkeringen ontvangen.

Dat bedrag was in 2010 nog 22,2 miljoen euro, blijkt uit cijfers die NU.nl bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft opgevraagd.

www.telegraaf.nl/binnenland/25745696/...
DurianCS
0
quote:

Geniet schreef op 7 mei 2016 17:34:

Ach we zijn een rijk land, zelfs VVD en Mark Rutte zijn daar van doordrongen.

Ruim 7300 mensen hebben vorig jaar een uitkering in het buitenland ontvangen, nadat ze waren teruggekeerd naar hun land van herkomst. Deze remigranten hebben in totaal 33,9 miljoen euro aan uitkeringen ontvangen.

Dat bedrag was in 2010 nog 22,2 miljoen euro, blijkt uit cijfers die NU.nl bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft opgevraagd.

www.telegraaf.nl/binnenland/25745696/...
Ja, geeft me een dubbel gevoel. Iemand die terug gekeerd is zou geen uitkering meer moeten ontvangen. Maar als degene die terug gekeerd is hier een uitkering had dan zijn we wel een stuk goedkoper uit. Win-win.
[verwijderd]
0
quote:

DurianCS schreef op 7 mei 2016 17:40:

[...]
Ja, geeft me een dubbel gevoel. Iemand die terug gekeerd is zou geen uitkering meer moeten ontvangen. Maar als degene die terug gekeerd is hier een uitkering had dan zijn we wel een stuk goedkoper uit. Win-win.
Beetje simpel gedacht, elke euro hier uit de roulatie draagt niets meer bij aan onze economie.
En het zijn er veel meer eurotjes die over de grensschutting geworpen worden, alles onder bezielende en goedkeurende leididing van VVD en kabinet Rutte.
pardon
0
Rajoy vraagt Brussel boete te verscheuren
Gisteren, 16:42
ROTTERDAM - Mariano Rajoy, de demissionair premier van Spanje, heeft aan de Europese Commissie gevraagd om het te hoge begrotingstekort van zijn land in 2015 door de vingers te zien.

Journalisten van El País hebben de brief gezien van Rajoy aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie waarin de Spanjaard zijn verzoek onderbouwt. Een Brusselse woordvoerder laat aan persbureau Reuters weten dat de brief is ontvangen en wordt bestudeerd.

Het Spaanse begrotingstekort had vorig jaar 4,2% moeten bedragen, maar vanwege hogere uitgaven op regionaal niveau en een forse overschrijding van het uitkeringenbudget – de werkloosheid op het Iberisch schiereiland is chronisch hoog – kwam het tekort op 5% uit.

In 2011 heeft de Europese Unie de regels voor het missen van de fameuze 3%-grens juist aangescherpt. De boete die Brussel aan Madrid kan uitdelen kan maximaal 0,2% van het bruto binnenlands product bedragen, ongeveer €2,2 miljard. EU-watchers houden er rekening mee dat Juncker uiteindelijk een symbolische boete van 0% van het bbp uitdeelt.

Spanje moet in een paar jaar tijd ook terug naar een tekort van 3%, maar kampt momenteel vooral met een politieke crisis. Op 26 juni gaat het land voor de tweede keer in korte tijd naar de stembus, omdat de leiders van de vier grootste partijen maar geen coalitie weten te smeden. De stembusgang verandert naar verwachting nauwelijks iets aan de verhoudingen in het parlement.
pardon
0
Grieks bezuinigingsprotest uitgemond in rellen
31 min geleden
ATHENE - Een demonstratie van duizenden Grieken tegen nieuwe bezuinigingen is zondag voor het parlementsgebouw in Athene ontaard in rellen. Honderden relschoppers gingen op de vuist met de politie.

De politie, die werd bekogeld met brandbommen, zette traangas in. Duizenden vreedzame betogers sloegen daarop op de vlucht.

Het Griekse parlement stemt zondagavond over de nieuwe besparingsmaatregelen, waaronder een verhoging van de btw en een verlaging van de pensioenen. Griekenland moet de maatregelen treffen om in aanmerking te komen voor nieuwe noodleningen van zijn schuldeisers.
pardon
0
In Hongarije betaal je ook 29% btw de mensen verdienen er stukken minder dan in Griekenland,maar zij gaan niet de straat op.
De Grieken zijn al jarenlang verwent,en belasting betalen doen ze niet.
Eruit met de euro daar.
pietje-2005
0
Griekse parlement stemde voor hervormingen.
Met deze loze beloftes gaan ze weer een miljard of 5 cadeau krijgen van de idiote EU en hun domme bewindvoerders.
pardon
0
Griekenland stemt voor nieuwe bezuinigingen
Vandaag, 00:31
ATHENE - Het parlement in Athene heeft de nieuwe bezuinigingsmaatregelen goedgekeurd, waarover zondagavond werd gestemd. Alle 153 afgevaardigden van de coalitie stemden voor de besparingsmaatregelen, die onder meer een verhoging van de btw en een verlaging van de pensioenen inhouden.

