Nobelprijswinnaar pleit voor verbod bitcoin

Door AFN op 29 november 2017 14:13 | Views: 8.005

NEW YORK (AFN) - Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vindt dat de bitcoin verboden moet worden. Dat zei de econoom in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs voor de Economie won, dankt de digitale munt zijn populariteit uitsluitend aan zijn mogelijkheden voor witwassers vanwege het gebrek aan toezicht. ,,Het dient geen enkel maatschappelijk nut." Stiglitz sloot zich ook aan bij het kamp van critici die waarschuwen dat de digitale munt een bubbel is.

De econoom liet zich al eerder kritisch uit over de bitcoin, maar is niet tegen digitale valuta an sich. Sterker nog, eerder pleitte hij voor een afschaffing van gewoon geld ten faveure van digitaal geld, omdat digitale geldstromen makkelijker te volgen zijn. Dat zou helpen om corruptie en belastingontwijking tegen te gaan.

Grote risico's

De waarde van de bitcoin zit al maanden explosief in de lift. Dinsdag werd de mijlpaal van 10.000 dollar voor het eerst bereikt. Een dag later is de 11.000 dollar al in zicht.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB waarschuwden onlangs in Nederland voor de grote risico's van beleggen in bitcoins en soortgelijke munten. Zo wordt er geen toezicht gehouden op zogeheten initial coin offerings, een soort crowdfunding waarbij investeerders een nieuwe digitale munt krijgen en krijgen spaarders verloren tegoeden in bitcoins niet vergoed. Bij spaargeld op de bank is dat tot zeker een ton wel zo.

Voor voorstanders van de bitcoin is het gebrek aan toezicht juist een van de voordelen. De grote koersschommelingen betekenen dat er grote winsten mee kunnen worden behaald. Bovendien kunnen overheden niet bij tegoeden of de waarde van de bitcoin kunstmatig bijsturen door bijvoorbeeld geld bij te drukken.

Reacties

7 Posts
Twijfels
0
Tja, die mogelijke bubble tot daar aan toe, maar de rest is precies waar de crypto's liefhebbers juist de voordelen van inzien. Of is het soms een pre dat overheden kunstmatig kunnen bijsturen of blokkeren, geldstromen volgen etc. Dacht het niet!
Willem29m
0
De reden dat het nu zo hard gaat, is omdat eind oktober is aangekondigd door CME (Een van de grootste optie en futurebeurzen ter wereld) dat ze in Q4 gaan komen met een officiële bitcoin future. Dat betekent dat deze markt zeer binnenkort ook toegankelijke wordt door professionele en institutionele partijen... dat zal het volume en de bedragen behoorlijk doen gaan toenemen.
www.cmegroup.com/trading/bitcoin-futu...
DeZwarteRidder
0
De uitvinder van de Bitcoin en de blockchain zal vroeg of laat de Nobelprijs voor Economie gaan winnen.
Waarschijnlijk komt deze persoon of groep niet opdagen om de prijs in ontvangst te nemen, maar dat is geen reden om de prijs niet toe te kennen.
Weert=No.1
0
Zever, Zever."t BNP van Italië bedraagt 2,1 biljoen ongeveer. Buiten hun landsgrenzen is hun BNP even groot en komt voort uit vnl.witwassen, wapen- c.q. drugshandel en meer van dat crimineel gedoe.Dat was al voor de bitcoin zo en duurt voort. Dit wordt en zal nooit door crypto"s worden vervangen,maar gewoon gefinancierd blijven met regulier geld. Wordt eindelijk een eclatante innovatie gedaan,wordt die direct afgeschoten op "duistere" gronden, als zijnde per definitie crimineel.Valt de Bitcoin terug naar $ 300,00, dan zijn dezelfde criminelen dus zelf de grootste klos.Zo stom zijn ze niet.
Hawk
0
Vergeet niet dat de bitcoin onstaan is door het wanbeleid van de banken .....en het systeem veranderd niet dus zoek je een alternatief , de bekende vraag en aanbod
Ha AMG
0
quote:

Hawk schreef op 18 mei 2021 12:54:

Vergeet niet dat de bitcoin onstaan is door het wanbeleid van de banken .....en het systeem veranderd niet dus zoek je een alternatief , de bekende vraag en aanbod
Het falen van het geldstelsel is al begonnen met het loslaten van de goudstandaard ,
de waardedaling van het fiat geld , gaat steeds harder
We kijken er al niet meer van op als Hugo en Mark 925 miljoen weggeven aan een onbeduidende instantie

Het belasting heffen op zich is nu ook totaal belachelijk geworden
De overheid die tikt net zo makkelijk 10 miljard in op de computer, waarom zou je nog belasting heffen , als ook multinationals geen belasting betalen
Spoedig gaan de overheden de andere kant op in een wanhopige poging het geldstelsel te redden
Dan ontstaat forse deflatie vergelijk baar met de jaren 30 ,
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.