Opties « Terug naar discussie overzicht

Dividend portefeuille Stoxx 50 Europa middels premie toekenning optie

42 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Ruud63
0
Allereerst wil ik kwijt dat ik afgelopen jaar te actief ben geweest op de beurs, en dat ik feitelijk dat helemaal niet wil, mijn voorkeur gaat uit naar een lange termijn positie en dividend incasseren.
Als stelregel hanteer ik daarvoor dat ik het liefst beleg in bedrijven uit de Stoxx 50 Europe, de grootste 50 bedrijven binnen Europa, uitzonderingen daargelaten als het om daytraden gaat, wat ik afgelopen jaar dus regelmatig heb gedaan! (en waar ik in principe vanaf wil).
Als ik kijk naar 3 kandidaten om in mijn portfolio op te nemen dan heb ik het dus over 3 kandidaten die voldoen aan bovenstaand criteria. (Goed dividend aandeel en onderdeel Eurostoxx 50).
Natuurlijk wil ik die aandelen zo goedkoop mogelijk inkopen, en dat wil ik dan doen middels de geschreven put optie constructie.
Uitleg van mijn strategie:
www.youtube.com/watch?v=4kIldDaToRY

Ik zou dan in December 2019 een optie constructie kunnen aangaan voor de drie geselecteerde bedrijven, de aankoop prijs die ik aanga, dat noemen ze de STRIKE prijs, ligt 16 - 17% onder de huidige koers, ik zou dus uiteindelijk de aandelen geleverd kunnen krijgen met een korting van 16-17%, als echter de koers niet onder mijn afgesproken STRIKE prijs komt, zal er niet worden geleverd, omdat ik het contract aanga en de aandelen bereid ben af te nemen in December voor de afgesproken Strike prijs krijg ik een premie, die premie zal per direct worden betaald bij het afsluiten. Als de prijs van het aandeel boven de Strike prijs blijft zal het contract vervallen, ik hoef dan de aandelen niet af te nemen, de ontvangen premie is betaald en hoef je niet terug te betalen.

Wat ik zie is dat de premie bedragen per dag schommelen, met de koers mee van het aandeel, als het aandeel naar beneden gaat, krijg ik in principe meer premie voor mijn afgesproken contract, het is dus zaak om mijn inkoop zo goed mogelijk te plannen in de komende weken, bijvoorbeeld het Shell aandeel, (onderdeel Stoxx en goed dividend rendement), komt binnenkort met ex. dividend en dan zal de koers lager openen, waarschijnlijk, normaal is er direct na dividend datum wat verkoop druk en daalt de koers nog wat extra, dat moment zou een mooi instap moment kunnen zijn, waarschijnlijk loopt dan de koers iets naar beneden en de te ontvangen premie op.

Uiteindelijk moet de bovenstaande constructie leiden tot een portfolio, met een aantal Stoxx 50 aandelen met goed dividend rendement, die ik misschien geleverd krijg met een korting, op basis van de huidige koers.
Als de beurzen verder corrigeren zou ik weleens te duur mijn aandelen geleverd kunnen krijgen maar daarentegen genereert het dividend genoeg inkomen.

De drie aandelen die ik op het oog heb kan ik middels bovenstaande constructie historisch gezien, goed inkopen, ik bedoel daarmee dat als je mijn aankoop STRIKE prijs op de grafiek plaats dat het zeker niet ongunstig is om de aandelen tegen die prijs in portfolio op te nemen.
Alvast dank voor de input,

Ruud.
Ruud63
0
Voorgaande bericht heb ik geplaatst op het ASML forum, omdat het off topic is is hierbij een nieuw topic geopend over dit onderwerp.

Zoals hierboven beschreven is het de bedoeling om een dividend portefeuille op te zetten, maar dat zou ik dan wel willen doen met een goede aankoop prijs, om die goedkopere aankoop prijs te realiseren maak ik gebruik van een geschreven put optie.
www.youtube.com/watch?v=4kIldDaToRY

Het principe van een geschreven put optie is dat je een verplichting aangaat om op termijn voor een afgesproken bedrag het aandeel te kopen, mijn idee is om dat aandeel dan met een flinke korting aan te schaffen, een lagere prijs van het aandeel. Omdat je dat aandeel voor die lagere prijs aankoopt, op de expiratie datum die in te toekomst ligt, krijg je een premie.

