Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Wereldhave 2021-22: wel of niet een smeltend ijsblokje?

394 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 » | Laatste
The Third Way...
11
De meesten van ons in Nederland en België hebben een bezoek gebracht aan een winkelcentrum van de bijna honderdjarige beursonderneming Wereldhave, de regionale marktleider met tot voor kort vestigingen in een dertigtal steden.

Wanneer vorig jaar de nieuwe CEO zijn strategie ontvouwt, reageren de financiële markten buitengewoon heftig: het wordt verreweg het meest 'geshorte' aandeel van Nederland. Het gaat zelfs zo ver dat 120 particuliere beleggers elkaar vinden op het internet via IEX en de Raad van Bestuur opzoeken met een alternatieve strategie van een uit hun midden, de auteur van een nieuw boek. De gevestigde media springen erop, de eerste significante 'social media' activisten beweging in financieel Nederland is geboren.

Een jaar later besluiten we na weer een opvallende confrontatie met het management om ermee te stoppen en verslag te doen. Dit boek verhaalt over onze periodieke vergaderingen met de Raad van Bestuur, de botsingen met de Raad van Commissarissen en het voortschrijdend inzicht in het wegsmelten van het ijsblokje Wereldhave. Naast mezelf bestond ons team uit ondermeer een registeraccountant, een ex-Raad van Bestuurslid van een bank en een student. Het toegankelijke verhaal is geschreven voor andere waardebeleggers, hopelijk ter lering en vermaak. Zo kunt u evens ervaren hoe een leidende winkelverhuurder omgaat met de druk van bijvoorbeeld e-commerce en wat dat voor u ook in de praktijk inhoudt.

In dit boek komen nieuwe feiten naar boven. Zo wil ik mijn collega beleggers op een andere wijze laten zien hoe achter die mooie presentaties en theorieën veel drama verscholen gaat. Samen met een fictieve detective wordt aangetoond hoe en waarom de belangrijkste bezittingen, de winkelcentra, wel of eigenlijk niet tegen redelijke prijzen moesten worden verkocht. Maar dat is nog maar het begin, de waardevernietiging is volgens deze feitelijke analyse verbijsterend. Mag ik u aanraden om voor het lezen voor uzelf te bepalen, welk verlies aan netto-waarde van een bedrijf in anderhalf jaar tijd rechtvaardigt voor u die kwalificatie? Zo kunt u de discussies van de grote groep kleine aandeelhouders met de Raden van Bestuur en van Commissarissen evalueren. En de voorspelling voor de toekomst. Hoe moet het volgens ons verder om weer aandeelhouderswaarde te verkrijgen?

Het boek heeft geen commerciele prijs, het wordt indachtig het oogmerk van de TTW beweging gratis weggegeven. Het beleefde en geheel vrijblijvende verzoek aan lezers is om een (fiscaal aftrekbare) bijdrage te leveren aan onze actie voor een goed doel kankerbestrijding.

Een doelstelling van het boek is om hier op IEX de discussie te stimuleren richting de Q3 rapportage op 22 october en vooral erna. De reden voor een nieuw draadje is om vanaf de webpagina van het boek hiernaar te kunnen linken.

In bijlage de cover, dit weekeinde de publicatie...
Bijlage:
candide
2
Prima voorstel van TTW ; ga het met interesse lezen en ben benieuwd naar de reacties van onze reguliere scribenten.
Zal ook zeker aanvullend aan KWF doneren .
The Third Way...
2
Een leuke reactie gekregen via e-mail:

Hoi Third Way, met enorm veel respect voor uw werk, wil ik u bedanken voor wat u doet voor aandeelhoudersrechten. Het is niet eenvoudig, omdat u tegen gevestigde belangen en zelfs tegenstrijdige belangen moet vechten.
Branco P
0
Dat is alvast een hele mooie introductie TTW!! Ben zeer benieuwd naar je boek!! En ik ga doneren!!
junkyard
0
Indrukwekkende intro, netjes dat afronding is gelukt en je het resultaat vrij beschikbaar stelt met aandacht voor KWF.

Ik ben benieuwd, een extra reden om uit te kijken naar het weekend!
Happy One
0
Ook ik heb heel veel zin om het boek te gaan lezen. Gaaf dat je er zoveel tijd in hebt gestopt en het zo ter beschikking stelt!
The Third Way...
3
Dank heren, benieuwd hoe jullie jezelf in het boek vinden ;-)

Toen ik in juli het boek af had, zat ik met een aantal vragen. Ondanks dat mijn teamgenoot de registeraccountant alles had doorgerekend en een voormalige risico-analist van een bank het ook eens was met de opvallende conclusies van de analyse, maakte ik me toch zorgen over het gevaar van groupthink: hadden onze discussies hier ook op IEX ons niet teveel gevormd in een richting?

