Wall Street koerst af op lager slot

Door ABM Financial News op 16 juni 2021 19:44 | Views: 3.238

Wall Street koerst af op lager slot
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag lager met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 4.236,41 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 34.164,17 punten en de Nasdaq noteerde vlak op 14.073,23 punten.

Het zwaartepunt ligt woensdag bij het Fed-rentebesluit, dat om 20.00 uur staat geagendeerd. De markt rekent erop dat de Amerikaanse centrale bank zijn belangrijkste rentetarief zal handhaven en ook het opkoopbeleid ongewijzigd zal laten ondanks de sterk oplopende inflatie in de VS. De markt kijkt met name uit naar hints over een toekomstige verkrapping van het soepele monetaire beleid.

"Wij zitten in het kamp dat op basis van alles wat we tot nu toe hebben gezien, van mening zijn dat de Federal Reserve zijn beleid niet zal veranderen", zei econoom Samy Chaar van Lombard Odier. "De Fed zal vasthouden aan zijn vooropgezette koers en inflatie tolereren totdat de arbeidsmarkt verbeterd", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gestegen met 4,2 procent. De marktindex steeg van 645,4 naar 672,4.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in mei op maandbasis met 3,6 procent gestegen tot 1,572 miljoen woningen, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde met 3,0 procent tot 1,681 miljoen.

De Amerikaanse importprijzen stegen in mei op maandbasis met 1,1 procent, terwijl de exportprijzen met 2,2 procent stegen.

De euro/dollar noteerde op 1,2113. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2115 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2124 op de borden. 

Olie noteerde woensdag 0,1 procent lager, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week fors zijn gedaald.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de Philadelpia Fed-index van juni, gevolgd door de leidende indicatoren van mei.

Bedrijfsnieuws

Oracle heeft een omzetgroei van 8 procent geboekt in het afgelopen kwartaal en realiseerde een recordwinst over het afgelopen boekjaar. Het aandeel daalde 4,7 procent.

Regeneron Pharmaceuticals heeft een antistof ontwikkeld die het risico van patiënten met het coronavirus om te overlijden aanzienlijk zou beperken, volgens een groot Brits onderzoek bij bijna 10.000 in het ziekenhuis opgenomen patiënten. Het risico zou met een vijfde zijn verlaagd door de antistof. Het middel heeft geen toegevoegde waarde als de patiënt zelf al antistoffen heeft aangemaakt. Het aandeel won 0,4 procent.

De Chinese vrachtvervoer-startup Full Truck Alliance, die een Uber-achtige dienst aanbiedt voor vrachtwagens, wil 1,6 miljard dollar ophalen met zijn beursgang in de Verenigde Staten, bleek uit een melding aan toezichthouders. Het bedrijf, ook bekend als Manbang Group, heeft onder andere Alphabet en een investeringsfonds van het Japanse Softbank achter zich.

Private-equity bedrijf Platinum Equity neemt de uitgever van studieboeken McGraw Hill over van Apollo Global Management. Het zou gaan om een deal van 4,5 miljard dollar, meldde The Wall Street Journal.

Southwest Airlines heeft 500 vluchten moeten annuleren vanwege technische problemen. De verbinding tussen verschillende systemen was uitgevallen, zei een woordvoerder. Het aandeel daalde 0,5 procent. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.