'Chipmachine Applied Materials geen grote bedreiging voor ASML'

Door ABM Financial News op 1 maart 2023 10:31 | Views: 10.093

'Chipmachine Applied Materials geen grote bedreiging voor ASML'
Beeld: iStock

(ABM FN-Dow Jones) Applied Materials is met de verkoop van een chipmachine gestart, die de afhankelijkheid van de halfgeleiderindustrie van ASML moet verkleinen, maar de impact daarvan op ASML zal beperkt zijn. Dit verwachten analisten van Jefferies.

Die machine, de Centura Sculpta, moet tegen lagere kosten chips kunnen produceren die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt voor artificial intelligence, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Toch zou Applied Materials niet direct met ASML willen concurreren. Applied Materials zou de eigen machine meer als 'complementair' aan de EUV-technologie van ASML zien.

Op basis van cijfers die Applied Materials zelf afgaf, schat Jefferies de impact van de nieuwe chipmachine op de omzet van ASML in op slechts twee tot drie procent.

Centura Sculpta past volgens Jefferies meer bij het SDAP double patterning-proces waar Samsung en Intel de voorkeur aan geven in plaats van bij het LELE-proces van TSMC.

Jefferies heeft een koopadvies op ASML met een koersdoel van 700,00 euro. Het aandeel ASML steeg woensdagochtend met 0,2 procent tot 584,90 euro.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
Hijskraan
2
En dat kan Jeffry allemaal achter het bureau nu voorzien. Welke deskundigheid op dit gebied heeft Jefferies hiervoor in huis om dit nu te kunnen voorspellen?
Mike O.
0
quote:

HedgeFun schreef op 1 maart 2023 12:55:

Ik zeg: ASML, koop ze over.
Je hebt duidelijk geen enkel idee hoe groot Applied Materials (AMAT) is.
Cijfers van oct 2022:
- 33000 werknemers
-Winst van 25.8 miljard
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.