Daarom contact gelegd met Pieter Lakeman. Ondanks zijn eerdere toezegging reageerde hij in eerste instantie niet meteen en vertelde hij me dat hij al na de eerste bladzijden gestopt was, dit was meer een jongensboek dan waar zijn interesse naar uitgaat. Na uitleg bleek hij flexibel en zegde hij gelukkig toe om het nog een half uurtje te geven. Een paar dagen later vertelde hij me dat hij het een leuk boek vond dat hij het met plezier gelezen had. Belangrijker voor ons, zijn oordeel over de gang van zaken was juist veel harder dan de onze. Niet veel later gaf een andere BN'er uit de financiele wereld, die bij tijd en wijle 's zondags salonfahig aanschuift op het Buitenhof, me eenzelfde oordeel.

Naar aanleiding van ook de H1 rapportage en meer hebben we toen besloten om het lopende dilemma tussen toegankelijkheid en diepgang naar de laatste te laten doorwegen. Mijn mening is dat de maatschappelijke betekenis van het onderwerp belangrijker is dan de commercie en daarom hebben we de uitgever afgezegd en de optie van een e-book via Bol.com ook verworpen. Dit zou daarbij de lezer op onnodige kosten jagen die beter besteed zijn aan een vrijwillig goed doel.

Nu ben ik zeker geen begenadigd schrijver en het gevolg van geen professionele begeleiding is dat het boek zijn sterkere en zwakkere momenten kent. Het voordeel echter van niet als in een Powerpoint presentatie de lezer naar een conclusie leiden is dat die naast het onderwerp ook de verteller in al zijn kwetsbaarheid kan evalueren en zo tot een eigen oordeel kan komen.

Delen van het boek zijn een systematische terugblik op discussies die we hier eerder hebben gehad, maar de crux zit hem in de nieuwe inzichten. Het verbaasde me dat er nog geen reactie is geweest op de uitspraken van Lakeman op de boek cover in bijlage van de eerste post, maar wellicht toont dat ook de maturiteit van de discussie die we hier bereikt hebben...
Branco P
2
Inhoudelijk: vooropgesteld dat je met een smeltend ijsblokje te maken hebt, in casu bij Wereldhave zou je het dan hebben over licht dalende huurinkomsten en dalende waardes van het vastgoed in de toekomst. En zo vreemd is dat scenario voor Wereldhave niet want de basis voor dat scenario werd al gelegd bij de aankoop van de winkelcentra destijds die URW en KLEP niet meer wilden hebben. Waarom wilden URW en KLEP die niet meer hebben? Uiteraard omdat ze weinig toekomst zagen in die winkelcentra (omdat het potentiele smeltende ijsblokjes waren).

Dan nog kun je bij een dergelijk scenario een prima rendement maken als je zorgt dat je de komende jaren je netto jaarlijkse inkomsten gebruikt om de leningen (bij de banken en de obligatiehouders) zo ver mogelijk af te lossen. Zo zou iedere normale eigenaar van vastgoed dat ook doen. Wat je natuurlijk nooit moet doen is je bezittingen verkopen op een moment dat er nauwelijks interesse is in de markt om die objecten te kopen (lees: midden in de Coronapandemie). Want dan krijg je extreem lage prijzen en dan ben je gewoon bezig om kapitaal te vernietigen. En dat is nu precies wat WHA nu wel aan het doen is. Op grote schaal hebben zij de afgelopen twee jaar objecten in Nederland en Frankrijk verkocht tegen bedenkelijk lage prijzen. Terwijl daarvoor geen aantoonbare noodzaak was. Omdat je al de objecten hebt verkocht, kun je de huurinkomsten uit die objecten ook niet meer gebruiken om zo snel mogelijk je leningen af te lossen. Er is dus geen enkele zakelijke rationale te vinden achter het op zo'n grote schaal verkopen van objecten op een moment waarop je uit de markt daarvoor alleen absolute bodemprijzen kunt krijgen. En dan nog zijn er objecten verkocht die (in mijn persoonlijke optiek) nog zelfs onder die bodemprijzen zijn verkocht. "Dat kan toch niet?" zou een oplettende lezen dan vragen. "De bodemprijs is toch de bodemprijs?". Ja dat klopt, maar toch zijn er objecten verkocht tegen onverklaarbaar lage prijzen, zowel in Nederland als in Frankrijk. En daarom zijn er twee aspecten waarop zeer kritisch gekeken moet worden: 1) de keuze om juist NU objecten te verkopen op het aller-ongunstigste moment dat je maar kunt bedenken en 2) de zelfs dan nog zeer opmerkelijk lage prijzen die men voor de objecten heeft gekregen.
The Third Way...
2
Gisteravond sprak ik met een van de voormalige TTW leden die me vertelde dat hij down under eenzelfde actie is begonnen, geinspireerd door onze gezamelijke impact. Samen met zijn social media groep heeft hij genoeg aandeelhouders gegroepeerd om de board tot een vergadering te bewegen. Die heeft zojuist plaatsgevonden.

