Akzo Nobel - 3e kwartaal 2015

6 Posts
voda
0
'AkzoNobel doorstaat zwakke volumegroei'

Gepubliceerd op 19 okt 2015 om 12:23 | Views: 1.657

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel heeft in het derde kwartaal de winst verder opgevoerd, ondanks de aanhoudend zwakke groei van de verkopen. Het verf- en chemicaliënconcern profiteerde opnieuw van bezuinigingen, de lage olieprijs en gunstige wisselkoerseffecten, voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die Akzo donderdag voorbeurs publiceert.

De analisten voorzien gemiddeld een omzet van 3,8 miljard euro in het derde kwartaal, blijkt uit een door Akzo opgesteld overzicht. Dat zou 3 procent meer zijn dan een jaar eerder. Voor de operationele winst wordt een toename met ruim een vijfde voorzien, tot 409 miljoen euro. De aangepaste nettowinst uit voortgezette activiteiten ging naar schatting met een kwart omhoog naar 283 miljoen euro.

Analist Wim Hoste van KBC verwacht een voortzetting van de trends uit de vorige kwartalen. Daarbij blijft de vergelijkbare groei van de verkopen relatief zwak, terwijl de operationele resultaten sterk vooruit gaan.

Bezuinigingen

Zijn collega Frank Claassen van Rabobank denkt dat Akzo op weg is om het doel van een ebitamarge van 9 procent in 2015 ruimschoots te overtreffen. Hij voorziet echter ook een stagnatie van de verkochte producten in het afgelopen kwartaal, mede door de verdere verzwakking in opkomende markten als China en Brazilië.

In het tweede kwartaal wist AkzoNobel zijn winst stevig op te voeren dankzij bezuinigingen. Het concern zag bij de presentatie van die cijfers, halverwege juli, nog geen verbetering op de Europese markt, terwijl de ontwikkelingen in opkomende markten als Brazilië, China en Rusland tegenvielen.

Rendement

De rest van het jaar zou volgens Akzo in het teken staan van wisselkoerseffecten, positieve marktontwikkelingen in de Verenigde Staten en het uitblijven van herstel in Europa. Ondertussen neemt de groei in de grote opkomende markten af, zei Akzo destijds. Het concern lag naar eigen zeggen op koers om zijn doelen voor dit jaar te halen.

Akzo mikt voor 2015 onder meer op een rendement op de verkopen van 9 procent. Dit rendement zakte in de eerste helft van dit jaar naar 8 procent, tegen 10,5 procent in de eerste helft van 2014.
voda
0
AkzoNobel winst stijgt door lagere kosten en valuta - Preview


AMSTERDAM (Dow Jones)--AkzoNobel (AKZA.AE) zal donderdag voorbeurs een fors hogere winst over het derde kwartaal bekendmaken, dankzij interne kostenbesparingen en externe factoren zoals gunstige wisselkoersen en relatief lage grondstofkosten. Negentien door Vara Research geraadpleegde analisten voorzien gemiddeld een 3,0% hogere omzet van EUR3,795 miljard en een 16% hoger operationeel resultaat (EBITDA) van EUR566 miljoen. De nettowinst wordt door 18 analisten gemiddeld 26% hoger geraamd op EUR258 miljoen. De analisten verwachten een herhaling van de targets voor 2015 van het verf- en chemieconcern: een rendement van 9% op de omzet en van 14% op investeringen. AkzoNobel zal op 27 oktober tijdens zijn capital markets day aan analisten een nadere toelichting op de te volgen strategie geven. Omstreeks 12.00 uur noteert het aandeel 0,8% lager op EUR59,92, terwijl de AEX met 0,7% daalt. (bart.koster@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

gerrit 69
0
www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/akzo-n...

do 22 okt 2015, 07:34
AkzoNobel ziet nog geen herstel in Europa
AMSTERDAM (AFN) -
AkzoNobel heeft afgelopen kwartaal opnieuw de vruchten geplukt van zijn bezuinigingsoperaties. De winst steeg aanzienlijk, bij een omzet die iets hoger was dan in het derde kwartaal van 2014. Dat maakte de verf- en chemicaliënproducent donderdag bekend.

Akzo zag de omzet vorig kwartaal met 2 procent stijgen, naar 3,8 miljard euro. De operationele winst ging met 30 procent omhoog naar 436 miljoen euro. De nettowinst trok met 39 procent aan naar 285 miljoen euro. De omzet voldeed aan de verwachtingen van analisten, de operationele winst was iets hoger dan gemiddeld werd voorspeld.
Het concern wist afgelopen kwartaal ,,ondanks moeilijke marktomstandigheden'' de winstgevendheid van al zijn onderdelen te verbeteren. Akzo ligt daardoor naar eigen zeggen op koers om de doelen voor 2015 te halen.
Interimdividend
Het bedrijf ziet nog altijd geen tekenen van herstel in Europa, terwijl de ontwikkelingen in opkomende markten als Brazilië, China en Rusland zwak blijven. In Noord-Amerika ziet de verfgigant onveranderd een positieve trend.
Akzo boekte vorig kwartaal een stabiele omzet bij het onderdeel Decorative Paints, evenals bij het onderdeel dat specialistische chemicaliën maakt. De opbrengsten bij het onderdeel Performance Coatings gingen met 5 procent omhoog.
Akzo biedt aandeelhouders een interimdividend van 35 eurocent per aandeel. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder.
voda
0
Akzo Nobel resultaat sterk beter, volumes zwak - Update