Ik zal hier komende dagen wat zaken posten m.b.t. deze strategie.

m.v.g.
Ruud.
Ruud63
0
Vandaag de eerste put optie geschreven, om te testen of alles loopt zoals het hoort, dit doe ik omdat ik nog nooit een constructie als bovenstaande heb uitgevoerd!

Als het goed is krijg ik morgen ochtend in mijn overzicht van de broker een premie bijgeschreven voor mijn afgesloten put optie constructie.
Vandaag heb ik een put optie verkocht op het aandeel ABN AMRO, de put optie is geschreven op 20 DEC. 2019 met een Strike price van 19 euro.
Dit zou betekenen dat ik ABN Amro in December 2019 geleverd krijg voor 19 euro, dit geld alleen als de prijs later dan 19 euro staat, anders wordt er niet geleverd en vervalt het contract, de premie die ik hopelijk morgen ontvang kan je gewoon houden.
De premie die ontvangen is per aandeel is Euro 1.05.

Als bijlage heb ik toegevoegd een grafiek van het aandeel ABN Amro, de blauwe lijn die is ingetekend is de aankoop prijs, naar mijn mening een goed instap moment in historische zin.

Bijlage:
Ruud63
0
1 van de criteria die ik heb gekozen is dat het aandeel moet voorkomen in de Euro Stoxx 50, daarin zitten de 50 grootste bedrijven van Europa.

www.businessinsider.nl/dividend-divid...

Het tweede belangrijke ingredient is natuurlijk dividend uitkering, zoals je boven ziet staan hier een paar kandidaten vermeld.
Grote Europese ondernemingen zoals Nestlé, Novartis of Royal Dutch Shell die hun hoofdkantoor buiten de eurozone hebben zijn niet opgenomen in de index maar neem ik echter wel mee in mijn selectie.
(Er is een alternatieve index Stoxx 50 Europe, daar worden bovengenoemde bedrijven wel in mee genomen).

Deze twee criteria moeten leiden tot een stabiele Lange Termijn positie in bedrijven met een goed track record.

Ruud63
0
Als we weten dat het aandeel 1 van de grootste bedrijven van Europa is en dat het een gedegen track record heeft, daarnaast een goed dividend beleid erop nahoudt, is het natuurlijk van belang dat de aankoop historisch gezien op een zo laag mogelijk punt moet geschieden.
Daar kan een grafiek over de laatste jaren mee helpen, een grafiek die terug gaat naar 2004, zoals bijlage, vertelt je wat de koers heeft gedaan in de crisis van 2007-2008 en de crisis van 2016-2017.
Shell is het voorbeeld in de bijlage, en dat is natuurlijk ook 1 van de kandidaten voor de constructie als hierboven omschreven.
Shell wil ik aankopen voor een prijs van Euro 22 en zal een premie opleveren van 90 cent, min of meer.
Deze premie schommelt met de huidige koers mee, hoe lager de koers gaat hoe hoger de premie zal zijn, vandaag zat daar bijvoorbeeld een 7% verschil in, dus hier geld ook weer, even opletten met de aankoop!

Als ik uiteindelijk Shell geleverd krijg voor een prijs van Euro 22 zou dat gezien de grafiek niet zo verkeerd zijn, in historische zin.
Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken .....

Bijlage:
Leefloon
0
quote:

Ruud63 schreef op 29 januari 2019 18:45:

Vandaag heb ik een put optie verkocht op het aandeel ABN AMRO, de put optie is geschreven op 20 DEC. 2019 met een Strike price van 19 euro.

Dit zou betekenen dat ik ABN Amro in December 2019 geleverd krijg voor 19 euro, dit geld alleen als de prijs later dan 19 euro staat, anders wordt er niet geleverd en vervalt het contract, de premie die ik hopelijk morgen ontvang kan je gewoon houden.
De premie die ontvangen is per aandeel is Euro 1.05.

