Wall Street zakt flink weg

Door ABM Financial News op 20 mei 2022 19:30 | Views: 8.872

Wall Street zakt flink weg
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street noteert vrijdag flink lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 index daalt 2,2 procent op 3.815,88 punten, de Dow Jones index verliest 1,9 procent op 30.668,46 punten en de Nasdaq koerst bijna 3,0 procent lager op 11.056,41 punten.

Daarmee ligt de Dow op koers voor de langste verliesreeks op weekbasis in 90 jaar. De S&P zit net niet in een bear market; waarbij de index 20 procent verliest ten opzichte van een piek in januari.

Aandelenmarkten kwamen deze week onder druk te staan door bezorgdheid over de
wereldeconomie en een mogelijke recessie. Beleggers vragen zich af hoe agressief de Federal Reserve zal reageren op de hoge inflatie en de coronalockdowns in China. Dat laatste zorgt voor een groeivertraging en aanhoudende problemen in de toeleveringsketen.

Ook de teleurstellende kwartaalrapporten van retailers als Walmart, Kohl's en Target doen vrezen voor een recessie.

Vrijdag leek aanvankelijk sprake van herstel. Beleggers reageerden kortstondig positief op een renteverlaging door de Chinese centrale bank, die de huizenmarkt in China zal ondersteunen.

"Aandelenmarkten blijven wankel. De lijst met zorgen van beleggers wordt steeds groter", volgens Fawad Razaqzada, marktanalist bij City Index en Forex.com.

"Inflatie. Rentestijgingen. Lage economische groei. Stagflatie. Recessie. Misschien wel het belangrijkste voor aandelen: de Fed is er niet om te voorzien in buffer, zoals voorheen", aldus de marktkenner.

Op macro-economisch vlak is het vrijdag rustig in de Verenigde Staten.

De euro/dollar handelt vrijdagavond op 1,0552. WTI-olie kost rond de 109 dollar.

Bedrijfsnieuws

Applied Materials heeft in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar minder winst behaald dan verwacht, onder meer door de aanhoudende problemen in de aanvoerketen. De outlook viel ook tegen, waarop het aandeel donderdag nabeurs al onder druk stond. Vrijdag verliest het aandeel 8 procent.

Deere verhoogde de outlook, na sterker dan verwachte cijfers in het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar. Het aandeel daalt toch 14 procent.

Groeiaandelen staan vrijdag onder druk. Nvidia verliest 8 procent en Tesla 10 procent.

Na stevige verliezen eerder deze week noteren Walmart en Target vrijdag 1,5 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
f1reporter
1
peter
0
hoe kan het zijn dat asml in mijn 2 wekelijkse magazine beschreven wordt als afblijven
en onder in de grafieken staat strong by
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.