Griekenland moet de maatregelen treffen om in aanmerking te komen voor nieuwe noodleningen van zijn schuldeisers. Het Griekse parlement kent in totaal driehonderd volksvertegenwoordigers. De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen maandag over verdere noodsteun aan de Grieken en zouden dan ook bespreken of schuldenverlichting nodig is om de Griekse schuldenlast draaglijk te houden.
pardon
0
Geld naar de Grieken was voorheen voor de ouderenzorg.

Oud worden in Nederland: in- en intriest
1 uur geleden Phaedra Werkhoven
"Zo schandalig, hoe we hier in Nederland omgaan met ouderen. Je bent in Kenia bijna beter af." Het is mijn schoonzus die dit zegt, ze werkt al 25 jaar als verpleegkundige in de zorg. Eerst in Nederland, daarna in Kenia en daarna weer in Nederland. We zijn op een familie-uitje in het klimbos, waar ik letterlijk en figuurlijk over mijn eigen schaduw en dus irreële en reële angsten voor hoogten en vallen ben heen gestapt.

Ouderen met geld kunnen zorg inkopen, maar naarmate je dat niet of minder hebt, krijg je dus minder. Was er vroeger nog een soort van basiszorg, tegenwoordig is die er amper, weet mijn schoonzus.

Geen tijd
Ze werkt in een instelling, maar komt ook bij ouderen thuis en in het ziekenhuis. "Om tijd te besparen krijgen mensen luiers aan, zorg wordt afgeraffeld. Komen ze in het ziekenhuis terecht, krijgen we ze vaak nog slechter terug. Ook daar is geen tijd voor dit soort patiënten.
pardon
0
'Geen besluit over Griekse schuldverlichting'
40 min geleden
BRUSSEL - De eurolanden zullen maandag geen besluiten nemen over het verlichten van de enorme schuldenberg van Griekenland. Wel staat het onderwerp op de agenda van de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden maandag in Brussel. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg.

,,We zijn nog niet zo ver. We gaan voor het eerst inhoudelijk spreken over het proces, over hoe het er uit kan komen te zien, of het nodig is en onder welke voorwaarden'', zei Dijsselbloem. Dan zullen de experts van de geldschieters aan Griekenland aan het werk worden gezet om dat uit te werken. Tijdens de volgende eurogroep (0p 24 mei) kan er dan wellicht een knoop worden doorgehakt over maatregelen die de schuldenlast kunnen verlichten, schetste Dijsselbloem de volgorde.

Uitgesloten
Kwijtschelden van de schulden is uitgesloten, onderstreepte Dijsselbloem nogmaals. Het aanpassen van de looptijd van de leningen of de rente kan wel eventueel worden aangepast.

Vorig jaar zomer kwamen Griekenland en de geldschieters een nieuw leningenprogramma overeen van maximaal 86 miljard euro. In ruil voor het geld moest Athene forse bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

Toetsen
De Griekse regering loodste zondagavond nog bezuinigingsmaatregelen door het parlement. De eurogroep zal toetsen of die conform de gemaakte afspraken zijn. Als het oordeel positief is, kan dat geld uit het steunpakket vrijmaken.
pardon
0
Nog geen geld naar Griekenland
52 min geleden
BRUSSEL - Griekenland kan nog niet rekenen op geld uit het vorig jaar gesloten leningenprogramma. Hoewel het land flinke vorderingen heeft geboekt, hebben de eurolanden maandag besloten nog niet over te gaan tot de uitbetaling van geld. Maar dat lijkt een kwestie van tijd.

Dat de Griekse regering zondagavond nog een aantal bezuinigingen door het parlement loodste werd door de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) maandag verwelkomd, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop. "Dit effent de weg" voor de afsluiting van de eerste evaluatie en dat is nodig voordat er weer geld kan worden overgemaakt.

Vorig jaar zomer kwamen Griekenland en de geldschieters een nieuw leningenprogramma overeen van maximaal 86 miljard euro. In ruil voor het geld moest Athene forse bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

Schulden verlichten
De eurolanden besloten maandag na te gaan denken over maatregelen die de enorme schuldenberg van Griekenland op de korte, middellange en eventueel lange termijn kunnen gaan verlichten.

