TomTom hoopt ondanks coronacrisis op omzetgroei in 2021

Door AFN op 4 februari 2021 08:41 | Views: 5.743

TomTom hoopt ondanks coronacrisis op omzetgroei in 2021

AMSTERDAM (ANP) - Navigatiedienstverlener TomTom heeft een "turbulent" jaar achter de rug. Dat is te zien in de jaarcijfers die het bedrijf bekendmaakte. Het bedrijf rapporteerde een miljoenenverlies. Toch blijft het Amsterdamse navigatiebedrijf, net als eerder, optimistisch over de toekomst.

De coronacrisis raakte de auto-industrie hard met ingestorte verkopen en fabriekssluitingen als gevolg. Dat had ook zijn weerslag op de verkoop van ingebouwde navigatiesystemen, software en digitale kaarten.

Hoewel TomTom zegt ook geraakt te zijn door de pandemie, zag topman Harold Goddijn een "veerkrachtig" Enterprise, het gedeelte van het bedrijf dat bedrijven, overheden en ontwikkelaars helpt met locatietechnologie. Het omzetverlies was daar met 8 procent 'minimaal', afgezet tegen dat bij de consumententak die vanwege sluitingen van winkels door de lockdowns in Europa ruim de helft minder inkomsten had.

Daling

"Onze operationele omzet in automotive is sinds de verliezen in het tweede kwartaal verbeterd", aldus Goddijn. Toch noteerde het bedrijf daar wel een daling van ruim een kwart ten opzichte van een jaar eerder. In diezelfde tak heeft TomTom ook een achterstand aan werk ter waarde van 1,8 miljard euro. Dat komt volgens Goddijn door een lagere autoproductie van hun klanten op de korte termijn, die een impact hadden op de orderportefeuille.

De omzet over 2020 kwam uit op 528 miljoen euro, een kwart lager dan de ruim 700 miljoen euro een jaar eerder. TomTom sloot het jaar af met een verlies van 257,6 miljoen euro. Om kosten de besparen werd al in de uitgaven gesneden. Investeringen voor de kaart- en applicatieplatformen bleven wel op peil.

TomTom denkt in 2021 een omzetgroei van 10 procent te halen in de navigatiediensten. In het eerste kwartaal van 2021 start TomTom ook met het terugkopen van aandelen. Daar zag het bedrijf eerder van af wegens de onzekere economische vooruitzichten.

Reacties

17 Posts
Orca
3
Keurige cijferts! Omzet min tig, verlies keurig rond de kwart miljard, dus gaan ze aandelen inkopen. Alleen jammer dat ze "overgangsjaar" zijn vergeten te noemen. Groeibriljant.
Erik9400
0
" In diezelfde tak heeft TomTom ook een achterstand aan werk ter waarde van 1,8 miljard euro."

Achterstand aan werk? zo kan je openstaande orders ook noemen maar dat is te positief?
Erik9400
1
Op telegraaf: Verkoop kastjes TomTom koelt hard af door lockdown

Is de kern van TT de verkoop van kastjes? Apple verkoopt minder ipods... bij de NS rijden steeds minder stoomtreinen en door corona is de verkoop van videorecorders bij Philips ingestort

Waarom is er niemand trots op TT? Misschien omdat HG geen Musk is maar meer een saaie bankier
Vive tu vida positivamente
0
Positief, vergeet ook niet dat de samenwerking met Microsoft en Baidu mogelijk verder is dan menigeen denkt.
TomTom is de groeibriljant die nu snel tot grote hoogte gaat groeien!
Strong buy!!
FlashHenk
2
Zou Goddijn nog steeds iedere dag op en neer vliegen tussen London en Amsterdam? Het is wel passend, aangezien hij iedere dag de boot mist met Tomtom.
Orca
0
Ik denk dat internet nog wel eens heel groot zou kunnen worden. Tomtom is dan uitstekend gepositioneerd om daarvan te profiteren!
Orca
0
Dit hoopje ellende gaat naar de 1 en wordt dan uit z'n lijden verlost. Zal wel een chinees oid worden die dan een bod 1,50 doet ("vijftig procent premie!") ergens in 2022-2024.
Malarkey
0
Hopen is geen strategie word mij altijd verteld... Ik hoop dat TomTom een keer omhoog gaat.
Vive tu vida positivamente
0
Daling slaat helemaal nergens op en is meer dan zwaar overdreven!
Verwacht vanmiddag weer herstel,.
HG zal vanmiddag wel opgewonden zijn, kan nu lekker spotgoedkoop zijn eigen goudgerande aandelen kopen.
nonserver
0
michellucky
1
Zit al sinds 2009 in TomTom maar het is net als Feyenoorder zijn, 1x in de 16 jaar hopen op een wonder van een kampioenschap (overname in dit geval) en verder vooral veel lijden!!!
Vive tu vida positivamente
0
Daling slaat nergens op dus vanmiddag weer herstel.
Cijfers in lijn met de verwachtingen!

Bij Shell een ander verhaal met echt mega verlies maar die koers blijft gewoon goed!!!

Shell heeft over het afgelopen jaar, dat in het teken van de coronacrisis stond, onder de streep een verlies van 21,7 miljard dollar (18 miljard euro) geleden. Het operationele resultaat kwam uit op 4,8 miljard dollar, 71 procent lager dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de cijfers over 2020 die Shell donderdag heeft gepubliceerd.
WollyBolly
0
Met pijn in het hart: maar wat een treurnis toch steeds die cijfers van Tomtom.
‘t Verbaast me dat ze nog zo hoog staan.
FlashHenk
0
quote:

Vive tu vida positivamente schreef op 4 februari 2021 12:10:


Overname Microsoft, laat maar snel gebeuren!!!


Lijkt me persoonlijk wat ambitieus voor Tomtom, maar hopen mag natuurlijk.
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.