Wall Street richting lichtgroene opening

Door ABM Financial News op 26 mei 2023 14:57 | Views: 1.942

Wall Street richting lichtgroene opening
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. 

Futures op de S&P 500 index noteren een half uur voor de opening van de handel nog geen 0,1 procent in het groen. De Nasdaq lijkt 0,2 procent hoger te gaan openen.

Naast de aanhoudende onzekerheid omtrent het Amerikaanse schuldenplafond, was het wachten op nieuwe inflatiecijfers. 

Op jaarbasis bedroeg de PCE-kerninflatie 4,7 procent ten opzichte van de 4,6 procent in maart, zo bleek vanmiddag. Economen hadden gerekend op een onveranderd cijfer van 4,6 procent. De Federal Reserve beschouwt de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid. 

De inkomens van Amerikanen stegen in april op maandbasis met 0,4 procent en de consumentenbestedingen stegen met 0,8 procent.

De nieuwe orders voor duurzame goederen stegen onverwacht. De orders namen op maandbasis met 1,1 procent toe. Er was door economen echter gerekend op een daling van 0,8 procent. 

Vanmiddag volgt verder nog het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan. Vermoedelijk wordt er dit weekend verder onderhandeld over een verhoging van het schuldenplafond. 

Het kookpunt wordt vermoedelijk pas kort voor 1 juni bereikt, aangezien minister Janet Yellen deze dag als deadline heeft gesteld. Daarna zouden de VS bepaalde rekeningen niet meer kunnen voldoen.

De euro/dollar noteert vrijdagmiddag op 1,0734 en de olieprijs steeg met bijna een procent.

Bedrijfsnieuws

Er staan voor vandaag geen bedrijfscijfers op de agenda, maar er zal wellicht weer aandacht zijn voor de technologieaandelen. Dit jaar eisen met name de grote namen de aandacht op met flinke koerswinsten. Deze week deed Nvidia er nog eens een schepje bovenop, nadat het bedrijf bevestigde dat AI een forse bijdrage kan leveren aan de groei van de technologiesector. Het aandeel noteerde daarop nieuwe recordstanden en nadert inmiddels de club van bedrijven met een beurswaarde van meer dan 1.000 miljard dollar.

Het aandeel Nvidia lijkt vrijdag fractioneel hoger te gaan openen.

Slotstanden

De S&P 500 sloot donderdag 0,9 procent hoger op 4.151,28 punten, de Dow Jones index daalde 0,1 procent naar 32.764,65 punten, maar de Nasdaq sloot 1,7 procent hoger  op 12.698,09 punten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.