> 'Steeds meer huizenkopers bieden boven vraagprijs' | Beursonline.nl

'Steeds meer huizenkopers bieden boven vraagprijs'

Door AFN op 3 maart 2021 09:00 | Views: 9.545

'Steeds meer huizenkopers bieden boven vraagprijs'

ALKMAAR (ANP) - Steeds meer huizenkopers zijn bereid boven de vraagprijs te bieden om een nieuw huis te kunnen bemachtigen. Dit meldt Makelaarsland, naar eigen zeggen de grootste NVM-makelaar van Nederland. In de eerste twee maanden van het jaar heeft 62 procent van de huizenkopers boven de vraagprijs geboden, komt naar voren uit cijfers van het bedrijf. Vorig jaar nam het aantal biedingen boven de vraagprijs al toe van 38 procent naar de helft.

Directeur van Makelaarsland Gijs van Wijgerden is voorzichtig met het trekken van conclusies, maar stelt wel dat afkoeling niet aan de orde is. "Het zal in de loop van het jaar blijken of overbieden in zoveel gevallen aan de orde blijft, maar voorlopig geven januari en februari geen enkele indicatie dat dit afneemt."

Vooral bij woningen in het middensegment van de markt wordt volgens Makelaarsland veelvuldig overboden. In het prijssegment van woningen tussen de 200.000 en 300.000 euro betreft maar liefst 75 procent van de biedingen een bod boven de vraagprijs. In 2017 gebeurde dat nog maar bij 22 procent van de biedingen.

De huizenprijzen in Nederland zitten al een tijdje flink in de lift. Dat komt omdat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes nog altijd erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen. Kenners waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken.

Reacties

29 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
67Westy
0
Joh!
Dat is al een tijdje aan de gang hoor.. van een bevriende makelaar hoor ik dat bepaalde wijken er tussen de 15 & 20% overboden moet worden om te kunnen slagen.
En kwa bezichtigingen... vaak worden er de eerste twee dagen dat een huis te koop staat al 40 bezichtigingen ingepland... en dat is gelijk de max
Go Go Go !
2
Woningaanbod te laag en rente op bijna 0 is nu eenmaal een giftige combinatie.

1 + 1 = in dit geval dus meer dan 2.
Jestbread
3
Er is oprecht een chaos gaande op de woningmarkt en de politiek doet er gewoon helemaal niets aan. Voor zich uit blijven schuiven. Het is tijd voor een woonplicht in de top-20 steden. Het gaat helemaal nergens over en de kloof tussen arm en rijk wordt op deze manier alleen maar groter en groter. Alles gaat naar het handjevol mensen met het meest bezit.

En nieuwbouw, ja alles staat op de planning voor eind 2022/2023.
Top als je net je eerste huis aan het zoeken bent.
Atari
5
Veel wordt ook opgekocht voor de verhuur aan arbeidsmigranten. Dat is momenteel goede business!
StoplossBurner
1
De huidige chaos op de woningmarkt is een typische gevolgtrekking van 10 jaar korte termijn politiek en het aanvankelijk bewuste beleid (sociale woningbouw nek omdraaien waar men nu eindelijk op terug lijkt te komen) op het creeeren van meer schaarste onder de kabinetten Rutte.
mamaloe
4
Triest voor de starter, want de woningen zijn het gewoon niet waard. Krotten die verkocht worden voor 350.000 , kan gewoon niet. En na 10 jaar zyn de meeste relaties kapot en zit men met een flinke schuld.
De amateur
1
quote:

Atari schreef op 3 maart 2021 09:15:


Veel wordt ook opgekocht voor de verhuur aan arbeidsmigranten. Dat is momenteel goede business!


Veel wordt opgekocht voor verhuur in het algemeen.
D_invest
2
quote:

mamaloe schreef op 3 maart 2021 09:23:


Triest voor de starter, want de woningen zijn het gewoon niet waard. Krotten die verkocht worden voor 350.000 , kan gewoon niet. En na 10 jaar zyn de meeste relaties kapot en zit men met een flinke schuld.


Wanneer de crisis toeslaat, dan zitten ze met schulden. Degene die dan die woning willen kopen zijn beleggers. Maar ja iedereen wil beleggers van de straat halen. Ik durf te zeggen dat wanneer puntje bij paaltje komt, dat iedereen de beleggers weer willen opzoeken en die belachelijke verhoging van overdrachtsbelasting weer gaat terugdraaien.

