'Baas Douwe Egberts krijgt hoogste Nederlandse tekenbonus ooit'

Door AFN op 13 november 2020 14:39 | Views: 7.729

'Baas Douwe Egberts krijgt hoogste Nederlandse tekenbonus ooit'

AMSTERDAM (AFN) - De tekenbonus voor de nieuwe topman van koffiebedrijf JDE Peet’s, de onderneming achter onder meer Douwe Egberts, bedraagt wel 10 miljoen euro. Daarop wijst de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die het bedrijf vragen heeft gesteld over de enorme beloning.

Volgens de beleggersorganisatie is een tekenbonus van dergelijke proporties nooit eerder ingezet bij een beursgenoteerde onderneming in Nederland. Eerder was verzekeraar Aegon nog de meest riante beloner op dit vlak, met dik 1 miljoen euro voor topman Lard Friese die overkwam van rivaal NN Group.

De in september begonnen Fabien Simon krijgt de vergoeding van het koffiebedrijf als compensatie voor misgelopen beloningen bij zijn vorige werkgever JAB. Dat is de grootaandeelhouder van JDE, dat ook merken als Tassimo, L'Or en Pickwick voert. De VEB vindt dit een slecht signaal. "Die eerdere beloningen zijn immers met reden niet uitgekeerd. De bestuurder heeft zich niet gehouden aan vooraf gemaakte afspraken, bijvoorbeeld door voortijdig weg te gaan."

Omstreden

Tekenbonussen zijn al langer omstreden en niet alleen in Nederland. Zo ging de overgang van de bekende bankier Andrea Orcel naar de Spaanse bank Santander niet door na ophef over een tekenbonus van 50 miljoen euro. Orcel is in Nederland ook wel de 'slager' of 'sloper' van ABN AMRO genoemd. In 2007 was de Italiaan als zakenbankier van het Amerikaanse Merrill Lynch het brein achter de opsplitsing van de vroeger zeer grote Nederlandse bank.

De VEB wijst erop dat de tekenbonus voor Simon door een speciale clausule ook nog eens snel verder kan stijgen. Hij wordt namelijk verplicht de miljoenen euro's te investeren in speciaal gecreëerde aandelen die identiek zijn aan de op de beurs verhandelde aandelen, maar daarbij nog 'dubbele winstrechten' hebben. Alles bij elkaar zou zijn pakket gratis aandelen kunnen oplopen tot 33 miljoen euro.

Technisch gezien moet er nog gestemd worden over de tekenbonus, maar volgens de VEB is dit een gelopen race. JAB heeft nog altijd meer dan 60 procent van de aandelen van JDE in handen.

Reacties

17 Posts
piraat
2
Je reinst graaigedrag dit. Alsof er niet iemand te vinden valt die een normale beloning accepteert en ook beslissingen neemt van dezelfde kwaliteit als deze pipeau

Samenleving, roert u

bah
Instapmoment
0
quote:

Jan Kees van Buren schreef op 13 november 2020 14:44:

Ik vraag me echt af waarom dit kan.
De in september begonnen Fabien Simon krijgt de vergoeding van het koffiebedrijf als compensatie voor misgelopen beloningen bij zijn vorige werkgever JAB. Dat is de grootaandeelhouder van JDE, dat ook merken als Tassimo, L'Or en Pickwick voert.

Wellicht goed onderhandelen?
Marco1337
1
Waarom niet? Bedrijf mag zelf weten hoeveel ze verlonen aan de directie. Het is wel opmerkelijk, maar zolang de onderneming zelf op haar poten kan staan en niet afhankelijk is van staatssteun zie ik geen enkel probleem.

