Forum: Koffiekamer » Koffiepraatjes » Pagina: 70 | Beursonline.nl

Koffiepraatjes

1.457 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 65 66 67 68 69 70 71 72 73 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
‘Koning van de Brabantse onderwereld‘ en zijn zoon opgepakt, enorme actie bij woonwagenkamp

400 AGENTEN INGEZET
De doorgewinterde crimineel Martien R. en zijn zoon zijn vanochtend door de politie opgepakt bij een politieactie in het Brabantse Oss. Dat bevestigt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. In totaal zijn er drie mensen aangehouden. Zij worden verdacht van drugshandel op grote schaal, ernstig geweld, intimidatie, het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Martien R. staat bekend als de ongekroonde koning van de Brabantse onderwereld.

Roel Kuilder 13-11-19, 12:02 Laatste update: 12:44

R. werd rond 10.30 uur door een arrestatieteam klemgereden in zijn auto bij het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Bij het kamp werden vervolgens nog twee mannen van 55 en 26 jaar oud uit Oss aangehouden door een ander arrestatieteam.

‘Ik heb hem zien sterven’
Het is nog onduidelijk waarom R. opgepakt is, maar vanochtend viel de politie binnen in een woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat in Oss. Bij het kamp werd in juni 2018 Ossenaar Peter Netten doodgeschoten. R. was in de buurt toen Netten werd vermoord, bevestigde hij tegen deze nieuwssite. Hij ontkende echter iets met de moord te maken te hebben.

,,Ik heb die jongen nog gereanimeerd, ik heb hem zien sterven. Toen de politie kwam, werd ik meteen gefouilleerd, als enige. Tegen familieleden van Peter is verteld dat ik met de moord te maken zou hebben, daar ben ik boos over geworden. Met mijn advocaat heb ik daar mijn beklag over gedaan, want dat slaat nergens op”, zei hij eerder.

Advocaat
Advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt dat Martien R. is opgepakt, maar weet nog niet waarom hij is aangehouden. ,,Ik zie hem vanmiddag op het politiebureau, dan hoor ik meer.” Volgens de politie is uit een omvangrijk en langdurig opsporingsonderzoek naar de criminele familie naar voren gekomen dat drie kopstukken van deze familie zich op grote schaal bezighouden met drugshandel, waarbij ernstig geweld en intimidatie niet worden geschuwd. Het drietal wordt ook verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Ze zitten in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaten.

Vorige week donderdag werd de 26-jarige zoon Antoon R. opgepakt. Justitie vermoedt dat hij het ‘brein’ achter een brandstichting aan de Aengelbertlaan in Oss is. Zoon Antoon werd een dag later weer vrijgelaten, maar is nog wel verdacht. De brandstichting in de woning aan de Aengelbertlaan zou te maken hebben met de dodelijke schietpartij bij het woonwagenkampje aan de Hoogheuvelstraat, waarbij vorig jaar Peter Netten om het leven kwam. Voor de schietpartij werd in eerste instantie Ossenaar Kaan D. opgepakt, maar justitie liet hem in december 2018 weer gaan omdat er aanwijzingen waren dat de man zich had laten betalen voor een valse bekentenis.

Afgezet
Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten voor onderzoek en uitgebreide doorzoekingen. De onderzoeksleiding van de politie: ,,Wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst zoeken wij op het terrein onder meer naar geld, drugs een vuurwapens.” Het onderzoek op het kamp gaat vermoedelijk enkele dagen duren. Voor de bewoners is daarom gezorgd voor vervangende woonruimte. Ook op andere plekken in Oss en omgeving wordt gezocht. Er zijn meer dan honderd agenten ingezet voor de operatie, die de naam Alfa heeft gekregen. Daaraan werken in totaal 400 mensen aan mee.

Volgens de politie is uit een omvangrijk en langdurig opsporingsonderzoek naar de criminele familie naar voren gekomen dat drie kopstukken van deze familie zich op grote schaal bezighouden met drugshandel, waarbij ernstig geweld en intimidatie niet worden geschuwd. Het drietal wordt ook verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Ze zitten in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaten.

Snelwegmoord
Justitie en politie zien Martien R. als de ongekroonde koning van de Brabantse onderwereld. Niet zonder reden, want op zijn strafblad staan serieuze misdrijven: drugs, wapens, geweld. In 2010 veroordeelde de rechtbank hem tot 23 jaar voor de geruchtmakende ‘snelwegmoord’ op Hans van Geenen. R. ontsnapte: het gerechtshof sprak hem in 2012 in hoger beroep vrij. Snel daarna kreeg R. te horen dat zijn naam op een ‘dodenlijst’ staat. ,,Er is 25.000 euro geboden om mij uit mijn schoenen te schieten”, zei hij eerder tegen deze nieuwssite.

www.ad.nl/oss/koning-van-de-brabantse...
voda
0
‘Energiearmoede groeit in Nederland’

Het aantal mensen dat de energierekening niet kan betalen, dreigt te verdubbelen. Dat meldt Trouw op basis van een onderzoek van bureau Ecorys. Ruim 650.000 huishoudens kunnen hun maandelijkse energierekening niet of nauwelijks betalen.

