Verkoop Nederlandse nieuwbouwwoningen gehalveerd

Door ABM Financial News op 6 april 2023 08:58 | Views: 6.519

Verkoop Nederlandse nieuwbouwwoningen gehalveerd
Beeld: VolkerWessels

(ABM FN-Dow Jones) De verkoop van Nederlandse nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van 2022 ruimschoots gehalveerd. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Kadaster en Eurostat.

Het betreft de grootste daling sinds de start van de meting in 2015.

In het vierde kwartaal ging het om ruim 5.300 transacties, 50,6 procent minder dan een jaar eerder. Bij de bestaande koopwoningen daalde het aantal verkopen met 2,8 procent tot ruim 51.000. Deze daling was kleiner dan in voorgaande kwartalen, aldus het CBS.

In het vierde kwartaal was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning kwam uit op bijna 468.000 euro. Dit is lager dan in het derde kwartaal. Toen was de gemiddelde prijs 475.000 euro.

In totaal zijn er in het vierde kwartaal 10,8 procent minder woningen verkocht. Dit is het zevende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

In 2022 kwam het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen net boven de 25.000 uit. Hiermee daalde het aantal transacties met 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Sinds het begin van de meting in 2015 werden alleen in 2019 minder verkopen geregistreerd, toen werden er net geen 25.000 nieuwbouwwoningen verkocht.

De huizenprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen in Nederland waren in het vierde kwartaal van 2022 5,3 procent hoger dan een jaar eerder. Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het vierde kwartaal van 2022 met 3,6 procent gestegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
MOEdig Voorwaarts
0
Nog meer slecht nieuws voor Heijmans!

Ben benieuwd hoe dit in de cijfers uit gaat werken. Oh wacht, het vierde kwartaal 2022 was al meegenomen in de jaarcijfers 2022.

Voor de zekerheid toch nog maar eurootje eraf. Verwachte slotkoers wordt dan €11,10 - €1 (TU Eindhoven) - €1 (oud nieuws huizenmarkt) = €9,10.

Alles daarboven beschouw ik als een meevaller ;-)
suske wiet
0
Heijmans moet je op langere termijn berekenen .
Dividend en een gezonde basis .
Aan de koers van 11 een koopje .
Succes
Red_
3
Er was eens een tijd dat nieuwbouw betaalbaar was, lees zo'n 250k casco. Maar ja absurde grondprijzen waar gemeenten/ontwikkelaars niet op af willen schrijven en bizarre eisen t.b.v. materialen bij nieuwbouw. Dan vooral maar mensen dwingen de bestaande huizenmarkt te laten overhitten. Bizarre keuze van incompetente overheid.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront