Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cashflow is king

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Steven v. O. 4 november 2016 17:07
    Nick, je hebt een inhoudelijk doordacht stuk geschreven over de klassieke discussie “goud vs. de rest”. Nu ben ik zelf goudkever (niet te verwarren met goud(perma)bull) en moet nuance toevoegen.

    Goud heeft inderdaad geen intrinsiek rendement (zoals koeien op een boerderij dat wel hebben). De theoretische waarde zijn de delvingskosten (eigenlijk de all-in-sustaining-costs) ligt ergens tussen de $800-$1000. Wel, dan zou je daar eigenlijk de kosten voor het vermarkten nog bij op moeten tellen. Dus laten we zeggen dat de werkelijke waarde van goud $1000 is.
    Da's niet waar een goudbelegger het voor doet...

    “dat ik op dit moment niet kan uitrekenen of schatten hoeveel cash ik tot 2050 kan genereren uit mijn investering in goud. Omdat het geen cash genereert”

    Hierin heb je 100% gelijk.
    Er ligt inderdaad veel focus op prijs, maar over de (reëele) waarde van goud kan geen mens iets zeggen, noch extrapoleren. Rendement (yield) levert goud inderdaad niet, dus kunnen we alleen kijken naar koerswinst. Vastgoed heeft zowel yield als koerswinst, maar de kosten zijn niet zomaar te reduceren tot een mooi (20%) gemiddelde. Denk aan rampspoed, regelgeving, slecht huurderschap of gezeik met aannemers. Een pand 30 jaar bezitten heeft echt wel de nodige kosten, waar goud alleen kluishuur kent.

    Volgens mij moet goud enkel en alleen als valuta gezien worden en is daarmee een activaklasse, maar geen belegging (zoals Bitcoin ook geen belegging is). En dit hoeft ook niet erg te zijn. Geld hoort ook geen intrinsiek rendement te leveren, geld hoort louter economische productie te vertegenwoordigen.

    Goud wint (voornamelijk) als cash in waarde verliest (meer geld dan productie). Het belang van goud in tijden van stress zal niet zomaar verdwijnen. Wat ik heb geleerd als goudbelegger, dat je jezelf helemaal onafhankelijk moet maken van tijd (voldoende marge, voorzichtig met hefboom, zet koerdoelen niet op een kalender en maak goudwinsten nooit een voorwaarde voor een volgende stap)

    De “waarde” van goud zit in diversificatie, zoals de zuigers van een 4-takt motor ongelijk bewegen. Eenieder kan zien wat goud dit jaar heeft gedaan vs. aandelen. De discussie tussen Frank en jezelf kun je eindeloos voeren op basis van tijdsverschuiving. Waar ligt het beginpunt van de meting?

    Wanneer mensen allocaties niet >10% brengen en marges goed in de gaten worden gehouden, bewijst het zich als nuttig instrument binnen de gediversificeerde portefeuille. Zolang men hun blootstellingen maar laat rollen door de jaren (oftewel actief beheer).

    Kortom, zowel cash, vastgoed, goud als aandelen. Timing is (zoals je zelf zegt) de sleutel.

    (bron afbeelding: info.sharpspixley.com/uploads/GoldFoc...
  2. [verwijderd] 4 november 2016 17:19
    quote:

    theo1 schreef op 4 november 2016 16:38:

    Goed lezen Flip.

    Die had hij al meegerekend. Bruto rendement 10% (je koopt het pand voor 10 jaren huur), minus 2% onderhoud = 8% rendement na kosten.
    Ja, ik zie het. U heeft helemaal gelijk. Toch blijf ik het een onverantwoorde versimpeling vinden. Bruto-rendement van 10% lijkt mij veel te hoog ingeschat en de onderhoudskosten van 2% veel te laag. Daarnaast: WOZ? Verzekeringen? Leegstandderving? Risico waardevermindering? (want dat kan natuurlijk ook) enz. enz.

    Ik begrijp dat het een doe-het-zelf belegging is. Dan doe je met minder dan 250K niet veel, lijkt mij. Tenzij je een hypotheek neemt ...... (nog meer kosten)

    Bovendien betekent zo'n doe-het-zelf belegging natuurlijk ook veel kopzorgen. Moet je niet willen, tenzij je in dat wereldje bekend bent.

    Ik ken verschillende mensen die zich zo rijk rekenden en de stoute schoenen aantrokken. Werd steevast doffe ellende.

    De vergelijking kan sommigen op het verkeerde been zetten......
  3. forum rang 6 !@#$!@! 4 november 2016 17:43
    Volgens mijn gegevens was de goudprijs in 1969 $44 en is deze nu $1300.

    Dat is een stijging met een factor 30 en dus niet 50! zoals hier beweerd wordt. Dat is 7,3% per jaar.

    Huizenprijzen zijn een factor 13 gestegen volgens hem. Dat geeft een rendement van 5,5%.

    Het schijnt dat je als eigenaar van een huurpand ook nog eens 8% huuropbrengst mag verwachten.

    Dan krijg je dus 13,5% vergeleken met 7,3%.

    Vastgoed wint dus met vlag en wimpel.

    Kom op Nick. Dit koste mij nog geen 10 minuten om te checken.

  4. [verwijderd] 4 november 2016 18:15
    quote:

    !@#$!@! schreef op 4 november 2016 17:43:

    Volgens mijn gegevens was de goudprijs in 1969 $44 en is deze nu $1300.

    Dat is een stijging met een factor 30 en dus niet 50! zoals hier beweerd wordt. Dat is 7,3% per jaar.

    Huizenprijzen zijn een factor 13 gestegen volgens hem. Dat geeft een rendement van 5,5%.