Binnenlandredactie 08-11-19, 06:48 Laatste update: 07:29

Deze groep ‘energiearme’ Nederlanders wordt de komende tien jaar fors groter nu Nederland ernaar streeft alle woningen van het gas af te halen, is de conclusie. Onderzoekers berekenden dat in 2030 maar liefst 1,5 miljoen huishoudens met moeite de kosten voor elektriciteit kunnen opbrengen.

Lees ook
‘Terwijl consumenten massaal kiezen voor groene stroom, lopen leveranciers de kantjes ervan af’

Het gaat om gezinnen die minstens 10 procent van het inkomen besteden aan de energierekening en die in veel gevallen niet meer dan 14.000 euro per jaar verdienen. Niet alleen laten ze het soms na de energierekening te betalen, ook bezuinigen ze op gas en elektriciteit. Ze zetten de verwarming bijvoorbeeld niet hoger dan 18 graden. Of radio en televisie staan nauwelijks aan om te besparen op elektriciteit.

Extra kosten energietransitie
De reden dat steeds meer mensen de energierekening niet kunnen betalen, zijn onder meer de extra kosten die de energietransitie met zich meebrengt, schrijft Trouw. Het kabinet schroeft de gasbelasting omhoog, met als doel verwarmingsalternatieven als de warmtepomp aantrekkelijker te maken. Daar komt bovenop dat energie sowieso duurder wordt vanwege stijgende productiekosten. Nu er minder Gronings gas beschikbaar is, moet er meer worden geïmporteerd. Wat weer extra kosten met zich meebrengt. Ook gaat de prijs omhoog omdat er meer vraag naar elektriciteit is.

www.ad.nl/binnenland/energiearmoede-g...
DeZwarteRidder
0
Opvallend tafereel in club
’Franse tiener bevalt in nachtclub na feest tot 05.30 uur’
35 min geleden in BUITENLAND

PARIJS - Een Franse vrouw heeft zondagnacht een bijzondere stapavond beleefd. Tot verrassing van de hele nachtclub beviel de 19-jarige jongedame midden op de dansvloer, omringd door feestgangers.

Dat schrijven Britse en Amerikaanse media in navolging van de lokale pers. De vrouw had tot 05.30 uur gedanst toen ze opeens beviel in de O’Club in Toulouse. Medewerkers van de club hielpen haar bij de geboorte.

Het zou op het late tijdstip, op zondagnacht, tamelijk rustig zijn geweest in de nachtclub, maar enkele omstanders en medewerkers waren getuige.

„Het was half zes toen we wilden sluiten, maar opeens kwam een uitsmijter naar me toe. Die zei: ’het is urgent’. Toen zag ik dat iemand beviel”, verklaarde clubmanager Marie-Helene tegen lokale media.

Waarom de hoogzwangere tiener ging stappen, is niet bekend. De vrouw zou hebben gekampt met ’persoonlijke problemen’. Ze is in goede gezondheid, net als haar kind.

De moeder heeft van de uitgaansgelegenheid haar leven lang gratis toegang gekregen. Of haar baby een jongetje of een meisje is, is niet bekendgemaakt.
voda
0
Autoverkopers, afvalverbranders en spaarders krijgen nul op rekest in debat Belastingplan

Glastuinbouwers, autoverkopers, woningcorporaties, afvalverbranders en spaarders die hadden verwacht dat 'hun' volksvertegenwoordigers nog wel wat konden veranderen aan het Belastingplan 2020, kwamen woensdag van een koude kermis thuis.

Hij had er al bijna 2000 vragen over beantwoord en 20 uur debat in de vaste Kamercommissie op zitten, waarin hij geduldig uitleg gaf over de acht wetten die samen de belastingplannen voor volgend jaar vormen. Staatssecretaris Menno Snel gaf al die tijd geen krimp als het aankwam op gewenste aanpassingen.

Geen cadeautjes

En de D66'er, 's morgens nog overvallen door een 'klokkenluidersbrief' over alweer een vermeende misstand bij de Belastingdienst, was ook duidelijk niet in de stemming om op de valreep alsnog cadeautjes uit te delen. De burger krijgt al bijna €4 mrd lastenverlichting volgend jaar (en bedrijven bijna €2 mrd lastenverzwaring).

Het betekende dat de af en toe ongewoon narrige Snel tot in den treuren zijn standpunten bleef herhalen. Het meest saillant kwam dat tot uitdrukking in een debat met Helma Lodders, fiscaal woordvoerster van (ex-)'vroempartij' VVD. Zij probeerde Snel op andere gedachten probeerde te brengen over de omzetting van de aanschafbelasting voor auto's BPM naar een nieuwe CO2-grondslag.

De branche, RAI en Bovag, beweert met hulp van adviseur KPMG dat het ministerie de nieuwe meetmethode voor CO2-uitstoot stiekem gebruikt om de BPM te verhogen, tegen de belofte in dat hij de hoger gemeten CO2-uitstoot budgetneutraal zou worden verwerkt.

Budgetneutraal

Snel beweert met het gelijk van door het Centraal Planbureau gevalideerd onderzoek van 'de beste specialist op dit gebied' TNO aan zijn zijde, dat de nieuwe WLTP-methode zoals beloofd budgetneutraal uitpakt als die op 1 juli wordt doorgevoerd.

