Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Phase 3 Filgotinib in RA

40 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Dokter Bob
1
Wil graag een draadje starten om kennis te delen over het aanstaande proces van verkrijgen van toestemming voor Phase 3 onderzoek m.b.t. Filgotinib in RA.

Ben zelf zo goed als blanco hierin.
Wie heeft er interessante kennis van of ervaringen met dit proces?
[verwijderd]
0
Het draadje inhoudelijke discussie staat bomvol nuttige informatie, o.a. over toestemming verkrijgen ;)
[verwijderd]
1
Zal binnenkort inhoudelijk posten.
Aantal uitspraken van Onno de CEO zijn van belang.
Goed initiatief.

Ze willen het eind Q1 2016 aanvangen en eind 2017/begin 2018 afronden.
Vervolgens heb je weer eindbespreking met FDA en
andere continentale commitees.
Als er dan goedkeuring is heb je als laatste de registratie fase (4).

Gaat in totaal om min. 2.500 patienten die moeten worden
gerecruiteerd via ziekenhuizen en klinieken.
[verwijderd]
0
Bericht van Rekyus 12 mei 2015 om 19:06

Aantal opmerkingen inzake komende fase 3 onderzoek.

1. Wat mij om te beginnen verwondert, is dat géén van de financiële analisten tijdens de recente webcasts met de CEO/CSO van Galapagos geïnformeerd heeft naar wat nu precies de bedoeling is van Darwin 3. Deze ‘open label extension study’ is destijds gepresenteerd als behorende tot het fase 2b onderzoek. Wat vast staat, is dat het de bedoeling is dat Darwin 3 rond maart 2019 wordt beëindigd. Dat is dus drie jaar ná de te verwachten start van het fase 3 onderzoek. Maar wat is nu precies het nut van deze studie? Gezien de grote aantallen (+600) deelnemers en de lange duur van de trial zou je het kunnen bestempelen als een fase 3 onderzoek. Maar het is niet ‘double blind & placebo-controlled’, kort gezegd het voldoet niet aan de hoge eisen die gewoonlijk aan een fase 3 onderzoek worden gesteld.

2. Vooralsnog lijkt Darwin 3 primair om marketingredenen opgezet (mogelijk toen op verzoek van AbbVie?), als tool om een optimaal profiel voor het middel te vinden (indicatiegebied, gebruikerspreferentie, differentiatie naar andere middelen vanuit het eigen huis als vanuit de concurrentie).

3. ‘Echt’ fase 3 onderzoek vormt de kern van de bewijsvoering omtrent werkzaamheid en risicoprofiel, wat een vereiste is, wil het middel door de autoriteiten tot de markt toegelaten worden. In dat verband is de opzet van het onderzoek dientengevolge sterk bepalend voor de bruikbaarheid van de uitkomsten, die eruit voortvloeien. Een slechte opzet, weinig bruikbare resultaten. En een verder, belangrijk punt van discussie is: wat moet per sé (of kan) in fase 3 worden onderzocht, en wat eventueel (en bij voorkeur) in fase 4, het wetenschappelijke gefundeerd post-autorisatieonderzoek dat het gebruik van een (soms onder voorwaarden) tot de markt toegelaten geneesmiddel monitort?

4. De actuele trend in registratieland is namelijk het verschuiven van het toetsen van de werkzaamheid en veiligheid voorafgaand aan de markttoelating naar bevestiging in een later stadium. Dat betekent de facto dat onderzoek in de echte wereld vele malen relevanter is dan een trial in een min of meer gekunstelde onderzoekssetting. De filosofie daarachter is de noodzaak tot snellere innovatie. Door het aanvaarden van iets meer risico wordt de maatschappelijke baten vele malen hoger.

5. Het mag duidelijk zijn dat de opzet van het aanstaande fase 3 onderzoek van filgotininb zich ook rechtstreeks laat vertalen in ‘monetaire termen’. Een half jaartje korter of een half jaartje langer dan gemiddeld, dat maakt nog al wat uit de waardering van het filgotinib-programma (en daarmee voor de eventuele overnameprijs van product of onderneming). De bekendmaking straks van het fase 3 programma is in mijn ogen dan ook koersgevoelige informatie!

