TomTom « Terug naar discussie overzicht

"Deze rijhulpjes moet elke auto volgend jaar hebben" (ADAS verplicht)

7 Posts
[verwijderd]
1
"Deze rijhulpjes moet elke auto volgend jaar hebben"
www.nu.nl/auto/6114792/deze-rijhulpje...

De EU heeft besloten om vanaf 2022 alleen nog maar nieuwe personenauto's toe te laten met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Denk daarbij aan een noodremsysteem en rijbaanassistentie. Wordt het verkeer hier daadwerkelijk veiliger door?

Drijven ze de prijs van een nieuwe auto op en werken alle systemen na een aanrijding nog net zo goed? De komende jaren gaat je auto zich steeds meer bemoeien met je rijstijl, of je dat nou leuk vindt of niet. Als je nu al geen auto hebt die van een of ander rijhulpsysteem is voorzien, dan kun je er op rekenen dat je volgende auto of die daarna dat wel aan boord heeft. Maar wat doet nu zo'n rijhulpsysteem? En vooral, wat doet het niet?

Hoofdtaken die Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) voor de bestuurder regelen
- Snelheid vasthouden en afstand bewaren tot de voorligger
- Noodstop maken als dat nodig is
- Auto binnen de rijstrook houden
- Helpen met achteruitrijden en inparkeren

Mark Maaskant van Prodrive Academy, een bedrijf dat verkeersveiligheid- en gebruikerstrainingen verzorgt, is stellig over het functioneren van ADAS. "Ja, hier wordt het verkeer echt veiliger door. Ik vind het dan ook goed dat EuroNCAP, de Europese instantie die verantwoordelijk is voor botsproeven, tegenwoordig ADAS-systemen ook test en daar een score aan koppelt."

In een internationaal onderzoek onder ruim 70.000 bestuurders zegt 57 procent dat ADAS een ongeluk heeft helpen voorkomen. In een in 2019 verschenen rapport over de veiligheidseffecten van ADAS stelt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid dat "per saldo" verwacht mag worden dat "auto's uitgerust met ADAS een gunstig effect op de verkeersveiligheid" hebben.

Afstand houden, snelheid bewaren; het wordt straks allemaal standaard. (Foto: Mercedes-Benz)

Belangrijk om te weten wat hulpsystemen niet doen
Hoe groot dat effect is, hangt uiteindelijk af van het gedrag van de bestuurder. Daarvoor is het van belang dat bestuurders weten dat hun voertuig voorzien is van ADAS. Uit verschillende onderzoeken blijkt steeds weer dat een overgrote meerderheid van de bestuurders geen weet van ADAS heeft.

"De systemen kunnen het autorijden veiliger en comfortabeler maken, mits op de juiste manier gebruikt. Alleen zijn consumenten te weinig op de hoogte van de aanwezigheid en juiste werking van deze rijhulpsystemen", zegt de ANWB. Om dat te verbeteren is in 2019 de ADAS Alliantie opgezet, een samenwerkingsverband van 42 organisaties, overheidsinstanties, belangenorganisaties en bedrijven. Ook de ANWB is lid.

Gezamenlijk willen zij de bekendheid van ADAS vergroten. Zelf doe je er goed aan je te verdiepen in het instructieboekje van je auto om te zien of je auto is voorzien van rijhulpsystemen. Als het je niet duidelijk wordt hoe deze systemen werken, vraag dan aan je dealer om het je uit te leggen. Het verwarrende aan al die systemen is dat ze niet allemaal in dezelfde combinatie voorkomen, en ook niet allemaal op dezelfde manier werken. Kijk daarom goed wat de hulpsystemen in je auto kunnen en wat ze niet kunnen.

Het is niet ondenkbaar dat de komst van meer technologie betekent dat nieuwe auto's stilaan duurder worden. Dat moet je volgens Maaskant wegstrepen tegen de maatschappelijke kosten van verkeersonveiligheid. "Voor Nederland zijn deze kosten 15 miljard euro per jaar. We hebben nu jaren gehad dat auto's steeds veiliger worden voor inzittenden, en ik ben blij met de trend dat we auto's steeds veiliger gaan maken voor overige verkeersdeelnemers en met name zwakkere verkeersdeelnemers als fietsers/bromfietsers en voetgangers."

'Zorgvuldig schadeherstel noodzakelijk'
BOVAG verwacht op basis van een studie uitgevoerd door VMS | Insight dat het aantal schades door ADAS in 2030 met bijna een kwart teruggebracht kan worden. Maar wat als je schade rijdt met je auto, werken de systemen dan nog net zo goed? "De benodigde onderdelen zijn wel duurder en de werkzaamheden vereisen specialistische kennis", zegt de brancheorganisatie. "Goed schadeherstel en aandacht bij onderhoud of de APK zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van ADAS", aldus de ANWB.

