Beursblik: Philips heeft nog een lange weg te gaan

Door ABM Financial News op 16 februari 2023 14:28 | Views: 6.887

Beursblik: Philips heeft nog een lange weg te gaan
Beeld: Philips

(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft een veel beter dan verwacht vierde kwartaal achter de rug en de vooruitzichten verbeteren, maar op het juridische front is er nog een lange weg te gaan. Dat stelde ING donderdag in een reactie op de recente cijfers.

Cruciaal is de uitvoering die moet leiden tot betere marges en de afronding van de terugroep van de slaapapneu-apparaten, volgens de bank.

Omdat de uitkomst van de juridische nasleep als een zwarte wolk boven het aandeel blijft hangen, handhaaft ING het Houden advies.

Door de herstelde aanvoerketens werden afgelopen kwartaal veel meer orders omgezet in verkochte producten en dit leverde een aangepaste EBITA op die 50 procent hoger was dan voorspeld. Verder ontslaat Philips in totaal 10.000 medewerkers of 13 procent van het personeelsbestand en snijdt het bedrijf in de investeringen in innovaties. 

Rond de terugroep van de Respironics-apparaten wil de bank echter eerst een 'consent decree' zien van de Amerikaanse toezichthouders, en vervolgens meer zicht op het risico van juridische claims, met name een mogelijke schikking met patiënten voor economische en gezondheidsverliezen.

De testresultaten over de toxiciteit van vrijgekomen deeltjes die eind vorig jaar gepubliceerd werden, waren veelbelovend, maar het juridische risico blijft toch een onzekerheid, volgens ING. De bank heeft een maximale aansprakelijkheid van 5 miljard euro ingecalculeerd.

ING verhoogde donderdag het koersdoel voor Philips van 15,00 naar 16,00 euro. Daarmee blijft het aandeel goedkoop in vergelijking tot sectorgenoten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
JustRevisited
0
Wat ING hier doet is de randvoorwaarden voor een BUY advies vooraankondigen. Dit is een consent decree. Die gaat Philips sowieso krijgen. De vraag is slechts hoe snel.
silverbullet
0
quote:

JustRevisited schreef op 16 februari 2023 14:40:

Wat ING hier doet is de randvoorwaarden voor een BUY advies vooraankondigen.
Dit is een consent decree. Die gaat Philips sowieso krijgen. De vraag is slechts hoe snel.
"...sowieso krijgen ..."

Vertel?
Heb je voorkennis of ga jij die uitspraak doen als rechter ?
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.