Heineken « Terug naar discussie overzicht

Waar blijft Heineken?

3 Posts
[verwijderd]
0
www.nrcq.nl/2014/07/25/heineken-en-no...

Nr 1 is Unilver. Had ik niet gedacht, maar het zij zo.

Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor zo’n zeven miljard euro naar Rusland en het is de vraag of dat in 2014 ook nog lukt. De handelsbetrekkingen staan onder druk. Sancties leiden vaak tot vergeldingssancties en zijn niet bepaald goed voor het handelsklimaat. Bedrijven die afhankelijk zijn van Rusland kijken met spanning naar de ontwikkelingen. Zo ook deze acht belangrijke Nederlandse spelers op de Russische markt.

1. Unilever
Sauzen onder de naam Baltimor, ijsjes van Inmarko en make-up van Kaline: Rusland is belangrijk voor Unilever. Topman Polman had het vorige maand nog over extra investeringen. Het bedrijf heeft er vier fabrieken - van Sint-Petersburg tot Siberië - en biedt werk aan zevenduizend man. Het hoofdkantoor met zeshonderd werknemers staat in Moskou. Opvallend detail: de Inmarko-ijsfarbiek van Unilever staat in Omsk (Siberië).

2. Heineken

Heineken brengt achttien verschillende bieren op de Russische markt: naast het eigen merk bijvoorbeeld ook Dr. Diesel, Okskoe en Zhigulevskoye. Goed voor een marktaandeel van zo’n 13 procent, 95 miljoen hectoliter per jaar en een nettowinst van 900 miljoen dollar. De brouwerijen staan in St. Petersburg, Novosibirsk, Yekaterinburg, Irkutsk, Khabarovsk, Novotroitsk en Kaliningrad.

3. Nutreco
In april 2013 opende het dierenvoedselbedrijf Nutreco naast zijn eerste fabriek nog een tweede fabriek in Liski ter waarde van 22 miljoen euro. Deze fabriek, met een capaciteit van honderdduizend ton per jaar, produceert onder andere melkvervangers voor kalveren en telt vijftig werknemers. Bij de verkoopafdeling in Moskou werken nog eens 140 man.

In totaal heeft het Nederlandse bedrijf 44 miljoen euro geïnvesteerd in Rusland. “We kijken goed naar de ontwikkelingen, maar we hebben er weinig invloed op”, zegt woordvoerder Mark Woldberg. “Het belangrijkst is de veiligheid van onze werknemers van onze fabriek in Oekraïne.”

Hier een interactieve kaart met Nederlandse vestigingen in Rusland:

4 & 5. Baggeraars Van Oord en Boskalis
“Rusland was en blijft een relatief belangrijke markt”, zegt woordvoerder Genarda Brinkers van baggeraar Van Oord. Het bedrijf was onder meer betrokken bij de aanleg van Baydaratskaya Bay-overgang in de Poolstreek, maar wil niet zeggen hoeveel projecten momenteel in Rusland heeft.

Van Oord is met onder meer collegabaggeraar Boskalis onderdeel van de Nederlandse Project Delta Group die opdrachten van de Russische energiesector probeert binnen te slepen. Bij Boskalis gaat dat aardig: het verwierf recent een opdracht van 155 miljoen euro om een toegangskanaal in de haven van Sint-Petersburg aan te leggen en was eerder betrokken bij het vermaarde Nordstream-gasleidingproject.

6. Shell
Het Brits-Nederlanse Shell is een van de grootste investeerders in Rusland en heeft er volgens Deutsche Bank zo’n 6,7 miljard dollar aan olie en gasbezittingen. Na een eerdere ronde sancties in april liet Shell-topman Ben van Beurden nog weten “erg enthousiast over uitbreiding van onze positie in Rusland” te zijn. Al kwam het bedrijf daar een aantal dagen later op terug.

7. ING
ING is de grootste Nederlandse bank in Rusland met een leningenportefeuille van 7,5 miljard euro. De bank is al sinds 1993 actief op de Russische markt en is vooral actief met leningen in de olie- en gasindustrie. ING zegt meer dan duizend buitenlandse en lokale cliënten te hebben en een van de “belangrijkste buitenlandse financiële instituties te zijn”.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 15 aug 2022 17:35
Koers 95,020
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 95,120
Laag 94,300
Volume 306.261
Volume gemiddeld 605.772
Volume gisteren 306.261