BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

Bam in januari 2022

854 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 39 40 41 42 43 » | Laatste
bartbas
6
Ik begin deze eerste en voor mij ook enige opening natuurlijk met iedereen het goede voor 2021 te wensen. IK denk dan vooal aan welzijn, geluk en tevredenheid. Je zelf financieel kunnen redden is een component van je welzijn, maar laat het meer, meer, meer niet overheersen. Ik zie beleggen als een interessante hobby, die je ongemerkt veel leert over economie, financiën en menselijk gedrag.

Terugblik op Bam op het afgelopen jaar [/b]

Het afgelopen jaar steeg de koers van 1,56 naar 2,69 euro. Deze stijging komt neer op een stijging van ruim 72%. Een enorm percentage, maar niettemin hadden meerdere trouwe bezoekers van het forum nog wat meer verwacht. Logisch, want de grootste bouwer van ons land was ook wel ontzettend in waarde gedaald. De redenen kennen we en speculanten hielpen nog een beetje bij die daling.
Dit jaar kende veel hoogtepunten, maar de doorwerking van misrekeningen in het verleden, menselijke fouten bij de uitvoering en soms domme pech zorgden voor de onnodige onzekerheid en hield de stijging van de resultaten binnen de perken. Ook nu nog bestaan die onzekerheden en blijven het tot 15 februari gissen wat exact het eindresultaat over dit jaar zal zijn.feit blijft, dat Bam in vergelijking met de voorliggende jaren een stuk beter gedraaid heeft en zich ook een voorloper rol vervuld heeft wanneer het gaat om trends , ontwikkelingen en behoeften in de samenleving. Daar zit natuurlijk een flinkk stuk eigenbelang bij maar het heeft ook iets maatschappelijks in. Dat is mooi.

Wat gaat Bam ons in 2022 brengen?

Het valt op dat Bam in geen enkel lijstje van favorieten nadrukkelijk genoemd wordt. Het gemiddelde koersdoel is op dit moment 2,97. Een stijging van dik 10 %. Een schril contrast met de stijging van het achterliggende jaar. Zelf vind ik dat behoorlijk voorzichtig. Op de eerste plaats ga ik er vanuit dat Joosten bij het uitspreken van zijn verwachting over de jaarresultaten over 2021 wel erg aan de voorzichtige kant was. Dat begrijp ik wel. De beste man wil in zijn eerste jaar het risico op nieuwe tegenvallers vermijden. Zelf denk ik dat het eindresultaat positief zal verrassen. Winstcijfers kunnen meevallen en tegenvallers lijken mij te zwaar in geprijst. 2022 wordt een jaar waarin Joostens hand op de resultaten steeds duidelijker zichtbaar zal worden en dat stemt positief. Zeker wanneer we kijken naar de huidige situatie in de bouwsector. Er is veel werk en te weinig capaciteit. Dat maakt dat bouwbedrijven goede prijzen kunnen berekenen en goed kunnen renderen. Alhoewel we ook rekening moeten houden met een te weinig incalculeren van de prijsstijgingen van materialen, onderaannemers en lonen. Die kunnen wat dempend werken. Anderzijds verwacht ik dat de resultaten van het rijtje bleeders mee zullen vallen. Soms zijn situaties in de media wel erg negatief voorgesteld en er lopen een aantal procedures, die voor Bam tot meevallende uitspraken zullen leiden.
Concreet verwacht ik dat we in 2022 ondanks sterke schommelingen als gevolg van de verwachte algehele volatiliteit toch de vier als eerste cijfer van de koers gaan zien. Ik realiseer me dat gezien de waarde, de potenties van het bedrijf en de koersniveaus van het verleden nog steeds bescheiden is. Ook voor de eerstkomende jaren daarna blijf ik positief en flink overwogen in Bam.

Beetje jammer is dat bam zijn positie van grootste bouwconcern van Nederland waarschijnlijk gaat kwijtraken aan Volker Wessels.

HenkdeV
0
Kleine correctie: de slotkoers van 2020 was 1,71 euro.
BAM is dit jaar met 57% gestegen.
En ook daar is niks mis mee.
HenkdeV
0
Het kan wel eens een hectisch beursjaar worden.
Er zijn namelijk wel een paar beren op de weg waar te nemen:

Hoge inflatie
Hoge energieprijzen
Corona
China/Hongkong
Rusland/Oekraïne
Terugdraaien overheidssteun
Achterblijven lonen (bij inflatie)
En er is vast nog wel meer te bedenken.

Anderzijds moet je haast wel beleggen om rendement te behalen.

Wat BAM betreft: ik waag mij voorlopig niet aan een voorspelling.
Er zijn, wat mij betreft, nog te veel onduidelijkheden.
Eerst maar eens de jaarcijfers afwachten
Hoop dat er ook helemaal onder aan de streep een behoorlijk bedrag overblijft.
Uiteindelijk gaat het daar toch om.
HenkdeV
0
Door ABM Financial News op maandag 3 januari 2022

Europese beurzen openen 2022 naar verwachting met winst

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan de eerste dag van 2022 een hogere opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 43 punten voor de Duitse DAX, een plus van 20 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 12 punten voor de Britse FTSE 100.

De laatste handelsdag van 2021 verliep rustig. De Duitse DAX steeg in 2021 zo'n 16 procent terwijl de brede Stoxx Europe 600 index er afgelopen jaar zo'n 22 procent op vooruit ging en de Londense beurs meer dan 14 procent.

Beleggers kijken in het nieuwe jaar naar een aantal risico's die de rally van de markt zouden kunnen doen ontsporen. Het aantal coronavirusgevallen neemt toe, waardoor sommige bedrijven mogelijk hun dienstverlening en openingstijden moeten inkorten, vanwege ziektemeldingen.

Daarnaast is er de zorg over de stijgende inflatie, wat de vraag oproept hoeveel prijsstijgingen consumenten aankunnen en of dat van invloed zal zijn op de bedrijfswinsten. Tot slot verkrappen centrale banken hun soepele monetaire beleid.

€d_Modus Vivendi
2
hyper inflatie? Nah, was maar tijdelijk volgens de marktvorsers en centrale banken. Maar wat is tijdelijk ? Halfjaar, 10 jaar? Ze komen overal mee weg.
€d_Modus Vivendi
0


Bouwers: ’Minister van wonen moet zorgen voor lagere grondprijzen voor starters’

Door Yteke de Jong

Amsterdam - De terugkeer van een minister voor Volkshuisvesting betekent niet dat er meteen in hoog tempo in Nederland huizen bijgebouwd zullen worden. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. Zondag werd bekend dat Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid verhuist naar Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hij heeft geen ervaring met woningbouw of volkshuisvesting.
Hugo de Jonge moet de stokkende woningbouw in Nederland vlottrekken.

Hugo de Jonge moet de stokkende woningbouw in Nederland vlottrekken.

? foto

„De wooncrisis staat bij veel mensen op nummer één als het gaat om de problemen die aangepakt moeten worden. De Jonge is daadkrachtig, maar ik verwacht wel dat de beloften op het gebied van het oplossen van de wooncrisis misschien wat groter zijn dan de daden”, zegt Coen van Rooyen namens brancheclub WoningbouwersNL.

De afgelopen tien jaar was er geen aparte woonminister, want er werd gedacht dat er wel voldoende woningen in Nederland zouden zijn. De verantwoordelijkheid voor nieuwbouw werd decentraal neergelegd, wat tot gevolg had dat het bouwtempo eruit raakte. Maar de laatste jaren groeit de bevolking als kool, waardoor het mede door de lage rente kon gebeuren dat de huizenprijzen explodeerden en er een wooncrisis ontstond.
Touwtjes

Bouwend Nederland vindt dat De Jonge het laatste woord moet hebben bij de woningbouw in plaats van gemeenten en provincies. „Landelijke regie is nodig, plus afdwingbare afspraken met gemeenten en provincies over locaties. Er moeten afspraken komen over lagere grondprijzen voor woningen voor starters en middeninkomens. Een hele klus, maar we zijn positief dat er een aparte minister van Volkshuisvesting komt”, zegt voorman en oud-minister Maxime Verhagen, tevens partijgenoot van De Jonge. „De minister zal de touwtjes in handen moeten nemen om werkelijk de aantallen te halen die men wil.”