Als aandeelhouder zou ik er niet heel blij mee zijn, maar dat is een ander verhaal.
[verwijderd]
4
voor mij ook geen DE meer; geen aandelen én geen producten; gewoon vulgair in deze economische omstandigheden dit soort beloningen vooraf te geven aan de enige persoon die nog helemaal niets voor dit bedrijf gepresteerd heeft.
[verwijderd]
0
[verwijderd]
4
Vooral op VVD stemmen!!! De VVD-ers vinden dit prachtig. Ze vinden zichzelf ook meer.
Waar is de gelijkheid. Dit is je reinste discriminatie en absoluut ondemocratisch.

Wilbar
1
quote:

MacVersie schreef op 13 november 2020 15:15:

Vooral op VVD stemmen!!! De VVD-ers vinden dit prachtig. Ze vinden zichzelf ook meer.
Waar is de gelijkheid. Dit is je reinste discriminatie en absoluut ondemocratisch.
Het is toch geen discriminatie dat u bij lange na niet zo slim bent als Fabien Simon? Daar is niets ondemocratisch aan; het is gewoon een vaststelling.
[verwijderd]
0
"Orcel is in Nederland ook wel de 'slager' of 'sloper' van ABN AMRO genoemd."

Als hij morgen bij het kruisje zijn naam zet en voor 12.00 uur in de middag 80 miljoen euro krijgt bijgestort, stijgt het aandeel maandag met 22% op "sterk verbeterde vooruitzichten"
Knarf
3
Elke euro tekengeld is teveel. Hij krijgt toch ook salaris. Het gaat hier om koffie. Deze topbestuurders redden geen levens, maken zieke mensen niet beter, zorgen niet voor een veilige leefomgeving. Wat een wereld leven we in. Maar goed, ik koop geen DE koffie meer.
[verwijderd]
0
En stel dat hij er niets van bakt (wat meer regel is dan uitzondering). Dan gaat hij om gezondheids redenen weg en krijgt hij nog eens 10 miljoen mee.
Brogembank
1
Blij dat ik op dag 1 de aandelen voor een leuke prijs aangekocht en later diezelfde dag weer verkocht heb. Een bedrijf dat zo'n graaicultuur faciliteert kan alleen maar ellende voor reguliere aandeelhouders opleveren. Jammer, want op papier is dit een mooi bedrijf.
twintrader
0
Als je de financials bekijkt, geeft JDE jaarliijks “maar” 1.9% van zijn EBITDA uit aan aandelen bonussen.

Vergeleken met andere bedrijven is dat echt niet veel,

Dus dit lijkt mij echt een storm in een glas water.
[verwijderd]
0
Wacht maar tot de lock-up periode (+/- 6 mnd na ipo) is begonnen, let the sale of the stocks begin :)
WijHetVolk
1
Hypocrisie ten top weer hier. Iedereen op dit forum is een belegger. Als maandag blijkt dat portefeuilles 500% zijn gestegen is iedereen euforisch. Is de portefeuille echter verdampt is het de schuld van de graaiers.
Als jullie echt willen dat deze "'graaicultuur" stopt moet je direct je portefeuille cashen en de opbrengst weggeven aan een goed doel. Andere inkomsten en bezit zou ook zo bekeken moeten worden. We dragen hier allemaal aan bij
Theo32
1
Gewoon links laten liggen... je reinste arrogantie en hoogmoed van hoogste klasse. Eind mei werden wij (als particuliere belegger) ook al gepasseerd met hun beursgang: en maar feestvieren. Maar verlangen van ons (als consument) wel om voor hun produkten te kiezen.

Nou, als ik een zuur en bitter gevoel aan over wil houden, wil ik er niet voor betalen. Hou je koffie maar. En dan nu... effe tekengeld voor 10 miljoen EUR (te investeren in EOP) - dit is je reinste broekzak-vestzak constructie, als aandeelhouder word je er niet beter van.

"To foster an entrepreneurial culture and long-term commitment" - ja, naar hem toe wel - maar *niet* naar ons (de particuliere investeerders).

Nou... als er dan toch niet aan ons wordt gedacht, laat ik gewoon JDE PEET's liggen: Op de beurs en in de schappen. Zoek het maar uit!
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.