Forum: Koffiekamer » Sinterklaas en (zwarte) Piet draad | Beursonline.nl

Sinterklaas en (zwarte) Piet draad

758 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rationeel
0
quote:

theo38 schreef op 17 nov 2019 om 12:59:


[...]

Nu valt er over zwarte piet nog wel iets te zeggen, maar het is wel een feit dat dit ook weer 1 van de tradities is die uit de Nederlandse cultuur wordt geschrapt.
Kerst heeft ook zijn langste tijd gehad, ook deze traditie zal uit onze cultuur worden geschrapt.

Kerst wordt ook steeds vaker winterfeest genoemd of kerstfeest wordt gewoon niet meer gevierd. Alle Europese tradities, cultuur, maar ook hun geschiedenis zal langzaam aan gewist worden. Buiten de tradities en cultuur staat de kleur van de witte man ook onderdruk.

Zo is het vandaag de dag niet zo vreemd meer dat witte mensen ergens niet aan mogen mee doen als boetedoening voor hun verleden. Wie daar niet aan meedoet kan grote consequenties verwachten, zoals deze professor.
www.youtube.com/watch?v=2cMYfxOFBBM

We hebben te maken met de ondergang van Europa zoals wij die kennen, vrijheid van meningsuiting, homo rechten en vrouwenrechten zullen langzaam aan weer naar de achtergrond verdwijnen. In 2015 vochten meer Engelse moslims met isis dan dat er moslims met het Engelse leger tegen isis vochten.
In 2016 was de meest voorkomende naam in Engeland en Wales, Mohammed.
Tegen 2050 zal een meerderheid van de Oostenrijkse kinderen onder de 15 jaar, moslim zijn.

We zien nu al dat het islamitische geloof voorrang krijgt als het gaat om Europese homo rechten. Zo moest een leraar het veld ruimen omdat moslim ouders het niet konden accepteren dat de leraar van hun kinderen een homo is.
metro.co.uk/2019/01/27/muslim-parents...Indrukwekkende video wordt er getoond.

De vrijheden die wij koesteren. De vrijheid van het woord, worden door de studenten ontkend. Deze jonge mensen menen een gerespecteerde hoogleraar op een ongelooflijke onheuze manier aan te kunnen vallen, en het spreken onmogelijk te maken.

Zij menen de waarden van de westerse maatschappij bij het oud vuil te kunnen zetten.

Een andere dan hun eigen mening mag niet meer geuit worden.

We noemen dat dictatuur.

Het is angstaanjagend.JP Samosa
0
quote:

asti schreef op 17 nov 2019 om 11:11:


nos.nl/artikel/2310826-ook-kim-kardas...

"Ook Kim Kardashian keert zich tegen Zwarte Piet."

Dag, Sinterklaasje, dahag, dahag, Zwar-te Piet.


1 ding is duidelijk geworden: zwarte piet is een blijvertje buiten de randstad
Zheng He
0
Die gast van Pegida is tijdens zijn kampf voor Zwarte Piet ook opgepakt. Anti islam en pro Zwarte Piet horen kennelijk bij elkaar. Zal ook wel tegen een homeopatische verdunning van Zwarte Piet in het avondland zijn.
asti
0
quote:

Señor Acero schreef op 18 nov 2019 om 15:10:


[...]

1 ding is duidelijk geworden: zwarte piet is een blijvertje buiten de randstad

Dat is helemaal niet duidelijk geworden. Het tegenovergestelde is duidelijk geworden. Ook buiten de randstad kijken vele jongetjes op naar rappers en vele meisjes naar Kim Kardashian. De ouders niet, maar de kinderen wel. Dus je weet wat er op termijn gaat gebeuren:

Dag Sinterklaasje, da-hag, da-hag, Zwar-te Piet!
theo38
0
Ach er zijn ergere dingen in de wereld, kijk naar Iran, daar heeft de bevolking geen leven door een stel dictators.
JP Samosa
0
quote:

Zheng He schreef op 18 nov 2019 om 15:58:


Die gast van Pegida is tijdens zijn kampf voor Zwarte Piet ook opgepakt. Anti islam en pro Zwarte Piet horen kennelijk bij elkaar. Zal ook wel tegen een homeopatische verdunning van Zwarte Piet in het avondland zijn.


Je fantaseert er maar op los

rationeel
0
rationeel
0
asti
0
quote:

theo38 schreef op 18 nov 2019 om 16:59:


Ach er zijn ergere dingen in de wereld, kijk naar Iran, daar heeft de bevolking geen leven door een stel dictators.

www.ad.nl/binnenland/iraanse-zwarte-p...

''Iraanse 'Zwarte Piet' wordt wél beschermd door de VN''


Hah!!!
rationeel
0
quote:

asti schreef op 18 nov 2019 om 17:53:


[...]
www.ad.nl/binnenland/iraanse-zwarte-p...

''Iraanse 'Zwarte Piet' wordt wél beschermd door de VN''


Hah!!!