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Akzo Nobel boekt hogere operationeel en netto resultaat in derde kwartaal', om informatie, toelichting CFO en analistencommentaar toe te voegen)


Door Bart Koster en Patrick Buis

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel nv (AKZA.AE) heeft in het derde kwartaal van 2015 een hoger operationeel en nettoresultaat geboekt, vanwege positieve effecten van efficiencyprogramma's, lagere kosten, lagere herstructureringsuitgaven en gunstige valuta-effecten, zo blijkt donderdag uit de publicatie van de kwartaalresultaten van de verf- en chemieproducent.

"We zullen dit jaar circa EUR100 miljoen aan herstructureringskosten uitgeven, waarvan in de eerste negen maanden EUR75 miljoen is besteed. Vorig jaar was dat zo'n EUR250 miljoen", zegt CFO Maelys Castella van het concern uit Amsterdam in een toelichting aan Dow Jones.

Het marktperspectief blijft ongewijzigd, zo meldt het concern in het persbericht, met positieve trends in Noord-Amerika en geen algehele verbetering voor Europa, alsmede een uitdagende omgeving in sommige landen, waaronder Rusland en China.

"De vlakke volumes bij Decorative Paints en Specialty Chemicals en de volumedaling bij Performance Coatings hebben in belangrijke mate te maken met investeringsuitstel of -afstel in de olie- en gasindustrie en met economische afzwakking of krimp in belangrijke markten", zegt de financieel directeur desgevraagd tegen Dow Jones.

Het bedrijf meldt op koers te liggen om de doelstellingen voor 2015, met een rendement op omzet van 9% en een rendement op investeringen van 14% te realiseren.

Het concern boekte een omzet van EUR3,760 miljard, een stijging met 2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het een omzet van EUR3,686 miljard werd gerapporteerd.

Het bedrijfsresultaat was EUR436 miljoen, versus EUR335 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) kwam uit op EUR590 miljoen, versus EUR487 miljoen een jaar eerder.

De nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders steeg met 39% tot EUR285 miljoen, in vergelijking tot EUR205 miljoen een jaar eerder. Het interim-dividend steeg met 6% tot EUR0,35 per aandeel.

Met in achtneming van de lager dan verwachte herstructureringslasten is het resultaat voor KBC Securities ongeveer in lijn met de verwachtingen.

Het operationeel resultaat en de winst per aandeel waren beter dan verwacht en dat was volledig te danken aan margeverbetering, terwijl de volume-ontwikkeling zwak blijft, zegt Frank Claassen van Rabobank. Per divisie presteerde vooral Performance Coatings sterk, Specialty Chemicals in lijn met verwachting en Decorative Paints zwakjes, aldus de Rabo-analist.


Door Patrick Buis en Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

voda
0
Akzo Nobel verrast niet met rendementsdoelstelling - Market Talk


AMSTERDAM (Dow Jones)--De door Akzo Nobel (AKZA.AE) voorafgaand aan de Capital Markets Day (CMD) uitgesproken doelstelling van 9-11% rendement op omzet voor de periode 2016-2018 is voor Wim Hoste van KBC Securities geen verrassing. Hij had cijfers binnen deze range, na de target van 9% voor 2015, al in zijn taxaties opgenomen. Akzo Nobel meldt verder een doelstelling van 13-16,5% voor het rendement op investeringen voor 2016-2018, die zich verhoudt tot de huidige target van 14% voor 2015, merkt de KBC-analist op. In afwachting van bekendmakingen op de CMD handhaaft KBC een accumulate-advies bij een koersdoel van EUR79,00. Omstreeks 09.55 uur noteert het aandeel 0,6% lager op EUR64,27, terwijl de AEX met 0,1% daalt. (bart.koster@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Akzo Nobel maakt nieuwe financiele doelstellingen bekend


AMSTERDAM (Dow Jones)--Verfbedrijf Akzo Nobel (AKZA.AE) meldt dinsdag voorafgaand aan een beleggersdag in Londen nieuwe financiele doelstellingen voor 2016 tot en met 2018 en zegt in lijn met, of sneller, dan de relevante markten te willen groeien.

Het bedrijf wil een rendement op verkopen (ROS) bereiken van 9% tot 11% en een rendement op investeringen (ROI) van 13% tot 16,5%. Hierbij wordt uitgegaan van onder meer een eurodollar koers van $1,1 en een olieprijs van $60.

Akzo Nobel blijft zich richten op operational excellence, organische groei, innovatie en duurzaamheid.


Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; levien.defeijter@wsj.com

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 9 jul 2020 17:37
Koers 81,940
Verschil -0,240 (-0,29%)
Hoog 83,240
Laag 81,940
Volume 545.666
Volume gemiddeld 709.961
Volume gisteren 341.797