Zonder die correctie zou de BPM volgend jaar met €2 mrd stijgen, doordat de uitstoot volgens de nieuwe methode veel realistischer wordt gemeten. Nu boekt Snel slechts €150 mln extra in, €2,46 mrd. Maar dat betekent niet dat de BPM gelijk blijft voor alle auto's.

De nieuwe meetmethode leidt, bij de voorziene budgetneutrale omzetting, voor 55% van de auto's tot een lagere BPM en voor 45% tot een hogere, beweert Snel. 'Maar voor het gemiddelde corrigeren we precies', aldus de D66'er.

Steeds hetzelfde antwoord

Lodders moest hoorbaar zuchten. Dit had ze al zo vaak gehoord. 'Het is steeds hetzelfde antwoord'. Kon de staatssecretaris dan geen 'neutrale' adviseur aanstellen om het laatste woord te spreken? Ook CDA'er Pieter Omtzigt en SGP'er Chris Stoffer toonden zich gevoelig voor de argumenten van de autolobby.

Maar Snel peinste er niet over. 'Alsof ik de berekeningen maak en de branche andere. Maar we hebben al TNO, betere specialisten zijn er niet'. Het volharden in het eigen gelijk van de staatssecretaris viel niet goed bij zijn coalitiepartner.

'Ik begrijp die halsstarrigheid niet', aldus Lodders. 'Ik krijg ook niet altijd gelijk. Ik baal van de onduidelijkheid. Laten we in vredesnaam dit verschil van inzicht van tafel halen'. Uiteindelijk diende ze samen met collega Omtzigt een motie in om Snel tot andere gedachten te brengen.

Glastuinbouw

Het patroon herhaalde zich nog een paar keer. Toen SGP'er Stoffer voorstelde om een verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) voor elektriciteit in de glastuinbouw terug te schroeven en dat maar ten laste van de staatsschuld te brengen, werd hij bijna weggelachen. 'Dat is niet de manier waarop we dat doen'. aldus Snel.

Zelfs PvdA-er Henk Nijboer, die sympathiek staat tegenover de vergroening in het Belastingplan, vindt de drastische verhoging van de ODE-heffing 'op het randje van redelijk' omdat die voor sommige tuindersbedrijven over anderhalve maand leidt tot een verdubbeling van de energierekening.

Ook hier maant een motie die ook door de coalitie wordt gesteund, de staatssecretaris aan om in ieder geval de gevolgen van de maatregel in de gaten te houden.

Woningcorporaties, afvalverbanders en spaarders

Ook woningcorporaties die te hoop lopen tegen de verhuurderheffing en afvalverbranders die in het geweer kwamen tegen het voornemen de bestaande heffing voor binnenlands afval uit te breiden naar buitenlands afval, kregen een welwillend oor maar geen aanpassing van het plan.

En dan zijn er waren er nog de in-boxen van de Kamerleden die 'vollopen' met boze mails van boze spaarders die belasting moeten betalen over een rendement dat ze niet halen. Het duurt nog tot 2022 voordat Snel dat kan of wil veranderen.

Hij wil ook niet vooruitlopen op een uitspraak van de Hoge Raad over de vraag of het huidige, aangepaste stelsel wel conform Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is. Het hoogste rechtscollege oordeelde eerder dat box 3 dat in 2013 en 2014 niet was. Ook daar moedigt alweer een motie hem aan om daarover alsnog advies te vragen.

fd.nl/economie-politiek/1324265/autov...
voda
0
Meer deurverkoop van energie verwacht: ‘Dit wordt een puinzooi’

Energiemaatschappijen zullen meer inzetten op deurverkoop nu ongevraagde telemarketing verboden wordt. Deurverkoop is echter amper te controleren en levert nu al honderden klachten op van gedupeerden. ,,Dit wordt een puinzooi’’, waarschuwen kenners uit de verkoopbranche.

Niels Klaassen en Carla van der Wal 14-11-19, 03:00

Nu telefoni­sche verkoop aan banden wordt gelegd, willen we niet de sluizen openzetten voor verkopers die klanten te makkelijk kunnen misleiden.

Sjoerd Sjoerdsma, D66-Kamerlid
Tal van betrokkenen uit de sector verwachten een toename van de deurverkoop, al worstelen bedrijven nog met de werving van personeel: ,,Het is lastig om goede verkopers te vinden”, zegt een ingewijde. Vattenfall (voorheen Nuon) werft volgens een memo – in bezit van deze krant – nu al jaarlijks zo’n 150.000 nieuwe klanten op de stoep. In een interne e-mail van na de zomer rept het bedrijf over ‘onze focus op door-to-door (deur tot deur)’.

Kenners en politici vrezen voor de positie van consumenten. Het gebrek aan controle op deurverkoop leidt geregeld tot misstanden. Zo kreeg deze krant inzage in honderden klachten, onder meer over Vattenfall-verkopers die zich voordoen als ‘tariefcontroleur’ of ‘netbeheerder’. Ze spiegelen geregeld verbruikskosten bewust lager voor. ,,Dit wordt een puinzooi”, meldt de bron binnen de deur tot deur-verkoop, die er, net als andere kenners, op wijst dat het juist aan de deur gemakkelijk is te rommelen.

