AFC Ajax « Terug naar discussie overzicht

Johan Cruijff verlost ook aandeel Ajax

16 Posts
voda
2
Johan Cruijff verlost ook aandeel Ajax

JORGE GROEN | VRIJDAG 31 JANUARI 2014, 12:50 uur | 921 keer gelezen |


Er zijn veel overeenkomsten tussen het voetbalaandeel Ajax en het American Footballaandeel Green Bay Packers, door Wall Street Journal omschreven als het slechtste Aandeel van de Verenigde Staten. Beide worden uitgegeven door een sportclub die in 2011 landskampioen werd, keren geen Dividend uit en bij bovengemiddelde, financiële resultaten, is koerswinst niet per se een feit. In het Prospectus van de Green Bay Packers staat bovendien een waarschuwing die beleggers tijdens de beursgang van Ajax in 1998 ter harte hadden mogen nemen: dit aandeel moet niet worden aangeschaft met een winstoogmerk.

Verschillen zijn er ook. Een Aandeel Green Bay Packers kost 250 dollar en in 2012 zijn er voor het laatste nieuwe geëmitteerd. Die vonden zo gretig aftrek dat de club besloot er nog eens 30.000 extra uit te geven. Van de opbrengst had de club met gemak Adam Maher kunnen kopen, vooropgesteld dat die overweg kan met een ovalen voetbal. Een aandeel Ajax kost momenteel iets meer dan acht Euro – tegen een introductieprijs in 1998 van 11,34 euro - en alleen een select plukje van vijf miljoen aandelen is vrij verhandelbaar. De rest is in handen van de NV Ajax, Delta Lloyd en oud-beurshandelaar Adri Strating.

Dat er nog geen 1.300 aandelen gemiddeld op een dag van eigenaar verwisselen, komt omdat het om een emotieaandeel gaat, aangeschaft uit clubliefde en niet uit speculatieve redenen.

Beweging

Terwijl het aandeel Green Bay Packers nooit van zijn plaats zal komen, zit in dat van Ajax sinds vorig jaar beweging. Na lange tijd te hebben geschommeld tussen de zes en acht euro brak het door de acht eurogrens. Dat komt vreemd genoeg omdat de revolutie die Johan Cruijff ontketende om het voetbal terug naar de ArenA te halen, als bijeffect een strakke, financiële huishouding heeft.

De club die lang teveel geld uitgaf aan transfers en zich rijk rekende met onzekere inkomsten - deelname aan de Champions League – is onder aanvoering van De Verlosser en zijn Zeeuwse meisje, directeur voetbalzaken Mark Overmars zuinig geworden. De omzet stijgt al drie jaar op rij, en is de 100 miljoen euro gepasseerd, het nieuwe motto is eigen jeugd eerst in plaats van wat van ver komt is goed en mag dus wat kosten en de (spelers)salarissen zijn ettelijke miljoenen lager. Daardoor is de winst flink gestegen en dat zou ook moeten gelden voor de toekomstige winsten.

Clubkas puilt uit

Door de nieuwe zuinigheid puilt de clubkas van Ajax uit met bijna 80 miljoen euro. Daarmee had de club enkele jaren terug in deze winterstop geïnvesteerd in een nieuwe voorhoede, maar er werd slechts even geflirt met Ola John en de clubkas werd verder gespekt door de verkoop van enkele onbelangrijke spelers. Als al dat geld niet voor transfers wordt aangewend, maakt dat de weg vrij voor een groter belang in de Amsterdam ArenA of misschien het eerste Dividend in tien jaar?

Een groter pakket aandelen in de ArenA - die wel dividend uitkeren - zou een kleine opsteker zijn voor de Ajax-belegger omdat uit onderzoek blijkt dat clubaandelen wel varen bij investeringen die zijn gericht op de toekomst.

Als er voor het eerste in tien jaar dividend beschikbaar wordt gesteld, krijgen beleggers een beetje en Ajax, dat bijna driekwart van de eigen aandelen bezit, bijna alles. Maar zou dat geen prachtige manier zijn om zowel de aandeelhouder tevreden te stellen als de eigen negatieve reserves aan te vullen?

Jorge Groen is zelfstandig financieel-economisch journalist en werkte onder andere voor het Financieele Dagblad, en als hoofdredacteur van Nederlands Pensioen en Beleggingsnieuws (NPN), een uitgave van Financial Times. Hij schrijft op freelance basis over financiële markten en pensioenen en legt in zijn columns voor Belegger.nl de relatie bloot tussen (top)sport, financiële markten en de reële economie.

www.belegger.nl/column/2645856/johan-...
mr.Franz
0
Een mooi stuk, bedankt voda. Ik deel de visie van Jorge Groen. En heb dan ook al een geruime tijd aandelen Ajax gekocht. Aan de ene kant puur voor de heb, maar ook zeker omdat de club als bedrijf er gewoon zeer goed opstaat. De continue doorstroom van eigen jeugd verzekerd Ajax ook de komende jaren van miljoenen transfers en vergroot de kans op goede prestaties in de nationale competities. Zeker met de komst van financial fairplay zal het gat met de absolute top in Europa in de toekomst wel weer eens kunnen verkleinen.