Iraanse 'Zwarte Piet' wordt wél beschermd door de VN

Niet alleen Nederland kent een Zwarte Piet. Ook in het Midden-Oosten verschijnt een soortgelijk figuur één keer per jaar in de straten. De VN heeft deze Hajji Firuz al uitgeroepen tot een beschermde traditie. Nederland is in alle staten na het pleidooi van VN-rapporteur professor Verene Shepherd om het sinterklaasfeest af te schaffen.

Firuz speelt vooral in Iran een grote rol tijdens de viering van het nieuwe jaar volgens de Perzische Kalender, rond 20 maart. De zwartgeschminkte figuur met felrode lippen is gehuld in rode kleren. Hij speelt tamboerijn en zingt voor kinderen en hun ouders. Er zijn enkele verklaringen voor Hajji Firuz. Een verklaring luidt dat de figuur stamt uit de tijd dat zwarte slaven door de steden trokken om te zingen voor de bevolking. In 2009 werd het feest vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. In 2010 werd de feestdag ook erkend door de VN. Daarmee wordt hij beschermd door de VN.

De Zwarte Pietenkwestie heeft ook de aandacht getrokken van de buitenlandse media. 'Zonder meer racistisch,' aldus een blog van de Amerikaanse krant The Washington Post.

Pietitie
Nederland was gisteren volledig in de ban van het mogelijke sinterklaasverbod. Een 'pietitie' op Facebook voor behoud van de pieterbaas scoorde binnen enkele uren bijna tachtigduizend steunbetuigingen. Inmiddels hebben meer dan een half miljoen mensen de pagina 'geliked'. Op Facebook gaat een uitnodiging rond voor een Stille Zwarte Pieten tocht op 30 november op Rotterdam Centraal. Volgens deskundigen 'explodeerde' Twitter gisteren wegens de uitlatingen van Verene Shepherd van de Verenigde Naties. Het oer-Hollandse kinderfeest is volgens haar doortrokken van de discriminerende elementen die verwijzen naar de slavernij.

Negerknaap
Kunsthistoricus Elmer Kolfin twijfelt er volgens de Volkskrant niet aan: Zwarte Piet is terug te voeren op zwarte pages, kindslaven die in de 17e eeuw werden gehouden door welgestelden. De universitair docent kunstgeschiedenis baseert die conclusie op werk van 17e eeuwse schilders als Eglon van der Neer en Michiel van Musscher. In de krant wijst Kolfin op de overeenkomsten tussen de kleding van de zogeheten Morenpages en het Pietenpak. 'Pofbroek, maillot, vaak ook een molensteenkraag, het is hetzelfde.' Vanwege die herkomst van de figuur van Zwarte Piet valt volgens de kunsthistoricus niet aan de conclusie te ontkomen dat hij een andere vorm moet krijgen.

Metamorfose
Het overgrote deel van Nederland denkt daar toch anders over. De opmerkingen van de VN-onderzoeker veroorzaakten gisteren een eruptie van nationale verontwaardiging. Kom je aan Piet, dan kom je aan ons, leek Nederland als één man op Twitter en Facebook te zeggen. Ruim 90 procent van de Nederlanders piekert niet over het veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet, meldde Peil.nl gisteren. Alleen Amsterdammers (35 procent) en GroenLinksstemmers (47 procent) zien wel wat in een metamorfose van het knechtje van de Sint.

Politieke reacties
De Tweede Kamer wil Shepherd nog deze week ter verantwoording roepen.'Dit is waanzin! Je kunt best een discussie voeren over racisme, maar zó vooruitlopen op een onderzoek en dan dit al roepen kan echt niet,' zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

'Dit is een misser, heel jammer,' meent VVD-Kamerlid Arno Rutte. 'Als mensen zich zouden verdiepen in het Sinterklaasfeest, zouden ze zien dat het niet racistisch is. Het is een feest voor iedereen. In die traditie past geen racisme.'

Toch is er in Den Haag ook wel begrip. 'Als mensen Zwarte Piet stigmatiserend vinden, is onderzoek goed. Je kan pieten voortaan ook blauw, geel of groen maken. Dat vinden kinderen ook goed. Laten we hier als volwassenen uitkomen,' zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.
rationeel
0
Moren - Wikipedia

Moren is de verzamelnaam voor de islamitische bevolking van het Iberisch schiereiland, Sicilië, Sardinië, Corsica en Malta gedurende de Middeleeuwen.

Zijn inmiddels aardig opgebleekt. Zwarte Piet:) zou ze bleekgezichten noemen.
Of waren ze nooit zwart?
rationeel
0
Het feit dat ONZE feesten de goedkeuring behoeven van de VN, om gevierd te mogen worden.

