Energie « Terug naar discussie overzicht

Battery Power

626 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 28 29 30 31 32 » | Laatste
voda
0
Nuon wil van energiecentrale Eemshaven ‘superbatterij’ maken

?UTRECHT – Nuon wil de Magnumcentrale in de Eemshaven, waar nu op gas gestookt wordt, in de toekomst CO2-vrij maken door het gebruik van vloeibaar ammoniak.

Met de productie wil Nuon van de centrale een zogenoemd “superbatterij” maken. Overtollige stroom van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen wordt op piekmomenten opgeslagen als vloeibaar ammoniak.

Op momenten dat het er te weinig stroom is wordt de vloeibare ammoniak gebruikt als brandstof voor de gascentrale. Bij de verbranding van ammoniak komt geen CO2 vrij, er kan gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur voor gas en de ammoniak kan voor langere tijd worden opgeslagen.

“Dit idee bestaat uit drie stappen”, legt Alexander van Ofwegen, directeur Nuon Warmte uit. “Allereerst zet je elektriciteit uit wind om in vloeibare ammoniak. Daar komt een chemisch proces bij kijken, waarbij je waterstof aan stikstof bindt om ammoniak te maken.”

Superbatterij

“Wat verder zo mooi is aan dit concept, is dat het op alle plekken in de wereld mogelijk moet zijn om duurzame energie om te zetten in ammoniak. Hiermee recycle je eigenlijk de energie uit wind of zon je maakt van de gascentrale bovendien een superbatterij.”

Het concept ligt nog op de tekentafel, maar Nuon en de TU Delft, waar het energiebedrijf mee samenwerkt, denken met aanvullend onderzoek en meer financiering de techniek binnen 10 jaar toe te passen. Binnen 5 jaar moet een demonstratie op “relevante” schaal plaats kunnen vinden.

Grondstof

“Ammoniak wordt al ruim 100 jaar op verschillende manieren toegepast, het is de grondstof voor kunstmest, maar het wordt ook gebruikt in grote koelinstallaties voor bijvoorbeeld ijsbanen”, zegt Van Ofwegen. “Daarnaast hebben we in Nederland veel ervaring met het grootschalig opslaan van ammoniak.”

Naast de TU Delft werkt Nuon in dit project ook samen met partijen zoals Stedin, ECN, de Universiteit Twente, CE Delft en AkzoNobel.

Op deze zaterdag meldt dagblad Trouw nog dat Nuon definitief geen kolen gaat stoken in de Magnumcentrale in de Eemshaven. werd al met milieuorganisaties afgesproken tot 2020 geen kolen te gaan stoken in de Magnumcentrale, die in eerste instantie wel gebruik zou maken van meerdere brandstoffen.

Foto: © Nuon via Flickr/CC BY-NC 2.0

groenecourant.nl/wetenschap/nuon-wil-...
voda
0
Nu al het einde?

Tesla schrapt grote variant thuisaccu Powerwall

UTRECHT – Tesla is stilletjes gestopt met de productie van de grootste variant van de Powerwall van 10 kWh.

Dit melden Amerikaanse media.

De 10 kWh versie van Tesla was vooral bedoeld als backup bij bijvoorbeeld stroomuitval en had een prijs van 3.500 dollar.

De 7 kWh variant, die 3.000 dollar kost, is bedoeld om te worden gecombineerd met zonnepanelen en kan bijvoorbeeld vaker op dagelijkse basis een stroomoverschot opslaan en terugleveren.

In eerste instantie concentreerde Tesla juist op de 10 kWh variant. Volgens het bedrijf zou de 7 kWh versie alleen in Australië en Duitsland goed verkopen door het financiële plaatje. Nu blijkt er toch minder interesse te zijn in de grootste thuisaccu.

De 10 kWh batterij moest het ook afleggen tegen accu’s van andere bedrijven. Sommige batterijen die ook alleen als backup dienen kosten soms maar de helft van de accu van Tesla.

groenecourant.nl/algemeen/tesla-schra...
voda
0
Eerste drijvende windpark ter wereld krijgt energie-opslag

UTRECHT – Statoil is van plan om het eerste drijvende windpark ter wereld, dat voor de kust van Schotland komt, uit te rusten met een 1 MWh lithium-ion batterijen om de energie op te slaan.

Het nieuwe systeem, Batwind genaamd, is ontwikkeld in samenwerking met universiteiten en leveranciers. Omgerekend heeft de batterij een capaciteit van “2 miljoen iPhones”.

De batterij wordt pas eind 2018 geïnstalleerd. De accu’s gaan ervoor zorgen dat de productie van de windmolens wordt geoptimaliseerd.

