Aziatische palmoliekopers zoeken stabiel exportbeleid van producenten
Vandaag om 05:43

De Asian Palm Oil Alliance (APOP), een organisatie van kopers van palmolie, wil dat de producerende landen zorgen voor een stabiel exportbeleid nadat veranderingen vorig jaar volatiliteit veroorzaakten in de handel van de tropische olie, zei het hoofd van de groep.

India, Pakistan, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka zijn momenteel lid van de APOP en de alliantie wil meer kopers toevoegen, zei Atul Chaturvedi, de voorzitter van de APOP, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de aangesloten landen in Kuala Lumpur, maandag laat.

De importerende landen hebben raffinaderijen gebouwd om ruwe palmolie te verwerken, maar de producenten heffen hogere uitvoerrechten op ruwe palmolie dan op geraffineerde en maken de aankoop van geraffineerde palmolie goedkoper dan die van ruwe palmolie, aldus Chaturvedi.

"De hogere rechten op ruwe palmolie houden raffinaderijen in importerende landen werkloos. Producenten moeten nadenken over deze accijnsstructuur, die kopers schaadt", zei hij.

Dorab Mistry, directeur van het Indiase consumptiegoederenbedrijf Godrej International, vertelde de bijeenkomst dat de belangrijkste producenten Indonesië en Maleisië zich moeten realiseren dat Aziatische landen hun meest vertrouwde kopers zijn en dat zij aankopen doen zonder de industrie in moeilijkheden te brengen.

De plotselinge wijziging van het exportbeleid, zoals het exportverbod dat Indonesië vorig jaar heeft ingesteld, verstoort niet alleen de toeleveringsketens in de importerende landen, maar schaadt ook de producenten.

Indonesië, 's werelds grootste exporteur van palmolie, verraste vorig jaar kopers door de export van palmolie te verbieden, waardoor kopers zich tegen een recordprijs moesten bevoorraden bij rivaal Maleisië en op zoek moesten naar alternatieven zoals soja- en zonnebloemolie.

Bovendien reageren grote producenten eerder op de vraag van kopers in Europa dan op de behoeften van Aziatische kopers, aldus Ajay Jhunjhunwala, voorzitter van de Solvent Extractors' Association of India.

"De Europese Unie is goed voor minder dan 9% van de wereldwijde palmolie-import. Aziatische kopers zijn goed voor ongeveer 40%, maar de producenten proberen te voldoen aan de eisen van de EU en negeren de Aziatische kopers," zei hij.

De EU nam in december een ontbossingswet aan die bedrijven verplicht om een due diligence-verklaring op te stellen en "verifieerbare" informatie te verstrekken dat grondstoffen, waaronder oliepalm, niet zijn verbouwd op land dat na 2020 is ontbost, of hoge boetes te riskeren.