'Volumedruk PostNL verwacht'

Door ABM Financial News op 5 augustus 2022 11:12 | Views: 8.686

'Volumedruk PostNL verwacht'
Beeld: PostNL

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het tweede kwartaal de omzet en het resultaat op jaarbasis zien dalen. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de consensus samengesteld door het postbedrijf zelf.

De consensus, waar 10 analisten aan bijdroegen, mikt op een kwartaalomzet van 757 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2021 was er nog een omzet van 838 miljoen euro.

Aan de omzet afgelopen kwartaal droegen de pakketten 527 miljoen euro bij en de posttak 356 miljoen euro, aldus de analisten. Zij voorzien verder een volumekrimp bij pakketten van 11,3 procent en een daling in de postvolumes van 9,5 procent.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat wordt voor het tweede kwartaal door de consensus geschat op 12 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 63 miljoen euro, maar dat is wel inclusief 26 miljoen euro aan coronameevallers.

De vrije kasstroom bedroeg volgens de analisten 17 miljoen euro negatief. Die raming steekt schril af tegen de 54 miljoen euro positief in het tweede kwartaal van 2021.

Volgens analist Marc Zwartsenburg van ING is er kans dat PostNL de consensusverwachtingen niet zal waarmaken, vanwege onder meer hogere brandstofkosten, significant lagere pakketvolumes ten opzichte van vorig jaar en inflatiedruk. "De pakketvolumes worden door analisten wat te optimistisch ingeschat en een daling van 11,3 procent suggereert slechts een licht negatieve onderliggende trend", aldus de analist. "Dat lijkt niet realistisch."

Voor het genormaliseerde EBIT lopen de verwachtingen volgens ING sterk uiteen, maar Zwartsenburg sluit niet uit dat de resultaten aan de onderkant van de verwachtingen uitkomen.

"Desondanks zullen alle ogen gericht zijn op de outlook voor 2022, die opnieuw verlaagd kan worden."

Outlook

PostNL rekende voor 2022 aanvankelijk op een EBIT die in grote lijnen overeenkwam met het genormaliseerd EBIT in 2021, aangepast voor de meewind die de coronacrisis het bezorgbedrijf opleverde. Daarbij zouden de verbeterde resultaten bij Pakketten naar verwachting deels teniet gedaan worden door lagere resultaten bij Mail in Nederland. Concreet betekende dit een EBIT verwachting van 210 tot 240 miljoen euro.

Bij de cijfers over het eerste kwartaal in mei waarschuwde PostNL evenwel dat deze outlook niet langer haalbaar is. "Op dit moment verwachten we dat 2022 een uitdagender jaar wordt dan eerder voorzien door hogere kostenstijgingen en een verminderde zichtbaarheid op volumes", zei CEO Herna Verhagen in mei als verklaring in een toelichting.

Het postbedrijf rekent nu op 170 tot 210 miljoen euro aan genormaliseerde EBIT.

De outlook voor de vrije kasstroom bleef in mei daarentegen onveranderd. PostNL mikt voor de vrije kasstroom nog altijd op een bandbreedte van 110 tot 140 miljoen euro op. Dit was een jaar eerder nog maar liefst 285 miljoen euro.

De vrije kasstroom komt lager uit dan in 2021, vanwege een lagere gerapporteerde EBIT, een toename van de investeringen, verwachte hogere betalingen van en aan andere postbedrijven buiten Nederland, en eenmalige opbrengsten in contanten door desinvesteringen in 2021.

Het totaalresultaat zal zich overeenkomstig de EBIT ontwikkelen, hetgeen dit jaar een resultaat van circa 200 miljoen euro oplevert.

De analistenconsensus rekent op een jaaromzet van 3,3 miljard euro, wat resulteert in een genormaliseerde EBIT van 164 miljoen euro.

De analisten denken dat postvolumes dit jaar met 8,7 procent dalen en dat de pakketvolumes met 4,7 procent teruglopen.

Analist Zwartsenburg van ING waarschuwde dat het negatieve winstmomentum aanhoudt. Zo vindt de analist de outlook van PostNL nog steeds te optimistisch, terwijl de hoge inflatie een risico vormt voor de winstontwikkeling in 2022 en daarna.

PostNL komt op maandag voorbeurs met cijfers.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

7 Posts
Douwes
0
Dit is m.i. al lang ingeprijsd. Ik verwacht maandag aanstaande gewoon een groene koers nadat de cijfers voor het 2e kwartaal bekend zijn.
Brimily
2
De consensus, waar 10 analisten aan bijdroegen, mikt op een kwartaalomzet van 757 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2021 was er nog een omzet van 838 miljoen euro.