20.000 huishoudens

Het Hywind Scotland-project wordt op dit moment ontwikkeld op 25 kilometer voor de Schotse kust en gaat bestaan uit 5 windmolens. Tegen het einde van 2017 komen de windmolens online en gaan ze net zoveel stroom produceren als 20.000 huishoudens verbruiken.

“Door het ontwikkelen van innovatieve energie-opslag oplossingen kunnen we de waarde van windenergie voor zowel Statoil en klanten verbeteren”, aldus Stephen Bul, vicepresident offshore wind bij Statoil.

groenecourant.nl/windenergie/eerste-d...
voda
0
Amerikaanse onderzoekers maken ‘per ongeluk’ batterij die mensenleven meegaat

©: Steve Zylius / UCI

Amerikaanse onderzoekers maken ‘per ongeluk’ batterij die mensenleven meegaat

mei 09 16:06 2016
?

UTRECHT – Onderzoekers van de University of California uit het Amerikaanse Irvine hebben een batterij gemaakt die een mensenleven mee kan gaan.

De meeste batterijen gaan maar 5.000 tot 7.000 cycli, het volledig verbruiken en weer opladen van een batterij, mee.

Maar de wetenschappers van UC Irvine wisten een accu te ontwikkelen die is getest tot 200.000 cycli zonder capaciteitsverlies.

Ze schrijven erover in het wetenschappelijke tijdschrift American Chemical Society’s Energy Letters.

Voor de batterij gebruikten de uitvinders nanodraden, die duizendmaal dunner zijn dan menselijke haren. Wetenschappers gebruiken al langer nanodraden in accu’s, maar het materiaal is op termijn erg broos.

Gouden nanodraad

De wetenschappers wisten dit probleem op te lossen door gebruik te maken van een gouden nanodraad in een omhulsel van mangaandioxide. Het geheel wordt omhuld door een electrolyt gemaakt van plexiglas gel.

Onderzoeker Reginald Penner geeft aan dat de doorbraak werd behaald door simpelweg iets te proberen. Onderzoeker Mya le Thai pastte de gel toe.

Gestoord

“Ze ontdekte dat simpelweg door deze gel te gebruiken ze de batterijen honderdduizenden keren kon gebruiken zonder verlies van capaciteit”. aldus Penner. “Dat was gestoord omdat normaliter deze dingen dramatisch verslechteren na maximaal 5.000, 6.000 of 7.000 cycli.”

De onderzoekers wilden eigenlijk een batterij ontwikkelen die niet gebruikmaakte van een geleidende vloeistof die de batterij ook brandbaar zou maken. De gel moest hiervoor zorgen, maar bleek dus als bijkomend voordeel te hebben dat de batterij ook langer meegaat.

Met video:

groenecourant.nl/wetenschap/amerikaan...
voda
0
Tesla leverde 2.500 Powerwalls in eerste kwartaal

©: Tesla
Tesla leverde 2.500 Powerwalls in eerste kwartaal

mei 09 13:45 2016


UTRECHT – Tesla heeft in het eerste kwartaal zo’n 2.500 Powerwalls thuisaccu’s geleverd en nog eens 100 Powerpacks.

In totaal zijn zo’n 25 MWh aan geleverd aan klanten in Noord-Amerika, Azië, Europa en Afrika.

Tesla leverde in dezelfde periode ongeveer 15.000 elektrische auto’s. Omgerekend werden ongeveer 2 tot 2,5 procent van alle accu’s geleverd door de batterijdivisie van het concern. Tesla zegt verder de leveringen van de accu’s op te schalen.

In Nederland worden de Powerwalls geleverd door energieleverancier Eneco.

In de thuismarkt van Tesla, de Verenigde Staten, werd onlangs pas begonnen met de installatie van de thuisaccu van Tesla.

Andere aanbieders, zoals het Duitse Sonnenbatterie, hebben al een voorsprong op de fabrikant van volledig elektrische luxe auto´s. Sonnenbatterie introduceerde vorig jaar al een thuisaccu op de Amerikaanse markt.

groenecourant.nl/algemeen/tesla-lever...
voda
0
Duitse Sonnen verslaat Powerwall Tesla in verkoop thuisaccu’s

UTRECHT – Sonnen, het voormalige Sonnenbatterie, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 2.600 thuisaccu’s verkocht.

Hiermee verslaat het Duitse bedrijf de Powerwall van Tesla waarvan er 2.500 zijn geleverd in de eerste 3 maanden van dit jaar.

Dit vertelt topman Philipp Schröder tegenover PV Magazine.

Voor Sonnen zijn de cijfers sowieso een opsteker In 2015 werden in het gehele jaar 4.000 thuisaccu’s geleverd wereldwijd.

Sonnen heeft een marktaandeel van 75 procent in thuismarkt Duitsland, maar zegt ook successen te zien in markten zoals de Verenigde Staten en Italië.