6. Misschien heeft Galapagos intussen al contact gezocht met EMA. Een recente analyse heeft aangetoond dat het loont om hierover wetenschappelijk advies te vragen aan EMA, hoe eerder hoe beter zelfs. Begin van deze maand heeft EMA in Nature Reviews Drug Discovery in May de uitkomsten van een eigen onderzoek geplaatst. Men heeft gekeken naar hoe adviesvragers zijn omgegaan met het geadviseerde aan de hand van drie parameters: i) keuze eindpunt ii) keuze farmacotherapeutisch alternatief en iii) statistische methodologie (theorie en principes achter de te kiezen methodes).

7. De uitkomst liegt er niet om: een successcore van 84% voor de marktautorisatie voor ‘compliant’ onderzoeksprogramma’s versus 43 % voor ‘non-compliant’ programma’s. Voor een basis fee van ruim EUR 80.000 (geen koopje, maar alléz zûnne) kun je dus klaarblijkelijk veel extra zekerheid kopen!

8. Ook rondom de markttoelating door de FDA en issues zoals post-marketing surveillance speelt het nodige. Diverse wetgevingsinitiatieven zijn gestart, ook met het oog op het versnellen van de doorlooptijden van klinisch onderzoek en registratie. Misschien liggen er zowel in Europa als de Verenigde Staten meer kansen voor een relatief vlotte fase 3 annex registratie dan we als buitenstaanders beseffen. Mogelijk dat de Darwin 3 resultaten überhaupt geen deel zullen gaan uitmaken van het registratiedossier. Dat zou pas goed nieuws zijn.

[/quote]
[verwijderd]
1
Zoals gemeld staat Fase 3 los van DARWIN 3.

Details DARWIN 3

Estimated Enrollment: 600
Study Start Date: February 2014
Estimated Study Completion Date: March 2019
Estimated Primary Completion Date: February 2019 (Final data collection date for primary outcome measure)

Lengte onderzoek en populatie
In totaal beslaat de studie 60 maanden. De 1e groep, rond de 100 personen (90%), is gestart in feb/maart 2014 en is na 24 weken klinisch onderzoek ingestroomd. Zie persbericht onder.

Later in november 2014 zijn na screenen van 1.000 patiënten de DARWIN 1 en 2 officieel van start gegaan en is grote groep van de 875 patiënten ook weer doorgegaan van DARWIN 3.

Omdat het een open label studie is, kan tussentijds continu de voortgang worden geanalyseerd. Dit is dan ook bruikbare informatie voor eindbespreking en in de verzoeksaanvraag tot starten Fase 3.

Persbericht Galapagos 18 September 2014

Mechelen, België; – Galapagos NV (Euronext: GLPG) meldt vandaag dat meer dan 100 reumapatiënten het zes maanden klinische onderzoek (Darwin 1 en 2) met medicijn GLPG0634 hebben voltooid. In overleg met hun behandelend arts, heeft meer dan 90% van de patiënten ervoor gekozen om tevens mee te doen aan de Darwin 3 studie. Al deze reumapatiënten krijgen een langdurige behandeling met Galapagos’ reuma-medicijn GLPG0634.

Het vorig jaar gestarte klinische Fase 2B programma met GLPG0634 bestaat uit twee delen. (Darwin 1: 595 patiënten worden behandeld met GLPG0634 plus methotrexaat; Darwin 2: 280 patiënten uitsluitend GLPG0634). Daarna volgt een uitgebreide open label studie (Darwin 3). Inmiddels zijn meer dan 1.000 patiënten gescreend en de deelname aan het onderzoek vordert goed.

“We zijn heel blij dat meer dan 90% van de deelnemende patiënten graag verdergaat met een langdurige behandeling met GLPG0634, en dat hun reumatologen ze hierin steunen. Dit geeft veel vertrouwen in ons medicijn GLPG0634,” zegt Dr Piet Wigerinck, CSO van Galapagos. “We zitten op koers om de klinische resultaten van het 12 weken onderzoek in maart 2015 te publiceren.”