Ook Maaskant onderstreept het belang van bewustwording rondom onderhoud, bijvoorbeeld zodat dat de camera's en sensoren vrij zicht hebben en dat de sensoren of camera's correct gekalibreerd worden na schadeherstel of ruitvervanging. "De kosten van schadeherstel zullen hoger worden, echter bij juist gebruik van de systemen kan je ook je schadefrequentie weer verlagen." Na ruitvervanging moeten de camera's achter de ruit gekalibreerd worden. (Foto: Subaru)

'We moeten steeds meer auto's kalibreren' Heb je echter een keer een en ster in je voorruit en de ruit moet worden vervangen, dan moeten ook de camera's die achter de ruit zitten, opnieuw worden gekalibreerd. "Er zijn auto's die wel achttien camera's en sensoren in de voorruit hebben. En van elke honderd auto's die bij ons komen voor een nieuwe voorruit, moeten we bij twaalf auto's al kalibreren", zei Hans Verstraeten, programmamanager van Carglass eerder in gesprek met AutoWeek.

Het afstellen van die camera's kan meestal in de werkplaats gebeuren, met een statische opstelling. Maar in 10 procent van de gevallen moet er een dynamische kalibratie worden uitgevoerd. "Dat betekent dat je met de auto de weg op moet", legt Verstraete uit.

Het zijn niet alleen de camera's achter de voorruit die gevoelig zijn. Achter de bumpers kunnen zich zowel voor- als achterradars of zogenoemde lidars (laser-radars) bevinden. Op het moment dat je met je bumper even een andere auto aantikt, of een paaltje schampt, kan zo'n radar al ontregeld raken.
Vive tu vida positivamente
0
sjeroen
1
[verwijderd]
1
quote:

sjeroen schreef op 10 februari 2021 08:41:

is tomtom de enige leverancier
van ADAS? of slechts een van de velen?
Voor de ADAS map is het TomTom (technology lead in automation) en HERE. Er zijn wel diverse partijen die allerlei data opvangen met sensoren en die dan op een marktplaats te koop zijn. TomTom gebruikt die om haar maps te verversen en verrijken. Hoe je dat doet, miljoenen data per dag toevoegen en valideren dat is TomTom’s IP met het ‘mapmaking platform’
[verwijderd]
0
quote:

Vive tu vida positivamente schreef op 10 februari 2021 07:38:

Heel goed nieuws voor TomTom, alle reden om vanaf vandaag weer flink te herstellen!!
Is wel nieuws van gisteren, dus dan had de koers al wel een reactie laten zien.

* of niet verder dalen, is ook een reactie :P
[verwijderd]
0
Dit was de aanleiding voor het EU besluit

TomTom-Backed EU Initiative delivers road safety data ecosystem
www.automotiveworld.com/news-releases...

Location technology specialist, TomTom, today announced that its collaboration with the European Commission-backed Data for Road Safety initiative has resulted in a ready-to-deploy system to warn drivers about dangerous driving conditions

December 3, 2020

Location technology specialist, TomTom, today announced that its collaboration with the European Commission-backed Data for Road Safety initiative www.dataforroadsafety.eu has resulted in a ready-to-deploy system to warn drivers about dangerous driving conditions.

Automakers, Tier 1 suppliers, road traffic authorities, EU member states and location technology providers, partnered on a proof of concept (POC) between June and October 2020. They have now signed a multi-party agreement (MPA) committing to the long-term, reciprocal exchange of data in order to make roads safer.

Using the latest connected car technologies, vehicles can detect and warn occupants about dangerous road conditions – for example, when roads are slippery. These warnings can also be beneficial to other drivers, automated-driving vehicles and road operators.

In the POC, vehicle-generated data, along with infrastructure information, was shared using a decentralized data collaboration architecture. TomTom played a critical role by taking these datasets, processing them, and delivering them back to other vehicles via its live Traffic services, and to road authorities.

Ralf-Peter Schäfer, VP Traffic and Travel, TomTom, said: “Accidents and other safety-critical events happen fast, making it a real challenge to warn drivers in time. With this safety-focused collaboration, we’ve been able to prove that a reciprocal exchange of data can power services that help solve this issue – delivering comprehensive hazard notifications to drivers, faster than ever before.”

TomTom has quickly adopted the available information which will be integrated in its consumer and in-vehicle applications to make sure it benefits as many drivers possible. In addition, the available data will be one of the sources used to power the newly developed Hazard Warnings service which will be in the first road vehicles in 2021. TomTom Hazard Warnings features an industry-first low-latency push service that sends detected hazard alerts to a vehicle in under five seconds.

SOURCE: TomTom
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 10:28
Koers 6,115
Verschil -0,070 (-1,13%)
Hoog 6,230
Laag 6,050
Volume 173.633
Volume gemiddeld 301.687
Volume gisteren 2.045.397