Energiebedrijvan als Vattenfall ontkennen desgevraagd dat ze de deurverkoop uitbreiden, maar in de politiek – zowel landelijk als lokaal – klinkt een roep om maatregelen. In verschillende gemeenten pleiten partijen voor een verbod op deurverkoop, desnoods via de algemene politieverordening (APV). Ook Tweede Kamerfracties zijn kritisch.

Vooraf aangeven
De energiele­ve­ran­ciers en hun tussenper­so­nen hebben jarenlang willens en wetens de wet overtreden

Sandra Molenaar, Consumentenbond
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: ,,Wij willen dat verkopers alleen mogen aanbellen bij mensen die vooraf aangeven dat op prijs te stellen. Nu telefonische verkoop aan banden wordt gelegd, willen we niet de sluizen openzetten voor verkopers die klanten te makkelijk kunnen misleiden.” Hij gaat daarover Kamervragen stellen aan de staatssecretaris van Economische Zaken. Ook de SP is voor strengere regels aan de deur, vergelijkbaar met de opt-in-maatregel die voor telemarketing geldt: ,,Die deurverkoop moeten we echt aan banden leggen”, zegt SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman.

,,Je ziet ook dat de verkopers heel geraffineerd hun werkterrein uitkiezen. Eerst woonde ik in een sociaal huurhuis, toen kreeg ik ze regelmatig aan de deur. Nu woon ik in een middenklassewijk en zie ik ze niet meer. Ze kiezen de mensen met lagere inkomens, kwetsbare groepen. We moeten kijken naar andere landen: daar zijn ze ook veel strenger.” In het Verenigd Koninkrijk werken lokale overheden met ‘geen colportage-zones’, daarvan zijn er inmiddels vele honderden, volgens een recent rapport van het Britse Lagerhuis.

Maatregelen
De foute verkooppraktijken zijn ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een doorn in het oog. De toezichthouder wil malafide werving aanpakken en doet daar nu onderzoek naar. Ondertussen probeert de verkoopbranche met een eigen keurmerk de kwaliteit te verbeteren, zo moeten agressieve of misleidende vertegenwoordigers buiten de deur gehouden worden.

Maar de Consumentenbond heeft geen goed woord over voor dat initiatief uit de markt: ,,Dit is een lachertje”, zei directeur Sandra Molenaar onlangs. ,,Bedrijven moeten zich sowieso aan de wet houden, ook zonder keurmerk. De energieleveranciers en hun tussenpersonen hebben jarenlang willens en wetens de wet overtreden.’’

,,We moeten dit regelen”, zegt Jeffrey van der Elst van Leefbaar Krimpen. Hij dient eind deze maand in de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel opnieuw een initiatiefvoorstel in om deurverkoop aan banden te leggen. ,,Voor spam, telefonische verkoop en ongewenste post regelen we van alles, maar de deurverkoop blijft en wordt steeds groter. We merken dat mensen dat beu zijn. We hebben zelf eerder al stickers laten maken met ‘geen verkopers aan de deur’, daarvan zijn er al 800 opgehaald sinds juni!”

www.ad.nl/economie/meer-deurverkoop-v...
DeZwarteRidder
0
Weggespoeld door mini-tsunami
Koeien zwemmen acht kilometer over open zee

Door onze redactie buitenland
Updated 45 min geleden
1 uur geleden in BUITENLAND

AMSTERDAM - Enkele koeien uit een kudde die van haar weiland was weggespoeld door een mini-tsunami na orkaan Dorian, zijn levend teruggevonden op een eiland na acht kilometer door open zee te hebben gezwommen.

De drie gevonden koeien maakten deel uit van een kudde op het Cedar Island in de staat North Carolina. Iedereen dacht dat de koeien waren verdronken nadat het eiland in september werd getroffen door een mini-tsunami als gevolg van orkaan Dorian.

De koeien hadden een veilige haven gevonden in het Cape Lookout Seashore park en zullen binnenkort worden herenigd met de rest van de kudde die was achtergebleven. Volgens de woordvoerder van het park hebben de koeien alle geluk van de wereld gehad „dat ze niet de oceaan op zijn gedreven”.

In april van dit jaar werd een poedel zwemmend gevonden rond een olieplatform op zo’n 220 kilometer afstand van de Thaise kust. De hond werd door de arbeiders op het olieplatform Boonrod gedoopt, Thais voor ’overlever’.
Bijlage:
hosternokke
0
DierenPark Amersfoort
Homoseksueel pinguïnpaar steelt ei in DierenPark Amersfoort
Vandaag, 16:44 uur | Reacties

Opmerkelijk nieuws uit DierenPark Amersfoort: twee homoseksuele zwartvoetpinguïns hebben het ei van een heterokoppel gestolen en proberen dat nu zelf uit te broeden. Dat laat de dierentuin weten op social media.

Homoseksualiteit komt vaker voor bij pinguïns. Volgens verzorger Marc Belt is het wel opmerkelijk dat het koppel een ei wist te stelen. Van onwennigheid is echter geen sprake. "De mannetjes broeden om en om op het ei", aldus Belt.

ZIE OOK: Artis zet lgbt-dieren in de schijnwerpers tijdens Pride Amsterdam

Het van hun ei beroofde heterokoppel heeft niet lang om het verlies getreurd. Ze hebben een nieuw ei gelegd en zijn alweer druk aan het broeden.

