Prosus kiest voor abrupte wisseling topman

Door ABM Financial News op 18 september 2023 12:29 | Views: 7.507

Prosus kiest voor abrupte wisseling topman
Beeld: Prosus

(ABM FN-Dow Jones) De raad van bestuur van Naspers en Prosus heeft in overleg met CEO Bob van Dijk besloten voor een abrupte wissel van het leiderschap, om een zinloze overgangsperiode te vermijden. Dat zei voorzitter Koos Bekker maandag in een telefoongesprek met beleggers en pers.

Van Dijk stopt per direct en wordt opgevolgd door de chief investment officer Ervin Tu, die als interim-CEO de volledige beslissingsbevoegdheid krijgt, net zoals Van Dijk die had, zei Bekker. 

Vertrekkend topman Van Dijk zal meewerken aan de overdracht en blijft een jaar lang beschikbaar als adviseur.  

Van Dijk was sinds 2014 CEO van Naspers en sinds de beursgang in 2019 ook van Prosus.

"De gemiddelde levensduur van een CEO van een groot beursgenoteerd bedrijf in de Verenigde Staten is vijf tot zeven jaar", zei voorzitter Bekker. "Van Dijk leidde het bedrijf al meer dan tien jaar."

En als je zo'n besluit dan hebt genomen, dan kun je het beste dat meteen ook uitvoeren, voegde hij daar aan toe. Zo wordt een overgangsperiode waarin het bedrijf minder slagvaardig is namelijk voorkomen.

Het besluit om verder te gaan met de verkoop van het dominante belang in het Chinese Tencent, ten behoeve van de inkoop van eigen aandelen om de kruisbelangen tussen Prosus en Naspers te verminderen, was een unaniem besluit van het bestuur en niet speciaal genomen door de nieuwe CEO ad interim Ervin Tu, zei Bekker.    

De reden om de aandelen Tencent te verkopen is de grote korting in de koers van Prosus en Naspers ten opzichte van de boekwaarde van dat belang. De geleidelijke desinvestering en vermindering van de wederzijdse belangen helpt om die korting te te verkleinen en daarom gaat men daarmee door, aldus de nieuwe topman.

Bekker benadrukte ook dat Prosus alleen wil investeren, indien zich kansen voordoen.

Geruchten dat Prosus het Tencent-belang sneller en verder zou willen afbouwen dan eerder aangekondigd, zijn ongegrond, stelde Tu maandag. Tencent blijft één van de beste bedrijven ter wereld en het belang in Tencent van Prosus blijft belangrijk, benadrukte de nieuwe CEO.

Vanochtend maakte Prosus al bekend dat de strategische plannen van de groep ongewijzigd blijven en dat het bedrijf op koers ligt met zijn afgegeven doelstellingen, waaronder het behalen van een geconsolideerde handelswinst bij e-commerce in de eerste helft van 2025, en de voortzetting van het aandeleninkoopprogramma.

Het aandeel Prosus daalt maandagmiddag met 2,9 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

5 Posts
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

suske wiet schreef op 18 september 2023 13:26:

Veel teveel poenpakkers
Hoezo?

www.nrc.nl/nieuws/2023/09/18/bob-van-...,Dijk%20ook%20bovenaan%20de%20lijst.

Gelukkig blijft hij nog een jaartje beschikbaar als adviseur. Er overigens stond niet bij of dat onbezoldigd is ;-)
Geldput
0
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 18 september 2023 13:51:

[...]

Hoezo?

www.nrc.nl/nieuws/2023/09/18/bob-van-...,Dijk%20ook%20bovenaan%20de%20lijst.

Gelukkig blijft hij nog een jaartje beschikbaar als adviseur. Er overigens stond niet bij of dat onbezoldigd is ;-)
Nu begint het echte harken voor B$B
Henkk
0
U.S. President Joe Biden on Thursday called China a “ticking time bomb” because of its economic challenges and said the country was in trouble because of weak growth. “They have got some problems. That's not good because when bad folks have problems, they do bad things,” Biden said at a political fundraiser in Utah.11 aug 2023
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.