Grondstoffen « Terug naar discussie overzicht

GRONDSTOFFEN (ALGEMEEN)

6 Posts
[verwijderd]
0
JP Morgan voorziet superzomer voor grondstoffen
Door Belegger.nl

JP Morgan voorziet superzomer voor grondstoffen
Grondstoffen kunnen deze zomer weleens flinke rendementen gaan opleveren vanwege een krap aanbod en lage voorraden. Dat stelt JP Morgan Chase & Co in de halfjaarlijkse outlook, waarover Bloomberg schrijft.

Gemiddeld kunnen de rendementen oplopen naar 10% aan het einde van de zomer en 5% aan het einde van het jaar.

Olie naar 150 dollar
De volatiliteit zal hoog blijven en de olieprijs kan op korte termijn naar 150 dollar per vat, zo staat in het rapport te lezen. Het wereldwijde aanbod van olie is krap omdat er veel minder geproduceerd wordt in Rusland en China, terwijl er veel vraag is naar benzine en diesel vanuit de transportsector.

"Krappe voorraden maken de markt kwetsbaar voor onverwachte verstoringen in de aanvoer. Denk aan de protesten in Libië, slechte oogsten in de VS en een actief orkaanseizoen waardoor raffinaderijen in de Golf van Mexico misschien wel moeten sluiten", schrijven de analisten. De hele sector blijft daarom een buy, stellen zij.

Graan: weinig zicht op wanneer Oekraïne weer up and running is
Wat betreft landbouw is er volgens JP Morgan 'weinig zicht' op wanneer de graanproductie in Oekraïne - de op vier na grootste producent ter wereld - weer aantrekt. Landbouwgrondstoffen kunnen daarom wel een rendement van 30% opleveren.

Voor consumenten is het vooruitzicht dus weinig rooskleurig. De tijd van Inflatie en hoge prijzen voor voedsel energie is voorlopig nog niet voorbij. "In tegenstelling tot eerdere periodes met hoge voedselprijzen, zullen hoge prijzen op zich niet genoeg zijn om de schaarste op te lossen. Die schaarste zal aanhouden."

Lees ook: 'Energietransitie legt kiem voor grondstoffensupercyclus'

Waarde-aandelen profiteren
Volgens Fidelity kunnen op lange termijn waarde-aandelen goed profiteren van de supercyclus in grondstoffen. De transitie naar een groene economie leidt tot een enorme vraag naar nikkel, kobalt en lithium. "Als deze trend aanhoudt en uitmondt in een supercyclus voor grondstoffen, staan beleggers mogelijk voor een nieuw paradigma."
DeZwarteRidder
0
In het kort

Ook grondstofprijzen dalen flink, ondanks dreigende tekorten op lange termijn.
Beleggers en investeerders blijven liever weg bij controversiële mijnbouwbedrijven.
Mede daardoor dreigt de energietransitie te veel vertraging op te lopen.

Na aandelen, obligaties en cryptomunten krijgt nu ook de markt voor grondstoffen rake klappen. Centrale banken proberen met hogere rentes de economie af te remmen en zo de inflatie aan te pakken. Maar dat kan een recessie veroorzaken, waarin consumenten minder kopen en er minder behoefte is aan allerlei metalen en energievormen.

De prijs voor een vat Noordzeeolie dook deze week voor het eerst sinds april onder de $100. Op de termijnmarkt dalen de voedselprijzen flink. En een mandje met zes belangrijke metalen — aluminium, koper, lood, nikkel, tin en zink — is sinds maart 30% gedaald. Daarmee sorteren grondstofbeleggers voor op de dreigende recessie: zo'n daling was voor het laatst in 2008 te zien, vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis.

Volgens analisten worden de dalingen vooral veroorzaakt door speculatieve hedgefondsen, die grondstoffen hadden gekocht als bescherming tegen inflatie. Nu de inflatie afneemt, nemen ze hun winst en verkopen ze hun grondstofcontracten. Zonder daarbij te kijken naar de verwachtingen op de iets langere termijn.
Vraag naar metaal zal alleen maar toenemen

'De markt lijkt volledig gefocust op de zorgen over tragere economische groei, en de invloed daarvan op de vraag naar metalen op de korte en middellange termijn', schrijft Warren Patterson, hoofd grondstoffen bij ING. Ook op de oliemarkt is volgens hem 'fundamenteel weinig veranderd'. De behoefte aan energie en metalen blijft enorm en zal in de meeste gevallen toenemen.

Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1444697/ook-...
arconati
0
In 2008, 2016 en 2022 bereikten grondstoffen hoogtepunten om nadien al even spectaculair terug in te storten. Er is geen tekort en er komt geen tekort aan metalen. Oneindig recycleerbaar, enorme voorraden in zee. Miniaturisatie en zelfs dematerialisatie maken dat we er steeds minder nodig hebben om hetzelfde te maken. Het grootste deel van het landbouwareaal is onderbenut, ook daar geen probleem. Energie kan een probleem worden, door overheidsbemoeienis.
DeZwarteRidder
0
‘Herstel China onderschat, prijzen koper en ijzererts gaan stijgen’
Door THEO BESTEMAN

Gisteren, 07:37
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De markt van metalen en andere grondstoffen staat voor een uitbraak. De motor daarachter is China, de tweede economie van de wereld die herstelt van zijn lockdowns om het coronavirus te beteugelen. Zijn industrie raakt door voorraden heen en zal vanwege zijn omvang de grondstoffenmarktprijzen doen verhogen, zegt Ole S. Hansen, hoofd grondstoffenstrategie van Saxo Bank.

„China wordt momenteel onderschat”, zegt hij in een toelichting op zijn vooruitblik. De markt van bouwmaterialen en metalen voor de auto-industrie mag de laatste weken afgezwakt zijn. „Maar de vrees dat de vraag naar deze grondstoffen afneemt is niet gegrond als je naar inkopen kijkt. Ik denk dat de huidige zwakte op de grondstoffenmarkt eerder komt door een gebrek aan marktvertrouwen dan door een daadwerkelijke vertraging van de vraag. Die vraag is sterk”, zegt Hansen, werkend vanuit het hoofdkantoor in Kopenhagen.

Hij ziet dat de markt nog altijd een recessie inprijst, en dat is direct zichtbaar in de termijncontracten voor aankoop van grondstoffen.

Terwijl China op grote schaal koper, ijzererts, aluminium en steenkool inkoopt en dat komende maande nog meer doet, voorziet hoofdeconoom Steen Jakobsen van de bank ’een bescheiden economische vertraging’ in de andere werelddelen.

Bij elkaar opgeteld zullen tarieven gaan stijgen. „Vanaf het tweede kwartaal en daarna zal er verbetering in prijzen komen, voornamelijk onder invloed van de groeiende duurzame energiesector”, zegt de voormalige hedgefondshandelaar Hansen, sinds 2010 hoofd van de grondstoffenstrategie bij de Deense bank die ook in Nederland actief is.

Tarwe onder druk
Prijzen van grondstoffen worden in Europa ook bepaald door de Russische oorlog in Oekraïne. „Beide landen zijn belangrijke leveranciers van grondstoffen aan landen ook buiten Europa. Na de inval in februari 2022 kreeg Rusland steeds meer sancties opgelegd, daarvan zie je nu het effect”, zegt hij.

,,Van ruwe olie en aardgas tot tarwe en industriële metalen lopen prijzen op. Inmiddels heeft Europa zich ingesteld op vooral een gebrek aan gas en olie. Het Nederlandse TTF-gasgascontract ligt als richtpunt van de hele markt meer dan 40% onder het niveau van voor de invasie. Mede dankzij zacht winterweer en in Europa vaak vermindering van de vraag van consumenten en de industrie naar gas.”

Hoewel die gasprijs is ingezakt, is een terugkeer van de TTF-prijs in Europa boven €100 per megawattuur tegen nu €50 goed mogelijk, waarschuwt Hansen. ,,Europa gaat zijn voorraden voor komende winter vullen, maar China koopt ook gas in.”

Krapte op de grondstoffenmarkt zal blijven vanwege de economische groei. Weliswaar is er een corridor gemaakt uit Oekraïne voor export van zijn granen, er is ook speculatie dat Rusland tarwe en zonnebloemolie uit bezette delen van Oekraïne wil achterhouden om de prijzen te laten oplopen. „Dat is een teken van zwakte, dat kun je doorgaans maar even doen”, zegt Hansen over dat kunstmatige prijseffect.

Mislukte oogsten
Het belangrijke zaaiseizoen voor granen komt op gang. Handelaren blikken daarop vooruit, voor prijzen later het jaar of volgend jaar. Rusland heeft recent veel granen op de markt proberen te brengen, en drukt met veel aanplant de prijzen om klanten aan zich te binden.