Details van het Darwin Fase 2B programma
Het Fase 2B programma, genaamd Darwin (Drug Against Rheumatoid Arthritis With Selective JAK1 INhibition) bestaat uit twee doseringsstudies, Darwin 1 en Darwin 2, en daarna een open label extension studie, Darwin 3. Alle patiënten in dit programma tonen onvoldoende respons op methotrexate (MTX).

Darwin 1 zal 595 patiënten behandelen. Naast GLPG0634 of placebo blijven deze patiënten op een stabiele dosis MTX. In Darwin 2 zullen 280 patiënten stoppen met hun standaard MTX therapie en zullen alleen GLPG0634 of placebo krijgen. Alle patiënten die placebo of een lage dosis GLPG0634 ontvangen en geen verbetering tonen na 12 weken, zullen een hogere dosis GLPG0634 krijgen. Na de 24-weken behandeling in Darwin 1 of 2, kunnen patiënten deelnemen aan Darwin 3, een extensie studie met als doel meer informatie te verzamelen over de veiligheid en werkzaamheid van GLPG0634 over een langere behandelingsperiode.

Voor het DARWIN programma zullen patiënten geselecteerd worden in Europa, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.
[verwijderd]
0

Gepost door Springinhet veld.

(b) "End-of-Phase 2" meetings and meetings held before submission of a marketing application. At specific times during the drug investigation process, meetings between FDA and a sponsor can be especially helpful in minimizing wasteful expenditures of time and money and thus in speeding the drug development and evaluation process. In particular, FDA has found that meetings at the end of Phase 2 of an investigation (end-of-Phase 2 meetings) are of considerable assistance in planning later studies and that meetings held near completion of Phase 3 and before submission of a marketing application ("pre-NDA" meetings) are helpful in developing methods of presentation and submission of data in the marketing application that facilitate review and allow timely FDA response.

(1) End-of-Phase 2 meetings --(i) Purpose. The purpose of an end-of-phase 2 meeting is to determine the safety of proceeding to Phase 3, to evaluate the Phase 3 plan and protocols and the adequacy of current studies and plans to assess pediatric safety and effectiveness, and to identify any additional information necessary to support a marketing application for the uses under investigation.

2 oktober geplaatst door avantiavanti

Key Takeaways Morgan Stanley From Call With CEO Galapagos


The company is eager to bring on a partner before its end of Phase II meeting with the FDA, which mgt. anticipates will happen in early 1Q16. However, the start of Phase III, which mgt. anticipates in the end of 1Q16, will not wait for a new partner to come on board if a deal cannot be consummated by then. The Phase III study is expected to involve ~2,500 patients and mgt. has a preference for a 100mg BID induction dose followed by a 200mg or 150mg QD maintenance dose


Betekenis van dosis
BID is een tablet van 100 mg in de ochtend en 1 s'avonds.
QD is 2x een tablet van 100 mg in de ochtend.

Dit wordt nu reeds bij DARWIN 3 al toegepast.

Experimental (Groep 1): GLPG0634 200 mg QD
2 capsules or tablets of 100 mg in the morning
Drug: GLPG0634

Experimental (Groep 2): GLPG0634 100 mg BID
1 capsule or tablet of 100 mg GLPG0634 in the morning and 1 capsule or tablet of 100 mg GLPG0634 in the evening
Drug: GLPG0634
[verwijderd]
0
Tot slot van mijn kant haal ik
nog 2 reacties aan van Rekyus.
Hij weet daar heel veel van.

1. Het fase 2 onderzoek van filgotinib was veel uitgebreider dan dat van ABT-494. Dat zou zich moeten terugbetalen in een bescheidener opzet qua patientenpopulatie in fase 3. Dat scheelt geld en tijd. Ook loopt er nog een Darwin 3 onderzoek. Weliswaar open-label, maar misschien kan men daar nog iets mee.

