Beursblik: voorraadafbouw raakt Alfen hard

Door ABM Financial News op 17 mei 2023 16:09 | Views: 3.923

Beursblik: voorraadafbouw raakt Alfen hard
Beeld: Alfen

(ABM FN-Dow Jones) Alfen werd in het eerste kwartaal hard geraakt door de afbouw van voorraden in het afzetkanaal voor laadpalen voor elektrische auto’s, waardoor de omzet in deze divisie aanzienlijk tegenviel. Dat concludeerde Barclays woensdag in een rapport.

De omzet daalde met 14 procent tot 47,0 miljoen euro in het betreffende segment, wat 36 procent lager was dan Barclays had voorzien en 27 procent minder dan de analistenconsensus. De omzet van heel Alfen viel ook 7 procent lager dan de consensus en 12 procent lager dan wat Barclays voorzag.

De omzetverwachting voor 2023 werd bijgesteld tot de onderste helft van de eerder afgegeven bandbreedte van 540 miljoen tot 600 miljoen euro. De consensus lag op 554 miljoen.  

Alfen denkt dat na de zomer de voorraadafbouw voorbij zal zijn en dat de markt dan verbetert.

De lagere volumes zorgen voor margedruk. De brutomarge was 32,1 procent, terwijl de consensusverwachting 34,6 procent was. Bij de oplaadpalen was de brutomarge 41 procent en bij opslagsystemen 18 procent. De aangepaste EBITDA-marge was met 11,2 procent 6 procentpunt lager dan de consensus.

De verkoop van energie-opslagsystemen groeide met 285 procent tot 24,5 miljoen euro, wat 35 procent beter was dan consensus. Het orderboek van 165 miljoen euro verwacht Alfen grotendeels weg te werken in 2023.

Barclays heeft een Gelijkgewogen advies op Alfen met een koersdoel van 102,00 euro. Alfen daalt woensdag 12,8 procent naar 67,30 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
jan de vakman
0
Als er niet met de meeste spoed gewerkt wordt, aan de nodige grondstoffen voor de energietransitie, zoals koper, nikkel, lithium en diverse aardmetalen, dan loopt heel deze transitie, binnen 5 jaar muurvast door schromelijk gebrek aan al deze grondstoffen, ik houd mijn ouwe trouwe benzine KIA Picanto gewoon in ere!!
Han 2
0
Twee walletjes. Outlander Hybrid. Ik zie in Duitsland nergens oplaadpalen, en als ik ze zie doen ze het niet. Dieselkacheltje ook maar stand by. Snap er verder geen drol van: koperprijzen dalen...? Gaat zeker net als bankaandelen: nou als de rente gaat stijgen dan....gaan de banken door het dak.. ;-)))))). FF stoppen met kopen, alles is te duur....
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.