Jong
Verzorgers van DierenPark Amersfoort hebben het eerste pinguïnkuiken inmiddels gespot. Of ook het homokoppel straks een jong mag verwelkomen, is nog even afwachten.
DeZwarteRidder
0
quote:

hosternokke schreef op 14 nov 2019 om 17:02:


De hoofdreden dat er geen pinguïns in Saoudi Arabie zijn?

Het barst van de 'pinguïns' in Saoedie-Arabië.
voda
0
BlackRock: markt voor obligatie ETF's op weg naar 2 biljoen dollar

(ABM FN-Dow Jones) De markt voor obligatie-ETF's zal de komende vijf jaar verdubbelen tot 2 biljoen dollar en de Europese en Amsterdamse beurzen zullen daarvan de aanjager zijn wereldwijd. Dat stelden Blackrock en Euronext donderdag tijdens een presentatie in Amsterdam.

Het wereldwijde vermogen in obligatie-ETF's bereikte in juni de mijlpaal van duizend miljard dollar en dit lijkt de komende jaren alleen maar te versnellen, zei Stephen Cohen van iShares EMEA bij BlackRock.

Hoewel indextrackers van ETFs op de Amerikaanse aandelenmarkten al jaren schering en inslag zijn, ligt Europa nog jaren achter, al zijn de Europese markten bezig met een inhaalslag, zei CEO Stéphane Boujnah van Euronext.

De groeispurt die Amerikaanse aandelen-ETF's hebben doorgemaakt, zal opnieuw plaatsvinden in obligatie-ETF's, die een veel grotere markt bestrijken en daar nu nog slechts 1 procent van uitmaken. Het mooie is, dat die groei wordt gedreven door innovaties vanuit Europa en Amsterdam, zo werd tijdens de presentatie gezegd.

Euronext Amsterdam is druk bezig met het creëren van duurzame indices, waar vervolgens ETF's op kunnen worden gemaakt om in te beleggen.

De vraag naar duurzame beleggingen wordt echt gedreven door de eindbelegger, zei Boujnah. En de interesse in duurzaamheid leeft vooral in Europa.

Belangrijke aanjagers voor verdere groei van ETF's zijn het langdurig lage renteklimaat, die een enorme druk blijft leggen op de kosten. Het provisiemodel, waarbij vermogensbeheerders geld verdienden aan het product, was lang een hinderpaal voor vermogensbeheerders om ETFs te adviseren aan grote klanten, omdat er op ETFs niets werd verdiend.

Onder invloed van regelgeving verschuift het verdienmodel steeds vaker van het product naar de portefeuille, zodat het makkelijker wordt om ETF's te adviseren.

Het lage renteklimaat is een groot probleem voor de hele sector, benadrukte Boujnah. Dit zorgt voor een tegenstrijdigheid: beleggers rennen naar de obligatiemarkt, waar echter geen rendement meer valt te halen. Daarvoor moeten ze bij aandelen zijn. Om risico's te spreiden tegen lage kosten bieden ETF's dan uitkomst.

De overtollige liquiditeit van centrale banken leidt tot wateroverlast: het verdienmodel van banken en vermogensbeheerders, de hele beleggingsketen wordt erdoor om zeep geholpen, meent Bojunah.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Pas als ik €100.000 zou betalen, kreeg ik mijn bestanden terug'

Cyberoplichters vormen een enorme schadepost voor ondernemers. Hoe kunnen ze hun digitale veiligheid verbeteren? Drie ondernemers vertellen over een hack en de schade.

alware, phishing, ransomware of een DDoS-aanval. Het is slechts een kleine greep uit de digitale bedreigingen waar bedrijven aan blootstaan. Oplichters maken misbruik van de bedrijfsnaam, vervalsen facturen of versturen zogenaamd uit naam van de directeur betaalopdrachten.
Donderdag lanceerde het ministerie van Economische Zaken de checklijst Basisscan Cyberweerbaarheid. Langs die weg zouden ondernemers zelf op een laagdrempelige manier in korte tijd hun digitale veiligheid kunnen doorlichten en verbeteren.

Dat is nodig ook, want digitale oplichters zadelen ondernemingen op met een flinke schadepost, zo blijkt uit de meldingen die verleden jaar binnenkwamen bij de Fraudehelpdesk. De 426 mkb'ers die zich toen hebben gemeld, verloren in totaal bijna €6 mln. Gemiddeld is dat per slachtoffer ongeveer €14.000.
Dit getal is aan de lage kant, want de Fraudehelpdesk registreert hier alleen fraude waar uitsluitend ondernemers het slachtoffer van worden. Zo tellen ze bijvoorbeeld phishing niet mee, omdat die fraude ook particulieren treft.

Over het aantal slachtoffers bestaat grote onduidelijkheid. 'Er wordt weinig over gesproken', zegt Els Prins, bij ondernemersorganisatie MKB-Nederland verantwoordelijk voor de portefeuille criminaliteit. 'Veel ondernemers schamen zich. Alsof het hun eigen schuld zou zijn.'