Als bijlage heb ik toegevoegd een grafiek van het aandeel ABN Amro, de blauwe lijn die is ingetekend is de aankoop prijs, naar mijn mening een goed instap moment in historische zin.
Omdat je al begonnen bent, zal ik het kort houden. De looptijd is lang, zodat we het hebben over een hoog risico (dividend(en), cijferpublicaties) en een laag rendement. Misschien teveel gefocust op een premie, zonder te kijken naar een sneller verval van de tijdswaarde. Liever 10x 0,15 dan 1x 1,05, zogezegd. Ook geen woord over het rendement, behaald met de investering (margin). Naar de grafiek heb ik niet eens gekeken. Een flexibel criterium is de een of andere index; ik vind bij een strategie passende aandelen belangrijker dan opname in een index. Verderop wordt verwezen naar een hoog dividendrenment van Shell, wat past bij een verhoogd risico van een aflopende klassieke bedrijfsvoering. Een eindig verhaal. Geen woord over volatiliteit. De uitoefenprijsprijs, je strike price, is blijkbaar gebaseerd op een knullige grafiek, waarnaar ik niet eens gekeken heb. De lijnen bieden blijkbaar onvoldoende houvast voor covered calls.

Er bestaat bijna niet zoiets als een echt foute keuze, maar er zijn vele verbeterpunten. Een goed punt is wel de koopbereidheid. Je bent verder dan het gratuit ontvangen van cash, met risico's die onder het tapijt van het niet in de toekomst kunnen kijken. Overigens is bij 100% dekking in cash, "1900 euro", het risico van short puts vergelijkbaar met het kopen van de aandelen. De looptijd of "lekker hoge premie" is belangrijk verbeterpunt, het niets analyseren en de keuze voor dividenden. Waaronder die van het eindige verhaal van Shell.
Ruud63
0
@Leefloon,

Dank je wel voor je reactie!
Ik ben dan wel begonnen, maar meer om te testen, ik wil kijken hoe de put optie wordt afgehandeld in het systeem van de broker, en hoe het financieel wordt geboekt, dat kan ik vandaag inkijken en bestuderen.

Het bedrag van mijn eerste aankoop is zeer klein, het echte werk moet nog beginnen!

Als ik je verhaal even op een rijtje zet zeg je:
1. hou de looptijd liever korter, (cijfer publicaties, dividend)
Als ik dat doe loop ik toch aan tegen hele kosten v.w.b. aankopen.
2. Rendement heb ik inderdaad hier niet vermeld maar ligt rond de 5%, dat is de premie die ik ontvang, de aankoop van het aandeel ligt 15-17% lager dan huidige koers, dat zou ook een slordige 500k korting zijn in de portfolio, als de aandelen ooit worden geleverd natuurlijk.
3. Mijn "top bottom" benadering die ik hanteer is van Stoxx 50 naar dividend naar solide bedrijf.
4. De volatiliteit heb ik proberen op te vangen met de grafiek, in de laatste 10-15 jaar zijn er twee keer lows geweest in de koers, en ik koop met mijn Strike veel dichter bij die "Lows" in dan bij de Highs.
5. Covered Calls ? Zou je dat ook willen toelichten.

Voor mij is dat een eerste opzet en ik leer graag bij, ik beleg zelf nu 3 jaar en ben alleen bezig geweest met aandelen, nooit opties.

m.v.g.
Ruud.
marique
0
Ruud63,

Als ik je goed begrijp wil je een dividendportfolio opbouwen.
En dat wil je dat zo goedkoop mogelijk doen.
Oké.
Maar het lijkt me praktischer dat je dat doet met het schrijven van gedekte calls.
Dus je koopt bijvoorbeeld 100 aandelen Shell en schrijft een call (looptijd en strike naar wens) die jouw 100 aandelen Shell dekt. Je ontvangt de schrijfpremie die de aankooppprijs van je aandelen Shell verlaagt.

Maar ... als de koers op zeker moment boven het niveau van de strike komt, moet je vrijwel zeker je 100 aandelen Shell afstaan. Dat hoef je niet erg te vinden, want je hebt je strike gekozen op een door jou gewenst niveau van koerswinst.

Maar ... als de koers niet het niveau van de strike bereikt vóór afloop van de looptijd, mag je je schrijfpremie houden én je aandelen houden en eventueel uitgekeerd dividend opstrijken.

