Europese beurzen overwegend lager gesloten

Door ABM Financial News op 5 december 2022 18:32 | Views: 3.033

Europese beurzen overwegend lager gesloten
Beeld: EC

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag overwegend lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 441,47 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 14.447,61 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 6.696.96 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.567,54 punten.

De meest Europese beurzen daalden maandag, nadat een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport de twijfel deed rijzen over het tempo waarmee de Amerikaanse centrale bank zijn renteverhogingen zal versoepelen.

"De gedachte is dat deze cijfers de Amerikaanse centrale bank wel onder druk moeten zetten om de rente verder en langer te verhogen", zei ING, eraan toevoegend daar vraagtekens bij te plaatsen. "Het belangrijkste doel van de Fed is op dit moment de inflatie omlaag te brengen, wat nu al in gang is gezet. Daar verandert het arbeidsrapport van november weinig aan", aldus de bank.

De markt haalde maandag steun uit het nieuws dat de Chinese autoriteiten stappen hebben ondernomen om het strikte coronavirusbeleid te versoepelen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de dienstensector in de eurozone in november iets meer is gekrompen dan een maand eerder. De index daalde van 48,6 naar 48,5. In Duitsland nam de krimp eveneens toe, terwijl de activiteit in de dienstensector van Frankrijk omsloeg van groei naar krimp. In Italië vertraagde de krimp juist, terwijl de krimp in Spanje omslag naar groei. De Britse dienstensector is in november net zo sterk gekrompen als een maand eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,0507. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0515 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0538 op de borden.

OPEC+ maakte zondag bekend dat het zijn productieafspraken handhaaft, waar eerder werd gedacht dat het kartel de productie mogelijk zou verhogen, met het oog op de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie die sinds vandaag van kracht zijn.

"Nu is het afwachten of president Poetin nog reageert met een tegenactie op de boycot en prijsplafond. Dat zal de komende dagen moeten blijken", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. WTI-olie noteerde maandag tot 0,8 procent lager.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Research heeft Ahold Delhaize getipt als de meeste evenwichtige beleggingen onder de Europese foodretailers. Het koersdoel ging wel omlaag bij een gehandhaafd Overwogen advies. JPMorgan was ook positief over Tesco. Ahold Delhaize daalde 0,7 procent en Tesco won 0,7 procent.

Kepler Cheuvreux heeft het advies voor JDE Peet's verlaagd van 38,00 naar 35,00 euro, met handhaving van het koopadvies. Het wordt moeilijker om de prijzen in Europa te blijven verhogen, omdat de prijzen van groene koffiebonen dalen, terwijl de volumes onder druk staan, nadat de coronacrisis de vraag sterk liet stijgen. Het aandeel JDE Peet's stond vorige week ook al onder druk. Het aandeel noteerde 2,9 procent lager.

Aandelen van Credit Suisse stegen maandag 2,9 procent. De nieuwe investment bank van Credit Suisse kan op ruim 1 miljard dollar aan investeringen rekenen van onder meer de Saoedische kroonprins.

In Frankfurt won Siemens Energy 4,4 procent, Deutsche Bank en Porsche noteerden 2,5 procent hoger. Bayer verloor 3,4 procent.

In Parijs steeg Saint-Gobain 1,9 procent, terwijl Worldline 4,5 procent verloor.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent lager op 4.022,03 punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.