Een landelijk overzicht over ’harde’ en ’zachte’ bouwplannen ontbreekt, zo bleek vorige maand uit onderzoek van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur. Ook de stikstofcrisis zorgt ervoor dat er nog nauwelijks iets van de grond komt, met daar bovenop nog alle ’normale’ juridische inspraakprocedures die doorlopen moeten worden om een bouwproject te laten starten.
Weiland

Per jaar moeten er nu 100.000 woningen gebouwd worden om het huizentekort in te lopen en te bouwen voor de komende jaren. Een probleem hierbij is dat adviseurs van het kabinet koersen op binnenstedelijk bouwen, bijvoorbeeld op bestaande industrieterreinen of sloop voor nieuwbouw. Dat is duurder, en het kost vaak jaren om tot de daadwerkelijke bouwlocatie te komen. Buitenstedelijk bouwen wordt door het Rijk niet gestimuleerd, of vaak door provincies tegengehouden.

„We moeten er nu voor waken dat we in een discussie raken wie over ruimtelijke ordening gaat”, zegt Van Rooyen.„De doorzettingsmacht ligt nu echter bij de gemeenten. De minister heeft een wortel en stok nodig om de gemeenten in de meewerkstand te krijgen. Zij moeten de voorbereiding van de bouwlocaties doen.”

Eerder lekte uit dat het nieuwe kabinet honderdduizend extra woningen in Flevoland wil bouwen, maar de provincie en gemeente Almere willen dan eerst miljarden voor een nieuw ov-verbinding. Van Rooyen: „De afgelopen tijd werden wel zogeheten woondeals in een aantal regio’s gesloten, maar in de praktijk leidde dat niet tot een inhaalslag. De Jonge moet de gemeenten strak houden aan deadlines voor bestemmingsplannen. En niets stimuleert zo als geld.”

Koepel van woningcorporaties Aedes is verheugd met de komst van De Jonge op het woondossier, zo meldt een woordvoerder. „De minister heeft geen achtergrond in volkshuisvesting, maar vanuit zijn ministerie kan hij gevoed worden om voortvarend aan de slag te gaan.”
HenkdeV
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 3 januari 2022 08:36:

hyper inflatie? Nah, was maar tijdelijk volgens de marktvorsers en centrale banken. Maar wat is tijdelijk ? Halfjaar, 10 jaar? Ze komen overal mee weg.
Er zijn ook wel zogenaamde marktvorsers die wel gewaarschuwd hebben voor hoge inflatie.
En dat die hoge inflatie minder tijdelijk is dan wordt voorgespiegeld.

Ziet er goed uit met de beurs en met BAM.
€d_Modus Vivendi
0
quote:

HenkdeV schreef op 3 januari 2022 09:27:

[...]

Er zijn ook wel zogenaamde marktvorsers die wel gewaarschuwd hebben voor hoge inflatie.
En dat die hoge inflatie minder tijdelijk is dan wordt voorgespiegeld.
Lagarde heeft meer gewicht dan een aantal belangrijke figuren zich aanmeten zoals een Knot en Friends.
HenkdeV
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 3 januari 2022 08:36:

hyper inflatie? Nah, was maar tijdelijk volgens de marktvorsers en centrale banken. Maar wat is tijdelijk ? Halfjaar, 10 jaar? Ze komen overal mee weg.
Waar het om gaat is dat dit bericht niet juist is.
Er is wel degelijk gewaarschuwd.
€d_Modus Vivendi
2
quote:

HenkdeV schreef op 3 januari 2022 09:36:

[...]