Anders dan Els Prins, noemt Interpolis wel een getal. Volgens de verzekeraar worden jaarlijks zes op de tien Nederlandse ondernemers gehackt.

'Dat lijkt mij aan de hoge kant', reageert Rutger Leukfeldt, lector cybercrime bij het mkb. 'Bij een steekproef onder 800 ondernemers ging het om één op de vijf.'

Leukfeldt signaleert bij het mkb een gebrek aan kennis en een te grote dadendrang. 'Als een ondernemer het slachtoffer wordt, wil hij zo snel mogelijk weer up and running zijn. De klant gaat voor alles en mag niet teleurgesteld worden.'

Zo wordt het systeem soms weer ingeschakeld voordat alle gevaren zijn geëlimineerd. Dat kan leiden tot meer schade. 'Het is belangrijk dat mkb'ers scenario's gaan ontwikkelen', zegt Leukfeldt. 'Want als het misgaat, moet iedereen precies weten wat hij of zij op welk moment moet doen.'

Drie ondernemers die onlangs het slachtoffer van cyberoplichters werden, vertellen over de schade en andere gevolgen.

'Ik verdacht iedereen en werd volslagen paranoïde'
Xander Koppelmans, nu van ontwerpstudio Xtract


Het geld stroomt binnen, nieuwe klanten melden zich in groten getale en zijn medewerkers gaan fluitend naar hun werk. Xander Koppelmans (54), eigenaar van de Zeeuwse foto-, film- en ontwerpstudio PHGR, voelt zich onoverwinnelijk.

Tot donderdag 2 april 2015. 'Toen verdwenen onze bestanden van de server', zegt Koppelmans. 'Ook het onderhanden werk was weg. Alleen al de directe schade kwam uit op €250.000.'

Koppelmans doet aangifte op het politiebureau. De dienstdoende agent vraagt hem om een signalement van de dader. Vanaf dat moment weet Koppelmans dat vanuit die hoek geen oplossing te verwachten is.

In de maanden die volgen, werkt Koppelmans achttien uur per dag. De schade moet hersteld worden, hij wil zijn klanten niet teleurstellen. De volgende klap komt als Koppelmans uitgeput flauwvalt en het van zijn arts rustig aan moet doen.
In de lente van 2016 is het bedrijf van Koppelmans een zinkend schip. Geschrokken opdrachtgevers kiezen voor een ander bureau en zijn medewerkers zoeken zekerheid bij een andere werkgever.

Koppelmans houdt het nog een klein jaar vol, maar op 17 februari 2017 moet hij faillissement aanvragen. 'Niet alleen is mijn levenswerk vernietigd,' zegt hij, 'ook werd ik volslagen paranoïde. Bij iedereen die ik tegenkwam, vroeg ik me af of die de dader was.'
Nu gaat het Koppelmans beter. Zijn nieuwe bedrijf heet Xtract en hij doet wat hij altijd deed. Maar nu als kleine zelfstandige. 'Ook geef ik vaak lezingen over cybercrime', zegt hij. 'Want daar kan niet vaak genoeg voor gewaarschuwd worden.'

'De daders mogen niet beloond worden'
Fotograaf Thomas Schlijper


Thomas Schlijper draait de warme kraan vol open. De Amsterdamse fotograaf heeft zojuist gehoord dat hackers zijn website hebben platgelegd. Een kille daad, vindt Schlijper (43). Hij voelt zich uit het veld geslagen, maar is machteloos. Misschien dat een warm bad zijn gemoed weer kan ontdooien.

De hackers eisen 0.03 bitcoin, omgerekend een kleine €250. Als Schlijper binnen tien dagen betaalt, krijgt hij alles terug. Doet hij dat niet, dan worden zijn back-ups vernietigd, zo luidt het dreigement.

'Op de website schlijper.nl staan ongeveer 45.000 foto's', zegt Schlijper, die vooral bekend geworden is met zijn foto's van het Amsterdamse straatleven. 'Gelukkig konden de mensen van mijn provider alles nog wel terughalen. Het was veel werk, maar inmiddels is de schade hersteld.'

Betalen was niet aan de orde voor Schlijper. 'De daders mogen niet beloond worden. Als niemand geld zou overmaken, zou deze vorm van misdaad snel verdwijnen.' Maar Thomas Schlijper weet ook dat hij nu makkelijk praten heeft. Als zijn foto's waren verdwenen, was hij misschien toch in de verleiding gekomen €250 over te maken.

Na een paar nachten doorwerken, staat schlijper.nl weer online. 'De pijn is geleden', zegt hij. 'Daarbij hebben alle positieve reacties zeker geholpen. Via sociale netwerken kreeg ik niet alleen juridische, maar ook technische hulp aangeboden. Het is fijn te weten dat er ook veel lieve mensen zijn in de wereld.'

'Ik maakte mij geen zorgen, mijn systeem was goed op orde'
Rob Zander van Vakgarage Zander

Eens in de drie dagen maakt Rob Zander back-ups. Op zijn computers laat hij altijd de nieuwste versies van de firewalls en antivirusprogramma's installeren. En regelmatig vertelt hij zijn medewerkers voorzichtig te zijn met duistere e-mails en pop-upschermen.