Wanneer je de link hieronder volgt dan kom je op een blog uit waar hij onder de alias Trading Dutchman op 28 augustus met referentie naar Wereldhave de actie begint:

www.lse.co.uk/ShareChat.asp?ShareTick...

Mijn eigen voorspelling is dat we steeds meer van dit soort initiatieven zullen zien, dankzij social media kunnen kleine aandeelhouders zich groeperen en een vuist maken. Past trouwens perfect in de ESG agenda van een moderne onderneming...
The Third Way...
0
quote:

Branco P schreef op 30 september 2021 11:27:

...
En daarom zijn er twee aspecten waarop zeer kritisch gekeken moet worden: 1) de keuze om juist NU objecten te verkopen op het aller-ongunstigste moment dat je maar kunt bedenken en 2) de zelfs dan nog zeer opmerkelijk lage prijzen die men voor de objecten heeft gekregen.
Vandaag is de dag dat de Franse verkopen ad 305 mln euro aan de Zuid-Afrikanen doorgang moesten vinden. De laatsten hebben de centjes daarvoor succesvol opgehaald, dus het is wachten op de persberichten ter bevestiging...
Ortega
1
quote:

The Third Way... schreef op 30 september 2021 09:31:

Het verbaasde me dat er nog geen reactie is geweest op de uitspraken van Lakeman op de boek cover in bijlage van de eerste post, maar wellicht toont dat ook de maturiteit van de discussie die we hier bereikt hebben...
Ik was positief verrast een aanhef door Pieter Lakeman te zien. Dat geeft wel even wat body.
candide
1
Uiteraard is het mooi dat de heer Lakeman positief is over hetgeen TTW cs met veel moed, geduld en inspanning hebben geproduceerd. Persoonlijk ben ik bang dat het echter geen “ prettige “ ervaring zal zijn om te lezen hoe het management en RvC met mijn centjes zijn om gegaan.
Ben nog steeds aangewezen op Branco en ( soms zijn tegenpool ) NL Value om mijn eigen idee over het smeltend ijsblokje te vormen. Was wel een aardige afleiding in coronatijd.
victory advies
6
Daar gaat Roel weer, wonend in Dubai met een heel eigen agenda en geen aandelen Wereld Have in ieder geval toen ik ook in dat zelfde groepje zat. Ben benieuwd of ik ook in je boek voorkom Roel.

Short gaan in WH en dan the third way opstarten met altijd negatieve berichten over Wereldhave, heel apart hoor. Anoniem want zelfs je naam wil je niet prijs geven. Leuk sausje erover om de geloofwaardigheid wat te benadrukken door eventuele bijdrage door te storen naar goede doel. Dat je scherp bent weet ik inmiddels.

Daar heb ik geen probleem mee. Mijn naam is Jeroen Terlingen van Victory Juridisch Advies. Ik ben lang bezig geweest met het eerste team om overleg te voeren met de directie van WH.

Ik heb ook overleg het met het FD om het short gaan tegen te gaan alsmede de AFM aansprakelijk gesteld omdat dr heer van de Herk meer aandelen bezat dan hij in het register toegaf. De AFM wilde niets met die melding doen omdat ik geen directe bron was. De bron was xxl betrouwbaar en verifieerbaar maar de AFM wilde de bron niet benaderen.
De betreffende FD journalist Sonny Motke heeft geen interesse voor positieve berichtgeving ondanks dat ik hem alle onderliggende data en info m.b.t. de shortsell heb aangeleverd. Jammer kan ik slechts stellen.

WH stond toen in het Shorsell register op 25,54%-16,38 short. per % is dat effectief ongeveer een euro koersstijging merkte ik op als de shorts afnamen. Nu is dat 22,76% en 10,63%. U kunt zich dus wel voorstellen wat er zou gebeuren als de shorts eruit zouden gaan.
shortsell.nl/short/Wereldhave/all/arc...

Er speelt dus veel meer op de achtergrond dan wat wij als simpele aandeelhouders vermoeden dus laat u niet gek maken met smeltende ijsblokjes.

Dat wil niet zeggen dat het beleid bij WH niet beter kan. Met name de inkoop van eigen aandelen zou in mijn optiek de shortsell dubbel beïnvloeden. Ruud van Maanen van Wereldhave is zeer ter zake kundig en weet dit ook allemaal.

De beste stuurlui staan altijd aan wal was mijn conclusie.

Wens ik u een behouden vaart en pas op voor ijsbergen die uit Dubai komen.
!@#$!@!
2
Ik heb nu al groot respect wat je voor elkaar heb gekregen, kijk dan ook zeker uit om het boek te gaan lezen.