2. De fase 3 trials ingaan met het tweemaal daagse doseringsregime (BID) als basis voor het registratiedossier, met de eenmaal daagse dosering (QD) in een wat later gestarte (parallel)studie, die pas na de markttoelating zal worden afgerond. De AV-marketeers kunnen dan filgotinib eerst in een tweemaal daagse dosering op de markt brengen en – wanneer de superieure werkzaamheid ook voldoende is beklijfd bij de voorschrijvers – tegen een wat hoger dagprijs de QD variant. Bedenk verder dat Galapagos geen overheersende stem in de opzet van de fase 3 trials heeft.

Zelf heeft Galapagos verklaard in Conference Call 25/9 om Fase 3 v.w.b. de dosis als volgt in te gaan.

"In terms of preferred dosing, Galapagos believes that efficacy must be maximised and plans to start with a bi-daily dosing of 100mg during the first 12 weeks, followed by a once-daily 200mg dose, demonstrating its firm belief in the 200mg dosing regimen".


[verwijderd]
2

De laatste info uit de cc van afgelopen vrijdag:
- begin januari 2016 inleveren documenten end of ph2 meeting FDA.
- maart 2016 end of ph2 meeting (waarbij direct trail design ph3 wordt doorgesproken)
- april 2016 start ph3 RA
- 2H16 start ph3 Crohn.

Verder de wens om voor januari 2016 een nieuwe partner aan boord te hebben die input levert op de documenten. (gezien alle feestdagen etc zou je dat dus voor half december verwachten, speculatie mijnerzijds)

Ben wel verbaasd over een tweetal zaken.
- in eerste instantie werd de fda meeting "early 1q16" verwacht. Nu is dat blijkbaar docs inleveren, 2 maanden lezen en dan pas meeting. (planningsfoutje ?)
- hoe gaat Abbvie het voor elkaar krijgen om na een latere einde ph2 docs, meeting en start 494ph3 in 2015 te laten plaats vinden ?
[verwijderd]
0
Goede post Winx08, Wellicht latere EoPh2 meeting i.v.m.:
beslissing vanuit Galapagos om aanvullende studie te verrichten welke na augustus 2015 is aangevangen, en inmiddels heeft plaatsgevonden, ook onderdeel te maken van documentatie richting FDA.

Bryan Garnier na gesprek CEO: 13/10
"Galapagos has already run additional preclinical studies as
requested by the FDA which it believes provide a good safety margin for the highest dose (200mg QD) to be studied more than 3 months in phase III".

Galapagos staat voor zijn hogere dosis: 2x 100 (BID = ochtend+avond) om fase 3 mee aan te vangen en later 1-maal 200 mg (QD: 2 tabletten in ochtend).

AbbVie heeft kleinere opzet Fase 2 gekozen, en zullen wellicht grotere Fase 3 studie moeten uitvoeren dan Galapagos.

Blijft koffiedik kijken, want AbbVie is ook nog niet zover.

Effectiviteit dan erg goed en ook veiligheid bijzonder goed, van scores die we hebben gezien.

Is het idee om die vraag (Aanvang Fase 3 ABT-494 vs. Filgotinib) voor te leggen aan Galapagos, want meerdere aandeelhouders vragen zich dit af.

Belangrijk dat direct goed gestart wordt dan overhaaste beslissingen.
Alles moet op orde zijn om beste dosis te gebruiken.
[verwijderd]
0
15 december 2015

AbbVie is gestart met zijn 1e deelonderzoek Fase 3 studie (ABT-494).
Dit betreft 1.500 patiënten, en zullen nog meer onderzoeken volgen.

De afronding van de studie is voorzien per juli 2018. En voordat het dan op markt komt, ben je zomaar 1 jaar verder.

Ik ga ervan uit dat Galapagos bij opstart Fase 3 Q1 2016 goed in de buurt kan komen v.w.b. afronding. Het uiteindelijke design Fase 3 van Galapagos zal meer duidelijkheid geven.

clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT026291...

Estimated Enrollment: 1.500
Study Start Date: November 2015
Estimated Study Completion Date: July 2018
Estimated Primary Completion Date: August 2017
(Final data collection date for primary outcome measure)
[verwijderd]
0
Reactie Maxen:

This is a phase 3, randomized, double-blind study comparing ABT-494 to Placebo and to Adalimumab in subjects with moderately to severely active rheumatoid arthritis who are on a stable background of Methotrexate (MTX) and who have an inadequate response to MTX.

