Negatieve spaarrente; Ongelofelijk dom en risico op nieuwe bankrun!

4 Posts
GoldKing
1
Bron: Nu.nl www.nu.nl/economie/5989810/negatieve-...

"Nederlandse consumenten zullen binnen afzienbare tijd rente moeten betalen over hun spaargeld, zeggen analisten maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Reden hiervoor is de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk volgend jaar de depositorente verder zal verlagen.."

Ik snap dat niet dat beleidsmakers bij de ECB, de idioot Dragie, en bestuur bij de grootbanken in Europa zoals in NL ABN en ING en RABO bank, dit risico durven te nemen.

Voor de hand liggend is toch dat spaarders er hun buik van vol hebben om na inflatie en de vermogensrendement heffing(box 3) getroffen te zijn. Ook nog eens de banken negatieve rente moeten gaan betalen.. Trips het bokje.. Je spaargeld binnen 10 jaar meer als gehalveerd..

Als ik voor mij zelf spreek, ook al is het maar 0.01% negatief over mijn spaargeld, dan gaat het direct van de spaarrekening de kluis in..

Ik denk dat heel NL en trouwens heel Europa er zo over denkt. Met als gevolg een nieuwe bankrun. Alle spaarders trekken hun tegoeden terug, banken kunnen niet meer aan hun TIER 1 kapitaalverplichtingen voldoen en zullen zonder staatssteun weer omvallen..

Kijken hoe duur dat wordt, tov wat gewonnen negatieve spaarrente en wat BOX3 belasting voor de staat..

"Nederlandse consumenten zullen binnen afzienbare tijd rente moeten betalen over hun spaargeld, zeggen analisten maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Reden hiervoor is de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk volgend jaar de depositorente verder zal verlagen.

De depositorente die banken ontvangen van de ECB over overtollig kasgeld staat momenteel op -0,4 procent. Hierdoor betalen banken al voor het stallen van overtollig kasgeld.

"Nederlandse banken hebben bij elkaar 138 miljard euro aan overtollige liquiditeiten, en daar betalen ze 0,4 procent over", vertelt Rabobank-econoom Elwin de Groot tegen FD. "Dus reken maar uit." Momenteel betalen Nederlandse banken dus rond de 550 miljoen euro voor het stallen van hun kasgeld.

De verwachting is dat de depositorente in de zomer van 2020 verder verlaagd zal worden naar -0,7 procent. Omdat de kosten voor banken hierdoor toenemen, zal dit hoogstwaarschijnlijk worden doorgerekend naar Nederlandse spaarders.

Vorige week schreef Bank of America Merrill Lynch in een rapport dat ze geloven dat er "een golf van negatieve spaarrentes" op komst is. "De kosten doorberekenen is risicovol en politiek impopulair. Maar wat moet, dat moet. Het komt eraan. Het is aan de ECB om aan consumenten uit te leggen dat dit precies is wat de bedoeling is van negatieve rentes."

Spaarrentes dalen langzamerhand richting de 0 procent
De grootste banken in Nederland hanteren nog geen negatieve spaarrente, maar het gaat wel langzaam die kant op. ING verlaagde de spaarrente medio augustus van 0,03 naar 0,02 procent. Bij ABN AMRO ging de spaarrente in juli al naar 0,02 procent. Bij de Rabobank staat de spaarrente nog wel op 0,03 procent.

Sommige kleinere banken bieden nog een spaarrente tot 0,25 procent aan, maar bijvoorbeeld Triodos Bank heeft de rente al langer op 0 procent staan. Van Lanschot hanteert al wel negatieve spaarrentes, maar alleen voor mensen met meer dan 2,5 miljoen euro aan spaargeld.

ECB verlaagt depositorente om economie aan te jagen
De ECB probeert met de lagere depositorente de stagnerende Europese economie aan te jagen. Doordat het stallen van geld de banken geld kost, zullen de financiële instellingen eerder geneigd zijn dit uit te lenen en te investeren, is het idee.

Naar verwachting zal ECB-president Mario Draghi volgende week donderdag nieuwe stimuleringsmaatregelen aankondigen om de kwakkelende economie van de eurozone aan te jagen."
[verwijderd]
1
Misschien verstandig geld vast te zetten voor een aantal jaar. Je krijgt niets maar het kost ook niets. Keerzijde, je moet het dan wel tegen 0% vast zetten. Misschien is het voor grotere bedragen goed een beetje te spreiden over de banken (sowieso een goed idee). Misschien gaan banken negatieve rente pas rekenen over grote tegoeden en laten ze de kleinere tegoeden met rust
Frisekea
0
quote:

De jonkheer schreef op 9 september 2019 16:39:


Misschien verstandig geld vast te zetten voor een aantal jaar. Je krijgt niets maar het kost ook niets. Keerzijde, je moet het dan wel tegen 0% vast zetten. Misschien is het voor grotere bedragen goed een beetje te spreiden over de banken (sowieso een goed idee). Misschien gaan banken negatieve rente pas rekenen over grote tegoeden en laten ze de kleinere tegoeden met rust


Waarom zou je dan niet gewoon (defensief) gaan beleggen. Valt buiten de bankbalans. Heb je nog minder risico ook. Vermogensbeheerportefeuille door een fatsoenlijke beheerder bij een langere horizon is gewoon dikke prima.
Leefloon
0
De rente wordt blijkbaar maandelijks "uitbetaald". Lees: bij een negatieve rente mag de grotere klant maandelijks rente op rente betalen, terwijl met een hoger negatief percentage wordt geadverteerd..
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 13 jul 2020 11:12
Koers 6,374
Verschil +0,027 (+0,43%)
Hoog 6,540
Laag 6,332
Volume 5.777.999
Volume gemiddeld 34.508.685
Volume gisteren 22.734.777