In Italië werden dit jaar 400 thuisaccu’s geleverd. Hoeveel er precies in de Verenigde Staten werden geleverd, vertelt Schröder niet, maar het gaat om minstens 100 batterijen. Het bedrijf hoopt 3.500 systemen af te zetten in heel 2016.

Sonnen draaide een omzet van 30 miljoen euro in 2015. De verwachting is dat met dalende kosten voor de systemen de omzet zal verdriedubbelen dit jaar.

Lees ook: Duitse Sonnenbatterie verscheept 10.000e thuisaccu

groenecourant.nl/algemeen/voormalige-...
voda
0
Wat en idioot hoge prijs!(en veel te kleine capaciteit)

Nissan onthult eigen thuisaccu van voormalige Leaf-batterijen

UTRECHT – Nissan heeft een eigen thuisaccu onthuld die gemaakt is uit de gerecyclede batterijen van Leaf-auto’s.

De xStorage werd gepresenteerd in Londen en is ontwikkeld in samenwerking met Eaton, een Amerikaans bedrijf dat actief is in de energiesector.

De accu is bedoeld om groene stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen op te slaan of zichzelf op te laden wanneer de stroomprijzen laag zijn. Op momenten dat de energieprijzen hoog zijn kan een huishouden dan overschakelen op de batterij.

12 voormalige Leaf-batterijen

Het systeem bestaat uit 12 voormalige batterijen van de Leaf-auto’s. Eaton en Nissan claimen het eerste volledig geïntegreerde energie-opslagsysteem voor huishoudens te hebben ontwikkeld.

Vanaf september 2016 kan het systeem van 4,2 kWh worden besteld in tegen een prijs van 3.200 Britse pond (4.000 euro). Nissan en Eaton spreken de verwachting uit de komende 5 jaar zo’n 100.000 thuisaccu’s te verkopen.

Lees ook: Duitse Sonnen verslaat Powerwall Tesla in verkoop thuisaccu’s

groenecourant.nl/algemeen/nissan-onth...
voda
0
Deze batterij in Polen slaat warmte op in zouthydraten voor de winter (Video)

juni 02 18:56 2016

UTRECHT – Gecoördineerd door TNO onderzoekt een groep wetenschappers in Polen het opslaan van warmte uit zonnecollectoren in vaten met zouthydraten.

Zo kan de warmte in de zomer worden opgeslagen voor gebruik in de winter. De testopstelling bestaat uit een container. De volgende stap is om de technologie te implementeren in een huis.

Voor video, zie link:

groenecourant.nl/wetenschap/warmtebat...
voda
0
General Electric neemt belang in Powerwall-concurrent Sonnen

UTRECHT – General Electric Ventures heeft een onbekend bedrag gestoken in de Duitse thuisaccumaker Sonnen, de grootste producent van particuliere energie-opslag in Europa.

De investering maakt onderdeel uit van een grotere investeringsronde voor Sonnen. Dit moet de internationale groei van het concern ondersteunen.

“Met GE Ventures hebben we niet alleen een samenwerking gesloten met één van de grootste energie- en watertechnologiebedrijf ter wereld, maar ook een supporter gekregen voor onze visie van een duurzame en betaalbare energietoekomst voor iedereen”, aldus Christoph Ostermann, mede-oprichter en directeur van Sonnen.

Sonnen produceert de Sonnenbatterie en is hiermee een concurrent van de Powerwall van Tesla. Het Duitse concern heeft naar eigen zeggen aan zo’n 10.000 huishoudens wereldwijd een thuisaccu geleverd.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd Tesla verslagen. Sonnen leverde 2.600 thuisaccu’s, Tesla wist er 2.500 te leveren.

Lees ook: Duitse Sonnen verslaat Powerwall Tesla in verkoop thuisaccu’s

groenecourant.nl/algemeen/general-ele...
voda
0
Analist: Gigafabriek Tesla van 5 miljard eigenlijk 50 miljard waard

UTRECHT – De gigafabriek die Tesla laat bouwen in de Amerikaanse woestijn kost ongeveer 5 miljard dollar om te maken, maar heeft een waarde van maar liefst 50 miljard dollar.

Dit stelt analist Trip Chowdhry van Global Equities Research. Hij maakt een vergelijking met Amazon.

Dit concern begon als online boekverkoper en is daar ook nog steeds het meest bekend van. Maar inmiddels wordt het meeste geld verdiend als platform voor online verkopen met bijvoorbeeld de verkoop van serverruimte aan andere sites en bedrijven.

Chowdhry verwacht dat Tesla, dat samenwerkt met Panasonic bij de fabriek, veel meer gaat verdienen met de batterijfabriek dan verwacht met een omzet van 100 miljard dollar in de komende 20 jaar.