[verwijderd]
0
Als je echt rust in je hoofd wilt, beleg dan vooral in verschillende ETF's die uitkeren. Je hebt automatisch een grote spreiding en je bent niet afhankelijk van de grillen van een individueel fonds. Ikzelf beleg voor de lange termijn in een 15-tal ETF's (zowel opkomende als ontwikkelde markten en zowel aandelen als bonds). Daarnaast een deel in Rabocertificaten. Jaarlijkse uitkering gemiddeld 4%. Daarnaast schrijf ik soms putjes voor wat extra inkomsten.
Ruud63
0
@Marique,

Dank je voor je reactie, ik heb het zeker overwogen wat je zegt, maar ik ben uiteindelijk gezwicht voor de put optie schrijven.
Voor de duidelijkheid: ik wil die aandelen hebben, en ik wil op termijn dividend genieten, echter de aankoop wil ik zo goedkoop mogelijk laten plaatsvinden.

In jouw voorbeeld zou ik per direct de aandelen moeten aankopen en de call moeten schrijven, wat mij verplicht om op een bepaalde tijd de aandelen te leveren voor een afgesproken prijs. Dat zou dan niet alleen een koerswinst moeten opleveren maar ook de premie.

Als de koers gaat dalen ben ik de pineut, dan zit ik met een giga verlies in mijn portefeuille en dat wordt zeker niet goedgemaakt door het dividend en/of de premie.

Correct toch ?

m.v.g.
Ruud.
Ben1960
0
Hi Ruud,

bedankt dat je een nieuw 'draadje' hebt geopend !
Ik had je eerdere posts gelezen en specifiek naar Shell gekeken en ik herken de cijfers die je noemt (22 euro en ongeveer 90 cent voor de DEC19 put). De koers zou flink moeten zakken en zo niet, dan worden de aandelen niet geleverd. Je ben je dan bijna een jaar verder en hebt "alleen" 90 cent per aandeel verdiend. Als alternatief zou je een hogere strike prijs kunnen kiezen, met een hogere premie ? Dat heeft een hogere kans dat je de aandelen verwerft, maar ook een hogere (dan 22 euro) effectieve aanschafprijs.
Wat waren je overwegingen om voor de DEC19 put 22 euro te gaan ?

m.vr.gr.
Ben
marique
0
quote:

Ruud63 schreef op 30 januari 2019 11:36:

@Marique,

Dank je voor je reactie, ik heb het zeker overwogen wat je zegt, maar ik ben uiteindelijk gezwicht voor de put optie schrijven.
Voor de duidelijkheid: ik wil die aandelen hebben, en ik wil op termijn dividend genieten, echter de aankoop wil ik zo goedkoop mogelijk laten plaatsvinden.

In jouw voorbeeld zou ik per direct de aandelen moeten aankopen en de call moeten schrijven, wat mij verplicht om op een bepaalde tijd de aandelen te leveren voor een afgesproken prijs. Dat zou dan niet alleen een koerswinst moeten opleveren maar ook de premie.

Als de koers gaat dalen ben ik de pineut, dan zit ik met een giga verlies in mijn portefeuille en dat wordt zeker niet goedgemaakt door het dividend en/of de premie.

Correct toch ?

m.v.g.
Ruud.
Ja, correct.
Maar jouw putmethode heeft als nadeel dat je misschien nooit je gewenste aandelen binnen hengelt. Of als je ze wél aangesmeerd krijgt, de koers in een nog dieper gat terugzakt.

Zoals hiervoor al door iemand betoogd, kun je wellicht beter in enkele ETF trackers beleggen die op dividendaandelen zijn afgestemd.