Voor mij een absolute buy op de huidige koers.
mr.Franz
0
31 januari 2014 - VI.nl

Vincent Vermeij vertrekt bij Ajax. De aanvaller van Jong Ajax is een contract voor
tweeënhalf jaar overeengekomen met De Graafschap. Dat meldt Voetbal International vrijdagmiddag. Vermeij moet de opvolger worden van Piotr Parzyszek die de overstap heeft gemaakt naar Charlton Athletic.
mr.Franz
0
31 januari 2014 -

Ajax heeft vanavond bekendgemaakt dat het met Boban Lazic overeenstemming heeft bereikt over directe ontbinding van zijn tot en met 30 juni 2015 lopende contract. De aanvaller was op zoek naar een nieuwe club. Hij beëindigde een stage bij het Franse Rennes deze maand vroegtijdig vanwege de verdedigende speelstijl van de club.
mr.Franz
0
31 januari 2014 -

Het nieuws was al even bekend, maar Ajax heeft op de laatste dag van de transfermarkt bevestigd dat de club Gino van Kessel voor de tweede seizoenshelft opnieuw verhuurd heeft aan AS Trencin. Gedurende de eerste seizoenshelft kwam hij ook al voor die club uit. Hij was daar vrij succesvol, maar wilde zelf graag voor een kans elders gaan.
mr.Franz
0
30 januari 2014

Ajax watcher Simon Zwartkruis van Voetbal International meldt dat PAOK Saloniki bij Ajax toch een optie tot koop heeft weten te bedingen bij de huur van Danny Hoesen. Eerder bracht ELF naar buiten dat er een optie tot koop voor een bedrag van 2,5 miljoen euro was afgesproken. Dat werd later door zowel Voetbal International als De telegraaf tegengesproken.
mr.Franz
0
19 januari 2014 - Ajax.nl

Ajax en Antalyaspor hebben dit weekend de laatste formaliteiten afgerond met betrekking tot de transfer van Eyong Enoh. De middenvelder wordt eerst verhuurd, tot en met 30 juni 2014, en daarna getransfereerd. Hij stond nog tot en met 30 juni 2015 onder contract bij Ajax.
Ajax Netwerk
Enoh werd op 23 maart 1986 geboren in Kumba, Kameroen. Voor zijn komst naar Amsterdam speelde voor Ajax Capetown. De international maakte zijn debuut voor Ajax op 21 september 2008 in de competitiewedstrijd Feyenoord – Ajax (2-2).
Ajax Netwerk
Tot nu toe speelde Enoh 149 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax, hij scoorde daarin vier doelpunten. Met Ajax werd de Kameroener in 2011 en 2012 kampioen van Nederland en won hij in 2010 de KNVB Beker. Vorig jaar werd hij de tweede seizoenshelft verhuurd aan het Engelse Fulham FC, dit seizoen speelde de Afrikaanse middenvelder acht wedstrijden voor Jong Ajax in de Jupiler League.
mr.Franz
0
De balans van de transfer window, afscheid genomen van 5 spelers, waarvan er 2 mogelijk nog bij Ajax terugkeren na de verhuurperiode. Alle 5 spelers die we niet direct gaan missen. In ieder geval zorgt deze ''opruiming'' voor minder salariskosten de komende maanden.
Erg chebbi
0
Een verlies op van der Hoorn, moeten we waarschijnlijk wel nemen..4 mio lijkt toch een beetje weggegooid geld. Hij rendeert in elk geval niet.
mr.Franz
0
quote:

Erg chebbi schreef op 3 februari 2014 09:06:

Een verlies op van der Hoorn, moeten we waarschijnlijk wel nemen..4 mio lijkt toch een beetje weggegooid geld. Hij rendeert in elk geval niet.
Dacht men ook van Cillessen, nu een A international. Wanneer moisander komende zomer vertrekt kan van der Hoorn een nieuwe kans krijgen om in te schuiven.

Helaas is Vermeer afgelopen transferperiode niet verkocht, maar mogelijk dat ook hij komende zomer vertrekt. Vermoedelijke transfers en opbrengsten:

Moisander 7 miljoen
Vermeer 4 miljoen
De jong 8 miljoen
mr.Franz
0
mr. cohiba
0
En dan zijn er gekken die 10000 aandeeltjes gekocht hebben in het begin. 30000 verlies.
Het is niks en wordt niks. Dit clubje geeft geen geld uit en lijkt rijk, maar ze hebben uiteindelijk al het geld nodig om die aandeeltjes terug te kopen, omdat ze van die aandelenconstructie af willen. Ze zijn eigenlijk arm.
Als ze alles ooit teruggekocht hebben beginnen ze weer op nul.
Erg chebbi
0
@Cohiba,

Hoeveel mensen in de Ajax-entourage zouden aandeeltjes hebben en zitten met een verlies? Zouden zij niet allen dhr. Cruijff regelmatig op de schouder tikken en pleiten voor het van de beurs gaan en het papierenverlies op te heffen?

Ik zie dat toch wel voor me.
Mr Greenspan
0
quote:

Erg chebbi schreef op 10 maart 2014 09:01:

@Cohiba,

Hoeveel mensen in de Ajax-entourage zouden aandeeltjes hebben en zitten met een verlies? Zouden zij niet allen dhr. Cruijff regelmatig op de schouder tikken en pleiten voor het van de beurs gaan en het papierenverlies op te heffen?

Ik zie dat toch wel voor me.
Lijkt me kwestie van tijd. Vooral als ze weer kampioen worden en komend boekjaar dus weer miljoenen winst zullen maken.
Wordt ook eens tijd dat ze een nieuwe sponsor aankondigen en het nieuwe tenue op de markt gaan brengen. Dat zal wel een boost geven aan de verkoop (dan kan je natuurlijk niet met Aegon rond blijven lopen)
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 15 aug 2022 17:02
Koers 12,600
Verschil +0,100 (+0,80%)
Hoog 12,650
Laag 12,350
Volume 1.263
Volume gemiddeld 924
Volume gisteren 682