Beursblik: Amerikaanse winst Aegon veel hoger met IFRS 17

Door ABM Financial News op 9 maart 2023 15:27 | Views: 8.273

Beursblik: Amerikaanse winst Aegon veel hoger met IFRS 17
Beeld: Aegon

(ABM FN-Dow Jones) Analisten zullen moeten wennen aan de nieuwe boekhoudstandaard IFRS 17 die Aegon donderdag presenteert, maar de gevolgen lijken eerder positief dan negatief te zullen zijn voor beleggers. Dat stelde een analist van ING in een eerste reactie op de presentatie.

Aegon maakte donderdagochtend bekend dat het eigen vermogen aanzienlijk daalt onder de nieuwe regels, terwijl het operationele resultaat verbetert, door het vrijvallen van toekomstige waarde die niet meer bij het eigen vermogen wordt geteld.

"De meeste analisten gebruiken de koerswinstverhoudingen voor hun waarderingen en kijken niet naar het eigen vermogen", aldus Jason Kalamboussis van ING.

Aegon liet in de presentatie zien dat het operationele resultaat en ook het nettoresultaat van de Amerikaanse activiteiten in de eerste helft van 2022 veel hoger was geweest met IFRS 17 dan met de oude standaard IFRS 4.

Omdat het eigen vermogen lager is en het resultaat hoger, verbetert het rendement op eigen vermogen ook sterk: van 8,6 procent naar 15,4 procent, stelt Aegon in de presentatie.

Kalamboussis merkt daarbij op dat het operationele resultaat in het nieuwe raamwerk overeenkomt met de hoeveelheid gegenereerd operationeel kapitaal, volgens de Solvency II-regels. Dit was een belangrijke maatstaf voor analisten voorafgaand aan deze wijziging. "Dat helpt en wijst erop dat er geen grote veranderingen te verwachten zijn. Maar het zal tijd vergen om te wennen aan hoe alle elementen ten opzichte van elkaar gaan werken."

ING heeft een koopadvies op Aegon.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

6 Posts
Gewoonomdathetkan
1
Dan zou je toch zeggen dat Lard weer meer aandeelhouderswaarde creëert waarom dan toch die daling vanmiddag?
Hazel
0
Als het eigen vermogen sterk daalt, wat is dan de impact op de solvabiliteitsratio die weer belangrijk is voor de winstuitkeringen?
DubbeltjeblijftDubbeltje
0
Vreemd dat een wijziging van boekhoudmethode, waarde voor een belegger kan opleveren. Daar moeten analisten toch doorheen kijken? Operationeel verandert er geen drol.
Paul
0
quote:

DubbeltjeblijftDubbeltje schreef op 9 maart 2023 17:26:

Vreemd dat een wijziging van boekhoudmethode, waarde voor een belegger kan opleveren. Daar moeten analisten toch doorheen kijken? Operationeel verandert er geen drol.
Waar staat dat dit waarde voor de beleggers oplevert?
DubbeltjeblijftDubbeltje
0
quote:

Paul schreef op 9 maart 2023 18:08:

[...]
Waar staat dat dit waarde voor de beleggers oplevert?
Bovenaan het stuk bijvoorbeeld

"maar de gevolgen lijken eerder positief dan negatief te zullen zijn voor beleggers. Dat stelde een analist van ING in een eerste reactie op de presentatie."
peter545
0
Stiefmoeder van Sneeuwwitje in het Sprookjesboek: "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie heeft de hoogste 'winst'?"
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.