I.i.g. succes met je aanpak.
Ruud63
0
@Planet Earth Is Blue,

Ja Ben, afwegingen afwegingen en afwegingen!
Eigenlijk heb ik op een simpele manier naar de koersen gekeken van de bedrijven, in historische zin.
Als je naar Shell kijkt dan heeft de koers twee keer een behoorlijke spike naar beneden gemaakt de laatste 10 jaar.
Tijdens de Crisis van 2007-2008 is het aandeel gezakt naar 16.80 en onlangs (2017), met een olie prijs rond de 30 dollar per vat, zakte de prijs naar 19,60. Pin me niet vast op dubbeltjes maar daar kwam het dacht ik op neer.
Ik redeneer dan dat Shell in principe een koopje is rond de 20 euro, en dan zou je in mijn ogen niet veel downside risico lopen, en met de gedachte dat ik een dividend portefeuille wil opzetten zou ik ook graag de aandelen in mijn bezit willen krijgen.
Vandaar dat ik 22 heb gekozen om toch ook nog wat premie te ontvangen.
Overigens ik heb Shell nog niet aangeschaft via deze constructie, zit op het vinken touw en wil even de verschillende reacties van forum leden op een rijtje zetten, het is allemaal nieuw voor me zoals aangegeven.
Ik ben net geholpen door Hopp op het ASML forum, die heeft uitgelegd dat de afwikkeling van de gedane trade gisteren gelukkig goed is verlopen, vroeg me even af of het goed was gegaan, ik dacht dat het me geld had gekost en dat ik een negatieve premie had ontvangen, maar dat blijkt niet zo te zijn gelukkig.

Als ik alle contracten optel, zou ik graag tot een premie willen komen die de uitgaven dekken, ons levensonderhoud, dus ik zou in principe niet interen op mijn vermogen.
Ik probeer het zo uit te rekenen, dat ik zo goedkoop mogelijk inkoop, op termijn, en toch een dusdanige premie ontvang waarvan we kunnen leven. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.
Natuurlijk: de premie van 23 is erg aantrekkelijk, maar ik zit dan ook maar 3 euro onder de huidige koers, en dat zou bij bijvoorbeeld 100 duizend stuks een verschil zijn van 3 ton. Met 22 als Strike bespaar ik op de aankoop 4 ton.
De premie kan dan wel interessant zijn maar de evt. lage instap in het aandeel natuurlijk ook. Vandaar dat ik begon met afweging afweging .......

Wat mij het meeste aanspreekt in deze setup is dat de aandelen evt. met een fikse korting worden geleverd.
En ik hoop dat het downside risico daardoor niet zo groot is!

Laat ff wat weten hoe jij erin zit,

thx.
Ruud.

m.v.g.
Ruud.

Leefloon
0
FWIW: kortlopende JOTM puts schrijf ik het liefste na een 'ramp' of koersbeweging, zoals bijvoorbeeld tegenvallende kwartaalcijfers. Wel de volatiliteit van de reactie, maar niet het risico van het je overkomen van die 'ramp'. Dus niet 3x gokken op niet-tegenvallende kwartaalcijfers van ABN Amro, maar reageren op kwartaalcijfers en profiteren van de tijdelijk hogere volatiliteit door de koersreactie op het nieuws. En liever geen dividenden tijdens de looptijd, of de optie moet in beginsel OTM blijven.
Ruud63
0
Planet Earth Is Blue,

Net Daimler put optie geschreven, was ook een bedrijf wat op mijn lijst stond, strike 44 (16% onder huidige koers), en premie van Euro 2.67.
Zit een jaarlijks dividend uitkering in die fors is, Euro 3.65, dus daar moeten we wel rekening mee houden.
Momenteel zit de koers op Euro 51.65

www.businessinsider.nl/dividend-divid...

m.v.g.
Ruud.
Ruud63
0
@Leefloon,

Ik heb gisteren een put optie geschreven op ABN, en nu zie ik die staan in mijn portefeuille overzicht.
zie bijlage.

Wat ik me nu afvroeg, kan ik deze positie op ieder moment verkopen nu ?
Er staat namelijk unrealized in die regel, of ik die winst nu zou kunnen realiseren als ik het verkoop, zo werkt het wel bij een gewone aandelen positie!

Alvast dank,

Ruud.

Bijlage:
Ben1960
0
@Ruud63,

Ruud, ik denk dat ik begrijp wat je bedoeld. In jouw geval gaat het om grote getallen zodat je inderdaad 2019 kunt leven van alleen al de premies.

In het specifieke geval van Shell zie ik niet zo snel een koers van 22 ontstaan. De olieprijs zou sterk moeten zakken tov het huidige niveau om de koers zo te laten dalen en de extreem lage olieprijzen uit het verleden zie ik niet zo snel terugkomen (ik kan dat nader toelichten als je wilt).
Maar als je kunt leven van de premies kun je natuurlijk proberen om de aandelen op 22 binnen te halen. Als het je om dividend te doen is, moet je daarna ook niet meer constant naar de koers kijken.

