Forum: TomTom » September 2019: Op Naar Deals En 17.50 Koers | Beursonline.nl

September 2019: Op Naar Deals En 17.50 Koers

1.162 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 54 55 56 57 58 59 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Kuiken
0
bron FD:


Maarten Steinbuch
VOORUIT
Digitaal parkeren
Met sensoren, data-uitwisseling en laadplekken voor elektrische auto’s kun je parkeergarages vrij eenvoudig slimmer maken. De echte uitdaging is te voorspellen hoe de toekomst zich ontwikkelt.
Met sensoren, data-uitwisseling en laadplekken voor elektrische auto’s kun je parkeergarages vrij eenvoudig slimmer maken. De echte uitdaging is te voorspellen hoe de toekomst zich ontwikkelt.Foto: Maikel Samuels/HH
'Parking as a service' heet het, het nieuwe denken in de wereld van het parkeren. Slim parkeren en slimme parkeersystemen. Afgelopen week sprak ik op het tweejaarlijkse congres van de Europese vereniging van parkeerbedrijven, overheden en toeleveranciers aan die sector. In Europa zijn er zo'n 40 miljoen betaalde parkeerplaatsen, en in totaal 450 miljoen private en publieke parkeerplaatsen. De bedrijfsomzet van de business is ruim €23 mrd per jaar.
Net als veel andere segmenten van de industrie die te maken hebben met de huidige bijzonder snelle transitie in de mobiliteitssector, is er veel te doen maar ook veel onzeker. Wat gaat elektrisch rijden betekenen, moet elke parkeerplaats een laadpaal, en wat voor een? Kunnen al die auto’s wel snel genoeg worden opgeladen? Als de fossiele auto niet meer de stad in mag, waar moet dan het transferium komen? En hoe sluiten de diverse vervoersmodaliteiten op elkaar aan? Is er wel data-uitwisseling? Het lijkt de gezondheidszorg wel, denk ik dan: die moet ook flink aan de bak met de digitale transformatie, want o jee als jouw huisarts je gegevens digitaal moet gaan uitwisselen met het ziekenhuis.
Ik ben blij verrast als ik tegenwoordig een parkeergarage inrijd en er hangen van die rode en groene lampjes die aangeven welk vak vrij is. Dat systeem is slechts een paar jaar oud, maar ideaal. De volgende stap is dat mijn navigatiesysteem al aangeeft op welke verdieping ik moet zijn. En dat als ik parkeer, de elektrische ov-fiets of step al voor me klaarstaat. Ook nummerplaatherkenning vind ik heerlijk: zo hoef je niet meer te stoppen bij de slagboom om die kaart in de gleuf te frommelen.
€23 mrd
De bedrijfsomzet van de parkeersector is ruim €23 mrd per jaar.
Ik denk dat dit allemaal laaghangend fruit is, met sensoren en data-uitwisseling op te lossen. Niet triviaal, maar niet heel moeilijk. De echte uitdaging is te voorspellen hoe de toekomst zich ontwikkelt. Welk soort voertuigen gaan er komen en welke opties zijn er? Met wiskundige modellen kunnen we allerlei scenario's doorrekenen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de effecten berekenen van de wellicht onrealistische, maar interessante situatie dat niemand meer een eigen vervoermiddel zou hebben. Dus alles gedeeld, en met een veelheid van mogelijkheden, zoals een- en tweepersoonsvoertuigen.
Als al die voertuigen autonoom zijn, en we gaan uit van een goede beschikbaarheid (dus beperkte wachttijden), dan zal er in Nederland volgens de berekeningen slechts behoefte zijn aan duizend voertuigen op 10.000 inwoners. Dat is een reductie met maar liefst een factor vijf. Wel blijkt uit de berekeningen dat we bijna dubbel zoveel kilometers gaan rijden. Uit ervaringen in regio’s met een actieve rol voor Uber-achtige diensten, blijkt inderdaad dat de congestie eerder toe- dan afneemt.
Maar terug naar de werkelijkheid. Wat we zeker weten is dat elektrisch rijden er komt, dat de digitale uitwisseling en het benutten van data ons als consumenten zal helpen onze reizen beter en efficiënter te plannen, en dat er een veel grotere diversiteit zal ontstaan aan vervoersmiddelen. De effecten daarvan op de inrichting van de openbare ruimte en de rol van het openbaar vervoer versus die van individueel bezit en/of gebruik zijn nog onbekend, maar zeker zo dynamisch.
Ik wens de wereld van de parkeerdiensten veel wijsheid en succes toe.
ADVERTENTIE


Eva1960
0
Omdat hij stelde dat ze hun HELE belang zouden verkopen via de beurs. Daar ageerde ik op want dan zou er weinig van de koers overblijven, dan zitten we terug rond 9.quote:

VeniVidiMerui schreef op 20 sep 2019 om 23:56:


[...]
Duidelijk verhoogde verkoopdruk de laatste weken; ook nog na hun melding dat ze onder de 3% zijn gegaan; en dat hebben ze ook gewoon via de beurs gedaan dus geen idee waarom jij denkt dat dat anders loopt.

Maar laten we hopen dat ze nu klaar zijn. Vandaag weer relatief laag volume, zeker voor een expiratie.
1.162 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 54 55 56 57 58 59 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 20-sep-19 17:35
Koers 10,852
Verschil +0,042 (+0,39%)
Hoog 10,952
Laag 10,754
Volume 358.333
Volume gemiddeld 460.639
Volume gisteren 344.690