Hoop net als jij dat het idd een inspiratie wordt tot meer aandeelhouders activisme.
Niet alleen onder particulieren , maar vooral ook onder de nu nog passieve vermogensbeheerders zoals Pensioenfondsen. (en dan doel ik niet op het zinloos boycotten van beleggen in bepaalde aandelen).

The Third Way...
1
Gisteren een interview gegeven aan een leuke beleggingstrainer. Zijn organisatie gebruikt Wereldhave al veel langer als een case-study tijdens de klasjes, derhalve kan het boek daar waarde toe gaan voegen. Vrijdag volgende week gaat de podcast live.

Dank voor alle vriendelijke woorden en ook de reuring, hoort er na tien keer tellen ook bij. Morgen zal ik hier de link geven naar de webpagina waar het boek geheel vrijblijvend te downloaden zal zijn vanaf 11u...
The Third Way...
0
quote:

candide schreef op 29 september 2021 11:25:

Prima voorstel van TTW ; ga het met interesse lezen en ben benieuwd naar de reacties van onze reguliere scribenten.
Zal ook zeker aanvullend aan KWF doneren .
Hoe gaat het nu met jou?
The Third Way...
1
Hieronder de link naar de webpagina van ons boek. Mijn jongste dochter kijkt me nog steeds hoofdschuddend aan, vergeeft u me aub de layout meer geschikt voor een 15 inch scherm.

Zoals gezegd is het geheel vrijblijvend te downloaden. Mocht u een donatie willen doen aan onze actie voor een goed doel, achter de button vindt u het TTW team. Zo niet, dan komt u onze namen en zelfs mijn foto ook in het boek tegen.

www.thethirdway.nl/
Branco P
8
TTW, beste Roel,

Ik heb je werk vandaag in één ruk uitgelezen. Het is een vermakelijke en onderhoudende verslaglegging van het "avontuur" dat jullie, de TTW leden, hebben beleefd. Ik heb het met veel plezier gelezen! Ik heb met name genoten van de details over de interactie tussen jou/jullie en het management (en de verdere entourage) van Wereldhave.

De analyse van de verkopen is zeer duidelijk en begrijpelijk en leidt ook tot de enige juiste conclusie: de verkopen zijn verkeerd getimed, tegen dubieus lage opbrengsten en bovendien: totaal onnodig. De analyse van de ontwikkel/investeringsplannen is ietsje technischer (ingewikkelder), maar heeft wel mijn begrip vergroot: alles valt of staat inderdaad bij de mogelijke toekomstige positieve herwaarderingen mits het dan wel allemaal mee zit along the way. Alternatieve investeringsstrategieën (zoals jullie eigen Dorpspleinstrategie) hadden de plannen nog verder kunnen verbeteren, maar dat is nu allemaal niet meer relevant. Nu er veel te veel objecten veel te goedkoop verkocht zijn is er nauwelijks geld beschikbaar gekomen voor de uitvoering van plannen, hoe die er ook uit mogen zien.

De vraag die natuurlijk blijft hangen is waarom het management de verkopen tóch heeft doorgezet op het aller- aller- ongunstige moment denkbaar tegen prijzen die ook nog eens ver beneden enig redelijk niveau liggen. Je gaat daar (begrijpelijker hoor) niet echt op in en daardoor is de vibe die blijft hangen dat het management simpelweg incapabel is, maar die conclusie zou te gemakkelijk zijn en die sluit ook helemaal niet aan bij de verdere gewiekste acties die het management ondernam jegens jou en je kameraden. Zelfs een derdejaars student vastgoedkunde zal je al kunnen vertellen dat de verkopen totaal verkeerd getimed zijn, en dat dat altijd leidt tot kapitaalvernietiging. Wat mij steeds weer opnieuw biologeert zijn daarbij toch die absurd lage prijzen. Ik zie de ongelukkige timing (midden in het coronatijdperk) dan ook vooral als een alibi om te kunnen verkopen voor die veel te lage prijzen en dat vervolgens ook nog bewust door te zetten ook. Dat is wat er niet lekker zit aan het hele verhaal.
HCohen
0
Gelezen, tevens dank.

Ook voor mij de essentie van de (uitgeklede) strategie verhelderend.
Beetje opgelucht dat er daarnaast, los van vermakelijke anekdotes en een mooie gedocumenteerde beschrijving van je/ jullie ervaringen/ reis, geen grote verassingen naar voren komen.

Ik hoor graag over onwikkelingen of wellicht plannen voor een nieuw avontuur ;-)

394 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 jul 2024 17:35
Koers 13,520
Verschil -0,040 (-0,29%)
Hoog 13,580
Laag 13,440
Volume 32.877
Volume gemiddeld 93.096
Volume gisteren 37.888