'Ik hoorde weleens wat over hackers, zegt de 48-jarige Zander, directeur en eigenaar van de gelijknamige garage in het Noord-Hollandse Heiloo. 'Aan die informatie besteedde ik nooit veel aandacht. Waarom zou ik? Ik had mijn zaakjes goed op orde.'

Toch gaat het fout. Als Zander begin oktober zijn computer start, verschijnen er merkwaardige boodschappen op zijn beeldscherm. Wat Zander ook probeert, de informatie die hij nodig heeft kan hij niet bereiken.

Zander belt direct met zijn systeembeheerder. 'Je bent gehackt', zegt die. Via een omweg kan die nog in het systeem, waar hij een boodschap vindt van de daders. Als Zander honderdduizend euro in bitcoins overmaakt, geven zij de bestanden weer vrij.

'Natuurlijk heb ik dat niet gedaan', zegt Zander. 'Als ik de software opnieuw liet installeren, was ik klaar met €3000.'
De verbinding met de buitenwereld wordt hersteld via een noodcomputer. Dan kunnen de monteurs hun digitale handboeken weer raadplegen en de voor de apk gekeurde auto's via het internet afmelden.

Drie dagen later is ook de administratie bijgewerkt. 'Het was hard werken,' zegt Zander, 'maar gelukkig bleef de schade beperkt. Toch ben ik flink geschrokken. Tegenwoordig wordt er elke dag automatisch een back-up gemaakt.'
voda
0
Deel 2:

Hoe werkt cyberoplichting?

Ransomware (gijzelsoftware) vormt een serieuze bedreiging voor mkb’ers.De kwaadaardige software kan soms al binnendringen na het klikken op een verkeerde link en versleutelt vervolgens bestanden op computers in het netwerk. Alleen na het invullen van de juiste sleutel zijn ze weer bruikbaar te maken.

Cybercriminelen verschaffen de sleutel doorgaans alleen na betalen van losgeld.

Vaak is het de laatste fase in een besmetting.
In veel gevallen kijken criminelen – mogelijk zelfs andere groepen, die toegang aan elkaar doorverkopen - eerst of er interessante informatie te halen is.
Soms proberen ze ook om via het bedrijfsnetwerk klanten en leveranciers te infecteren.Pas nadat ze helemaal zijn uitgekeken, volgt de versleuteling.
Met een goede beschermingsmuur (firewall), een goede virusscanner, het installeren van updates en het regelmatig maken van back-ups is veel leed te voorkomen.
Maar dat is nog altijd geen garantie.
Criminelen passen hun kwaadaardige software continu aan, waardoor die niet altijd wordt opgemerkt.
Daarnaast zitten criminelen soms al maanden in het netwerk voordat de software geactiveerd wordt.Er is dan genoeg tijd geweest om stiekem ook de back-ups te infecteren en daarmee onklaar te maken.Bewustzijn – geen verdachte bestanden openen bijvoorbeeld – helpt ook.
Maar zoiets is lastiger dan het lijkt. Want wat doe je bijvoorbeeld als je een factuur krijgt van je eigen leverancier, die – blijkt later – zelf besmet was?

Lees ook
Computerkennis niet nodig, afperssoftware is ook te huur

fd.nl/ondernemen/1323570/pas-als-ik-1...
voda
0
Wereldwijde schuldenberg tikt $250.000 mrd aan

De mondiale economie blijft zichzelf dieper in de schulden steken. Mede door de lage rentestanden is de wereldwijde schuldenberg in de eerste helft van 2019 met $7500 mrd toegenomen. Vooral China en de VS zijn verantwoordelijk voor de groei van de schuldenberg.

Inmiddels is de grens van $250.000 mrd (omgerekend €232.000 mrd) overschreden, zo blijkt uit periodiek onderzoek door het Institute of International Finance (IIF). Het instituut, de lobbyclub van de grote financiële instellingen in de wereld, zegt geen tekenen van vertraging te zien en verwacht dat nog dit jaar de $255.000 mrd wordt overschreden. Dat is circa drie keer zoveel als de wereld in 1999 aan schuld torste.

Groei bbp
Op zich is een toename van de schuldenlast in absolute termen geen probleem als de groei in de pas loopt met die van de bedrijvigheid. Maar dat is niet het geval. Ten opzichte van het mondiale bbp is de schuld die bedrijven, huishoudens en overheden dragen opgelopen naar een niet eerder geziene 240%, 3 procentpunt meer dan halverwege 2018.

Daar staat wel tegenover dat centrale banken bijna overal in de wereld een accommoderend beleid voeren, waardoor er tegen steeds lager rentetarieven geleend kan worden. Ook kunnen bestaande leningen steeds goedkoper geherfinancierd worden.

Staatsbedrijven
De grootste bijdrage aan de oplopende schuldenlast leveren de federale overheid van de Verenigde Staten en het Chinese bedrijfsleven. Die zijn goed voor ongeveer 60% van de toename in de eerste helft van dit jaar. Sowieso zijn het in de ontwikkelde wereld vooral overheden die de schuldengroei in het afgelopen decennium hebben aangejaagd. In de opkomende landen waren het juist de ondernemingen: van $10.000 mrd naar $30.000 mrd in tien jaar tijd.