Aan de omzet afgelopen kwartaal droegen de pakketten 527 miljoen euro bij en de posttak 356 miljoen euro,

527 en 356 is 883 miljoen !
Bossche marktkoopman
0
quote:

Douwes schreef op 5 augustus 2022 11:28:

Dit is m.i. al lang ingeprijsd. Ik verwacht maandag aanstaande gewoon een groene koers nadat de cijfers voor het 2e kwartaal bekend zijn.
Ik help het je hopen maar verwacht een koersval naar 2.40-2,50 zelfs hun eigen huisbank is vrij negatief, zoals ik eerder memoreerde je kan rekenen wat je wil maar op de verdeelstations staan veel wagens stil en het neemt per maand toe ,dat is voor mij maatgevend
RonaldB
1
PostNL heeft nu een campagne over de postzegelcode, dacht eerst dat dit nieuw was, maar dat blijkt al in 2013 ingevoerd te zijn. Lekker op de hoogte ben ik dan als aandeelhouder en consument.

Verder zullen we het maandag wel zien wat de koers doet. Als de cijfers aan de analistenverwachtingen voldoen, dan vermoed ik dat dit al positief uitgelegd zal worden, het sentiment is vermoedelijk dat het negatiever zal uitpakken, en die kans zit er ook in. Ben benieuwd of de 14 cent per aandeel interim dividend (1/3 van het dividend van vorig jaar) ook daadwerkelijk uitgekeerd gaat worden. Mocht dat minder zijn, dan zal dat een extra klap zijn. Oplopende kosten, energie en personeelskosten (als aandeelhouder vind ik het goed dat er een betere beloning komt voor PostNL medewerkers), zorgen natuurlijk voor een druk op de winsten, hopelijk kan dat door efficiency volgend jaar steeds beter opvangen worden. Voor dit jaar zijn mijn verwachtingen niet erg hoog gesteld. Heb het vermoeden dat het interim dividend hoger zal zijn dan het slotdividend.
Watchful¤Eye
3
Ik ben ook behoorlijk positief gestemd over PNL ook al staat de outlook misschien enigszins onder druk. De postzegeltarieven zullen voor 2023 zeker aangepast gaan worden (vorig jaar is dat immers 'overgeslagen'). De inflatie zal echt ook wel een keer gaan afvlakken. Verder kan men door elektrificatie van het autopark de brandstofkosten (flink) drukken. Positief is dat het personeel vaste contracten krijgt aangeboden en een loonsverhoging van 8% over 2 jaar krijgt. Het personeel krijgt van mij bij voorbaat een dikke pluim! Zij maken op mij altijd een bijzonder positieve indruk; zij werken hard en zijn vrolijk ..
jan de vakman
0
Nu ja je weet nooit wat er gebeurt op de beurs, maar ik heb het donker bruine vermoeden, dat maandag zowel de cijfers, alsook de outlook stevig tegen gaan vallen, bpost en deutse post vielen allebei enigszins mee, maar dat komt door hun activiteiten in Amerika, wie weet, op het ogenblik wordt drama fors beloond op de beurs, dus een behoorlijke kans op groen is er zeker!!
HJ deTuinman
0
Ik houd er wel rekening mee dat de omzet en het netto resultaat minder zal zijn dan waar de analisten op rekenen. Dit mede vanwege de concurrentie van vooral DHL en de stijgende kosten (brandstof en personeel). Ik zie zelf ook in mijn omgeving steeds meer busjes van DHL rondrijden en bijna geen PostNL meer, al kun je daar niet direct conclusies aan verbinden. ING en Zwartsenburg neem ik allang niet meer serieus want die zitten al tijden met steeds veel te hoge koersdoelen.
Ik vind PostNL (als misschien wel grootste werkgever in Nederland) de moeite waard om in te beleggen en dat doe ik al meer dan 10 jaar. Ik heb wel wat afgebouwd en daarmee cash aan de zijlijn staan om tegen een lagere koers weer te kunnen bijkopen. We zullen het wel zien; ik heb nooit zoveel met analisten, want die zitten er zo vaak naast. Niet dat ik het beter weet, maar ik houd gewoon met alles rekening. Ben wel zeer benieuwd naar de cijfers.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.