Just Eat Takeaway ziet verlies toenemen

Door ABM Financial News op 1 maart 2023 07:27 | Views: 12.108

Just Eat Takeaway ziet verlies toenemen

(ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway.com heeft in 2022 het verlies zien oplopen bij een vlakke brutotransactiewaarde en een positieve EBITDA. Dit bleek woensdag uit definitieve jaarcijfers van de maaltijdbezorger.

In het afgelopen jaar boekte de maaltijdbezorger een positieve aangepaste EBITDA van 19 miljoen euro tegen een verlies van 350 miljoen euro een jaar eerder. In voorlopige cijfers sprak Just Eat Takeaway.com nog van een positief resultaat van 16 miljoen euro.

De omzet steeg met 4 procent tot 5,6 miljard euro. Vooral in Noord-Europa trok de omzet met 9 procent flink aan, terwijl de groei in Noord-Amerika 3 procent bedroeg en in het Verenigd Koninkrijk en Ierland 6 procent was. In Zuid-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland liep de omzet juist met 3 procent terug.  

De maaltijdbezorger verwerkte wel 9 procent minder orders, terwijl het aantal actieve klanten met 9 procent terugliep tot 90 miljoen euro. De gemiddelde transactiewaarde steeg wel licht van 25,94 naar 28,66 euro.

De brutotransactiewaarde was met 28,2 miljard euro gelijk aan die van een jaar eerder.

Onder de streep restte een flink verlies van 5,7 miljard euro. Dit was een jaar eerder nog een verlies van 1,0 miljard euro. Het oplopende verlies had te maken met voorzieningen voor eerdere overnames.

Eind december had de maaltijdbezorger 2,0 miljard euro in kas, beduidend meer dan de 1,3 miljard euro een jaar eerder.  

Just Eat Takeaway.com blijft zich focussen op het behalen van een positieve aangepaste EBITDA van 225 miljoen euro in 2023. De groei zal wel vooral richting het einde van het jaar plaatsvinden.

Een verkoop van Grubhub ligt eveneens nog steeds op tafel. Daarover kon de maaltijdbezorger woensdag geen verdere uitspraken doen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
Analyse
1
Weer zo'n onzorgvuldig in elkaar gezet persbericht. Gemiddelde transactiewaarde steeg wel licht. Stijging van 10,5% (double digit) lijkt mij meer dan licht. Aantal actieve klanten liep terug tot 90 miljoen euro. Hoezo euro.
Blenheim
0
Het operationele resultaat is verbeterd en daarmee lijkt JET steeds meer een solide onderneming te worden. Het verlies is vooral afschrijving/voorziening op investeringen (lees: Grubhub?). Dat lijkt nu nadelig, want de cijfers komen er zo niet best vanaf. Aan de andere kant, het nemen van deze rekening nu zorgt voor meevallers later. De cash positie is verbeterd. Al met al lijkt het minder slecht dan de titel doet vermoeden.
Geldaap
0
Als je bedenkt dat de maaltijden het aflopen jaar ruim 10% duurder is geworden, dan is een 4% omzetstijging ronduit matig. Je ziet het ook terug in de cijfers, minder transacties maar dankzij de door de inflatie duurder geworden maaltijden is de omzet een kleine plus.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.