Want iedereen weet het, de eind consument krijgt altijd de rekening. Ongeacht wie de schuldige is.hillmen123
1
Het is niet alleen de veel te lage rente die zorgt voor onevenwichtigheden maar vooral de verschuiving in de vraag die leidt tot excessen. Waar voorheen de 30ers massaal kozen voor relatief kleine woningen in de binnensteden, onder het mom ik ben toch aan het werk of in de sportschool of een weekendje naar Barcelona, kiezen ze nu voor woningen met meer kamers, meer binnen en meer buiten meters. Omdat het aanbod er niet is in de mate dat er vraag is stijgen de prijzen door het dak. Over een jaar zullen we zien of dit een blijvende beweging is. Mensen zullen dan wellicht weer als voorheen het vertier buiten de deur zoeken, de ECB zal haar opkoopprogramma beëindigen en de rentes zullen oplopen. Lijkt me als je nu 60+ bent en je droomt van een mooi pensioen nu het moment is om je EGW te verkopen en lekker te gaan huren in binnen- en of buitenland!
Hugo44
0
Lage rente, geld is steeds minder waard doordat overheden veel te veel geld bijdrukken. Dit zijn misschien wel slimme mensen die aanvoelen dat er hyperinflatie aan zit te komen en dat geld dus nog veel minder waard gaat worden. De overheid moet het probleem uiteindelijk oplossen door het schrappen van staatsobligaties (die ze zelf in bezit hebben) en de rente toch wat te laten oplopen, dan stabiliseert de markt vanzelf. Meer huizen bijbouwen moet natuurlijk ook
antonvb
1
flatliner
2
Zoals Jos Koets wel eens heeft aangehaald is ook de wisselwerking met taxateurs een giftig ingrediënt. Eigen geld is zelden nodig omdat de vraagprijs ook als marktwaarde in het taxatierapport terecht komt. Daar is iets voor te zeggen (dat is wat de markt het waard vindt), maar draagt sterk bij aan het overbieden.
Jopieklaploper
0
Behalve in grote delen van Friesland daar zitten woningprijzen nog dik onder de top van 2007.
LG$ 2020
0
Juist dit kan helaas nog wel even doorgaan want de rente zal simpelweg niet omhoog mogen ivm herstel. Hoogste tijd voor een 'Woning-Delta-plan', afstoppen buitenlandse investeerders middels overdrachtsbelasting op buitenlands bezit.
1- Dus indien uiteindelijke bezittter over de grens huist overdracht belasting heffen.
2-Geen huursubsidie als een (in)directe familie lid in het huurhuis woont, nu te simpel om huis te kopen voor studerende kinderen en dit te financieren middels huursubsidie.
3-Huizen-bouwgrond allocaties onderbrengen bij rijksoverheid ipv locale
4- Veel meer bouwen!
Flowermountain
1
Ik woon in een dorp met c.a. 3000 bewoners. In ons dorp wonen bijna 100 arbeidsmigranten. 3 woningen en een complex die prima om te bouwen is voor appartementen. Ze voegen niks toe aan de samenleving in een dorpsgemeenschap. Ze brengen geen kinderen naar de al te lege basisscholen in dorpen, geen aanwas voor lokale sportverenigingen. De enige die er van profiteren zijn de supermarkten. Ik zit echt met verbazing te kijken wat mensen in bijv. Hilversum kunnen vragen voor een tussenwoning, echt bizar. Ik zag een voorbeeld voorbij komen van een tussenwoning, wel met relatief wat ruimte voor Hilversumse begrippen met een vraagprijs van € 750.000,-!!! Voor dit bedrag woon je bij ons vrijstaand met een enorme bak grond.
Red_
0
Tja als ik mijn vraagprijs stel op 10.000,- wordt er waarschijnlijk met 300.000 overboden.
Wat een loze kreten en vreemde conclusie.
En dit alles om mensen nog meer op te naaien en te overbieden.

Onlangs in een stad nog gewoon een huis voor de vraagprijs kunnen kopen overigens. Die was al aan de hoge kant voor de staat van het huis en de nummer 1 en 2 zijn alle na termijn van voorbehoud afgehaakt (makelaar zei niet waarom). Als mensen maar dom kuddegedrag blijven vertonen, blijft dit nog wel even in stand.
Kleinbelang
0
Ja dat is ook mede oorzaak van het probleem. Iedereen wil perse in de stad wonen, en dan het liefst eens stad in de randstad. De woningprijzen zijn daar compleet gestoord.

De woningmarkt is ook totaal scheef gegroeid. De NHG-grens gaat alleen maar omhoog waardoor de prijs van starterswoningen automatisch ook langzaam steeds opgerekt wordt naar deze grens. De woningen tot 4 ton zijn dan ineens echt flink grotere woningen met een grotere tuin, beter afgewerkt, etc.
mamaloe
0
Erny
1
quote:

StoplossBurner schreef op 3 maart 2021 09:16:


De huidige chaos op de woningmarkt is een typische gevolgtrekking van 10 jaar korte termijn politiek en het aanvankelijk bewuste beleid (sociale woningbouw nek omdraaien waar men nu eindelijk op terug lijkt te komen) op het creeeren van meer schaarste onder de kabinetten Rutte.

Exact. Rutte heeft op deze manier voor zijn achterban een gigantisch verdienmodel gecreëerd. Ik snap dat dwangmatige lachje wel. De politiek is er voor de heersende en de bezittende klasse. De "oppositie" kan nog geen deuk in een pak boter slaan en staat zelfs te juichen bij het stikstofbesluit, want fantastisch voor het klimaat, maar waarbij vergeten wordt dat er geen huizen meer kunnen worden gebouwd.
29 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.