> Toezichthouder kijkt naar loonsverhoging bij supermarkten | Beursonline.nl

Toezichthouder kijkt naar loonsverhoging bij supermarkten

Door AFN op 24 februari 2021 11:22 | Views: 2.437

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) praat met supermarkten over de loonsverhoging die zij hebben doorgevoerd. Grote supermarktketens hebben deze maand de salarissen van honderdduizenden werknemers verhoogd met 2,5 procent, maar dat is mogelijk een overtreding van de wet.

Onder meer Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi hebben de salarissen verhoogd, terwijl er nog geen akkoord is met de vakbonden over een nieuwe cao. De toezichthouder zegt dat werkgevers in het algemeen buiten de cao geen gezamenlijke afspraken mogen maken over de beloning van hun werknemers.

De ACM vraagt daarom de supermarkten om uitleg. Als blijkt dat er sprake is van overtreding van de wet, dan kan een boete volgen, zegt een woordvoerder van de ACM.

Vereniging Groothandel in Levensmiddelen (VGL), die namens supermarkten onderhandelt over een nieuwe supermarkt-cao, wil niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek van de toezichthouder. Wel geeft de werkgeversorganisatie aan dat supermarkten de lonen ondanks het ontbreken van een nieuwe cao wilden verhogen omdat de het onderhandelingsproces met vakbonden waarschijnlijk nog lang gaat duren.

Vakbond FNV begon eerder deze maand weer met het organiseren van acties voor een betere cao voor supermarktmedewerkers. De bond eist onder meer 5 procent meer loon. Dat supermarkten zonder akkoord van de bonden al wel een kleinere loonsverhoging doorvoerden, viel erg slecht bij FNV.

Reacties

4 Posts
Cerburus
1
ja gelijk terugdraaien die loonsverhoging... en wachten op de CAO.. heeft de ACM nu werkelijk niets maar dan ook niets beters te doen? En dan in de tijd dat de overheid en toezichthouders zicht wat meer 'in de burger' zouden moeten gaan verplaatsen. Weer een prachtig voorbeeld waar procesdenken doorschiet..
WijHetVolk
1
"De toezichthouder zegt dat werkgevers in het algemeen buiten de cao geen gezamenlijke afspraken mogen maken over de beloning van hun werknemers."

Kunnen we dat even laten inzakken .... Werknemers zijn dus "wettelijk" verplicht om CAO onderhandelingen over te laten aan incompetente vakbonden!

Diezelfde vakbonden die aan de "andere" kant van de tafel zitten als wij (werknemers!) over de hoogte van pensioenpremies onderhandelen.
Kees1
0
Werkgevers willen werknemers die helemaal niet zoveel verdienen iets meer gaan betalen. CAO-onderhandelingen lopen. Er staat niet dat de vakbonden hier problemen mee hebben.
De ACM wil hier een stokje voor steken. Waar bemoeit de ACM zich mee? Wat is dit voor ambtelijk gedoe? Volgens mij is dit precies het ambtelijke handelen waarvan nav de Toeslagenaffaire gezegd is dat dit moet ophouden. De ACM moet hier dus mee stoppen en zich gaan zitten schamen.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.