De experts van de eurogroep gaan daaraan werken en voorstellen uitwerken. Dan wordt er onder meer gedacht aan de aanpassing van de looptijden van de leningen of de rente. Van kwijtschelding is geen sprake en ook op de korte termijn kan het programma niet worden aangepast, zo schetste Dijsselbloem de 'rode lijnen'.

Op de volgende eurogroep (24 mei) moeten knopen worden doorgehakt.

Houdbaar niveau
Al deze maatregelen worden ingevoerd om er voor te zorgen dat ook het Internationaal Monetair Fonds meedoet aan dit jongste Griekse steunprogramma. Het IMF wil daar alleen aan bijdragen als Griekenland daadwerkelijk geholpen wordt zijn schuld op een houdbaar niveau te krijgen. Daarvoor is wat het fonds betreft schuldenverlichting een onmisbare stap.

Dijsselbloem erkende dat hij ook verwacht dat er op een gegeven moment "problemen" kunnen zijn met de houdbaarheid van de Griekse schuld. Maar hij onderstreepte dat er nog geen definitief besluit over verlichting is genomen.
Rafter
1
Grieken hoeven nu pas per 1 jan 2060 af te betalen. De meesten van ons en de meeste parlementariers leven dan niet meer...
Nu wordt gesproken over verlenging tot bijv 2090, tegen gem 1%.

Zo wil ik ook wel 'lenen'.....eerst zaakjes niet op orde en onder valse voorwendsels de eurozone in, daarna veel geld ontvangen, dit niet investeren, maar potverteren, meer geld etc etc..
Nu kun je wel afspreken daar dat de pensioenleeftijd tzt naar 65 moet, maar wie doet de inplementatie? Wie controleert? Want let maar op, ineens zal iedre vijftiger daar plotsklaps 65 zijn; dat valt te regelen via een envelope met inhoud.
Gebed zonder einde. Slecht voorbeeld vr Sp, Italie en Fr...
Chiddix
0
quote:

Rafter schreef op 10 mei 2016 00:55:

Grieken hoeven nu pas per 1 jan 2060 af te betalen. De meesten van ons en de meeste parlementariers leven dan niet meer...
Nu wordt gesproken over verlenging tot bijv 2090, tegen gem 1%.

Dat afbetalen is een utopie. Je moet wel geld , om af te betalen. Blijft over wegstrepen(voorstel IMF). Ver weg het meeste van de verstrekte leningen zijn gebruikt door Griekenland , om EU banken en bedrijven te betalen. De kredieten zijn niet in een bodemloze put verdwenen.
Lid zijn van de EU heeft ook voordelen. De lasten worden gezamelijk gedragen.
pardon
0
Europa lijkt bereid om Griekenland tegemoet te komen bij de schuldverlichting van het land. Maar dat is niet genoeg, vindt Martin Visser. Presentatie: Roel den Outer.
DurianCS
0
quote:

pardon schreef op 10 mei 2016 21:11:

Europa lijkt bereid om Griekenland tegemoet te komen bij de schuldverlichting van het land. Maar dat is niet genoeg, vindt Martin Visser. Presentatie: Roel den Outer.
Nee, het is nooit genoeg. De Grieken betalen slechts 1% rente en aflossen is met sint juttemis, maar uiteraard kan de verwennerij nog grondiger.
Rafter
0
Heeft ook effect op t referendum in Vk. Voor t eerst heeft t 'Leave'-kamp een voorsprong!
Hielp ook niet dat Cameron waarschuwde voor 'een oorlog'....welke oorlog denk je dan? Het Leger van de EU ersus dat van Engeland? EU heeft geen leger.....of dat van Nigeria vs Engeland?
pardon
0
Zij zijn op school geweest in Griekenland.

Tanzania betaalde 10.000 spookambtenaren
4 uur geleden
DODOMA - Tanzania heeft bij een grootscheepse accountantscontrole 10.000 niet-bestaande werknemers bij overheidsorganen ontdekt. Maandelijks incasseerden deze spookambtenaren omgerekend ongeveer 1,8 miljoen euro aan salaris.

De controle wordt voortgezet en de overheid verwacht nog meer niet-bestaande werknemers te ontdekken, zo meldde het kabinet van de minister-president maandag. De overheid gaat op jacht naar degenen die achter de fraude zitten en zal ze voor de rechter brengen, aldus de mededeling.

Het accountantsonderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van president John Magufuli, die in maart de opdracht ertoe gaf in het kader van een grootscheepse anticorruptie-actie. Op de internationale corruptielijst 2015 van 168 landen staat Tanzania 117e.
2.531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 121 122 123 124 125 126 127 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  0,00  0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 0,00%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.383,39 +0,17%
 EUR/USD 1,0633 -0,10%
 WTI 82,08 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%