Ik heb zelf ook nooit in opties gehandeld en ben ook niet van plan daar op korte termijn actief in te worden, alleen om aandelen tegen korting te kopen, net als jij. Voorlopig ga ik geen posities innemen want in tegenstelling tot jezelf ben ik niet 100 % liquide. Ik houd voorlopig mijn ASML aandelen in de verwachting dat de koers verder zal herstellen in 2019.
Wat ik als risico zou zien is als de koers van het aandeel (dat jij op het oog hebt) zakt onder de strike prijs voor de expiratiedatum in december (door een discontinuiteit in de markt die we nu niet kunnen voorzien). Je kunt dan geneigd raken om de optiepositie te sluiten. Ik heb geen ervaring hoe dat werkt en tegen welke prijs.

Een andere overweging die ik heb is dat ik moeite heb om vermogen te beleggen in iets wat ik niet goed begrijp. Vandaar dat ik vaak bij Shell terecht kom omdat ik het bedrijf zo goed ken. Maar dat is ook een zwakte, dus ik zal me eerst beter informeren op andere bedrijven voordat ik ze koop

Ik stel het op prijs om verder van gedachten te wisselen. We hebben kennelijk een zeer vergelijkbaar einddoel op het oog.

m.vr.gr.
Ben
Ruud63
0
@Planet Earth is Blue,

Ik had dit idee al langere tijd in mijn hoofd Ben, wij gaan ieder jaar een langere tijd op ski vakantie, en daar is het idee eigenlijk ontstaan, nadat ik een sessie met Gastone had gehad op het ASML forum ben ik me er nog dieper in vast gaan bijten.
Uiteindelijk was ik overtuigd dat ik alleen Shell zou kopen, een bedrijf met zoveel stabiliteit kan toch niet stuk dacht ik, ik ben er echter van op terug gekomen, dat is iets van de afgelopen 3 weken.
Stel dat Shell een flinke correctie naar beneden krijgt hoop ik dan met mijn andere stukken wat beter te zitten!
Een spreiding is toch wel wenselijk, en natuurlijk kan ik het op termijn fout hebben gedaan maar dat gaan we meemaken.
Momenteel heb ik 3 bedrijven op het oog, Shell, Daimler en ABN.
Allemaal Euro aandelen, ik wil geen valuta risico.
Ik wil nog wel uitbreiden naar 6 bedrijven totaal, maar dat zal op termijn plaatsvinden.

Thx,
Ruud.

Ben1960
0
@Ruud63

Ruud, begrijp me niet verkeerd, ik probeer je niet Shell aan te praten. Spreiden is rationeel verstandig. Let wel op :
* het Shell dividend start in $ en wordt daarna geconverteerd in Euro. Daar zit wel een zeker valuta risico. Ik heb daar zelf nooit problemen mee gehad maar het moet genoemd zijn.
* pas op met de informatie die je leest : in de website met de 5 valkuilen voor dividend beleggen staat onder punt 4 een incorrecte suggestie (Shell heeft een tijd lang naast cashdividend ook de mogelijkheid geboden om het dividend in aandelen te krijgen. Voor iemand die het cash dividend wilde bleef dat mogelijk. Dit SCRIP programma is inmiddels afgeschaft).
* spreiding vermindert volatiliteit in je portfolio maar het reduceert ook je dividend rendement (there is no such thing as a free lunch). Dus als je 6 % dividend op Shell wilt hebben moet je soms niet wakker liggen als de koers zakt doordat olie is gezakt. Het vinden van die balans is een persoonlijke smaak.
* als je strategie is om stabiel en hoog inkomen te genereren, kijk dan ook even naar de dividend historie en de outlook daarvan (Daimler zal zich moeten ombouwen naar electrisch aangedreven motoren, Shell gaat naar een energiebedrijf en is die transitie al begonnen : in beide gevallen hopelijk met behoud van dividend uitkering)

groet, Ben
Ben1960
0
@Ruud63

Ruud, kijk morgen maar eens naar de webcast van Shell. Als je dat nog niet eerder hebt gedaan, kan dat interessant zijn.
42 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%