Update: ASML levert high-NA EUV-machine dit jaar aan TSMC

Door ABM Financial News op 5 juni 2024 18:30 | Views: 15.698

Update: ASML levert high-NA EUV-machine dit jaar aan TSMC
Beeld: ASML

(ABM FN-Dow Jones) ASML zal dit jaar zijn high-NA EUV-machine voor het einde van dit jaar leveren aan een van zijn grootste klanten TSMC en verwacht in het tweede of derde kwartaal ook orders van TSMC voor de 2-nanometer-node. Dat stelden analisten van Jefferies woensdag na een gesprek met CFO Roger Dassen.

ASML bevestigde de aankondiging van de levering aan TSMC volgens persbureau Bloomberg.  

Het was tot nog toe niet duidelijk of TSMC, de grootste EUV-klant van ASML, de machine ook zou ontvangen.

Intel plaatste al orders voor deze high-NA EUV machine en kreeg de eerste in december geleverd, kon de woordvoerder van ASML bevestigen tegenover ABM Financial News.

Met de high-NA EUV-machine van ASML kunnen chips worden gemaakt voor AI-toepassingen en geavanceerde consumentenelektronica. De machines kosten 350 miljoen euro per stuk en worden alleen door ASML gemaakt.

Volgens analisten van Jefferies uitte de CFO zich bovendien optimistisch dat de gesprekken met TSMC over 2 nanometer-machines een afronding naderen. Orders zouden in het tweede of derde kwartaal moeten doorkomen. Voor deze 2-nanometer-machines verwacht ASML veel klandizie vanaf de tweede helft van 2025, maar de eerste order is nog niet binnen.

Een testexemplaar van de high-NA EUV machine werd in 2018 besteld door TSMC en deze machine zal later dit jaar worden geleverd. TSMC heeft nog geen duidelijke beslissing genomen over de bestelling van de machine, maar ASML verwacht dat dit uiteindelijk wel gaat gebeuren. Als een besluit langer duurt, is dat geen reden voor zorg voor ASML, omdat de omzet en winst dan mogelijk zelfs hoger zullen zijn voor het bedrijf uit Veldhoven, aangezien TSMC dan meer machines nodig zal hebben, denken de analisten van Jefferies. De zakenbank denkt dat TSMC vanaf 2028 high-NA-technologie gaat toepassen.

Tegenover Jefferies herhaalde ASML dat de omzet in 2025 waarschijnlijk aan de bovenkant zal uitkomen van de afgegeven bandbreedte van 30 miljard tot 40 miljard dollar, met een aanhoudend sterke vraag in 2026.

Jefferies heeft een koopadvies op ASML met een koersdoel van 1.260 euro. Het aandeel ASML steeg woensdag 8,1 procent.  

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
Marco 2
0
Waar staat nu wanneer de persconferentie van de ECB is?
Waar staat überhaupt de agenda van de macro cijfers. Wat gaat de euro/dollar doen bij gelijkblijvende rente. Wat gaat de euro/ dollar doen als de ECB rente een kwart procent zakt. Waarom heb ik een abonnement
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.