    Het schijnt dat je als eigenaar van een huurpand ook nog eens 8% huuropbrengst mag verwachten.

    Dan krijg je dus 13,5% vergeleken met 7,3%.

    Vastgoed wint dus met vlag en wimpel.

    Kom op Nick. Dit koste mij nog geen 10 minuten om te checken.

    Mag ik dit draadje+artikel als volgt samenvatten: Dubieus gegoochel met cijfers én gratis(?) reclame voor Frank Knopers (HollandGold)
  5. joeps 4 november 2016 18:29
    Er zijn geen aanwijzingen dat Einstein ooit gezegd zou hebben: “Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it ... he who doesn't ... pays it.”
    Zie quoteinvestigator.com/2011/10/31/comp...
    Deze uitspraak bestond al veel langer maar werd pas van 1976 (20 jaar na de dood van Eiinstein) aan hem toegeschreven.
  6. MartijnN1932 6 november 2016 03:23
    Het is een eenvoudig rekensommetje,

    Diversificatie is wat je nodig hebt, goud houd je aan omdat je een bepaalde mate van zekerheid wilt hebben.

    Beleggen doe met geld wat je niet direct nodig hebt.

    Leuk sommetje over Cashflow is king, maar de vergelijking is niet helemaal zonder kanttekeningen.
    Hoeveel vastgoedfondsen zijn de afgelopen jaren failliet gegaan of hebben een zoveelste emissie moeten doen?
    Om nog te zwijgen over zelf een pand te verhuren, hoeveel tijd kost het je om controles uit te voeren, onderhoud te doen (en dat is niet alleen jaarlijks) een beetje verkeerde huurder en je mag 2-3 in de maand op draven om zaken op te lossen.

    Ook dat moet je meenemen in je berekening, dit is even uit eigen ervaring.
    Dus kijk niet alleen naar het geld wat binnen komt en eruit gaat maar ook naar de tijd die benodigd is om werk/controles/aquisitie uit te voeren.
    en aangezien tijd geld is, is het meestal pas rendabel als je meer dan 5 panden hebt of als je met pensioen bent en toch tijd over hebt.

    Maar dat is hoe ik er tegenaan kijk

    Daarnaast als je fysiek goud bezit, dan is je enige risico diefstal, als je aandelen bezit:
    - Faillisement
    - Emissies
    - Overheid
    - Markt situaties
    - Overnames

    enz.
  7. [verwijderd] 6 november 2016 12:12
    Beleggen in goudmijners is natuurlijk veel verstandiger. Mijn portefeuille, die voornamelijk uit goud-en zilvermijners bestaat, staat dan ook op een slordige 150% winst sinds eind januari. Ik heb wat winst genomen maar de grote hype in goud moet nog komen en ik ben er klaar voor. Tips: Hecla Mining, Sandstorm Gold (royalties op mijnen), en wat meer speculatief Rye Patch Gold en Santacruz Silver Mining.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 november 2016 12:47
    quote:

    Overvloedgolf schreef op 6 november 2016 12:12:

    Beleggen in goudmijners is natuurlijk veel verstandiger. Mijn portefeuille, die voornamelijk uit goud-en zilvermijners bestaat, staat dan ook op een slordige 150% winst sinds eind januari. Ik heb wat winst genomen maar de grote hype in goud moet nog komen en ik ben er klaar voor. Tips: Hecla Mining, Sandstorm Gold (royalties op mijnen), en wat meer speculatief Rye Patch Gold en Santacruz Silver Mining.
    Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de recente opleving in goud- en zilver-aandelen een eenmalige opleving is.

    Er is nl geen enkele reden voor een voortgaande stijging; het lijkt meer een correctie op een sterk overdreven daling.

    Als Willem Middelkoop weer in de publiciteit komt (zoals nu) dan weet je bijna zeker dat we de top weer gehad hebben.
  9. bre59 7 november 2016 09:06
    Toch even mijn ervaring met vastgoed neerpennen. Gezien ik nog maar 10 jaar in die sector beleg is dit wel beperkt recente info. Zowel voor de appartementen, studio, garages betaal je niet enkel wat de koper ervoor vraagt maar betaal je registratiekosten en notariskosten. Indien je alles optelt ben je tussen de 17 à 20% kwijt hieraan. Leenkosten en bijhorende notariskosten zijn in mijn geval niet van toepassing. Daarnaast betaal je ook jaarlijks KI wat op zijn minst al 1 tot 1,5 maal het huurbedrag is. Gezien de eigenheid van het vastgoed is er een syndicus en daar ben je ook al een maand huur aan kwijt, in het beste geval. Indien er een lift in het gebouw is met onderhoudscontract reken maar best met 2 maand huur. Blijven dus 3 maand huur dat je kwijt bent aan het bezit en de eigenheid van uw vastgoed zonder dat je volgende rekent: verhuurkost en onderhoud. De verhuurkost en alle risico's van dien heb ik ingedekt door het te verhuren met rentmeesterschap, idealiter doet mijn rentmeester, in mijn naam, alle nodige acties met de huurder zodat ik op 2 oren kan slapen. Hierdoor zakken mijn inkomsten met 6% maar ik heb geen last van lastige huurders en ben ik op de hoogte van de wetgeving, mocht mij al iets ontsnappen en ben ik 2de in lijn mocht het toch uit de hand lopen. Het innen van de huur daar lig ik ook niet meer wakker van. En wat de huur betreft is de gangbare redenering totale kostprijs gedeeld door 270 de maandhuur, wat dan neerkomt op een brutto van 4,5% per maand.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links