Waar het om gaat is dat dit bericht niet juist is.
Er is wel degelijk gewaarschuwd.

klopt, door mij ja.
HenkdeV
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 3 januari 2022 09:38:

[...]klopt, door mij ja.
Maar ook door meerdere mensen wiens mening er toe doet.
innicksname
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 3 januari 2022 08:36:

hyper inflatie? Nah, was maar tijdelijk volgens de marktvorsers en centrale banken. Maar wat is tijdelijk ? Halfjaar, 10 jaar? Ze komen overal mee weg.
Heel wat supply chains zijn ernstig verstoord / verstoord geweest. Dat op zich is al voldoende voor een dosis inflatie. Maar als iedereen alleen bestelt wat hij/zij nodig heeft, dan ebben de effecten vanzelf weg. In de industrie zou dat (bij normaal gedrag) ergens tegen de zomer wel bereikt moeten zijn. Als landen dan tegelijkertijd ook hun energievoorraden weer stapsgewijs aanvullen, helpen ze bij het weghouden van het inflatiespook.
€d_Modus Vivendi
3
quote:

HenkdeV schreef op 3 januari 2022 09:42:

[...]

Maar ook door meerdere mensen wiens mening er toe doet.
zoals de jouwe
HenkdeV
0
quote:

innicksname schreef op 3 januari 2022 09:45:

[...]
Heel wat supply chains zijn ernstig verstoord / verstoord geweest. Dat op zich is al voldoende voor een dosis inflatie. Maar als iedereen alleen bestelt wat hij/zij nodig heeft, dan ebben de effecten vanzelf weg. In de industrie zou dat (bij normaal gedrag) ergens tegen de zomer wel bereikt moeten zijn. Als landen dan tegelijkertijd ook hun energievoorraden weer stapsgewijs aanvullen, helpen ze bij het weghouden van het inflatiespook.
Dat moet ik nog zien.

Feit is dat de rente in geen enkele verhouding staat tot de inflatie.
HenkdeV
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 3 januari 2022 09:49:

[...]zoals de jouwe
Mijn mening in dezen doet er net als jouw mening niet toe.
Gelukkig zie ik dat wel in.
Tijd voor de wandeling.

Kan altijd nog slechter trouwens:

De inflatie in Turkije is in december opgelopen tot 36 procent, het hoogste niveau sinds 2002
€d_Modus Vivendi
4
quote:

HenkdeV schreef op 3 januari 2022 09:51:

[...]

Mijn mening in dezen doet er net als jouw mening niet toe.
Gelukkig zie ik dat wel in.
Tijd voor de wandeling.
nou, dan einde oreren
HenkdeV
0
Vandaag in de media: 2022 wordt een mixed bag
2022 wordt een mixed bag, als we de uitgebreide vooruitblik in het FD mogen geloven. Hoewel elke lockdown iets minder schadelijk wordt dan de vorige, omdat bedrijven en consumenten zich sneller aanpassen, drukken de beperkingen wel de economische groei. In het eerste kwartaal wordt een krimp verwacht, maar daarna een inhaalslag. De meeste analisten verwachten krap 3% groei, terwijl ze eerder rekenden op bijna 4%. Beëindiging van de steunpakketten kan leiden tot faillissementen en werkloosheid. Ook een aanhoudend hoge inflatie baart economen zorgen, omdat deze de koopkracht uitholt. Wel wordt verwacht dat de inflatie in de loop van 2022 een daling zal inzetten. De economische groei van China zal komend jaar waarschijnlijk ook wat afvlakken. ABN rekent op ruim 5%, terwijl 6% voorheen gebruikelijk was. Verder verwachten veel economen dat Nederland en Duitsland de begrotingsregels zullen laten vieren, maar ze ondernemen waarschijnlijk weinig actie om onze koopkracht te verbeteren. Tot slot zal de ECB terughoudend zijn in monetaire verruiming. Hierdoor zullen de rentes nog lang laag blijven. Dat is slecht nieuws voor spaarders, maar gunstig voor wie schulden heeft. (FD)
innicksname
3
quote:

HenkdeV schreef op 3 januari 2022 09:49:

[...]

Dat moet ik nog zien.

Feit is dat de rente in geen enkele verhouding staat tot de inflatie.
Wat bedoel je precies, Henk?
854 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 39 40 41 42 43 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 nov 2023 17:35
Koers 2,666
Verschil +0,046 (+1,76%)
Hoog 2,686
Laag 2,614
Volume 1.682.470
Volume gemiddeld 959.610
Volume gisteren 1.957.832