Biotechnoloog Galapagos profiteert van megadeal met Gilead

Door AFN op 20 februari 2020 22:39 | Views: 8.188

MECHELEN (AFN) - Biotechnoloog Galapagos heeft in 2019 een fors hogere omzet behaald, vooral dankzij de miljardendeal die het bedrijf sloot met zijn Amerikaanse branchegenoot Gilead Sciences. Ook heeft het AEX-fonds een nettowinst in de boeken gezet tegen een verlies een jaar eerder.

De opbrengsten zijn meer dan verdubbeld tot 895,9 miljoen euro, in vergelijking met 317,8 miljoen euro in 2018. Het operationele resultaat kwam daarbij uit op 370,3 miljoen euro en kaspositie verbeterde van tot zo'n 5,8 miljard euro. Onder de streep bleef 149,8 miljoen euro winst over, waar een jaar eerder nog een nettoverlies van 29,3 miljoen euro werd behaald. De cijfers zijn voor topman Onno van de Stolpe reden om 2019 te omschrijven als "historisch jaar".

Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf profiteerde sterk van de in juli gesloten samenwerkingsdeal met Gilead. De Amerikanen trokken de portemonnee voor inzage en toegang tot de onderzoeks- en klinische programma's van Galapagos, dat daardoor veel geld kreeg om zijn onderzoekswerk en ontwikkelingsactiviteiten uit te breiden en te versnellen.

Vooruitgang

"Tegelijkertijd boekte onze pijplijn in 2019 aanzienlijke vooruitgang", benadrukt Van de Stolpe. "Voor het eerst in onze geschiedenis hebben we met reumamiddel filgotinib een kandidaatmedicijn dat in de VS, Europa en Japan ter goedkeuring voorligt bij de regelgevende instanties. In afwachting van de goedkeuring voeren we, samen met onze partner Gilead, de voorbereidingen op om filgotinib in Europa te commercialiseren."

Het aandeel Galapagos is sinds begin vorig jaar aan een sterke opmars bezig op de beurs in Amsterdam door optimisme over het biotechbedrijf en gunstige onderzoeksresultaten. Volgens analisten wordt 2020 een belangrijk jaar voor Galapagos omdat dan goedkeuring wordt verwacht voor reumamiddel filgotinib in Europa, Japan en de VS.

Galapagos bereidt zich voor op een mogelijke marktintroductie van het reumamiddel in de tweede jaarhelft. Voor heel 2020 rekent de onderneming op operationele cash burn tussen de 420 miljoen en 450 miljoen euro. Dat is inclusief mijlpaalbetalingen van Gilead gerelateerd aan de mogelijke goedkeuringen van filgotinib. Verder verwacht het bedrijf dit jaar meer dan 80 klinische studies uit te voeren.

Reacties

7 Posts
RoCrit2
0
Op naar de plus 500!(dit jaar).
A De goedkeuring B De verkoop van het reumamiddel levert omzet en winst op in 2020 C De vooruitzichten op andere onderzoeksresultaten D Het wordt als een A bedrijf gewaardeerd ipv nu als B bedrijf
E Ze kunnen nieuwe onderzoeken openen met als basis dezelfde werkwijze en opgebouwde kennis
RoCrit2
0
Je denkt toch niet, dat een bedrijf als Gilead, miljarden investeerd, als ze niet zeker weten, dat dit wordt goedgekeurd in de VS. Het wordt heel moeilijk het dan wereldwijd af te keuren, maar het heeft al goed gewerkt op de proefpersonen, maar het kost helaas extra tijd om het onafhankelijk te testen.
de tuinman
0
quote:

Smaaltie schreef op 20 februari 2020 23:21:


En als t afgekeurt wordt??


Waarom zou het afgekeurd worden?
wwilliamss
0
Ik ben shareholder in Galapagos en hoop natuurlijk, dat het goed gaat.
Vertrouw niet alles op Gilead, die hebben vaker verkeerde financiële inschattingen gemaakt.
En van belang zijn de bijwerkingen tov anderen middelen op de markt,dus de goedkeuring nog even afwachten.
Er kunnen altijd tegenvallers zijn , het blijft biotech.....
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.