UPDATE: Roto Smeets ervaart prijsdruk, geen outlook, geen sectorherstel


(Update van bericht 'Roto Smeets ervaart prijsdruk, geen outlook, geen sectorherstel' om meer informatie te verstrekken.)


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Drukker Roto Smeets nv (ROTO.AE) heeft de omzet in de eerste zes maanden zien teruglopen naar EUR133 miljoen van EUR141 miljoen een jaar eerder, aldus het bedrijf in het persbericht met daarin de resultaten over het eerste halfjaar. Voornaamste oorzaak voor de afname is prijsdruk bij Print Productions.

Roto Smeets geeft in de eerste zin van het persbericht al aan dat de grafimediasector in de eerste zes maanden van dit jaar nog geen herstel heeft laten zien. Gezien de grote onzekerheden geeft het bedrijf dan ook geen outlook.

Roto Smeets rapporteert over het eerste halfjaar beduidend minder afzetdaling dan er in de sector sprake van was.

De winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (EBITDA) daalde over de eerste zes maanden van 2013 naar EUR6,2 miljoen van EUR7,7 miljoen. Dat hield voor een deel verband met een eenmalige vrijval van een voorziening van EUR0,9 miljoen in de eerste helft van 2012.

De winst voor aftrek van rente en belastingen (EBIT) steeg naar EUR0,1 miljoen positief van EUR2,7 miljoen negatief een jaar eerder, onder meer als gevolg van lagere afschrijvingen. Het nettoverlies kwam uit op EUR1,0 miljoen tegen EUR3,2 miljoen nettoverlies een jaar eerder. De kasstroom steeg met EUR1,4 miljoen naar EUR12,4 miljoen. De rentedragende schulden namen met EUR9,9 miljoen af naar EUR59,8 miljoen.

Roto Smeets heeft momenteel kostenbesparingsprogramma lopen. Het aantal full time equivalents daalde in de verslagperiode met 3,5%. Verder richt het bedrijf zich op verkorting van de zogeheten doorlooptijd, waartoe in het najaar twee oude machines worden vervangen voor e e n nieuwe, waardoor de snelheid wordt verhoogd en de loonkosten worden gedrukt.

De solvabiteitsratio van Roto Smeets kwam aan het eind van het eerste halfjaar uit op 25,9% tegen 22,9% eind 2012. Het bedrijf voldoet aan de bankenconvenanten.

Roto Smeets tekende met ABN Amro Bank op 20 maart 2013 een overeenkomst, waarbij de huidige kredietfaciliteit van EUR11,875 miljoen werd voortgezet. Hiervoor zijn de volgende ratio's afgesproken: een minimale solvabiliteit van 22,5% oplopend tot 23% per 30 juni 2013 en 23,5% aan het eind van het lopende boekjaar 2013, de maximale verhouding tussen de nettoschuld en de winst voor aftrek van rente, belastingen, amortisatie van goodwill en afschrijvingen is vastgesteld op 3,5 en de zogeheten debt coverage ratio op minimaal 1,0.

Het bedrijf bereidt momenteel de strategische scenario's voor de periode 2014 tot 2017. Daarbij kijkt het bedrijf per merk. De uiteindelijk te maken keuzes zijn nu onderwerp van overleg met de Raad van Commissarissen. Nadere details volgen om deze reden nog.

Roto Smeets onderscheidt de volgende risico's: financiering en liquiditeit, aanhoudend overcapaciteit in de sector, operationele risico's (debiteuren), grondstofprijzen, bezettingsgraden en personeelskosten.

Het aandeel Roto Smeets sloot woensdag op EUR7,45. Donderdag heeft er nog geen handel in het aandeel plaatsgevonden.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@wsj.com; +31-20-571 5201