Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gamechanger voor de olieprijs

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 27 januari 2017 15:11
    @ Jilles van den Beukel, in uw publicatie gaat u voetstoots er vanuit dat het huidige beleid van produktieverlaging in crude oil, de komende jaren zo blijft.

    Waarom niet even 1 alinea wijden aan de kans dat de produktieverlaging een experiment is met de korte duur van een half jaar ? Irak blijkt zich niet aan de afspraken te houden, en Kuweit heeft laten weten dat ze minder dan 100% deelname niet accepteert.

    Benieuwd naar uw visie.
  2. serieus 27 januari 2017 18:31
    quote:

    Bowski schreef op 27 januari 2017 13:05:

    Jilles van den Beukel
    Jilles van den Beukel is geofysicus en werkte ruim 25 jaar voor Royal Dutch Shell.


    Dan zou je er op mogen rekenen dat ze bij Shell alles van te voren hebben (kunnen) voorzien. En nu helemaal precies exact het juist scenario uitvoeren om er van te profiteren.
    Knap deze tegenanalyse.
    @ Jillis > ben wel benieuwd naar uw reactie hierop.
    Is het inderdaad nog meer reden om vol in oliemajors te gaan?
  3. [verwijderd] 27 januari 2017 20:28
    quote:

    Bowski schreef op 27 januari 2017 13:05:

    [i] Jilles van den Beukel
    Dan zou je er op mogen rekenen dat ze bij Shell alles van te voren hebben (kunnen) voorzien. En nu helemaal precies exact het juist scenario uitvoeren om er van te profiteren.
    En om te kunnen profiteren zou het dan nu verstandig zijn om voor 30 miljard van je bezittingen te verkopen?

    www.iex.nl/Nieuws/ANP-260117-284/Shel...
  4. [verwijderd] 28 januari 2017 09:48
    Als de OPEC wel direct tot een productiebeperking had besloten, dan had zij 15 % marktaandeel kunnen verliezen (5 mb/d op ca. 30 mb/d). Nu heeft zij tegen de huidige olieprijs aan waarde minimaal 2 jaar productie verloren. Dat is 200 %. Lang vooruit kijken in de oliewereld is moeilijk, maar tegen dit verlies had OPEC zo'n 12 jaar het lagere marktaandeel kunnen hebben!
  5. Jilles van den Beukel 28 januari 2017 11:25
    @ ff_relativeren.

    Ik denk dat de OPEC hoopt, en ook verwacht, dat de vraag naar olie de komende 3 jaar wat sneller toeneemt dan het aanbod (ten gevolge van de lage investeringen in 2015 en 2016). Dat zou betekenen dat de huidige productieverlagingen slechts voor een beperkte tijd, 6 of 12 maanden, nodig zijn. Men probeert een voorschot te nemen op de verbeterde marktsituatie in 2018 - 2020. Of dat allemaal ook zo uitkomt blijft natuurlijk afwachten.

    De eerste signalen wijzen er wel op dat de verlagingen, in ieder geval voor een vrij groot deel, ook worden nagevolgd. De markt heeft dat denk ik ook ingeprijsd (misschien geen 100 % navolging, maar wel pakweg 80 %). En beweegt Brent zich in een vrij smalle zone rond de 55 dollar. Wordt dat veel lager dan komen er de signalen uit Saudi Arabië en andere landen dat de cuts toch echt serieus zijn. En de mogelijk snelle toename van VS schalieolie productie zorgt er voor dat het vooralsnog ook niet veel hoger wordt.

    @ Bowski, serieus

    Alle majors, grote banken, internationale instanties zoals de IEA maken hun voorspellingen en scenarios. Voor de korte, middellange en lange termijn. De jaarlijkse update van de lange termijn BP scenarios was afgelopen woensdag bij voorbeeld.

    Veel belangstelling is er dan voor de olieprijs. En juist het voorspellen van de olieprijs is relatief onzeker. Er is niet zo heel veel overaanbod nodig om de prijs in elkaar te doen storten. Niet zo heel veel onderaanbod om de prijs in de hoogte te doen gaan. Het overaanbod van de laatste 2 jaar was ongeveer 2 %, op zijn ergst. Dat voorspellen blijft onzeker, voor iedereen. Maar men probeert wel zo goed mogelijk voorbereid te zijn op allerlei mogelijke scenarios.

    Het kan interessant zijn om te zien hoe bv de lange termijn scenarios verschillen. Hoe bedrijven verschillende keuzes maken. Focust men meer op VS schalieolie? Of meer op deepwater? Of meer op Midden Oosten (lage marges, hoge volumes)? Het zal afhangen van de sterktes en zwaktes van het bedrijf en van hun inschatting van lange termijn ontwikkelingen, bv van de olieprijs.
  6. Bezoeky 29 januari 2017 12:29
    Nu de economie overal ter wereld weer aantrekt of al aan het aantrekken is, zal de vraag naar olie simpelweg gewoon toenemen. Economie is voor een groot gedeelte vervoer van veel meer.
    Logische gevolg lijkt een verdere prijs stijging van de olie, alhoewel je eerst moet afwachten in hoeverre oliemaatschappijen nog willen investeren in oliewinningen.
    Aan de andere kant kan de (vervoer s) wereld niet in enkele maanden tijd op totaal ander niet fossiel gebonden vervoer de export producten vervoeren.
  7. forum rang 7 ff_relativeren 29 januari 2017 16:48
    @ Jilles van den Beukel,

    dank voor de feedback. Misschien mag ik, na het kritische vraagje hierboven, nu een positief vraagje aan u voorleggen ?

    Het grootste Arabische olieproducerende land binnen de OPEC, heeft toch een extra reden om de olieprijs stabiel op een hoger niveau te krijgen ?

    Aramco gaat in 2018 (deels) naar de beurs gebracht worden. De IPO gaat wellicht succesvoller verlopen als de prijs voor crude oil hoger ligt, en zich stabiel toont op dat hogere prijsniveau ?


    @ Jilles van den Beukel, verwacht u dat de ARAMCO-ipo mee heeft gespeeld in het proces van produktieverlaging om de crude oil prijs te ondersteunen ?
  8. [verwijderd] 30 januari 2017 09:26
    OPEC had voor de productieverlaging een productie van 33,7 mpd. Dat was inclusief Indonesie. Indonesie is (al dan niet tijdelijk) geen OPEC lid meer. De OPEC productie is inmiddels verlaagt met 1,5 bpd (geen 1,2 mpd) naar 32,2 bpd. Evenwel is het effect inclusief Indonesie slechts 0,8 mpd tot 32,9 mpd.
  9. Jilles van den Beukel 30 januari 2017 12:29

    @ ff_relativeren

    De Saudi Aramco IPO zal vast ook meespelen. Naar ik begrijp staat die nog steeds gepland voor 2018 (5 %) en heeft de noodzakelijke reserves audit inmiddels plaatsgevonden (waar ze Gaffney Cline voor hebben ingehuurd):
    www.reuters.com/article/us-saudi-aram...

    Naast Riyadh wordt er een tweede listing verwacht, in de FT lees ik dat New York moeilijk is, mogelijk London, waarschijnlijker een Aziatische beurs.

    @ Ritageld

    Laatste schatting die ik vind voor Januari is dat voor de OPEC 11 de supply met 0.9 mb/d is afgenomen (van de beloofde 1.2 mb/d):
    www.bloomberg.com/news/articles/2017-...
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links