> Bouwer BAM sluit 2020 af met verlies van 122 miljoen euro | Beursonline.nl

Bouwer BAM sluit 2020 af met verlies van 122 miljoen euro

Door AFN op 18 februari 2021 08:38 | Views: 12.884

Bouwer BAM sluit 2020 af met verlies van 122 miljoen euro

BUNNIK (ANP) - Bouwonderneming BAM heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 122 miljoen euro. Het bedrijf boekte weer rode cijfers bij probleemdivisie BAM International. Daar kwam de min uit op 110 miljoen euro. BAM maakte eerder al bekend afscheid te nemen van het onderdeel, dat met forse tegenvallers op ongewone projecten kampt.

Topman Ruud Joosten wijst voor de mindere resultaten ook naar de negatieve impact van de coronacrisis die voor onzekerheid op de markten zorgde. Los van de divisie Bouw en Vastgoed en BAM PPP, ziet hij voldoende ruimte voor verbetering. BAM PPP houdt zich bezig met publiek-private samenwerkingen waarbij de bouwer alle fases van projecten op zich neemt, van ontwerp, bouw en financiering tot aan gebruik en onderhoud.

BAM verwacht dat de meeste projecten van BAM International dit jaar af zullen komen. Het onderdeel dat wereldwijd actief is, zadelt BAM aanhoudend op met verliezen. De verkoop van de helft van de PPP-tak zorgde weer voor wat lucht op de balans. BAM PPP wordt in het vervolg als joint-venture aangestipt in de boeken.

Kostenbesparingen

Het bedrijf uit Bunnik sloot het jaar af met een omzet van 6,8 miljard euro, tegenover 7,2 miljard euro een jaar eerder. Tegenover het verlies van 122 miljoen over 2020 stond in 2019 een winstje van net geen 12 miljoen euro. BAM had eind 2020 voor 13,8 miljard euro aan werk op de plank liggen. Dat was een jaar eerder 12,7 miljard euro.

BAM zegt op schema te liggen met zijn plan om structureel 100 miljoen euro aan kosten te besparen per jaar. BAM gaat zich in zijn nieuwe strategie ook meer richten op markten en projecten waar het goed presteert en de concurrentie aankan. Daarbij zal het bedrijf nog minder risico's nemen. Vastgoed- en infraprojecten met een omvang van meer dan 150 miljoen euro worden niet meer aangenomen, als BAM daarvoor alleen het risico draagt.

Complexe projecten

Joosten legt uit dat bij complexe projecten al langer kritiek is op de tenderprocedures en dat hij daarmee nu "niets nieuws" vertelt. Vooraf moeten veel kosten worden gemaakt en niet bekend is of de opdracht wordt verkregen. Daarbij is bij complexe projecten de kans op tegenvallers groter. In de toekomst is niet uitgesloten dan BAM weer grotere projecten op zich neemt, maar alleen als de risico's beter worden verdeeld met opdrachtgevers en er een veilige marge is.

In Duitsland en België wil BAM operationele verbeteringen doorvoeren. In sommige gevallen zullen onderdelen van de hand worden gedaan. Voor dit jaar verwacht BAM tekenen van herstel te zien in de markten, hoewel het tempo daarvan per land en sector verschilt. Het bouwbedrijf waagt zich nog niet aan financiële voorspellingen.

Reacties

12 Posts
Maros1974
1
BAM BAM BAM. Dit wordt echt nooit meer wat met dit aandeel. Hoe kun je in een dergelijke markt als bouwbedrijf zo slecht presteren. Onbegrijpelijk. Op naar de 1.50.
suske wiet
1
Punctulum
0

Aan de cijfers van tweede halfjaar 2020 kun je zien dat de draai naar boven in gang is gezet. Dat kun je niet negatief uitleggen.
L. Rozewater
0
Een erg negatief verhaal over een goed en hoopvol 2e helft van 2020.
De schrijver is zeker short.
No-nonsense
1
Al een poos geleden mijn verlies gepakt. Had ieder vertrouwen in dit bedrijf verloren. De drama's rollen over elkaar heen. In dit artikel ook weer een gigantische kostenbesparing van 100 miljoen per jaar. Op een omzet van 6,8 miljard. Dat is nog geen 1,5%. Denken jullie nu echt het daarmee te gaan redden RvB? Het blijft een ambitieloze bende, wie er ook zit.
Oliemagnaat Oscar
0
quote:

No-nonsense schreef op 18 februari 2021 10:07:


Al een poos geleden mijn verlies gepakt. Had ieder vertrouwen in dit bedrijf verloren. De drama's rollen over elkaar heen. In dit artikel ook weer een gigantische kostenbesparing van 100 miljoen per jaar. Op een omzet van 6,8 miljard. Dat is nog geen 1,5%. Denken jullie nu echt het daarmee te gaan redden RvB? Het blijft een ambitieloze bende, wie er ook zit.


wel eens bekeken met wat voor marges bouwbedrijven werken? 100 meloen is giga besparing.
Ronald Engels
1
quote:

Oliemagnaat Oscar schreef op 18 februari 2021 12:31:


[...]

wel eens bekeken met wat voor marges bouwbedrijven werken? 100 meloen is giga besparing.


===============================

Wie is zo gek om gratis of verliesgevend te werken BAM ten voordele van onze Overheden.

Laat de Overheden in hun sop gaarkoken en stop met gratis verliesgevend werken voor onze graaiende Overheden!

M.v.g. Ronald
I need a dollar
0
quote:

Punctulum schreef op 18 februari 2021 09:28:Aan de cijfers van tweede halfjaar 2020 kun je zien dat de draai naar boven in gang is gezet. Dat kun je niet negatief uitleggen.


Winst in Q2 komt enkel door forse verkoop van bedrijfstak. Lees je in voor je belegd.
beleggertje2020
0
Weet je wat het is : De bouw heeft ontzettend veel werk en een flinke pijplijn, echter door allerlei idiote regelgeving van vooral de Nederlandse regering (klimaat-regels etc etc) voelen die bedrijven er niet veel meer voor om tegen verliezen nog meer te gaan bouwen ! Bovenden kunnen ze steeds minder en minder werkpaarden vinden voor de bouw . Slecht netto loon voor hetgeen je ervoor moet doen. Dus steeds minder en minder nieuwe aanwas voor dat soort werk. Dacht je nu werkelijk dat al die Polen nog zo verzot zijn op Nederland als werkland , ook dat wordt minder en minder nadat ze weten dat er in Polen steeds beter betaald wordt voor werk in de bouw !
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.