Daarbij merkt het IIF op dat staatsbedrijven meer dan de helft van de schuldengroei voor hun rekening hebben genomen. Indien deze bedrijven in de problemen raken, komen de zorgen al snel op het bordje van de regeringen terecht, benadrukt het IIF daarom.

Opkomende markten
Veel opkomende markten zijn in grote mate afhankelijk van kortlopende leningen. Daardoor wordt veel risico genomen, stellen de IIF-onderzoekers. Veel obligaties en leningen - bij elkaar maar liefst goed voor $9400 mrd - lopen af voor het einde van 2021. Het risico bestaat dat het doorrollen van deze leningen lastig wordt nu naar verwachting 60% van de landen in de wereld in 2020 achterblijft bij de potentiële groei, aldus het IIF.

De groei van de schuldenlast in het afgelopen decennium heeft de kapitaalmarkten overigens een stevige impuls gegeven. Hadden die in 2009 nog een gezamenlijke omvang van $87.000 mrd, inmiddels is dat opgelopen tot $115.000 mrd. Het aandeel staatsleningen ligt op 47%, tegen 40% in 2009.

fd.nl/beurs/1324523/wereldwijde-schul...
DeZwarteRidder
0
Omgekeerde wereld: Boeing vervangt robots weer door mensen

Een fabriek die robots weghaalt en in plaats daarvan mensen in dienst neemt. Het klinkt als de omgekeerde wereld, maar het gebeurt bij Boeing. De Amerikaanse vliegtuigmaker laat een deel van de bouw van vliegtuigen voortaan uitvoeren door mensen, waar het vroeger vertrouwde op robots. Mensen blijken nauwkeuriger dan de robots, zegt een woordvoerder van Boeing.
Economieredactie 14-11-19, 15:47

23

Boeing gebruikte robots om delen van de romp aan elkaar vast te maken. In elk vliegtuig zitten ongeveer 60.000 klinknagels. Eerst deden mensen dat met gereedschap, maar Boeing besloot in 2015 om dat te automatiseren.

Dat liep niet goed. De robots maakten fouten en werkten niet goed met elkaar samen. Mensen moesten ingrijpen en overuren maken om alle fouten te herstellen. Productie werd niet versneld, maar juist vertraagd door de robots.

Boeing laat mensen en robots nu samenwerken. Robots boren de gaten, waarna mensen in die gaten de klinknagels aanbrengen en de delen aan elkaar vastmaken.
DeZwarteRidder
0
Bedrijf dat van luiers brandstof maakt wint cleantech-competitie

Leafy Ke uit Kenia is de winnaar geworden van de Climatelaunchpad 2019, de jaarlijks grootste wedstrijd ter wereld voor cleantech startups. Het bedrijf verwerkt gebruikte wegwerpluiers tot een gel-achtige brandstof.
haas
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 16 nov 2019 om 09:05:


Bedrijf dat van luiers brandstof maakt wint cleantech-competitie

Leafy Ke uit Kenia is de winnaar geworden van de Climatelaunchpad 2019, de jaarlijks grootste wedstrijd ter wereld voor cleantech startups. Het bedrijf verwerkt gebruikte wegwerpluiers tot een gel-achtige brandstof.


voer voor de groene brigade ? extra afvalcontainer voor luiers?:)
DeZwarteRidder
0
quote:

haas schreef op 16 nov 2019 om 10:02:


[...]
voer voor de groene brigade ? extra afvalcontainer voor luiers?:)

Misschien worden vieze luiers een hoop geld waard....???
DeZwarteRidder
0
quote:

haas schreef op 16 nov 2019 om 10:19:


lang leve ONTEX ?

Misschien statiegeld heffen op luiers...???
1.457 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 65 66 67 68 69 70 71 72 73 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
602,30  +10,86  +1,84%  06 dec
 AMS25-24h 602,55 +0,04%
 Germany30^ 13.209,10 +1,18%
 Dutch15-index 16.537,39 +1,61%
 BEL 20 3.929,05 +1,08%
 BRX20-24h 3.924,43 -0,12%
 Europe50^ 3.693,61 +0,03%
 Euro30-index 18.954,42 +1,10%
 US30# 28.026,49 +0,09%
 Nasd100# 8.401,61 +0,05%
 US500# 3.146,47 +0,02%
 Japan225# 23.523,50 +0,72%
 Gold World Spot (USD) 1.460,20 -1,08%
 New York WTI spot 56,22 +1,06%
 EUR/USD 1,1059 0,00%

Stijgers

Boskalis +6,20%
ArcelorMittal +3,51%
ASML +3,38%
Aperam +2,89%
OCI +2,74%

Dalers

Kiadis Pharma -3,74%
ForFarmers -1,73%
Air France-KLM -1,06%
Accsys -0,89%
ICT Group -0,88%

Nieuws Forum meer

'Doel elektrische auto's kans voor AMG'
zolder_1 op 08-dec-19 13:09
10
Greenpeace: ING steekt meest in steen...
Sunshine Band op 08-dec-19 13:00
5
China wil 'redelijk' groeitempo economie
Kaspersky op 08-dec-19 10:41
7
Trump dreigt NAVO-landen met heffingen
Jan70 de kleine belegger op 08-dec-19 10:31
48
Ericsson schikt voor miljard in VS
Mijn Vriend op 08-dec-19 07:46
3