Tesla meldde onlangs dat de productielocatie in potentie jaarlijks 105 gigawattuur aan batterijen kan maken. Dit is al ongeveer 3 keer meer dan de totale productie van lithium-ionbatterijen wereldwijd.

Lees ook: Tesla opent gigafabriek officieel op 29 juli

Voor afbeeling, zie link:

groenecourant.nl/elektrischeauto/anal...
voda
0
Bowski, bedankt voor de bijdragen hier. Er komen hier veel te weinig posters, terwijl Energie toch een hot item is!
voda
0
India readies plan to improve renewable power storage

As lithium-ion batteries take centre-stage in the global pursuit for efficient energy storage systems, India has quietly readied a plan aimed at creating systems that can store up to 10,000 mw of intermittentlygenerated renewable power at a fraction of the cost the West will bear.

Mr SD Dubey, chairman of Central Electricity Authority, said that the about Rs 80,000-crore plan entails setting up hydel pump storage systems in several states over the next five to six years. He was speaking to reporters on the sidelines of an Energy Conclave organised by CII in Kolkata on Saturday.

A pumped storage facility consists of two large water tanks at two levels— one at the base of a hill and the other at the top of the hill. During the day, when solar power is generated, a portion of the power will be used to pump water from the lower tank to the higher one. At night, when solar power isn't available, water from the elevated tank will be released to work aturbine and generate power.

According to Mr Dubey, these 'pumped' storage systems can store 1,000 mw or more of power for any duration at a fraction of the cost entailed using lithium-ion batteries. Solar energy can be generated only during the day. If this power is stored in lithium ion batteries and supplied at night, the process will entail an additional cost of. Rs 10 per unit —the storage cost. In contrast, pumped storage power will entail an additional cost of 30-40 paise per unit.

He said that "Cost of setting up such hydel pumped storage systems is anything between.Rs 6 crore and. Rs 8 crore per megawatt. Cost of setting up solar generating stations is between. Rs 5 crore and.Rs 6 crore per megawatt. In fact, the Central Electricity Authority has already identified plans of setting up 10,000 mw of pumped storage systems."

Source : Economic Times
voda
0
Tesla to build World largest Lithium-Ion Electricity storage facility

Tesla will build the largest lithium ion battery electricity storage facility in the world as part of a project to shore up Southern California's grid.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Younicos to supply Centrica with 49MW battery storage plant

Wind Power Monthly reported that Energy company Centrica has contracted Germany firm Younicos to supply a 49MW battery storage array. Battery array will be built on the site that housed Roosecote gas power plant. The battery storage plant, which will be built at Roosecote in the north-west of England, will provide energy in response to peaks in demand.
The deal is part of Centrica's wider plans to build a series of flexible power facilities, having secured 15-year agreements for over 500MW of new capacity, mainly gas-fired.

Roosecote is a large site having originally been built for a coal-fired plant, which has been retired. A gas power plant at the site was demolished in 2015.

"The battery project has been developed specifically to support fluctuations on the network, which is becoming increasingly important now the UK has fewer thermal plants and a larger proportion of renewables connected to the grid," said a spokesperson for Centrica.

Construction of Centrica's 49MW battery asset will start in March 2017 and is expected to take around 20 months, entering operation in winter 2018.

Source : Wind Power Monthly
Bijlage:
[verwijderd]
0
Battery Storage Poised to Expand Rapidly.
The 2016 Los Angeles gas leak put battery storage of electricity on the fast track.

www.scientificamerican.com/article/ba...
voda
0
SDG&E unveils world's largest lithium ion battery energy storage facility

SDG&E is showcasing the world's largest lithium-ion battery energy storage facility in partnership with AES Energy Storage, which will enhance regional energy reliability while maximizing renewable energy use.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
[verwijderd]
1
quote:

voda schreef op 1 maart 2017 20:37:

SDG&E unveils world's largest lithium ion battery energy storage facility

SDG&E is showcasing the world's largest lithium-ion battery energy storage facility in partnership with AES Energy Storage, which will enhance regional energy reliability while maximizing renewable energy use.

Source : Strategic Research Institute
Een linkje met meer info en filmpje: blog.aesenergystorage.com/sdge-and-ae...
voda
0
voda
0
E ON announces Texas energy storage projects in West Texas

E.ON North America announced its Texas Waves energy storage projects will be co-located at the existing E.ON Pyron and Inadale wind farms in West Texas. Texas Waves consists of two 9.9 megawatt (MW) short duration energy storage projects using lithium-ion battery technology.

Source : Strategic Research Institute

PS:

www.prnewswire.com/news-releases/eon-...
626 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 28 29 30 31 32 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,66%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.392,50 +0,55%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%