Dus meteen maar vergelijken met hun eigen Adalimumab (Humira).
Iedereen krijgt EN een dagelijks pilletje (ABT-494 of placebo) EN een spuitje een keer in de twee weken (Humira of placebo).
Drie groepen: ABT-494, Humira of placebo.

Reactie Winx08:

kleine omvang en alle studielocaties in de USA
(op 4 sites na: Canada, Australie, Nieuw-Zeeland en Puerto Rico)*.

Gevalletje phase 3a?

*Meer studielocaties zullen volgen gezien lijst op Clinical Trials.
[verwijderd]
2
17 December 2015:

Transcript Galapagos Webcast n.a.v. deal met Gilead.


Vraag van Graham Tanaka - Tanaka Capital Management, Inc. - Analyst
How close in mechanism of action or efficacy of side effects were the -- is the AbbVie compound?

Onno van de Stolpe - Galapagos NV - CEO
Well, that's not completely clear. They have just published a poster on the ACR conference, where they showed a profile very similar to a molecule
that's currently on the market, tofacitinib, marketed as Xeljanz by Pfizer.

And we know from Pfizer molecule that it hits not only the JAK1 but also the JAK2 and JAK3. So, we believe that AbbVie's molecule is more what
they call a pan-JAK selective molecule than a JAK1-selective molecule.
[verwijderd]
3
Vervolg op Vragen tijdens Galapagagos Webcast 17 december

Mark Pospisilik - Kempen & Co. - Analyst
Thanks for taking my questions, and congratulations from me as well. Maybe just one on the -- from all the partners that you were in discussions
with, if you could sort of -- what the consensus view on positioning of JAKs as a class in RA?

I mean, are people primarily excited about, and is the focus going forward on putting these definitively in first line? Or, is there sort of still a first
focus in sort of coming after TNFs?

And then, sort of a follow-on -- that question, more specific for filgotinib, any thoughts from potential partners on, say, unique features of filgotinib
-- the hemoglobin benefit, and lipids -- how that might lead to positioning and strategy and development?

Onno van de Stolpe - Galapagos NV - CEO
Yes. To start with your first question, we are strong believers that ultimately the JAKs should be positioned as first-line therapies, and therapy that's
shared by the partners, and the main reason being the fast onset of action.
Where you have to wait a couple of months with the TNFs to see efficacy
in most patients, with the JAKS you see a very good efficacy in 1 to 2 weeks. So, for the doctors to see if the drug works in a specific patient within
2 weeks is a big advantage.

Of course, on top of that, the oral, taking a pill a day versus injection or IV, is also a big advantage. So, I think longer-term, first line is the way to go.
However, we don't (Fout Reuter i.m.o) need to have a lot of safety data to be able to convince doctors to change their view of not starting treatment with the TNFs.

Regarding the profile, with hemoglobin and the lipid profile, favoritism of filgotinib over the rest -- clearly, that is an important factor. It's the big
differentiator versus baricitinib.
And we believe that patients in both diseases, actually -- both in RA as well as in IBD -- are often anemic and would
benefit from a treatment that actually raises the hemoglobin and helps prevent anemia.

The lipid profile is now consistently shown to improve by filgotinib, which is also a big benefit. We have seen it in DARWIN 1. We saw it to a lesser
extent in the monotherapy DARWIN 2. But in the FITZROY Crohn's study we again saw a substantial improvement of the lipid profile, so we believe
we got a very strong differentiating aspect in that regard as well.

Regarding efficacy, we'll have to show in the Phase III how it stands out compared to baricitinib. With regard to Crohn's, there's of course much
less of a competition at this moment. There are very few effective treatments in Crohn's, so there, the field is still wide open.
[verwijderd]
2
Tot slot nog wat quotes van de Webcast 17-12-2015:

www.glpg.com/docs/view/56741387039ab-en

At the moment, the -- for RA, the plans have been submitted by Galapagos because we were in charge of the first draft of the plans. They will be
amended in the coming weeks and submitted as the final documentation for the FDA and EMA in January.
So, Gilead will have its input on those plans.

The meeting with the FDA and the EMA is in March, and that also is on track, as we had discussed previously with the investors.

For Crohn's, we have to await the 20-week data before we can go to the FDA with a relevant plan to discuss. And we hope that we can also initiate
discussions regarding the design of the Crohn's -- of the ulcerative colitis (UC) Phase III study based on the Crohn's data.


Jan De Kerpel - KBC Securities N.V. - Analyst

If you -- could you share, a little bit, your thoughts on what kind of patients you would like to start to envisage in the first clinical trials in RA and in
Crohn's? What kind of subgroups would you focus on?

For Crohn's, it's really too early. We are awaiting the 20-week data, which has an induction maintenance arm in there. So, we're going to look at
how that all plays out before we're even going to talk about a Phase III design.

For RA, it's more -- it's clearer, because of all the competitive trials that have been running, or are running. So, we clearly will have a TNF-alpha
failure trial (inaudible) methotrexate and a naive trial going
. How large and everything -- that's still -- that is subject to discussion with the authorities, so we're not going into any details there.
[verwijderd]
0
quote:

beurs en gevoelig... schreef op 28 december 2015 21:08:

resPEct! ;-)
Sluit me hier bij aan
PE26 verdient een oeuvre award
[verwijderd]
6
In verband met specifieke info met betrekking tot Fase 3 van Filgotinib medicijn t.b.v. RA-patiënten bij deze een aanvulling op recruitering van de patiënten.

Fase 3 RA-studies genaamd FINCH zullen in dit stadium aanvangen.
Allereerst opening van de klinieken en dan snel daarop volgend melden de patiënten zich voor start van behandeling, in casu toedoening van de 200 mg of 100 mg pil 1x daags.

Wat we nu weten is dat het 3 grote studies omvat en 1 veiligheidsstudie.

Met betrekking tot de 3 studies betreft het zeer waarschijnlijk.

Mogelijk op te starten vergelijkende studies Finch*:
1) Filgotinib vs. Placebo (TNF-Alpha failure trial)
2) Filgotinib met MTX vs. MTX vs. Filgotinib mono (Naive MTX trial)
3) Filgotinib vs. Humira vs. Placebo (MTX failure trial)

Studie met vergelijk c-DMARD's (zoals cortisonen e.d.) binnen veiligheidsstudie?

*corrigeer me s.v.p. als ik verkeerde info plaats.

Vind het verder straks interessant te zien hoeveel klinieken open gaan en direct status 'Recruiting' hebben in relatie tot 'Not Yet Recruiting'.

Galapagos heeft tijdens R&D dag gesteld zeer onder de indruk te zijn van werkwijze Gilead, en een snelle recruitering is een wijze waarop Gilead zich kan profileren.

Het fantastische safety profile van Filgotinib zal helpen, evenals de eerdere studies.
Onderstaand de gebruikte klinieklocaties inzake DARWIN 1&2&3.
[verwijderd]
5
DARWIN 1 = 142 locaties = 599 patiënten

DARWIN 2 = 82 locaties = 287 patiënten
(waarvan 24 unieke locaties > 4 Romania + 20)

DARWIN 3 = 108 locaties = 600 patiënten
(waarvan 2 unieke locaties)

Totaal unieke locaties: 168 in 23 landen > zie onderstaand.


1. United States
2. Argentina
3. Australia
4. Austria
5. Belgium
6. Bulgaria
7. Chile
8. Colombia
9. Czech Republic
10. France
11. Germany
12. Guatemala
13. Hungary
14. Israel
15. Latvia
16. Mexico
17. Moldova
18. New Zealand
19. Poland
20. Romania (alleen Darwin 2)
21. Russia
22. Spain
23. Ukraine
avantiavanti
0
Goed idee dit draadje. Thanks Pe26 voor verzamelen en plaatsen van alle info. Duimpje natuurlijk
40 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 17:36
Koers 27,700
Verschil -0,440 (-1,56%)
Hoog 27,960
Laag 27,660
Volume 82.849
Volume gemiddeld 80.065
Volume gisteren 89.376