Je proteste! La revolution!
Chiddix
1
In Den Bosch heeft een pro Zwarte Pieten optochtje geleid tot een ernstig incident bij een sportwedstrijd, wat onder normale omstandigheden niet zou zijn gebeurd.
Wat er gebeurde was afkeuringswaardig. Commentatoren en kenners velden harde oordelen.
Er is een punt waar ik het niet eens was met de zelfbenoemde rechters waaronder van der Vaart bij de NOS en Wijnaldum bij een persconferentie. De speler om wie het ging moet niet gaan provoceren na het maken van een doelpunt bij de tribune waar de raddraaiers zaten. Dat is olie op het vuur gooien.
Zheng He
0
Ach, het Forum is ook tegen een homeopatische verdunning van de dominante australe cultuur van Zwarte Piet? Wel consequent trouwens.
Beperktedijkbewaking
1
Effe lache…
Over een sinterklaasliedje (i.h.k.v. de discussie die weer aan de gang is):

“Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan....”
De aanhef “Zie ginds" kan als kwetsend worden ervaren door visueel gehandicapten, zal vervangen door "Zo straks”. Daarnaast is het onacceptabel voor de Catalanen om het over Spanje te hebben, dus daar moet een oplossing voor worden gezocht. Net als voor het fenomeen "stoomboot", want iedereen weet dat deze vaartuigen zeer milieubelastend zijn.

“Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan...”
Het "hij" van de stoomboot is te genderspecifiek. De milieuonvriendelijke boot moest toch al weg, wellicht vervangen door 'alternatief genderneutraal voertuig'? "Sint Nicolaas" is een uiting van de christelijke traditie en bijgevolg ongewenst. We zoeken nog een voor kinderen begrijpelijke samenvatting van “een door een minderheidscultuur geëerde historische figuur, over wiens vroegere daden en dienaren de geleerden het nog niet eens zijn”.

“Hoe huppelt het paardje, het dek op en neer...”
Dieren horen in de vrije natuur en zijn er niet om trucjes te doen (huppelen) en al helemaal niet op eerder genoemde boot. Een exces dat men vroeger ook wel zag in dierentuinen en circussen. Past niet meer in 2019.

“Hoe waaien de wimpels al heen en al weer...”
Mag in principe nog wel, al suggereert het een continu wisselende windrichting. Veroorzaakt door de vervuilende gassen van de stoomboot? Hier dient een milieu-effect-rapportage gemaakt te worden. Tot de gevolgen bekend worden, voorlopig geen wimpels. Ook omdat de niet nader genoemde kleur van de wimpels de mogelijkheid van een té nationalistische keuze open laat.

“Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe..”

Knecht is denigrerend, en suggereert een arbeidsongelijkheid die onacceptabel is. Het zogenaamde lachen, zonder humoristische context, kan als een teken van minder intelligentie worden uitgelegd. Het "roepen" is door slechthorenden niet of nauwelijks mee te krijgen en hierdoor onnodig discriminerend.

“Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe...”
Door zoet aan lekkers te koppelen ontstaat een onjuist beeld. Het is juist zoetigheid (lees suikers) dat voor obesitas en hart- en vaatziekten zorgt.
Voorstel: A .Wie zoet eet, krijgt obesitas (waarschuwend), of B. Wie braaf is, krijgt een wortel (beloning). Eerder werd "snoeptomaatje" voorgesteld maar de koppeling tussen snoep (slecht) en tomaat (goed) is ongewenst.

“Oh lieve Sint Nicolaas, kom ook eens bij mij...”
Absoluut uitgesloten. De koppeling van een katholieke heilige en het woord "komen" roept bijzonder ongemakkelijke beelden op van seksueel misbruik in de breedste zin des woord en is daarom een "no go ".

“En rijd dan niet stilletjes ons huisje voorbij...”

'Ons huisje'?? Onnodig grievend voor huurders of niet-huizenbezitters.

Gevonden op FB. Om je te bescheuren!
758 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
611,89  -2,34  -0,38%  17:53
 AMS25-24h 611,92 -0,38%
 Germany30^ 13.557,00 +0,06%
 Dutch15-index 16.709,12 -0,48%
 BEL 20 4.018,85 +0,15%
 BRX20-24h 4.021,12 +0,21%
 Europe50^ 3.789,53 -0,25%
 Euro30-index 19.537,23 -0,50%
 US30# 29.329,87 -0,07%
 Nasd100# 9.180,99 +0,08%
 US500# 3.328,55 +0,11%
 Japan225# 23.886,87 -0,82%
 Gold World Spot (USD) 1.557,95 -0,31%
 New York WTI spot 56,22 +1,06%
 EUR/USD 1,1096 -0,01%

Stijgers

Corbion +2,76%
Galapagos +2,64%
Alfen N.V. +2,31%
Sif Holding +2,23%
ASMI +1,91%

Dalers

Heineken -2,86%
ArcelorMittal -2,63%
Air France-KLM -2,61%
ABN AMRO BANK... -2,60%
Kiadis Pharma -2,34%

Nieuws Forum meer

Trump: heffingen China blijven in sta...
Andy5 op 21-jan-20 17:50
6
Centrale banken onderzoeken mogelijke...
taurus86 op 21-jan-20 17:42
6
'Concurreren met VS moeilijk door lag...
taurus86 op 21-jan-20 17:39
4
Europese beurzen stevig in de min
Don E. op 21-jan-20 17:29
3
Wall Street opent met kleine verliezen
Pieter Vandewalle op 21-jan-20 17:18
3