„Tarwe bevindt zich nu in een slechte positie, oogsten worden misschien uitgesteld. Tegelijkertijd zijn er slechte oogsten in Latijns-Amerika van soja. Er komt wel nieuwe aanplant aan, maar het huidige aanbod bij een grote vraag maakt dat de prijs hoog zal blijven. De Amerikanen zullen met hun grote graanproductie in de markt gaan volgen”, zegt hij.

De grote kracht onder grondstoffen komt behalve van inkopend China van de energietransitie, zegt de Deen. „Die vergt enorm veel metalen nog voor windmolens en batterijen. De prijs van koper blijft nog achter, maar we zien dat het metaal bezig is met een nieuwe doorbraak. Mijnbouwbedrijven raken namelijk compleet door hun voorraden heen”, zo ziet hij in de statistieken.

De houtmarkt zucht onder de hypothekenproblemen wereldwijd. Na de zeer profijtelijke coronaperiode, toen zagerijen door corona op slot zaten en consumenten hun huis verbouwden, „zijn de geëxplodeerde pieken van houtsoorten afgezwakt. Dat komt nu ook door de stijgende hypotheekrente, waardoor je minder bouwactiviteiten hebt”, zegt Hansen. „Terwijl het aanbod aan het herstellen is.”

Goudprijs stijgt
De bankencrisis in de Verenigde Staten en Zwitserland en de gevolgen wereldwijd had hij niet voorzien. De val van SVB en Credit Suisse vergrootte het wantrouwen in de markt, die toch al recessie rook.

„Dat is gunstig voor de goudprijs gebleken. Ik was al optimistisch over de prijzen alle edelmetalen, ook vanwege het gebruik voor de energietransitie. We zitten dichtbij de grens van $2000 voor goud.”

Die opwaartse prijsbeweging blijft sterk, stelt hij, omdat de financiële markten alweer rentedalingen inprijzen eind dit jaar. ,,Dat is altijd gunstig voor goud, al kan er best nog even een afvlakking komen. Maar ook de indexfondsenbeleggers keren terug naar de goudmarkt. Inflatie zal absoluut nog langer blijven, maar het wordt geen stagflatie, zonder groei. Als goud boven $2000 blijft de komende tijd, kan het metaal doorbreken naar nieuwe records.”

In de oliemarkt rekende Hansen al op een stijging van de prijs per vat naar $90, kort voor de enorme stijging maandag door de ingreep van het OPEC-kartel om vanaf mei minder te produceren. Goldman Sachs rekende al op een prijs van boven de $100, UBS ging daarin mee. Hij ziet de groei van de vraag naar olie vanuit China in de tweede jaarhelft toenemen.

De grondstoffenmarkt heeft wederom last van bovengemiddeld veel volatiliteit. De echte vraag en aanbod zijn dan lastig te peilen. Hansen: „Ik werkte voor een hedgefonds, als de volatiliteit naar beneden gaat, en je bent handelaar, dan moet je je posities veranderen. Dat innemen van nieuwe posities staat los van de onderliggende vraag en aanbod. Het effect van positieveranderingen bij zulke hedgefondsen is groot en kan plotseling een vloedstroom van verkopen of inkopen veroorzaken. Dat zit ingebakken in de grondstoffenmarkt. Dat is iets om goed in je achterhoofd te houden als je belegt.”
fiesta
0
Kobaltprijs keldert weer
Kobalt is een cruciale grondstof voor batterijen en speelt daarom een belangrijke rol in de energietransitie. Analisten waarschuwen al jaren voor schaarste. De prijs piekte een jaar geleden op 80.000 dollar per ton, maar is ondertussen gekelderd naar 35.000 dollar. Er is meer dan genoeg aanbod en de vraag is hoeveel kobalt er straks nog in oplaadbare batterijen zit. De prijsgrafiek heeft wat weg van een achtbaan. De prijs wordt voor een groot gedeelte gedreven door sentiment. (FD)
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.161,70 +1,68%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.015,49 +1,59%
 US30^ 38.504,96 +0,67%
 Nasd100^ 17.481,67 +1,58%
 US500^ 5.069,70 +1,05%
 Japan225^ 37.938,71 +0,57%
 Gold spot 2.322,02 -0,22%
 EUR/USD 1,0703 +0,48%
 WTI 83,30 +1,52%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%