Meer operationele kosten voor NX Filtration

Door ABM Financial News op 29 augustus 2023 09:22 | Views: 5.891

Meer operationele kosten voor NX Filtration
Beeld: NX Filtration

(ABM FN-Dow Jones)  NX Filtration heeft in de eerste helft van dit jaar bij een stabiele omzet het operationeel en nettoverlies zien stijgen. Dit maakte de ontwikkelaar en leverancier van filtertechnieken voor water- en dranken uit Enschede dinsdagochtend bekend.

Zoals half juli door de onderneming al gemeld, kwam de omzet over het afgelopen halfjaar uit op 3,74 miljoen euro tegen 3,69 miljoen over de eerste zes maanden van 2022.

De brutomarge kwam afgelopen halfjaar uit op 58,9 procent tegen 55,3 procent een jaar eerder.

Het operationeel verlies bedroeg 7,45 miljoen euro tegen een verlies van iets meer dan 5,21 miljoen euro over dezelfde periode een jaar eerder.

De operationele kosten stegen van 8,90 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2022 naar 11,19 miljoen euro.

Onder de streep restte een verlies van 4,87 miljoen euro. In de eerste zes maanden van 2022 was dit verlies nog 3,99 miljoen euro.

NX had eind juni 82,2 miljoen euro in kas tegen 104,3 miljoen euro eind 2022. De operationele kasstroom was 9,6 miljoen euro negatief.

Outlook

De omzetverwachting werd vorige maand door NX verlaagd naar een bandbreedte van 10 tot 14 miljoen euro, waar bij publicatie van de jaarcijfers over 2022 begin februari nog werd uitgegaan van een range van 18 tot 22 miljoen euro. In 2022 bedroeg de omzet nog 8,4 miljoen euro.

Het management van de onderneming gaf dinsdag tegen ABM Financial News aan dat met een aantal grote, maar ook kleinere klanten, nog altijd wordt bekeken of de goede pilotresultaten omgezet kunnen worden in de levering van techniek. Het management legde uit dat in Azië dergelijke conversieprocessen vlotter verlopen dan in Europa, waar regelgeving op het gebied van watersoorten als drinkwater voortdurend worden aangepast en aangevuld.

"We zijn voortdurend in gesprek met potentiële afnemers, en nieuw of andere regelgeving helpt niet altijd bij de voortgang daarvan", aldus CEO Jeroen Pynenburg dinsdag tegen ABM Financial News.

De onderneming wilde dinsdag de omvang van deze pijplijn niet bekend maken.

Analisten van KBC Securities rekenden voorafgaand aan de waarschuwing door de onderneming op 19,6 miljoen euro omzet voor dit jaar.

De outlook voor de middellange termijn bleef wel intact. In 2025 kan de EBITDA van NX volgens zakenbank Kempen boven nul uitkomen en in 2027 tussen de 60 en 65 miljoen euro liggen.

In het halfjaarverslag noemde NX 2023 een zogeheten sleuteljaar vanwege, wat het bedrijf noemt, een megafabriek, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 moet worden opgeleverd en waarvoor het bedrijf op schema zegt te liggen. De opstart ervan staat gepland in de eerste helft van volgend jaar. NX verwacht dat de extra capaciteit die daarmee gepaard gaat, nodig is om aan de vraag te voldoen die in de pijplijn zit, die volgens de onderneming voor de middellange termijn snel groeit.

Volgens het management van de onderneming zal deze fabriek in Hengelo in eerste aanleg al goed zijn voor 50.000 modules en de genoemde outlook voor de middellange termijn ondersteunen, waarbij de factoren die aanleiding waren voor de omzetwaarschuwing in juli niet aan de orde zijn.

Update: om het commentaar van het management toe te voegen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
Barteljaap
1
Typisch aandeel waarin je belegt voor over een paar jaar. Ik denk dat in deze business echt toekomstmuziek zit maar het is nooit te timen wanneer je hier nou in moet stappen. Dit soort aandelen lijken altijd te duur tot dat het balletje opeens gaat rollen. Het belangrijkste nieuws is dat ze met de ontwikkeling van de fabriek in ieder geval op schema liggen.
Roesie
0
‘JPMorgan voorziet dat de winst van de Amsterdamse brouwer in 2024 flink kan stijgen, onder meer omdat de inkoopkosten volgend jaar mee zullen vallen.’ Wat knap dat ze dat nu al weten. Zeker omdat ze er meestal compleet naast zitten met hun voorspellingen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.